Apicultura - Forum discuții Apiardeal

PLANTE ŞI ARBORI MELIFERI, TIPURI DE STUPĂRIT => PLANTE MELIFERE => Subiect creat de: stefan1 din August 17, 2009, 02:46:55 AM

Titlu: Solidago
Scris de: stefan1 din August 17, 2009, 02:46:55 AM
  Solidago
Este un gen de plante care cuprinde intre 100 si 125 de specii, majoritatea originare din America de Nord, dar exista 4 specii originare din America de Sud si 6-10 specii din Eurasia.
    http://fr.wikipedia.org/wiki/Verge_d%27or
Pe situl de mai sus se pot vedea (mai in subsol), multe specii de Solidago.
Ca o curiozitate, si Thomas Edison s-a ocupat de aceasta planta. A cercetat o specie de Solidago de talie mare, peste 3 m, din care voia sa extraga cauciuc. Se spune ca avea un continut de 12% cauciuc, de buna calitate, rezistent si durabil. Cu un an inainte de deces, Edison a predat cercetarile unui institut national, care insa nu le-a mai continuat si datorita aparitiei cauciucurilor sintetice.
Unele din acestea specii de Solidago sunt cu buna valoare apicola, in special pentru faptul ca asigura culesuri tarzii de nectar si polen. Cand este suficienta umiditate iar in vremea culesului este cald si soare, secretia de nectar este buna.
Mierea obtinuta este de obicei inchisa la culoare, dar si datorita amestecului cu alte nectaruri. In timpul maturarii mierea are o aroma si un gust picant, dar apoi acestea nu mai sunt pregnante.
  Dintre cele mai cunoscute specii de Solidago in Europa mentionez:
-Solidago Canadensis
-Solidago Gigantea
-Solidago Vigaurea
Titlu: Solidago
Scris de: stefan1 din August 17, 2009, 02:54:42 AM
Solidago Canadensis
In romana are mai multe denumiri:salcioara, sanzaiana de gradina, navalnicul al mare
E originara din Canada si nordul SUA, dar raspandita si in Europa si Asia, unde este considerata planta invaziva, inlocuind in locurile de raspandire o serie de specii endemice (autohtone), in special dintre plantele iubitoare de soare si lumina. In Nebraska si Kentucky este floare nationala.
In Anglia este adusa din 1645, dar in Europa s-a raspandit mai mult in ultima suta de ani, ca planta ornamentala dar si ca planta melifera, raspandita de stupari. In Germania si-a ocupat arealul posibil de prin 1950, dar se extinde in Europa de Est
si in Scandinavia. In Germania si in Franta este cam egal raspandita ca Solidago Gigantea.
Daca in America are in jur de 290 de specii de daunatori, in Europa acestia lipsesc si planta se dezvolta excesiv. In tari ca Evetia este socotita ca planta puternic invaziva, de asemenea in China, in special in unele provincii din sud-est, unde este acuzata ca a dus la extinctia a cca 30 de specii autohtone.
Infloreste de la sfarsitul lui iulie pana in octombrie, flori galbene, foarte numeroase, in inflorescente cu pana la 15000 de flori/planta.
Are o talie intre 50 si 250 cm. Se inmulteste fie prin seminte, fie prin lastari iesiti din rizomii pereni ai plantei. Astfel dintr-o planta se formeaza in timp o vatra , caci din rizomi pot creste pana la 300 de drajoni/m patrat. Samanta poate fi imprastiata de vant dar nu prea departe de planta. Desi o planta produce pana la 15000-19000 de seminte, acestea au o viabilitate scazuta, pana in mai doar 3% din seminte isi mai pastreaza puterea de germinare si nu se cunosc cazuri sa -si pastreze capacitatea de germinare pana al doilea an. Samanta necesita pentru germinare o temperatura de peste 15 grade. De obicei in apropierea plantei, unde densitatea vegetala este mare, inmultirea se face doar prin drajonii iesiti din rizomi. E o planta iubitoare de caldura si lumina, dar in special Solidago Canadensis se adapteaza la orice tip de sol si umiditate. Ii plac locurile joase, dar creste si pe marginea drumurilor sau la margini de padure si chiar in paduri luminoase, pana la
