despre vanzarile buckfast

Creat de floricu, Aprilie 08, 2017, 08:22:33 PM

« precedentul - următorul »

floricu


Azi am intalnit un prieten care mi-a zis ca seful lui da amenzi celor care vand buckfast .tocmai ce amendase pe cineva care vindea buckfast .. cu 5000 roni si a zis ca e cea mai mica amenda pe care o poate da, Mi-a zis ca nu ai voie sa vinzi buckfast ,Imi poate spune si mie cineva mai multe detalii...de ce nu ai voie sa vinzi buckfast,e prima data cand aud asa ceva ?

mmacreanu

Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

Eugen B

Problema asta se discuta la greu pe facebook , probabil si in alte locuri.
E data lege de cativa ani, dar ca de obicei fiecare intelege ce vrea din ce vrea.
Scrie clar negru pe alb ca rasa romaneasca , adica rasa locala de albine este protejata, si nu trebuie poluata. Cuvintele exacte nu le stiu dar la asta se refera. Daca nu ma insel scrie ameliorarea rasei locale, nu mai stiu exact, pentru mine e clar, pentru cine nu e sa caute, eu am cautat si am gasit.
Nu cred ca bk sau alte cele sunt rasa locala. Rasa de la noi multi ii spunem carpatina, eu ii spun autohtona.  Avem rasa locala buna care face miere de mii de ani, dar cei ce vor sa se imbogatesca peste nopate au cumparat diverse rase si hibrizi cu scopul de a se imbogatii.
Si iti garantez ca nu au facut mare lucru, sau chiar nu au facut nimic. Astept productii la salcam cu bk sau ce albina au la ora actuala vs albina locala selectata si ingrijita.
Sa nu se sperie nimeni, nu exista super albina , exista doar super stupari

mmacreanu

sa lasam apa de ploaie pentru pamant si sa nu ne mai imbatam noi cu ea. stiti/stim prea putine despre ce inseamna "rasa" si "hibrid" si foarte putin cum sa lucrezi cu ele. albina carpatina este rezultatul unei incrucisari, cautati si vedeti ca in romania a fost adusa ligustica pentru a sprijini albina carpatina si pentru a rezulta cee ce numim noi rasa carpatina. Buckfast are destule generatii in spate si incet incet o sa fie foarte greu sa numesti hibrid o albina care nu mai are nevoie de incrucisari pentru a avea linie pura, din ce stiu eu toti crescatorii de buckfast (si vorbesc despre cei de elita) nu mai fac de mult timp incrucisarile pe care le-a facut initial cel care a produs aceasta albina.
Cum a spus si Eugen, totul tine de apicultor si cum exploateaza albina!
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

oroles

 Eu cred ca e vorba despre drepturile de autor. Cred ca amenda s-a luat pentru folosirea unei marci fara drept. Bk e un brand deja. Daca vinzi carpatina, lingustica, carnica sau caucaziana nu e totuna cu a vinde Bk.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

tinumaftei

Interesanta discutia despre amenda? Cine poate da amenzi si in baza carui text de lege?!
Si daca este text de lege din 1996-97 de cand cunosc doar eu ca se lucreaza cu Bk in Romania, ce a facut nenea acesta cu amenzile pana acum? A dormit? Neglijenta in serviciu? Asta o data!
In al doilea rand, vad din media aceasta moderna si contemporana (internetul) ca cei mai vocali aparatori ai albinei autohtone sunt cei ce nu au vazut in viata lor picior de albina de pe alte meleaguri. Oameni buni, comparatia presupune intotdeauna MINIM DOUA obiecte de comparat. Nu poti fi credibil decat daca ai o practica si ai putut compara. Daca ai crescut ligustica, Bk, carnioliana, caucaziana, ruseasca, neagra europeana, rodopica pe langa albina locala, poti sa spui ceva, altfel totul este o poveste....
In ce ma priveste, am avut in 30 de ani exemplare din 5-6 rase si dupa iarna aceasta pot spune ca nu voi mai tine albine cu origini mai sudice decat pozitia geografica a Romaniei, desi unele din aceste rase sunt superioare ca productie, blandete sau instinct redus de roire. Exista suficient potential la albina locala pentru selectarea ei.
In al treilea rand, nu cred ca importul sau cresterea a cateva mii-zeci de mii de familii de albine alogene, pot altera fondul genetic a peste un milion si jumate de familii de albine, pentru ca natura selecteaza prin iernile aspre aceste exemplare, iar cele care supravietuiesc, prin fondul genetic valoros pe care il au imbunatatesc valoarea fondului genetic din arealul national.
Ramane intrebarea: cine da amenzi si in baza carui text de lege?