Apicultura - Forum discuții Apiardeal

STUPINE => Să învăţăm unii de la alţii... soluţii din experienţa proprie => Subiect creat de: gaby din Mai 07, 2013, 12:20:56 PM

Titlu: formarea roiurilor artificiale
Scris de: gaby din Mai 07, 2013, 12:20:56 PM
hristos a inviat
   care credeti din experienta d-v ca este cea mai buna metoda de a forma roiurile artificiale si care ar fi perioada optima de a le crea pt zona de munte luind in considerare mai multe situati
   avind matca de rezerva
  fara a avea matca de rezerva doar cu botca aflata intr-o familie care sa pregateste sa roiasca
       astept sfaturile d-v 
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: bismark din Mai 07, 2013, 02:52:59 PM
   Perioada depinde de zona, dar la mine mijlocul-sfirsitul lui mai este cea mai favorabila perioada. Daca nu faci cresa pentru cresterea de matci atunci perioada este cind cresc albinele botci.Alegi cele mai frumoase botci pe care le lasi pina aproape de maturitate restul le distrugi.Inainte cu 1-2 zile de iesirea matcilor le scoti cu tot cu rama pe care este si cu albina de pe rama si le introduci in nucleul de imperechere si ii mai introduci o rama noua.Daca nu are suficienta miere pe rama il ajuti cu sirop 1/1, astfel  ca dupa ce matca a iesit si a inceput sa oua il mai ajuti cu cite o rama cu puiet si poti ajunge in toamna pe 3-4 rame cu albina. Succes,cu respect
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: gaby din Mai 09, 2013, 07:53:37 AM
merci mult pt raspunsul dat
   multa miere
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: dan sebastian din Mai 09, 2013, 01:10:02 PM
Dupa ce se termina salcamul la tine te apuci de roi. (presupun in 2 - 5 iunie daca esti la munte - pt ca si la mine e la ferl). Incearca sa faci mai multe nuclee pe o rama. Nu are sens sa lichidezi tu botcile.  Poti sa le lasi pe toate pt ca selectia naturala e cea mai buna. Va supravietui cea mai buna. In plus facand roiul pe o rama de musca si una de miere (poate fi si de cat) nu trebuie sa-i faci griji de roiuri secundare ca nu se va intampla. Daca faci 4 nuclee dintr-un stup chiar daca se pierde 1 matca sau 2 la zborul de imperechere tot nu e pierdere mare. Daca insa faci doar 2 nuclee pe 2 rame de puiet si iti moare o matca pierderea e mult mai insemnata. Iar apoi isi va face doar matca de salvare daca ii vei da puiet tanar din nou, ceea nu e prea recomandat daca vrei stupi puternici.
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: livulik din Mai 09, 2013, 07:28:53 PM
Citat din: dan sebastian din Mai 09, 2013, 01:10:02 PM
...Nu are sens sa lichidezi tu botcile.  Poti sa le lasi pe toate pt ca selectia naturala e cea mai buna. Va supravietui cea mai buna.
pornind de la afirmatiile colegului mi-a aparut si mie o nelamurire!!! oare daca lasam mai multe botci chiar avem parte de o mini-selectie naturala? sau pur si simplu cea care iese prima le distruge pe cele care inca sunt capacite? poate nu sunt EXACT de aceeasi varsta si decalajul de 12-24h ii creeaza un mare avantaj primei capacite/iesite...

ca sa fiu mai explicit in intrebare: prima iesita (care probabil le va roade pe celelalte) este obligatoriu cea mai buna sau are doar avantajul varstei?