altitudini de 1000-1200m. Poate destabiliza malurile, ca inlocuieste plante cu radacini mai puternice.
Sunt mentionate cel putin 7 varietati de Solidago Canadensis.
(//img220.imageshack.us/img220/7306/solidagocanadensis1131.jpg)
Titlu: Solidago
Scris de: stefan1 din August 17, 2009, 03:07:15 AM
Solidago Gigantea
Este foarte asemanatoare cu S. Canadensis. Contrar numelui, este de obicei de talie mai mica, de obicei pana la 1,2 m, dar poate ajunge si la 2,5 m. Originara din Canada sudica si buna parte din SUA, dar se poate extinde pana in Alaska. Infloreste tot de la sfarsitul lui iulie pana in octombrie, totusi putin mai timpuriu decat S. Canadensis, desi este numita si Solidago Tarzie).Spre deosebire de S. Canadensis care ate tulpina de culoare verde-aurie si cu perisori incepand de la primele frunze, S. Gigantea are uneori tulpina rosiatica si fara peri pana in zona inflorescentei. In zone umede este mai raspandita decat S. C.. Francezii o considera mai invaziva si mai daunatoare decat S.C., Elvetienii o au pe lista neagra (ajunge pana la altitudini de 900 m) iar Austriecii o considera intre primele 20 de specii de plante invazive.
Titlu: Solidago
Scris de: stefan1 din August 17, 2009, 03:20:43 AM
Solidago Vigaurea (sau varga de aur)
  La noi se mai numeste: floare boiereasca, floare buiaca, marunchi, splinuta, splinarita, smeoaica etc.
Este o specie autohtona, dar care se gaseste si in America. Are talie mai mica, de max 90-100 cm inaltime.Infloreste ceva mai repede (7-9, fata de 8-10 la speciile precedente). Florile sunt mai mari si mai adanci, probabil deea nu sunt asa melifere ca speciile din America.
Planta are utilizari medicale, primele amintite in tratate ininte de 1300. Are efecte in special in afectiuni de rinichi si vezica, in retentia de apa, dar se folosea si la rani, in reumatism, in guta, ca antiinflamator, carminativ (favorizeaza
expulzarea gazelor) etc.
Sunt cel putin 4 subspecii din care una alpina, de talie mica (S.V.var. minuta) si una arctica S.V.var laponica).
(//img89.imageshack.us/img89/4525/solidagovirgaurea1.jpg)
Titlu: Solidago
Scris de: D006 din Octombrie 03, 2009, 01:45:34 AM
au aparut sila noi,dar putine albine am vazut sa frecventeze.Nici la pozele dv.nu apari decat doua gandace,Este posibil cauza secetei?
Titlu: Solidago
Scris de: stefan1 din Octombrie 03, 2009, 04:01:14 AM
In zona mea nu este aceasta planta. Pupemea scria undeva ca are albinele toamna la un astfel de cules, care ofera si nectar si polen. Din ce am citit, seceta poate sa afecteze culesul de la aceste specii.
Mai conteaza si ce specie de Solidago este. Eu am amintit trei specii, fiecare cu mai multe varietati. De multe ori sunt greu de deosebit.
Nu stiu daca le cunoasteti dupa numele magyar.
   - Solidago Canadensis - Kanadai aranyvesszo
   - Solidago Gigantea     - Magas aranyvesszo
   - Solidago Vigaurea     - Közönséges aranyvesszo (asta e autohtona, dar mai putin melifera dupa unele surse)
Titlu: Re: Solidago
Scris de: stefan1 din Septembrie 30, 2012, 01:23:22 AM
  Aici e un site cu mai multe specii de solidago, cu poze, de acasa de la mama lor:

