Intrebari de incepatori

Creat de vdingo11, Aprilie 09, 2018, 08:26:52 AM

« precedentul - următorul »

vdingo11

Citat din: un OM din Iulie 15, 2018, 04:42:14 PM
Cand stupii sunt rasfirati da. Cand stupii sunt apropiati incalzirea exista doar pt peretele sudic. Fac cuibul de iernare pt dreapta pt ca nu sunt sigur ce stupi vor ramane pe capul de rand de vest unde am curenti puternici.
Sa inteleg ca ai urdinisul spre rasarit?
Cum stabileste un apicultor daca sa orienteze ordinisul spre est sau spre sud in cazul unui teren plat? (gradina in cazul meu)

vdingo11

Citat din: un OM din Iulie 15, 2018, 04:38:22 PM
Daca as fi  pus hranitorul de la centru catre urdinis, pt a ajunge la capacul hranitorului trebuia sa ridic si carpele, ziarele etc.
Fiind dreptunghiular banuiesc ca are lungimea aproape cat jumate din stup.
Daca il pui din spate in fata sau din fata in spate - in ambele cazuri cu fanta spre centru nu este acelasi lucru?

un OM

Urdinisul este spre sud. Stupii sunt alaturati, de aceea nu sunt incalziti decat pe fata.
Hranitorul dreptunghiular nu imparte podisorul fata spate in fix jumatate. Il asez dinspre spate spre centru pt ca in pavilion imi este mai usor sa torn siropul dinspre hol, spre spatele stupului, iar cand sunt asezati pe suporti iau capacul dinspre spatele stupului.

vdingo11

#18
Chiar daca initial am spus ca am inteles tot am o nedumerire: ai spus ca ai urdinisul spre sud si stupii sunt alaturati. In acest caz incalzirea se face doar in partea din fata a stupului.
In acest caz nu cred ca mai conteaza daca se face cuibul in stg sau in dreapta. Nu este acelasi lucru stg sau dr pentru acest caz?
Care este cea mai buna orientare a urdinisului (est sau sud) si in functie de ce criterii se alege?

un OM

Pt stationar spre sud in perioda de iernare pt a beneficia de zbor de curatire.
In pastoral pavilionul azi ajunge cu una din parti spre un punct cardinal, data viitoare in altul etc.

vdingo11

La ce distanta fata de pamant inaltati stupii?

MirceaCalin

Eu îi înalţ cât să-mi fie la îndemână să lucrez în cuib fără să-mi "rup" şalele !
:P

vdingo11

#22
Am citit pe diferite surse ca indicat ar fi la 40 cm - cica daca il ridici mai sus se face curent mai mare iarna.
In alte locuri am vazut ca ii tin la vreo 10-15 cm de sol. La aceasta distanta nu stau in zapada iarna, sau poate ii ridica toamna.
Am vrut sa vad cum lucrati voi.
Multumesc.

bmdna

Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

vdingo11

#24
Mai inca doua intrebari:
1. la ce distanta fata de prtea de jos a urdinisului montati placuta de zbor?
   Dupa mine ar fi trei posibilitati:
a. urdinisul sa fie exact la mijlocul placutei. In acest caz placuta va fi mai jos cu vreo 1,5 cm fata de baza urdinisului
b. placuta este la baza urdinisului
c. placuta sa fie cu x cm mai jos decat urdinisul. Nu stiu cat ar trebui sa fie acel x.

2. la ce distanta de capatul placutei de zbor montati balamalele pentru placuta?

Nu stiu cum este mai corect pentru a le fi mai usor albinelor (evident la intrebarea 1 ca 2 tine de rezistenta in timp si eficacitate)
Multumesc.

un OM

Urdinisele, atunci cand sunt luate blocurile (bucati de lemn ce reduc urdinisul mai mult), la marimea maxima sunt de 200/20mm la un model si 220/35mm la un altul. Cand sunt montate blocurile urdinis se reduc la 160/ 16mm sau 180/16 mm. Cand este nevoie de restrangerea intrarii si mai mult folosesc burete.
Scandura de zbor o montez cu 10-15 mm mai jos de urdinis.
Cele doua balamale le montez la ochi, aproximativ 3-4 cm de  la capatul scandurii.