Multumesc
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: bismark din Mai 09, 2013, 09:28:40 PM
    Exact, ai ghicit prima care iese ataca,asa ca poate fi una mica si le omoara pe cele mari care nu pot sa se apere nefiind inca in stare fiind in botca.De aceea ce face omul cu mina lui,e lucru bun selecteaza tot ce este mai bine dezvoltat (mare si fara deformari).Din experienta iti spun ca se intimpla des sa ramii cu cea mai pipernicita si atunci cauti alta sa o schimbi si poate nu gasesti.Cu respect
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: stefan1 din Mai 10, 2013, 01:24:21 AM
  Din pacate omul nu poate aprecia intotdeauna corect. Uneori sunt botce afundate in fagur si par mici, dar contin o regina foarte frumoasa. Alteori, la roi naturali cu regine tinere, deci cu mai multe, vezi cate o regina foarte frumoasa, iar in final observi ca 'aleasa' roiului este o alta regina, care dupa criteriile noastre nu este cea mai frumoasa. Pe scurt noi nu putem aprecia toate aspectele dupa care o familie isi alege matca. E adevarat ca la matcile de necesitate familia este grabita sa iasa rapid din acea stare de familie orfana si accepta prima matca iesita din botca, de obicei mai mica. Si in acest caz, o mica alegere poate exista. Prin reglarea temperaturii din jurul botcei, albinele pot prelungi sau scurta perioada de incubatie a unei matci, ba chiar pot sa o impiedice sa iasa din botca o anumita perioada (cum se intampla in cazul roilor naturali).
  Pe scurt eu sunt doar partial de acord cu alegerea de  catre stupar in locul albinelor. De la caz la caz le las albinelor posibilitatea sa faca si ele alegerea. Sunt insa cazuri cand daca raman mai multe botci in stup, familia poate sa roiasca, dar rar daca sunt doar doua botci. Pe de alta parte, roii artificiali sunt inca putin organizati si ei fac mai greu alegerea insa in cazul roilor naturali alegerea o las exclusiv in seama albinelor.
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: gaby din Mai 11, 2013, 03:47:04 PM
pot forma un roi fara a aveaa nici matca si nici botci, punind doar oua de o zi, matca care v-a rezulta in urma crearii de catre albine a botciilor de salvare din oua de o zi v-a fi de buna calitate sau v-a avea o calitate indoielnica ?
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: mape 48-petru manea din Mai 11, 2013, 10:44:58 PM
Citat din: gaby din Mai 11, 2013, 03:47:04 PM
pot forma un roi fara a aveaa nici matca si nici botci, punind doar oua de o zi, matca care v-a rezulta in urma crearii de catre albine a botciilor de salvare din oua de o zi v-a fi de buna calitate sau v-a avea o calitate indoielnica ?

Da se poate forma un roi artificial cu o rama cu oua---eu consider ca aceasta metode se numeste "de salvare"--gresit-acea larva dupa ce ecluzaza din ou primeste hrana de matca din prima clipa,nu dupa 12-24-36 ore cum este cazul transvazarii
personal fac cresterea matcilor prin metoda "taierea in semicerc " si taierea o fac in starea de ou nu de larva si o introduc intr-un starter
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: gaby din Mai 12, 2013, 09:51:40 AM
si cum ar trebui sa procedez ca sa am sanse de reusita ,pe langa rama cu oua ce sa mai pun pt a forma roiul ?
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: Kiwi Bee din Mai 12, 2013, 10:31:03 AM
Gaby, eu fac asa:
-1 rama cu miere si pastura - acoperit de albine DAR FARA MATCA!!!
-2 rame cu puiet capacit - acoperit de albine DAR FARA MATCA!!!
-1 rama cu oua foarte frumoase si cit mai proaspete - daca este din acelasi stup ca si ramele mai sus enumerate atunci si aceasta rama va fi cu albina, iar daca am luat rama asta de la alt stup atunci va fi fara albina acoperitoare. RAMA ASTA O IAU DE LA FAMILIA DE LA CARE CRED EU CA ARE REGINA MAI BUNA!!! - DAR FARA MATCA!!!

Daca rama cu oua provine de la acelasi stup ca si celelalte rame atunci nucleul este format sil inchid apoi il pun pe locul familiei originale iar familia originala o mut la 5-10m. Astfel nucleul se va intari datorita culegatoarelor care vin acasa pe locul original.

