STUPARIT STATIONAR IN... AREALUL ALTORA.

Creat de emil.oltean, Ianuarie 13, 2011, 05:49:54 PM

« precedentul - următorul »

emil.oltean

Intr-un anume areal(intr-un sat) cu ceva potential melifer in care practica stuparit stationar 4 apicultori bastinasi avind in total 200-250 mai vine unul stain cu  60 familii  sa fructifice si el un cules la salcim.Binenteles ca sederea acestuia s-a prelungit pina toamna.Au urmat discutii,replici de genul ca florile sunt date de D-zeu,si altele.Va invit sa discutam aceasta situatie daca este crestineste,moral ori legal aceasta.CEI DE FACUT?

D006

  Pe 21 ian  la Bucuresti se va intruni Comisia nationala de pastoral unde daca nu se va lasa cu scandal (lucru probabil la romani) vom discuta si acest subiect.

valter

Si eu practic un stuparit semistationar.
Deasemenea celui cu 60 stupi cred ca florile sunt date de Dumnezeu si ca trebui sa le valorifice toti...
Corect ar fi ca cel cu 60 de familii sa nu se aseze pe directia de zbor a familiilor din posesia bastinasilor.
Te salut Emil.

Dar din dar se face rai... daca cei ce au stupii in stationar beneficiaza de o bruma tarzie trimisa de El ce mai valorifica?
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

emil.oltean

Valter te salut si eu.Nu intimplator am postat acest subiect.M-am referit doar la stuparitul stationar de aceea am si postat aici.Nu cred ca este nici ortodox,nici moral si nici legal sa te asezi ,nepoftit,la masa aburinda a altuia.Salcimii crescuti(la noi in Ardeal) pe marginea terenurilor proprietate sau pe terenurile comunale care la fel au fost pusi cu eforturile si de catre comunitate nu sunt cazuti din cer.Aceasta problema poate duce la distrugerea reciproca a unor stupine si este pacat.De altfel, aceasta problema ar trebuie rezolvata de catre COMISIILE DE APICULTURA infiintate prin dispozitie a primarului in fiecare comuna,conform legii apiculturii din Romania!
Dar oare citi primari au organizat asa ceva,pe ei nu-i preocupa decit obtinerea de voturi cu orice pret,chiar daca ...pe mama lor?Competenta in Romania este ceva de domeniul trecutului.La pastoral problema este alta si tot asa de spinoasa si are dreptate Dragos ca se va lasa cu scandal pentru ca pe Dimbovita din Bucuresti nu se stie asculta omul,dar  nici omul nu stie sa se faca ascultat.Ar fi mai multe de discutat dar...
Valter cun te simti dupa operatie?Nu-ti vine sa-i arunci in foc?Eu as adopta principiul "dinte pentru dinte" fara menajamente,acum cit rana nu s-a cicatrizat!

blue66

salutare ,
Mai intai ma intreb ce inseamna "arealul altora".Se poate emite act de propietate, se poate face act de vinzare -cumparare pentru asa ceva.Cred ca nu.E ca si cand te duci cu masina in alt oras si nu ai voie sa parchezi pentru ca nu platesti impozit in acel oras.Deci atata timp cit nu iti sunt incalcate drepturi legale, omul poate sa puna stupii unde nu i se interzice prin lege.
Problema este alta.Cati stupi pot sa traiasca pe arealul respectiv.Cel care vine in vecinatate nu este constient ca zona melifera nu poate sa sustina multi stupi.
Concluzia mea este ca trebuie sa incetam sa facem din aceasta indeletnicire un monopol pe criterii subiective. 

evulet78

Tot timpul cine sta mai mult intr-un singur loc crede ca este stapan pe acel loc.
Asa se intampla si cu locurile de parcare din marile orase. Am masina, o pun undeva si dupa un timp cred ca este locul meu. Vine un tanar, parcheaza si el acolo pentru ca nu are unde si atunci incep cu amenintari, zgarietuti pe masina, pana la roti...... :rotfl:
Trebuie sa ne debarasam de asa ceva.
Dar daca un apicultor are cate familii si vrea sa se dezvolte ( sa zicem ca are 10 si in cativa ani face 200 de familii)? Atunci ceilalti incep sa ii poarte pica.
Este ca in balada miorita :mad:
miere de albine - Un proiect personal ce poate se va dezvolta.
miere bucovina pe google+
miere bucovina pe facebook

D006

          Romania are o suprafata de 237500 km partati si aproximativ un milion de familii de albine  asta inseamna ca avem incarcat 5 familii la kilometru patrat. Un km patrat are 100 de hectare , rezulta ca un stup are la dispozitie 20 de hectare din cere cel putin 10 au ceva potential mielifer. deci baza mielifeara este.
          Ce nu avem ???  EDUCATIE !   Multi se inghesuie la pomul laudat si nu fac mare branza iar alte baze melifere raman nexploatate .

