formarea roiurilor artificiale

Creat de gaby, Mai 07, 2013, 12:20:56 PM

« precedentul - următorul »

oroles

Ruttner spune ca o matca de salvare poate fi foarte buna daca a fost trasa din larve de o zi. Cum noua stuparilor ne place controlul,  ne apucam de transvazat.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

mihaelahamciuc

Stefan1 , multumesc pentru explicatie. eu am aflat la un curs de apicultura de metoda descrisa mai sus de mine. am luat-o de buna, ca alta informatie nu mai aveam. am vrut sa am ctrl, sa nu ajunga in frigurile roitului pt ca anul trecut am pierdut multi roi pt ca nu am actiinat din timp si cand am ajuns la stupi a fost preatarziu

bmdna

Din ce am citit eu, pe langa varsta corecta a larvei, foarte mare importanta mai au (pe langa alte aspecte):
- cantitatea de hrana
- calitatea doicilor

1. Cantitatea de hrana: Cu cat sint mai putine albine, cu atat matca rezultata va fi mai putin performanta. De aici rezulta ca nu e convenabil sa faci roi din doua rame din care una cu oua si sa astepti sa-ti iasa matca de calitate. Sansele sa obtii o matca bune sinty mici. Starterul poate fi un prapadit, dar finisorul trebuie sa aiba multa albino de calitate. De fapt nici starterul nu ar trebui sa fie prapadit, dar sa zicem ca importanta acestuia e mai mica.
2. S-a constatat ca prin hrana doicile pot transmite unele caractere matcii si, implicit, viitoarei familii. Daca matca e crescuta de albinele dintr-o rama luata de undeva dintr-un stup, acele albine vor fi dezordonate, abatute si stresate. Matca rezultata are sanse mici sa fie de calitate.

Pana la urma si la formarea roiului e ca la o investitie, investesti mult si de calitate, ai sanse sa primesti ceva de calitate, investesti mai putin, primesti in mod sigur mai putin.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!