Daca rama cu oua provine de la alt stup(deci va fi fara albina acoperitoare) atunci scutur albina de pe o rama din stupul original in nucleu - DAR FARA MATCA!!!

Dupa 3-7 zile revin sa controlez nucleul.

Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: dedu din Mai 12, 2013, 10:42:18 AM
No,nu stiu cum este la tine ori daca asa cum fac eu este bine dar iti spun cum fac eu roii artificiali:
Dupa ce scot mierea de salcam(24 mai 2013),in 25-26 mai fac roii astfel:
1-iau matca cu 2-3 rame de puiet si o rama doua de miere,i mai scutur acolo o rama de albina tanara si punem tot in lada noua,lasand noua familie in aceeasi vatra o parte din albina se va intoarce la vechea familie deci a 2-a zi seara ma uit la roi,daca au plecat prea multe iau din vechea familie o rama cu albine tinere si i mai scutur acolo o rama.
2-daca vreau ca sa nu slabesc familia si sa scot si mierea fac prin 2 metode:
a.)Iau matca cu o rama doua de puiet(ambele continand o coroana frumoasa de miere) si bag in lada noua,familia ramasa orfana isi va face repede o alta matca,neavand puiet de crescut si fiind o familie puternica va umple ramele de miere pana sa inceapa noua matca sa se oua!
b.) iau 2-3 rame de puiet si una de miere,fara matca,pun in lada noua si acesta este noul roi,dupa cum ziceam si la punctul 1,a 2-a zi verific daca a plecat albina,daca a plecat multa i scutur din vechea familie o rama de albina sanatoasa!!!
Sper ca ti-a fost de folos ceea ce ti-am zis. O zi buna si butoaie pline de miere.  :bzz:
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: gaby din Mai 12, 2013, 03:15:50 PM
v-a multumesc pt raspunsuri astept o s-a incerc una din metode si voi vedea care sunt rezultatele
dar ce se intimpla daca nu pot muta roiul sau roiurile m-ai departe de familia de baza se vor depopula roiurile ,daca da ce se poate face in aceasta privinta ,mentionez ca nu am posibilitatea sa mut roiurile la distanta fata de familia de baza
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: dedu din Mai 12, 2013, 09:07:18 PM
Daca ai citi cu atentie ce ti-am scris mai sus ai vedea ce trebuie sa faci....si mie imi este lene sa citesc atunci cand posteaza unu un comentariu lung de iti vine acru dar na...unori te poate ajuta :)
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: 12 BNR din Mai 12, 2013, 10:43:18 PM
dintr-o familie pe 16 rame,( dupa culesul la salcam, ) pot sa fac 4 roiuri de cate 4 rame fiecare si care pana la iarna sa fie fam buna de iernat, se poate sau mai bine o impart in 3? ce parere aveti cum ar fi mai bine?
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: gaby din Mai 13, 2013, 07:49:41 PM
pt a nu avea roiuri slabe mergi pe varianta de 3 roiuri dar dupa parerea mea se pot face si 4 roiuri fara probleme
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: dan sebastian din Mai 18, 2013, 11:47:46 AM
Incearca varianta cu 4 roiuri, deoarece din 4 ar trebui sa te multumesti daca ai succes la imperechere doar cu 3 roiuri. Daca 1 se bezmeticeste mai bine te lipsesti de el. Altfel tot bagi rame pline cu puiet din 2 in 2 saptamani de la alti stupi. Daca ai noroc rezolvi 4 din 4 dar e f bine si cu 3 din 4. Doar cules din abundenta sa ai sau bani din abundenta pt zahar. Planurile mobilizatoare sunt bune dar undeva acolo in spate sa iei in calcul si realitatea, adica se pot intampla multe. Oricum stupii se numara in aprilie nu la imperecherea matcii.
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: sandupop din Mai 19, 2013, 12:07:56 PM
Cred ca in 3 ar fi mai bine...dar este strict părerea mea.
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: bismark din Mai 19, 2013, 08:48:09 PM
    Am inceput marea divizare.Azi  1/5 , doua rame cu puiet si botci si una noua. 2 botci cele mai frumoase,pentru concurenta si o rama noua.Deja au intrat in lucru dupa numai 10 ore.Startul mi l-a dat un roi natural care de ieri pina azi a crescut o rama noua si a si adunat ceva.La cei  mai slabi am distrus toate botcile incepute.Am selectat botci doar de la cei productivi si puternici. Multa miere in butoaie si septel cit mai mare si sanatos.Mai am citeva famili de divizat dar nu-i momentul, peste o saptamina.Cu respect
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: dan motu din Mai 19, 2013, 09:19:01 PM
     Daca ai divizat intreaga stupina asa nu cred ca ai facut un lucru bun,depinde acum de noroc cum va decurge restul anului apicol,cat va fi toamna de lunga ,daca va fi ca si cea de anul trecut va fi rau pt roi asa de mici
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: gaby din Mai 26, 2013, 10:32:05 AM
dupa parerea mea roiii formati in mai au destul timp sa se dezvolte suficient pt a intra in iarna destul de puternici ,eu din momentul aparitiei matcii stimulez roii
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: bismark din Mai 26, 2013, 08:16:19 PM
     Nu se face asa ceva,stolonarea se face numai la familiile foarte puternice care au tendinta sa intre in frigurile roitului si care 1-3 rame cu puiet nu este un mare gol.Pina la floarea soarelui are timp de refacere, iar noile familii cresc in acest timp si in caz ca familiile puternice blocheaza cuibul cu puiet poate ajuta noile familii in acelasi timp alimentind marile familii cu rame noi la crescut.Cu respect
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: RazvanTi din Mai 28, 2013, 09:23:14 AM
daca ai niste matze lesinate de stupi DA ai dreptate cu 1-3 rame.
daca sunt destul de puternici se poate si mai mult.
ai mei 6 stupi dupa ce am rupt din ei de am facut 20 de nuclei, acum, peste aproape 3 saptamani au iarasi 10-12 rame de puiet. si colcaie de albina.
o data cu imperecherea matcilor nucleii vor primi automat inca o rama de puiet astfel ca la floare vor fi pe 3-4 rame de puiet,intrand in iarna cu 6-7 rame de albina. testat de mine anul trecut :hi:
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: gaby din Iunie 01, 2013, 04:25:25 PM
cum se poate face diferenta dintre o matca de slaba calitate si una de buna calitate din punct de vedere a caracteristicilor fizice
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: johnysibiu din Iunie 04, 2013, 09:51:43 PM
Am si eu o nelamurire:eu fac roiuri artificiale. Cresc singur regine si  formez roiul cu un roi la pachet.
Problema: desi scutur multa albinna (de pe cca sase rame), o las la racoare, o duc la o locatie departe de cca 34 km, dau regina imperecheata seara si deschid urdinisul dar, dupa cateva zile in stup raman cu mai putine albine : o rama doua .