CRISTIAN71

Asa este sunt multi km. patrati ! Dar in aceasta suprafata sunt si munti cu inaltimi de peste 1000 m , si paduri de conifere. De luat in calcul sunt si strazile ( acoperite cu asfalt ) si diferite constructii care diminueaza suprafata .

D006

  Pai eu din acest motiv am zis ca din 20 de hectare pe familie intra in calcul doar 10 ha.
  Conform statisticilor acum in Romania sunt in circuit agricol cam 12 milioane de ha , aici nu intra padurile , pasunile , lunca Dunarii si alte zone cu potential melifer.

gheghe

     Si eu practic stuparitul stationar si pentru ca sunt conservator [nu politic] din fire ,mie, pastoralul mi se pare o forma de globalizare ,o forma de distrugere a specificului local.O forma de supra saturare a unui areal geografic pentru o anumita perioada de timp duce la ceea ce vedeti ca se intampla cu sanatatea famililor de albine.Forma aceasta lasata la indemana arbitralului duce la o concurenta acerba intre speciile care au aceeas sursa de hrana ca si albinele si eliminarea lor din lantul trofic. Asa cum noi oamenii nu ne putem ingramadi pana la saturatie intr-un spatiu mic, -cu atat mai mult cu cat unii au gripa iar altii ciuma-,tot asa nici albinele nu suporta.Noi aducem matci din toate colturile lumii in idea unui profit imediat.In Noua Zeelanda -am vazut la TV - pasagerii unui avion care aveau miere pentru consum propriu au fost amendati pentru faptul ca nu s-au informat ca nu au voie sa introduca in tara miere ,dar nici plante seminte, animale ,...nimic din ceea ce ar afecta flora si fauna acelei tari.  Cred ca este ncesara o lege care sa stabileasca numarul de familii admise pe un anumit spatiu.Cine vrea sa tina mai multe decat poate alimenta acel spatiu geografic sa platesca impozit progresiv.Pastoritul sa se faca in limitele arealului din care provine rasa de albine pe care o are.Daca cineva de la munte vrea in delta,renunta la rasa pe care o pastoreste ,o vinde ,o doneaza si isi cumpara albine din zona unde vrea sa faca pastoral, dar in limita numarului care mai poate fi suportat de acel areal. Si se poate continua.Stima.

D006

  Asta se cheama CIVILIZATIE ! si cum noi in acest areal suntem o adunatura de oameni primitivi nu se pot aplica regulile lumii civilizate si la noi.

Marek

Eu nu vad sensul unei astfel de practici. Daca tot as apela la acest fel de apicultura categoric as cauta un loc cu cat mai putine stupini. Sa merg eu cu 60 langa alti 250 m-i se pare ilogic intr-o zona care nu e destinata pastoralului.           

Mircea77

#12
"Arealul" altora !!!!!!! Ce poanta buna.
"Arealul" este al unei persoane atunci cand detine/a arendat/a concesionat acea suprafata sau, in cazul in care ar exista asa ceva, ai platit un impozit, o redeventa sau alta forma de impozitare pentru dreptul in cauza.
Daca ar fi sa asimilez asta cu multimea crescanda a soferilor de pe sosele si numarul crescand de accidente si lipsa locurilor de parcare in orasele mari, ar insemna ca cei ce vin din urma nu au dreptul sa-si ia permis sau masina pentru ca deja sunt prea multi.
Deci hai sa facem un exercitiu de onestitate.
Daca eu am salcami in curte dar nu am stupi, nu cumva ar trebui sa-i cer bani sau miere celui sau celor care au stupi ?! Ca doar nu mananc semintele polenizate de albinele altuia.

Calin Catalin

Sincer, nici eu nu integeg notiunea de "arealul meu". Prin ce poate dovedi cineva ca acel areal ii apartine? Daca este in mod legal proprietarul arealului, atunci trebuie respectat dreptul de proprietate.
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa"- Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/

mape 48-petru manea

Daca intre tine si sursa de cules se interpune o alta stupina
cum se numeste aceasta actiune ?