vatra albine

Creat de vali_szabo, Februarie 21, 2013, 09:51:23 PM

« precedentul - următorul »

costelgeorgel

 ^:)^
Citat din: RazvanTi din Februarie 24, 2013, 09:51:42 PM
Citat din: costelgeorgel din Februarie 24, 2013, 02:07:25 PM
Citat din: RazvanTi din Februarie 22, 2013, 10:50:10 AM
Citat din: ValLi din Februarie 21, 2013, 10:55:58 PM
Nu am terasa. Doar podul casei.
darama-l si fa terasa!  :nebun:
acum serios... cauta in satele de la periferie in casele batranesti.
imposibil sa nu gasesti batranei care nu se ma pot ocupa de gradina...
le ingrijesti gradina, iti tii si stupii, eventual ii si ajuti cu una alta, un borcanel de miere din cand in cand si nu cred ca nu se rezolva.
parerea mea...

Sunt de acord
cu dl RazvanT, este si din punctul meu de vedere o solutie buna

cu ce?  :uimit: cu daramatul podului?  =))


Nu bineinteles ci cu partea finala aia cu batrineii ^:)^,dar vad ca dl ValLi este mare amator de despicat firul in patru.Se pare ca e si DOMNUL perfect, de vreme ce crede ca un politist bine ''intentionat'' nu ii poate gasi o ''problema'' in circulatie
^:)^

fiug1970

Sal.ValLi.Tata a facut ceva apicultura in curtea casei,in cartier de case,in Braila.Lotul casei era de 250mp,din care 80-85%era constructia,restul fiind aleea de beton si un patrat de 5x4 de teren unde cresteam cateva gaini.Casa era construita pe axa est-vest,cu spatele la nord si fata la sud.Intre casa noastra si casa vecinului din fata,erau cam 3,5-4 m,din care un metru aleea pt acces.Din ce ramanea intre noi si vecinu' a facut o "vatra de stupi" daca se poate numi asa:5mLx2,5laprox.Albinele trebuiau sa decoleze aproape vertical pt a evita zidul casei din fata!!Avantaje:pe timp de vara,soarele nu ajungea sa bata in stupi.Dezavantaj:iarna era un curent de aer intre case,teribil,iar primavara ieseau la zborul de curatire in MAI!!(daca mai avea cine sa iasa!)Concluzii:spatiu,da,este important,dar nu indispensabil si nu tre' sa fie strict ca la carte,este discutibil,fiecare familie are spatiul ei interior in stup,iar cel exterior pe cat se poate fara obstacule naturale sau artificiale,iar albinele sa nu aiba ruta de zbor prin cai de acces umane.Stupii sa fie orientati cu fata spre sud pt. ca iarna,razele soarelui sa-i incalzeasca.Imaginati romanului n-are limite!Se cresteau porci la bloc!!Apicultura la inaltime!la propiu si la figurat!NU TE DA BATUT!("din palme sa nu te vezi,curajul sa nu ti-l pierzi"spunea un proverb brailean. =D>

Dox

Va salut. Va adresez aici o intrebare pentru a nu deschide un alt topic. Este posibil ca albinele mele sa se intoarca la stupina veche? Primesc in dar de la unchiul meu 1familie si un roi. Intentionez sa mai cumpar tot de la el inca o familie de albine. Asa pentru inceput ajunge pentru mine! Va atasez o poza. Punctul rosu este unde vor fii amplasatii stupi mei. Cel verde este stupina unchiului meu. Va multumesc  :bzz:

tassevasi

 Nu spui  citi km sunt in linie dreapta , cu aproximatie intre cele 2 puncte .
  Daca ar fi mai  mare de 4-5 km nu ar fi problema  ,dar daca e mai  mica  ,nu ai alta situatie decit sa le duci pt  o perioada  la o departare mai mare de 5 km  si apoi sa le aduci  unde doresti.
   Anul trecut(cam in aceasta perioada ,pina-n rapita) cineva  care luase tot asa  stupii de la o ruda , ia dus la fratele  lui pt o perioada ,pina-si aranjeaza  lucul , peste o perioada  sa dus sa-i ia ,fiind la distanta relativ mica  albinele s-au intors pe vechiul amplasament , disperat s-a dus cu alte cutii ,dar a avut numai probleme .
   Asa ca vezi cum faci.

Dox

nustiu cu exactitate sa va spun, dar nici un KM parca nu este... Multumesc de raspuns

Stefan05

Eu am deplasat anul trecut stupii la aprx 2,5-3 Km in linie dreapta in timpul culesului la salcim si nu am avut probleme , dar cred ca sa datorat faptului ca albinele nu au plecat dupa floare la distanta mare deoarece masivul de salcim era la 300 m pe directia de zbor  .
Ps : undeva aici pe forum era o metoda pt efectuarea zborului de recunoastere  pe amplasamentul nou unde in fata urdinisului se aseza o scindura (,nu am incercat metoda )

stefan1

  In staga-jos pe harta se da si scara. Distanta intre cele doua amplasamente imi pare sub 800m. E foarte posibil ca albinele sa-si dispute aceeasi baza melifera si deci sa pierzi din culegatoare. Daca zici ca ii primesti cadou, poate iti poti permite sa pierzi o parte din culegatoare. Niste modificari vizibile in fata urdinisului cand ii muti, determina albinele la un zbor de recunoastere si pierderea de culegatoare se reduce.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Dox

Vor fii mutati in lazi noi, si alta e si locatia. Deci urdinisul va fii altul si imprejurimile stupului.

xvader

Eu am avut o familie de albine pe balcon (in buc) aproape 2 ani si nu s-a intamplat nimic...cu vecinii. Nici nu stiau ca au albine in prajma...pana cand am scapat un roi...pfff.
Apoi (dupa ce am prins roiul, i-am du la un amic, in mihai bravu, intr-o curte de 250 mp, si i-am mai tinut si acolo cava timp, dar la un moment dat s-a stropit de tantari (ziua) ....imi venea sa plang. Au ramas cutiile goale. Am trecut-o la "experiente neplacute" si am mers mai departe.
Succes in cautarea dvs