Cum se intampla fenomenul? Unde gresesc?Pe oglinda stupului nu sunt mai mult de zece albine moarte datorita forfotei.Nu inteleg unde pierd albina.
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: jenica67 din Iunie 04, 2013, 10:51:04 PM
       Nu se pierd, se intorc acasa. Au putine motive sa ramana in noul stup, daca le lasi pe aceiasi locatie.
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: johnysibiu din Iunie 05, 2013, 10:09:13 PM
Am specificat ca le mut la 34 de km.
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: dan sebastian din Iunie 08, 2013, 09:32:34 AM
Vara e mai putina albina pe rame. Depinde cata albina scuturi. Albina se grupeaza cand e frig. Acelasi lucru se intampla toamna cand de pe 12 rame vezi ca e abia pe 5 sau maxim 6 rame, in sept oct. Albina e aceiasi numai ca sta mai adunata, nu imprastiata peste tot. Uita-te ziua in roi si o s-o vezi toata acolo. Pune-i eventual 5 - 6 rame si o s-o vezi mai bine. Daca nu ai decat 2 3 rame in nucleu e normal sa stea pe rame. Da-le sirop la greu dupa ce le pui in noua locatie, si seara si dimineata sa apuce sa cosntruiasca ramaele. O parte din albina batrana va muri dar in 3 saptamani va incepe sa eclozioneze cea noua, daca matca e imperecheata si e ok.
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: johnysibiu din Iunie 08, 2013, 08:52:25 PM
I got you baby!
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: 12 BNR din Iunie 08, 2013, 09:06:48 PM
as avea o intrebare: am pus rama 1/2 in cuib si sub ea au cladit si au depus oua de trantori dar tot acolo au capacit cateva botci. acele botci, acele matci o sa fie bune de ceva?
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: stefan1 din Iunie 09, 2013, 01:30:40 AM
Citat din: 12 BNR din Iunie 08, 2013, 09:06:48 PM
as avea o intrebare: am pus rama 1/2 in cuib si sub ea au cladit si au depus oua de trantori dar tot acolo au capacit cateva botci. acele botci, acele matci o sa fie bune de ceva?

