Datini si obiceiuri

Creat de petru.atudorei, Decembrie 27, 2013, 07:50:32 PM

« precedentul - următorul »

petru.atudorei


oroles

Cati ursi au mai ucis astia pentru blanurile lor. Culmea e ca daca ii intrebi de unde le au raspund "Mostenire". Oricum valoarea lor de piata e destul de ridicata.

Traditia umblatului cu ursu este din Evul Mediu. In trecut, pentru a te vindeca de o boala, trebuia sa fii calcat de urs. Practic ursul se urca cu picioarele pe tine cand stateai intins. "Remediul" era destul de popular in Romania si Bulgaria. De regula, un tigan, umbla cu un urs cu botnita prin fiecare sat. Oamenii il plateau ca sa lase ursul sa ii calce, in scop terapeutic. De aici vine si numele castei din care faceau parte: "ursar". Cred ca singura boala de care te scapa dupa ce erai calcat de urs era frica. Si astazi, in traditia umblarii cu ursul trebuie sa fie macar un personaj tigan.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

petru.atudorei

sunt piei de la ursi ucisi in decursul anilor, nu sunt ale lor chiar sunt inchiriate de la diferite persoane care au fost vanatori.
La mine in zona ursi s-au inmultit. Iarna trecut au coborat in sat, ceea ce nu sa intamplat prea des in trecut. De asemenea daca mergi in pature, ai toate sansele sa vezi un urs, sau cel putin sa dai peste urmele sale.

oroles

Citat din: petru.atudorei din Decembrie 27, 2013, 08:10:57 PM
sunt piei de la ursi ucisi in decursul anilor, nu sunt ale lor chiar sunt inchiriate de la diferite persoane care au fost vanatori.
La mine in zona ursi s-au inmultit. Iarna trecut au coborat in sat, ceea ce nu sa intamplat prea des in trecut. De asemenea daca mergi in pature, ai toate sansele sa vezi un urs, sau cel putin sa dai peste urmele sale.
M-am linistit. La nici 15 km de stupina mea e o zona buna pentru ursi. E bine ca le au de la vanatori... Cei de la mine din sat folosesc laturi pentru a-i prinde. Ii omoara, le iau pielea si carnea... Din piele fac costumele. Cand sunt intrebati de unde ii au folosesc aceasta fraza stereotipica : "Mostenire". Pana acum nu au facut probleme majore. Suntem tara din Europa cu cei mai multi ursi. In Marea Britanie nu mai exista. Pentru mine, faptul ca s-au inmultit nu poate decat sa ma bucure... Din vanat rational se pot face bani frumosi...

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

petru.atudorei

au picat si la noi anul trecut in lat 2 ursi. unul a fost parca eliberat si unul omorat dar cu acordul celor de la ocolul silvic. Sunt laturi puse in zonele apropiate de de case, pentru a evita ca acestia sa ajunga in sat, cine stie ce se intampla daca dai nas in nas cu unul pe drum... mai ales ca nu sunt cum e prin brasov, unde sunt obisnuiti cu oamenii. Aici nu au tomberoane unde sa vina sa caute mancare.

pad3

ceata de ursari de la comanesti e cea mai tare. au zeci de tobe si creeaza o atmosfera de ti se face pielea de andra-gaina
sper sa vina si anul acesta la onesti
somnul ratiunii naste monstri

pad3

apropo, gand la gand cu bucurie. si eu doream sa deschid un topic cu datini si obiceiuri, mai ales ca stiu ceva uraturi de la bunicu dar am mai uitat pe ici_colo versuri. poate are cine sa ma ajute sa le reintregesc.
da nu in seara asta  :P ca is obosit, m-am luptat cu purcelul  :D :D
somnul ratiunii naste monstri

bucovineanu

Citat din: pad3 din Decembrie 28, 2013, 10:19:30 PM
ca is obosit, m-am luptat cu purcelul  :D :D
Si care a iesit invingator?  :smile:

pad3

somnul ratiunii naste monstri

pad3

am ceva fisiere avi dar nu le incarca  :yahoo_cry: :yahoo_cry:
somnul ratiunii naste monstri

romikele



oroles

Aceste obieceiuri, aveau in trecut o functie magica. Toata lumea credea ca daca primea uratorii, caprele, ursii vor avea un an mai bun. Uratorii mergeau de placere. Mi-aduc aminte, ca mic fiind primeam de la oamenii din satul bunicilor mei colaci, nuci, mere, covrigi. Rar, pe la vreo ruda ne mai dadeau niste banuti. Astazi obiceiurile s-au "instrumentalizat". Uratorii vin doar pentru bani... Cei mai multi dintre ei mai au si culoare... Nu mai este placerea aceea de a merge cu uratul, si lucrul acesta se vede in costumele lor. Mi-e jena cand vad cate un copil mascat intr-un costum hidos din care transpare improvizatia. Pe vremuri, la mine in sat existau preocupari pentru coaserea costumelor cu cel putin o luna inainte. Cand eram mic, bunicii mei au lucrat o saptamana in fiecare seara pentru constructia unei stele. Avea 1,5 m in diametru. Astazi nu mai vezi asa ceva. Taie o stea dintr-o bucata de carton, de 30 de cm in diametru cu 5 minute inainte de plecare si asta este toata activitatea de pregatire. Ieri, am vazut un urator cu o cutie de sprite si un pietro inauntru. Nici repetitii nu mai fac.

Uraturile sunt din ce in ce mai simplificate. Au aparut unele uraturi noi care au scopul de a starni rasul. Cei care le-au facut au uitat sa introduca acele strigaturi cu rol "magic", de protectie a casei, a locului. La sfarsit spun un simplu "La anul si la multi ani!" La declinul acestor obiceiuri contribuie si biserica. In satul socrilor mei, preotul vorbeste urat despre traditia mascarii oamenilor. Este adevarat ca in Vechiul Testament exista cateva referiri despre mascarea celor casatoriti, dar despre cei tineri nu se spune nimic. Cu toate astea, preotul isi imbraca copiii de Craciun in ingerasi, asemenea traditiilor din Occident. Aia nu e urat in fata lui Dumnezeu.

Sunt suparat ca ieri nu a venit nicio sorcova. Am ramas cu dulciurile pregatite pentru uratori pe stoc. :( Ca niciodata...
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bismark

   Petre este cistigator ca eu deschisesem acest topic la ,,Evenimente ,, pe unde se pare ca nu se prea viziteaza.Cu respect
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

petru.atudorei

Multumesc, dar cred ca evenimente e mai mult cu evenimente apicole