Tuia

Creat de stefan1, Martie 23, 2020, 07:41:34 AM

« precedentul - următorul »

stefan1

Nu mai stiu bine unde am vazut nu de mult un clip cu multe albine in jurul unui arbust (conifer) inflorit. Abia acum am vazut si un mesaj privat in care eram intrebat despre tuia. Rasfoind prin forum am gasit si eu un clip mai vechi asemanator:

  https://www.youtube.com/watch?v=zYAWXF_FhlQ

  Despre valoarea melifera a acestui arbust trebuie sa fim tare precauti. In multe lucrari se spune ca nici nu este o specie melifera. In altele se da la nectar oferta zero iar la polen oferta 2 pe o scara de la 0 la 4 (0=nu produce, 1=foarte slab, 2=slab, 3=bun si 4=foarte bun). Dar in general coniferele produc un polen de calitate proasta, care nu ajuta prea mult albinele. Cum clipurile au fost facute in februarie sau inceput de martie, cand nu prea sunt surse de polen (anul asta a fost o exceptie), albinele sunt tentate sa aduca in stup orice seamana cu polenul. Am vazut aducand faina de porumb (malai) sau chiar rumegus de lemn si chiar cantitati mari, pe care sigur apoi vor trebui sa le scoata din stup.

  Mai e o problema: noi numim tuia orice arbust sau arbore cu frunza de un anumit fel. Dar sunt multe genuri de plante asemanatoare  cu care tuia poate fi confundata. Fiecare dintre aceste genuri si specii au caracteristici distincte de la talie la forma frunzelor, florilor sau fructelor cat si a perioadelor de inflorire, toxicitatii, cantitatea de polen produsa si calitatea acestuia. In general sunt specii care au trecut prin era glaciara, adaptate la inmultire fara aportul insectelor de aceea nici nu produc nectar, iar polenul e raspandit de vant.

  Genul Tuia face parte din subfamilia Cupressoideae si cuprinde 5 specii din care doua din America de Nord (cu centrul in zona Marilor Lacuri, intre SUA si Canada) si trei din Asia de Est.
  Subfamilia Cupressoideae mai contine (dupa o reclasificare facuta nu de mult), pe langa genul Tuia inca 10 genuri cu specii foarte asemanatoare dupa cum urmeaza:
- Calocedrus (cu 3 specii in Asia si una in America de Nord)
- Chamaecyparis (cu 6 specii, 4 din Asia de Est si doua din America de Nord)
- Cupressus (are intre 17 si 33 de specii din Europa, Asia, America de Nord sau Nordul Africii)
- Fokienia -singura specie a genului, din Asia de Est
- Juniperus - cu 45-75 de specii din Europa, Asia, Africa sau America
- Microbiota - singura in gen
- Platycladus - una sau doua specii
- Tetraclinis - in Africa de Nord, sudul Spaniei si Malta
- Thujopsis - originara din Japonia
- Xanthocyparis - doua specii, una in America de Nord si una in Vietnam

  Multe din aceste specii au la randul lor zeci de varietati, deoarece multe sunt specii decorative folosite in parcuri sau spatii publice. Si ca talie variaza de la sub 1 m pana la peste 50 m. Unele produc si mana. Dar concluzia ar fi ca aceste genuri de plante nu pot fi considerate plante melifere.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Closcutz

Eu v-am întrebat de tuia. In fiecare primăvară la final de februarie sau in primele zile vdin luna martie, înainte să înflorească pomii fructiferi sau viorelele și toporașii, albinele activează tare de tot pe tuia daca vremea o permite. Dacă scuturi o creangă de tuia in acele zile efectiv pica un nor de praf zici că cineva suflă pulbere de cafea cu un ventilator.

stefan1

  In primul rand nu cred ca este Tuia, ci una din genurile inrudite, despre care am amintit acolo. Spun asta pentru ca Tuia infloreste ceva mai tarziu, nu in februarie. Intr-adevar, polenul este de culoare maro deschis si este mult.* Dar  toate coniferele au un polen de calitate inferioara, cu un continut mai scazut de proteine digerabile de albine. Din lipsa de altfel de polen, cum cred ca ai vazut, primavara devreme albinele aduc in stupi inclusiv rumegus. Ieri am vazut la un stup cateva celule cu polen proaspat negru sau albastru foarte inchis. Chiar nu stiu ce poate fi.

 * Toate speciile anemofile (care se polenizeaza cu ajutorul vantului) trebuie sa produca mari cantitati de polen, ca acesta nu va fi dus tintit pe florile feminine de catre insecte ci se va imprastia peste tot si doar daca are sansa sa se aseze pe o floare feminina va face polenizarea. Planta economiseste nectarul dar investeste mai mult in producerea de polen. Se pare ca in general coniferele sunt specii foarte vechi si in plus cresc si in zone foarte reci sau au crescut si in erele glaciare, cand nu erau polenizatori si au trebuit sa adopte acest mod de polenizare. Faptul ca polenul este mai putin valoros pentru albine nu este caracteristic tuturor speciilor anemofile. De exemplu alunul, care nici el nu da pic de nectar, are un polen destul de bun, care in zonele unde se gaseste da adevaratul start de crestere a puietului primavara.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)