  Bineinteles ca-s bune. Vezi insa ca acea familie vrea sa roiasca, daca nu a si roit!
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: cocobeny din Iunie 09, 2013, 11:07:00 AM
Cum se face roi din famili intrata in figurile roitului, impartita in doua, si ce fac cu matca batrana o mai pastrez sau nu, multumesc pentru eventualele raspunsuri  :) :hi:
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: gaby din Iunie 09, 2013, 05:12:06 PM
buna astazi pe la ora unu am gasit in pom langa stupina trei ciorchini de albine deszpartiti la distanta de cca 30cm intre ele
  intrebare sunt trei roiuri separate fiecare cu matca sa sau e un singur roi care sa pozitionat astfel
  eu i-am scuturat pe toti la un loc intro singura cutie in care am pus trei rame cu foita si un hranitor incare am pus zahar umectat altceva nu am avut apoi am deschis stupul  o parte din albine au iesit si au atacat un alt stup
  astept comentarii si raspunsuri la aceasta intamplare 
mersi
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: 12 BNR din Iunie 09, 2013, 07:02:05 PM
as dori sa ajut niste roiuri cu cate o rama de albina pt fiecare roi, cum sa procedez tinand cont ca roi formati sunt langa fam de unde vreau sa iau albina.
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: johnysibiu din Iunie 09, 2013, 09:03:19 PM
1 - protejezi regina roiului cu o colivie Capac/bigudiu
2 -protejezi ramele cu albina ale roiului cu un ziar ciuruit, nu uita sa pui si niste fondant in lada
3 - scuturi cata albina vrei tu din familiile din care vrei sa recoltezi dar... doici sa fie
4 -  pui repede capacul si duci roiul la rece si intuneric pentru trei zile
5 - dupa trei zile aduci roiul inapoi pe vatra sau mai bine il ratacesti pe o alta vatra timp de o saptamana
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: 12 BNR din Iunie 09, 2013, 10:02:50 PM
si daca nu le duc la rece, ci raman pe loc o sa se intoarca la fam de unde le-am luat?
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: johnysibiu din Iunie 10, 2013, 01:16:19 PM
Este essential sa stea la intuneric si racoare, este o faza pe care nu o poti fenta.
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: Adrian Roman din Iunie 11, 2013, 05:06:48 AM
cauta rama cu puiet care tocmai eclozeaza si da-o roiului, fara albina acoperitoare, si dupa o saptamana, daca mai ai de unde, mai da-i o rama la fel.
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: 12 BNR din Iunie 11, 2013, 09:14:53 PM
multumesc domnu Adrian cred ca asa o sa fac. dar daca o sa le dau o rama cu albina tanara, o sa se intoarca in fam de unde am luat-o.
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: johnysibiu din Iunie 12, 2013, 12:17:11 AM
Problema: se formeaza un roi artificial cu cca patru rame de albine si cu o matca gata imperecheta introdusa in bigudiu.Se sta la racoare , foite, serbet, tot tacamul.