   http://ontariowildflowers.com/main/group.php?id=2 (http://ontariowildflowers.com/main/group.php?id=2)
Titlu: Re: Solidago
Scris de: clucian din Septembrie 30, 2012, 11:30:04 AM
Solidago virga-aurea L. ( pe romaneste Splinuta ) infloreste din iulie pana in septembrie, perena, spontana, ofera nectar si polen, ponderea apicola 50 kg / ha.

Solidago canadensis L.  ( Sânziana de gradină ) infloreste din august - noiembrie, ponderea apicola nesemnificativa, neglijabila.
Titlu: Re: Solidago
Scris de: stefan1 din Octombrie 04, 2012, 02:35:15 AM
  Pe un site italian se dau urmatoarele productii la hectar:
- Solidago vigaurea - 840kg/ha (o miere bruna-clara, care fermenteaza usor)
- Solidago gigantea - 800 kg/ha
- Solidago canadensis - 900 kg/ha
Se stie ca la toate le place locuri insorite dar si umede (in special S. gigantea), iar secretia de nectar este mai buna pe vreme calduroasa. Oricum cine au suprafete mari de astfel de plante, au un bun cules de toamna.
Titlu: Re: Solidago
Scris de: clucian din Octombrie 05, 2012, 07:04:18 AM
Ohoo pai daca produce asa de mult la hectar intrece facelia, nu imi prea place partea cu fermentatia . Informatiile pe care le-am scris pe forum le am dintr-o carte de plante melifere, scrisa de niste romani.
Link despre ce carte vorbesc. carte plante melifere (http://www.prolibrarie.ro/carte/plante-melifere-de-foarte-mare-si-mare-pondere-economico-apicola--i16583)
Titlu: Re: Solidago
Scris de: Cristel din August 01, 2015, 11:44:39 AM
Albinele sunt atrase acum de Solidago,  viziteaza  asiduu florile la orele pranzului, pentru nectar si polen. Se inmulteste usor si este pacat sa nu avem pe langa stupina o zona dedicata acestei plante ce asigura un cules de intretinere cand totul se usuca in jur.
Faptul ca florile atrag si viespiile cred ca arata ca are nectar ...
Titlu: Re: Solidago
Scris de: pistol28 din August 01, 2015, 01:25:41 PM
Splinuta (solidago virgaureae)

Uz intern:
- afectiuni biliare,  ascita, bronsite, calculoza biliara, diaree chiar cu sange, enterite, inflamatii intestinale, litiaze renale si biliare, metroragii,  rani, retentie hidrica, reumatism  -  sub forma de infuzie, decoct, praf de planta tinut sub limba, tinctura.

Uz extern:
- abces, afte, nevralgii dentare, urticarie, laringita si faringita – sub forma de comprese, gargara cu infuzie.

http://www.sfatulmedicului.ro/plante-medicinale/splinuta-solidago-virgaureae_14427
Titlu: Re: Solidago
Scris de: stefan1 din Septembrie 28, 2018, 05:37:02 PM
  Un articol despre acest subiect. Desi unele lucruri s-au mai spus, il reiau:

  familist.ro/planta-de-gradina-solidago-canadensis-sanziana-de-gradina

" Planta de grădina cu flori colorate – Solidago canadensis sau Sânziana de grădină

