formarea roiurilor artificiale

Creat de gaby, Mai 07, 2013, 12:20:56 PM

« precedentul - următorul »

marian_6777

Pai cam ce ai putea face, decat sa-i dai o matca imperecheata. O botca gata de eclozare ar fi o alta solutie, sau rama cu puiet larvar si oua sa aibe de unde sa-si traga botci. Mai departe stiu ele ce trebuie facut. De asemenea, ajutat si cu cate o rama de puiet capacit daca ai posibilitatea, pentru ca va dura ceva pana vor cladi si va iesi matca, apoi imperecherea... apoi oua la inceput putine pana incepe sa eclozeze, asta inseamna o intarziere de vreo luna jumate. Prima varianta este cea ideala. Vei intarzia intarzia doar vreo trei saptamani.   
Nu sunt decat doua cai sa ajungi in varful unui stejar: sa muncesti catarandu-te sau sa te asezi deasupra unei ghinde si... sa astepti sa creasca.

gaby


gaby

de ce nu vor albinele sa lucreze ramele cu foite din cat

mape 48-petru manea

cand vor fi destul de puternice si vor avea un cules bun sigur vor construi
ar mai fi o cauza ---nu au matca ---sper ca sa nu fie asta cauza

marius_vfp

Citat din: gaby din Iunie 20, 2013, 03:22:56 PM
multumesc pt raspuns
ce ar trebui sa fac cu acel roi pt a-l pune din nou pe linia de plutire

daca roiul mai are puiet doar capacit e bine sa nui dai rame cu puiet larvar sau oua , cel mai indicat e sai dai o botca capacita prinsa pe rama cu puiet sa o poata incalzi , asa am patit si eu am pierdut matca la imperecheat si i-am pus o botca capacita si nu au fost probleme e eclozionat acu urmeaza imperecherea.
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

gaby

matca este si dupa parerea mea e si de calitate in cuib sunt 10 rame plus rama claditoare din care 8 sunt cu puiet si oua de toate virstele si unna cu miere plina si una cu miere si pastura de aceea ma intreb de ce nu iau la lucru foitele din cat 1/2 tinind cont ca suntem aici in plin cules la zmeura   oricum multumesc de raspuns

dan sebastian

Inceraca sa ridici ramele laterale, cele 2 cu miere de la extremitati in cat. In cuib lasi locuirle respective goale pentru ca o parte din rama de cuib va trece in ambele corpuri. Mai e varianta cu montatul unui hranitor uluc in cat si sa le dai zilnic ori seara ori dimineata sirop. Sunt familii care prefera sa construiasca (caracteristica cerifiera pronuntate) sau sa adune nectar. Cauta in stupina un stup carui ii place sa construiasca foitele si in ala pune rame construite si o sa ti le umple la urgenta. Stiu ca construiesc bine daca e si nectar si polen din abundenta in natura. Acum in iulie doar floarea soarelui mai da asa ceva. La salcam la anul o sa-ti construiasca catul din pacate.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

calin45

 La formarea roiurilo,cum este de preferat:
- introducerea unei rame cu oua, sau altoirea unei botci?
Calin

gaby

introducerea unei botci mature si de calitate daca se poate

mihaelahamciuc

Buna ziua. Ma numesc Mihaela si sunt noua pe forum si incepatoare in apicultura. Am un singur stup, pe 10 rame din care trei sunt cu miere si pastura, iar 7 sunt cu puiet in diverse stadii. Au tras deja multe botci dar nu sunt capacite. as vrea sa fac un roi insa nu prea stiu cum sa procedez. ma poate ajuta cineva cu sfaturi?

elvis

"cu totii stim ca sunt anumite lucruri imposibil de realizat, pana cand apar unii care nu stiu asta si le realizeaza"-einstein

mihaelahamciuc

din Iasi. uar stupul e la 35 km pe malul Prutului

bmdna

Ai mai multe variante.
1.
Faci un roi dupa metoda Tranov (se gaseste pe net) cu conditia ca matca sa mai exista in stup. Pui roiul asta intr-un stup nou echipat cu faguri artificiali si-i faci un tratament cu varachet, inainte sa ai puiet capacity

In stupul "vechi" distrugi toate botcile cu exceptia uneia singure. Peste vreo 3 zile mai verifici odata si distrugi botcile pe care albinele le trag eventual dupa. Important e ca sa ai o singura botca, sa fii sigura ca nu vei avea un roi care sa-ti plece.
2.
Vii cu un stup gol in care pui un amestec de faguri artificiali si faguri crescuti. Daca nu ai crescuti, pui faguri artificiali. Lasi in mijloc un loc gol si aseze acest stup in locul stupului tau vechi (pe care il pui deoparte) Verifici stupul vechi care acum se gaseste pus deoparte si gasesti matca. O iei cu tot cu rama pe care o gasesti, dar ATENTIE, distrugi absolut toate botcile pe care le gasesti pe aceasta rama. Dupa ce ai distrus toate botcile de pe rama pe care eeste matca, o pui in mijlocul stupului gol, care se gaseste pe pozitia pe care era stupul vechi. Il inchizi si-l lasi in pace.

Te duci acum din nou la stupul vechi pe care il duci la locul lui definitive. Treci in revista toate ramele si distrugi toate botcile, cu exceptia uneia. Daca lasi doua exista pericolul ca sa-ti roiasca cu prima matca ce va iesi. Peste 3-4 zile verifici din nou acest stup si distrugi eventalele botci facute in perioada de la mutare si pana acum.

Mai exista si alte variante pe care sint sigur ca ti le vor spune alti colegi

Succes!
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

mihaelahamciuc

multumesc pt raspuns. pana vineri am timp sa ma hotarasc la o metoda. a facut cineva roi fara botci? adica pus rame cu mancare plus re cu puiet si inca o rama ( asta nu stiu daca trbuie sa fie crescuta sau nu) si lasat sa traga albinele botci dupa, fara a interveni in alegerea viitoareiregine. ce parere aveti despre metoda?

stefan1

  Bun venit, Mihaela!
  Daca ai posibilitatea sa formezi roiul cu botci capacite sau chiar necapacite, este mult mai bine. Daca o familie orfanizata are la indemana oua si larve de toate varstele, va incepe cresterea de botci din larve de 2-3 zile. Din acestea vor iesi niste regine mici, cava intre albina si regina. O astfel de matca poate avea dificultati si la imperechere, dar si in activitatea viitoare (va trai mai putin, va oua mai putin/zi, va avea mai putina substanta de matca, hormon care influenteaza activitatea intregii colonii. Deci ar fi ideal ca la formarea roiului sa ai o matca fecundata. Daca nu o matca nefecundata sau o botca. Botca daca se poate sa fie capacita, dar daca nu si necapacita. Cand nu ai niciuna din aceste variante, bine ar fi sa-i dai doar un faagur cu oua dar fara larve, caz in care vor incepe cresterea botcilor de la stadiul de ou. Doar in ultima instanta poti sa-i dai faguri cu larve tinere, din care, cum am spus, vor iesi matcile de calitate mai slaba.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)