Dupa aproape o saptamana albinele nu au eliberat regina ci au cladit o sumedenie de potirase unele chiar pe capacul de ceara al bigudiului.

Foitele le-au cladit si chiar au aranjat locul pentru ponta. S-ar parea ca unele albine o doresc iar alta  factiune nu.

Ce  sa fac: sa le iau regina sa nu o omoare? sa "ajut" la eliberarea reginei? sa le mai bag la racoare?
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: stefan1 din Iunie 12, 2013, 02:48:03 AM
  Cand albinele crsc fagurasi pe cusca e clar ca accepta regina. Nu stiu cu ce e obturata cusca de nu au eliberat regina. Daca e dop de ceara, perforeaza-l ca albinele doar sa largeasca gaura sa elibereze regina. O stationare prea indelungata in cusca nu-i face bine reginei.
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: gaby din Iunie 19, 2013, 09:35:07 PM
buna 
     vreau sa va relatez o situatie anormala la un roi artificial format in urma cu aproximativ o luna
asta seara cind am mers la stupi am observat la roiul respectiv multa agitatie in fata urdinisului iar cind m-am apropiat am auzit si un zgomot puternic care  venea din stup atunci am deschis stupul si spre  surprinderea mea am descoperit ca o mare parte din albine stateau pe peretii stupului dupa diafragma dind puternic din aripi si facind un zgomot puternic iar cele care erau pe rame dadeau la fel de puternic din aripi
ma poate cineva lamuri care este cauza acestui comportament ciudat
va multumesc
    PS cautand pe rame nu am descoperit nici oua si nici matca
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: livulik din Iunie 19, 2013, 10:00:13 PM
eu tipul asta de bazait, ca o orchestra, l-am observat la o familie care si-a pierdut matca iesita la imperecheat! la familiile orfanizate de cateva zile nu l-am mai observat asa accentuat!
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: bucovineanu din Iunie 19, 2013, 10:04:02 PM
Acel roi apirdut regina cu putin inainte de control. Acest lucru a determinat manifestarea caracteristica.
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: gaby din Iunie 20, 2013, 03:22:56 PM
multumesc pt raspuns
ce ar trebui sa fac cu acel roi pt a-l pune din nou pe linia de plutire
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: marian_6777 din Iunie 20, 2013, 08:09:53 PM
Pai cam ce ai putea face, decat sa-i dai o matca imperecheata. O botca gata de eclozare ar fi o alta solutie, sau rama cu puiet larvar si oua sa aibe de unde sa-si traga botci. Mai departe stiu ele ce trebuie facut. De asemenea, ajutat si cu cate o rama de puiet capacit daca ai posibilitatea, pentru ca va dura ceva pana vor cladi si va iesi matca, apoi imperecherea... apoi oua la inceput putine pana incepe sa eclozeze, asta inseamna o intarziere de vreo luna jumate. Prima varianta este cea ideala. Vei intarzia intarzia doar vreo trei saptamani.   
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: gaby din Iunie 23, 2013, 09:29:47 AM
mersi pt raspuns
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: gaby din Iunie 29, 2013, 07:06:44 PM
de ce nu vor albinele sa lucreze ramele cu foite din cat
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: mape 48-petru manea din Iunie 29, 2013, 07:33:57 PM
cand vor fi destul de puternice si vor avea un cules bun sigur vor construi
ar mai fi o cauza ---nu au matca ---sper ca sa nu fie asta cauza
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: marius_vfp din Iunie 29, 2013, 11:15:40 PM
Citat din: gaby din Iunie 20, 2013, 03:22:56 PM
multumesc pt raspuns
ce ar trebui sa fac cu acel roi pt a-l pune din nou pe linia de plutire