un OM

 Cand montezi balamalele la scandura zbor, asezi scandura pe o suprafata dreapta, asezi balamalele, dai gaura cu burghiu de 2 mm sau cui sita, apoi dai holtzsurub.

vdingo11

Multumesc.
Pentru a nu avea probleme cu vecinii m-am gandit sa pun in partea catre vecini plasa de umbrire de 2 m. Aceasta plasa va veni pe doua laturi si distanta de la stupi la plasa va fi de 1 m.
Aceasta inaltime de 2 m si distanta mica dintre stup si plasa nu va afecta albinele in zborul lor? Ar trebui sa se ridice foarte mult vertical pentru a pleca pe traseu.
Este bine asa sau sa cobor plasa mai jos? Cat de inalta sa o las?
Multumesc.

un OM

Problemele cu vecinii nu le rezolvi lasand plasa mai jos de 2 m, chiar inrautatesti. Daca ai putea sa o fixezi la 3 m si ceva ai mai rezolva ceva. Nimic nu impiedica insa albina care se inalta peste gard, sa coboare apoi la vecini daca are de cules ceva. Daca ai rapita in apropiere pastreaza ceva borcane pentru anul viitor! :bzz:

vdingo11

Am reusit sa cumpar doua familii de albine mai micute pe 8 rame din care 4 cu puiet (nu foarte uniform) si 4 de hrana.
Cum sunt la inceput de drum o sa incerc cu bunavointa voastra sa reusesc sa le asigur o evolutie buna.
Incep punctual cu cateva probleme de care m-am lovit pana acum:
1. Evident prima problema sunt intepaturile. Nu am echipament adecvat decat o masca care se strange cu snur la gat. Nu stiu cum a reusit dar una mi-a intrat in masca si a reusit sa ma intepe pe fata. Plus alte intepaturi pe maini, chiar daca am avut o camasa m-au intepat prin ea.
In acest caz probleme sunt 2:
1. exista vreun remediu sa nu se mai umfle ca painea pielea?
2. Nu stiu ce as putea folosi ca echipament de protectie eficient (pana acum doar haine obisnuite) ca sa nu mai cheltui multi bani dar ma gandesc la niste manusi. Am vazut ca sunt manusi de vinil (15 ron) si de piele (35 ron). Te pout intepa prin cele de vinil?
Daca nu primesc alte sfaturi accesibile ma gadesc si la un combinezon dar aici am vazut 2 variante: bumbac subtire la 70 RON si bumbac la 135 RON, evident preturile variaza in functie de site. Oare unul de 70 ron asigura protectie su trece acul ca si prin hainele mele?
3. stupii mei sunt cu fund antivaroa cu sertar de tabla. Oare este bine sa ii las doar asa in urmatoarea perioada (am pus un carton intre fund si sertar) sau sa il izolez cu niste polistiren extrudat avanf in vedere ca familiile nu sunt foarte puternice?
4. pe sertarul de tabla gasesc niste firimituri/resturi foarte mici. Este normal sau o fi ceva varoa (sincer nu stiu cum arata)? Vechiul proprietar mi-a spus ca le-a facut tratamentul antivarroa cu repetare la 10 zile.
5. in zona nu am apa la indemana si am pus pentru ele un adapator e pasari ci partea din mijloc ridicata. Chiat daca am pus niste chibrite tot mi se ineaca vreu 5-6 pe zi. Ce metoda eficienta este pentru a le da apa?
6. neavand mult cules clar trebuie sa le ajut cu suplimente. Cu ce as putea sa le hranesc pentru o buna dezvoltare si a intre bine in iarna? Mi-am luat si hranitor uluc dar clar nu il voi mai folose ca se ineaca sigur.
7. Oare mai trebuie sa le pun rame goale necladite sau nu este necesar anul acesta fiind suficiente cele 8 existente.
8. am observat seara un lucru: chiar daca se face intuneric nu intra toate si raman si pe placuta. Este normal? De unde le-am luat cand s-a lasat intunericul nu mai vedeai albina afara. Poate ca au trecut doar 2 zile de la achizitie si nu s-au acomodat complet?

Cred ca am abuzat cu intrebarile, dar incerc sa le asigur un trai cat mai bun.
Multumesc anticipat.