Intreaga vara, pana la jumatatea toamnei, planta de gradina – Solidago canadensis (Sanziana de gradina) isi daruieste, cu generozitate, florile galbene, luminoase si bogate. Asezata langa plante sau arbusti cu flori de alte culori (albastre, rosii), Sanziana sau Salcioara, cum i se mai spune, va crea contraste spectaculoase si va infrumuseta orice colt de gradina. Pentru ca poate ajunge la aproximativ 1-1,5 metri inaltime, este perfecta pentru a fi asezata pe fundal, in spatele altor plante, de mai mici dimensiuni. Provine din America de Nord, din Canada ("canadensis"), unde mai este numita si "Varga de aur", gratie aspectului crengutelor inflorite. Primul cuvant din denumirea stiintifica – Solidago – provine din limba latina, insemnand "a face totul", "a consolida" ("solida" – "totul", "ago" – "a face"), aluzie la intrebuintarea sa in medicina traditionala, pentru tratarea diverselor afectiuni (pulmonare, reumatice, renale, infectioase etc.), dar si in industria farmaceutica, fiind bogata in Vitamina P. Chinezii folosesc florile pentru ceai tonic. Apicultorii o cultiva pe suprafete mari (este o planta melifera), mierea de Sanziene avand o aroma deosebita, pastrand si principiile active ale plantei. In plus, fiind inflorita si toamna, Salcioara hraneste albinele in perioada in care nu mai gasesc alte flori. In Europa s-a raspandit incepand cu secolul al XIX-lea.
  Cultivare si ingrijire
Pentru a se dezvolta armonios, planta de gradina – Solidago canadensis (Sanziana de gradina) are nevoie de un sol leger, usor nisipos, umed, pe toata durata verii, si de lumina moderata, pentru ca frunzele alungite, zimtate, aspre, sa se dezvolte sanatos. In aceste conditii, rizomii (tulpinile subterane, care acumuleaza substantele nutritive), dau nastere nenumaratilor lastari (in jur de 300 de tije pe metru patrat). Pentru a stimula cresterea si inflorirea abundenta, se poate administra un ingrasamant lichid, o data pe luna, vara (nu este insa absolut necesar). Iarna poate sa reziste la temperaturi scazute de pana la -20 de grade Celsius.
  Inflorire
Planta de gradina – Solidago canadensis (Sanziana de gradina) infloreste la mijlocul verii si florile galbene, care dau tot farmecul acestei plante, rezista pana toamna. Inflorescentele (numite calatide) sunt alcatuite din flori mici, tubulare, de 3-5 milimetri in diametru. Pentru ca este considerata o planta invaziva, daca nu vreti sa ocupe din ce in ce mai mult teritoriu, este recomandat sa se inlature florile ofilite, fara a mai fi lasate sa faca seminte, care vor cadea in jurul plantei si din care se vor dezvolta alti lastari.
  Inmultire
Rizomii plantei de gradina – Solidago canadensis (Sanziana de gradina) nu au numai rolul de a hrani planta, ci si pe acela de organe de inmultire. De aceea, daca vreti sa inmultiti planta, pentru a avea tufe de Sanziene si in alte parti ale gradinii, este foarte simplu sa separati astfel de rizomi, cu tijele corespunzatoare, si sa ii plantati la locul dorit. De asemenea, inmultirea prin seminte se face foarte usor. O singura tija a plantei de gradina – Solidago canadensis (Sanziana de gradina) are capacitatea de a produce circa 20 000 de seminte, care, in mod natural, sunt raspandite de vant. Numai 3% dintre acestea au, insa, capacitatea de a germina in anul urmator.
  Daunatori si erori de cultivare
  Planta de gradina – Solidago canadensis (Sanziana de gradina) este foarte rezistenta la boli si daunatori. Paradoxul este ca, daca in zonele de origine este pandita de multi daunatori, in restul tarilor acest pericol nu exista. Este si motivul pentru care, in anumite regiuni din Elvetia si din China, din pricina caracterului ei invaziv, este considerata un pericol pentru alte specii de plante autohtone.
Sanziana de gradina este una dintre plantele cel mai usor de crescut. In afara de Solidago canadensis, alte specii, mai cunoscute, sunt Solidago gigantea (cu tije roscate), Solidago vigaurea (de dimensiuni mai mici si cu perioada de inflorire mai timpurie), Solidago graminifolia. Ca planta medicinala, Sanziana de gradina se recolteaza in iulie-septembrie, adica in primele luni de inflorire, taindu-se partea superioara, inflorita, a tijelor. O crenguta inflorita de Solidago canadensis, pusa intr-o vaza, fara apa, isi va pastra aspectul ornamental foarte multa vreme, chiar dupa ce se usuca."
Titlu: Re: Solidago
Scris de: stefan1 din Septembrie 28, 2018, 08:06:41 PM
      Comentariul de la poza de mai jos:
  O albină pe Solidago. Inflorește de la sfârșitul lunii august până în octombrie și oferă unul dintre ultimele culesuri pentru albine, "hrana pentru iarnă". Mierea produsă este închisa la culoare și picantă (unii o numesc "stiinky"). Dar cercetările recente arată că mierea mai închisă are un conținut mai mare de antioxidanți (deci, mai sănătoasa pentru tine!)