daca roiul mai are puiet doar capacit e bine sa nui dai rame cu puiet larvar sau oua , cel mai indicat e sai dai o botca capacita prinsa pe rama cu puiet sa o poata incalzi , asa am patit si eu am pierdut matca la imperecheat si i-am pus o botca capacita si nu au fost probleme e eclozionat acu urmeaza imperecherea.
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: gaby din Iunie 30, 2013, 08:18:02 AM
matca este si dupa parerea mea e si de calitate in cuib sunt 10 rame plus rama claditoare din care 8 sunt cu puiet si oua de toate virstele si unna cu miere plina si una cu miere si pastura de aceea ma intreb de ce nu iau la lucru foitele din cat 1/2 tinind cont ca suntem aici in plin cules la zmeura   oricum multumesc de raspuns
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: dan sebastian din Iulie 03, 2013, 04:32:52 PM
Inceraca sa ridici ramele laterale, cele 2 cu miere de la extremitati in cat. In cuib lasi locuirle respective goale pentru ca o parte din rama de cuib va trece in ambele corpuri. Mai e varianta cu montatul unui hranitor uluc in cat si sa le dai zilnic ori seara ori dimineata sirop. Sunt familii care prefera sa construiasca (caracteristica cerifiera pronuntate) sau sa adune nectar. Cauta in stupina un stup carui ii place sa construiasca foitele si in ala pune rame construite si o sa ti le umple la urgenta. Stiu ca construiesc bine daca e si nectar si polen din abundenta in natura. Acum in iulie doar floarea soarelui mai da asa ceva. La salcam la anul o sa-ti construiasca catul din pacate.
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: calin45 din Iulie 18, 2013, 12:12:56 PM
 La formarea roiurilo,cum este de preferat:
- introducerea unei rame cu oua, sau altoirea unei botci?
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: gaby din Iulie 18, 2013, 07:54:28 PM
introducerea unei botci mature si de calitate daca se poate
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: mihaelahamciuc din Mai 11, 2015, 01:24:41 PM
Buna ziua. Ma numesc Mihaela si sunt noua pe forum si incepatoare in apicultura. Am un singur stup, pe 10 rame din care trei sunt cu miere si pastura, iar 7 sunt cu puiet in diverse stadii. Au tras deja multe botci dar nu sunt capacite. as vrea sa fac un roi insa nu prea stiu cum sa procedez. ma poate ajuta cineva cu sfaturi?
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: elvis din Mai 11, 2015, 02:58:09 PM
de unde esti?
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: mihaelahamciuc din Mai 11, 2015, 03:18:34 PM
din Iasi. uar stupul e la 35 km pe malul Prutului
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: bmdna din Mai 11, 2015, 04:15:03 PM
Ai mai multe variante.
1.
Faci un roi dupa metoda Tranov (se gaseste pe net) cu conditia ca matca sa mai exista in stup. Pui roiul asta intr-un stup nou echipat cu faguri artificiali si-i faci un tratament cu varachet, inainte sa ai puiet capacity

In stupul "vechi" distrugi toate botcile cu exceptia uneia singure. Peste vreo 3 zile mai verifici odata si distrugi botcile pe care albinele le trag eventual dupa. Important e ca sa ai o singura botca, sa fii sigura ca nu vei avea un roi care sa-ti plece.
2.
Vii cu un stup gol in care pui un amestec de faguri artificiali si faguri crescuti. Daca nu ai crescuti, pui faguri artificiali. Lasi in mijloc un loc gol si aseze acest stup in locul stupului tau vechi (pe care il pui deoparte) Verifici stupul vechi care acum se gaseste pus deoparte si gasesti matca. O iei cu tot cu rama pe care o gasesti, dar ATENTIE, distrugi absolut toate botcile pe care le gasesti pe aceasta rama. Dupa ce ai distrus toate botcile de pe rama pe care eeste matca, o pui in mijlocul stupului gol, care se gaseste pe pozitia pe care era stupul vechi. Il inchizi si-l lasi in pace.

