Planta ulmusor

Creat de oroles, Iulie 10, 2014, 11:12:22 PM

« precedentul - următorul »

oroles

Salutare!
Voiam sa va intreb daca stie cineva planta aceasta. In zona mea toata lumea ii zice ulmusor si este folosita ca un bun cicatrizant. Socrul meu si-a prins degetul la abricht si la recomandarea medicului a pus ceai de ulmusor. Cat a avut planta s-a cicatrizat asa de frumos rana. Dupa ce nu a mai avut pace... Doctoita care i-a ingrijit degetul a spus ca in urma cu ceva ani a venit un taran cu degetul in aceeasi situatie ca a socrului meu. L-a pansat si l-a cusut si taranul i-a cerut sa ii dea voie sa puna ceai de ulmusor ca asa auzise din batrani ca se face la rani grave. Doctorita a refuzat... Dupa o discutie intre doctorita si taran au cazut de acord ca sa se dea cu ceai dinasta si sa vina sa il vada a doua zi. Doctorita a ramas muta cand a vazut cat de bun cicatrizant e.

Am inteles ca creste doar la munte sau in zone perimontane. Are frunzele foarte interesante. Frunza din varf e trilobata in timp ce cele de la baza crengutei are un singur lob. Floarea pare mai mult un ghem. Frunzele au culoarea verde deschis pe partea dorsala si verde inchis in partea ventrala. 

Stie cineva planta asta? Mai are si alte denumiri? Sub denumirea de ulmusor nu am gasit-o pe net. La Plafar nu au auzit de ea...

Atasez poze cu ea in gradina unui vecin care o tine in scopurile mai sus amintite.



Inflorescenta:





Frunza:

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

stefan1

  Am intrebat pe cineva mai priceput. Spune ca se numeste Filipendula ulmaria sau cretisoara. Sper sa nu se fi inselat, avand la dispozitie putine date.
  Poti sa vii tu cu unele amanunte. Daca este cretisoara frunzele zdrobite in mana trebuie sa aiba un miros (ca alifiile de reumatism). Florile de asemenea trebuie sa fie mirositoare in special seara. Mirosul e unul interesant, de miere, mai precis de miere de migdal. De fapt planta este melifera. Era si floarea preferata a reginei Elisabeta I. In germana se numeste si Echtes Mädesüß (Echtes=veritabil, Mäd sau Mät=mied sau vin din miere si süß=dulce). Planta se folosea mult pentru imbunatatirea gustului si aromei la mied (ca de altfel si la vinuri si alte bauturi). Celtii, care nu foloseau malt pentru bere, foloseau cretisoara. Se pot spune foarte multe despre ea. Contine foarte mult acid salicilic, motiv pentru care e si un bun antiinflamator. De fapt, multa vreme se folosea pentru obtinerea aspirinei. Chiar numele de Aspirina provine de la aceasta planta (care in latina se numea 'spirea', iar prefixul 'A ' vine de la 'acid').
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

pistol28

Cretusca a fost unul dintre cele mai importante plante de Celtic druizii . Celți folosit, printre altele, ca un agent de colorare pentru țesături. Dar mai târziu a fost apreciat pentru parfumul său. Apicultorii frecat  noile cutii de  stupi cu parfumate planta, astfel că albinele au acceptat. Cretusca  La începutul anului modernă Anglia pentru a găti flori în vin să-l bea ca o stare de spirit, și cretusca a venit împreună cu alte plante, cum ar fi oregano sau iedera , de asemenea, elisabetan bere în timp ce hameiul a fost încă dezaprobat ca un ingredient bere acolo la timp. [6]
http://de.wikipedia.org/wiki/Echtes_M%C3%A4des%C3%BC%C3%9F
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

TDI

Dac-ati sti voi cat am căutat planta asta pe la mine, chit ca stiam ca creste in zona de munte. Si na, am gasit-o aici, in poze. Cretisoara.

oroles

M-am lamurit. Asa este, se numeste Filipendula ulmaria sau sub alta denumire cretusca. M-am uitat pe pozele cu ceea ce stiam sub denumirea de cretisoara si nu prea seamana. In schimb, denumirea nemteasca pare a fi  corecta si informatiile la fel. Vad ca ar avea un continut mare de acid salicilic care impreuna cu celelalte substante active face din ea un foarte bun antiinflamator. Mirosul de alifie il confirm... Desi am cules si flori, nu mi s-a parut a avea un miros atat de intens.

Multumesc pentru informatii. Asa am mai descoperit o planta miraculoasa!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

TDI

La noi in tara e de jale cu denumirile populare ale plantelor, poti întâlni sub zeci de denumiri aceeasi planta.

stefan1

  Da, trebuie sa corectez, se cheama cretisoara si nu cretusca. Am citit acum ca -n unele zone ii spune si sanzaiana (care se stie ca e alta specie) iar in altele 'barba caprei' care iar este alta planta Dar si in franceza se cheama 'barba caprei' dar si 'floarea albinelor', dar asta cred mai mult pentru ca se foloseste ca melisa sa atraga roii). De aceea se denumesc stiintific cu doua nume, ca sa se inlature confuziile. Chiar si in denumirile stiintifice sunt multe specii care se cunosc sub doua sau chiar mai multe perechi de astfel de nume. Lucrurile se complica pentru ca in diferite carti de specialitate specia se cunoaste sub o denumire sau alta, ceea ce duce la situatii de contraziceri inutile, da stabilire a ariei de raspandire incompleta sau sa nu poti citi tot ce s-a scris despre o specie, pentru ca unele tratate o descrie sub alt nume. Se incearca acum sa se faca un ghid care sa stabileasca pentru fiecare specie sinonimiile sub care a fost cunoscuta in lumea stiintifica. Cat despre denumirile populare, sunt specii care au zeci de denumiri in functie de regiune, dar mai grav, un nume popular (vernacular) desemneaza doua specii total diferite in doua zone uneori foarte apropiate.
  Cat despre cretusca noastra, numele ii vine probabil de la faptul ca frunzele nu sunt netede ci cumva incretite, creponate. Particula 'ulmaria' din nume vine de la o oarecare asemanare a frunzelor cu frunza de ulm. Denumirea genului (Filipendula) vine din latina, compus din 'fili' adica 'fir' si 'pendula'='agatat'. Acasta se refera la tuberculii care sunt legati de radacina plantei prin radacini subtiri. Tuberculii si tijele tinere se pot consuma ca salate, de fapt ca la specia inrudita Filipendula vulgaris (cu frunzele mult mai crestate, si de talie mai mica), avand un gust dulce-amarui.
  Uite cum arata frunzele:
  Se inmulteste prin
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

oroles

Am reusit sa fac hidromel folosind planta asta pe post de polen. A iesit super. Are un pronuntat gust de migdale, asa cum a mentionat domnul @stefan1
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

stefan1

  Acuma vad ca am zis ca fac corectare si am scris tot gresit!! Se numeste CRETUSCA si nu cretisoara.

  Uneori sunt deranjat de politica de a restrictiona dreptul de a-ti modifica propriile mesaje la doar 2-3 ore de la postare, desi inteleg ratiunea acestei masuri. Greseli uneori inerente trebuie sa ramana pe veci sa le citeasca toti si sa le streseze neuronii la cititori.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)