Te duci acum din nou la stupul vechi pe care il duci la locul lui definitive. Treci in revista toate ramele si distrugi toate botcile, cu exceptia uneia. Daca lasi doua exista pericolul ca sa-ti roiasca cu prima matca ce va iesi. Peste 3-4 zile verifici din nou acest stup si distrugi eventalele botci facute in perioada de la mutare si pana acum.

Mai exista si alte variante pe care sint sigur ca ti le vor spune alti colegi

Succes!
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: mihaelahamciuc din Mai 11, 2015, 11:19:22 PM
multumesc pt raspuns. pana vineri am timp sa ma hotarasc la o metoda. a facut cineva roi fara botci? adica pus rame cu mancare plus re cu puiet si inca o rama ( asta nu stiu daca trbuie sa fie crescuta sau nu) si lasat sa traga albinele botci dupa, fara a interveni in alegerea viitoareiregine. ce parere aveti despre metoda?
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: stefan1 din Mai 12, 2015, 01:15:12 AM
  Bun venit, Mihaela!
  Daca ai posibilitatea sa formezi roiul cu botci capacite sau chiar necapacite, este mult mai bine. Daca o familie orfanizata are la indemana oua si larve de toate varstele, va incepe cresterea de botci din larve de 2-3 zile. Din acestea vor iesi niste regine mici, cava intre albina si regina. O astfel de matca poate avea dificultati si la imperechere, dar si in activitatea viitoare (va trai mai putin, va oua mai putin/zi, va avea mai putina substanta de matca, hormon care influenteaza activitatea intregii colonii. Deci ar fi ideal ca la formarea roiului sa ai o matca fecundata. Daca nu o matca nefecundata sau o botca. Botca daca se poate sa fie capacita, dar daca nu si necapacita. Cand nu ai niciuna din aceste variante, bine ar fi sa-i dai doar un faagur cu oua dar fara larve, caz in care vor incepe cresterea botcilor de la stadiul de ou. Doar in ultima instanta poti sa-i dai faguri cu larve tinere, din care, cum am spus, vor iesi matcile de calitate mai slaba.
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: oroles din Mai 12, 2015, 06:25:31 AM
Ruttner spune ca o matca de salvare poate fi foarte buna daca a fost trasa din larve de o zi. Cum noua stuparilor ne place controlul,  ne apucam de transvazat.
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: mihaelahamciuc din Mai 12, 2015, 10:49:51 AM
Stefan1 , multumesc pentru explicatie. eu am aflat la un curs de apicultura de metoda descrisa mai sus de mine. am luat-o de buna, ca alta informatie nu mai aveam. am vrut sa am ctrl, sa nu ajunga in frigurile roitului pt ca anul trecut am pierdut multi roi pt ca nu am actiinat din timp si cand am ajuns la stupi a fost preatarziu
Titlu: Re: formarea roiurilor artificiale
Scris de: bmdna din Mai 12, 2015, 11:54:21 AM
Din ce am citit eu, pe langa varsta corecta a larvei, foarte mare importanta mai au (pe langa alte aspecte):
- cantitatea de hrana
- calitatea doicilor

1. Cantitatea de hrana: Cu cat sint mai putine albine, cu atat matca rezultata va fi mai putin performanta. De aici rezulta ca nu e convenabil sa faci roi din doua rame din care una cu oua si sa astepti sa-ti iasa matca de calitate. Sansele sa obtii o matca bune sinty mici. Starterul poate fi un prapadit, dar finisorul trebuie sa aiba multa albino de calitate. De fapt nici starterul nu ar trebui sa fie prapadit, dar sa zicem ca importanta acestuia e mai mica.
2. S-a constatat ca prin hrana doicile pot transmite unele caractere matcii si, implicit, viitoarei familii. Daca matca e crescuta de albinele dintr-o rama luata de undeva dintr-un stup, acele albine vor fi dezordonate, abatute si stresate. Matca rezultata are sanse mici sa fie de calitate.

Pana la urma si la formarea roiului e ca la o investitie, investesti mult si de calitate, ai sanse sa primesti ceva de calitate, investesti mai putin, primesti in mod sigur mai putin.