Caracteristici tehnice ale lemnului pentru apicultura

Creat de flavius, Februarie 15, 2011, 09:13:25 AM

« precedentul - următorul »

CRISTIAN71

flavius -  Mai baiatule ! I-ti inteleg dorinta arzatoare de a afla cit mai multe despre acest domeniu ( industrializarea lemnului ) dar teoria ta , parerile tale sunt 75 % gresite . Mie  mi-a trebuit 1 an de scoala ca sa aprofundez aceste notiuni . Nu te supara dar daca scriam in lucrarii asa cum ai facuto tu aici ( comform gindirii tale ) luam nota 3 sau 4 cu indulgenta . Sper ca nu faci lazile din mesteacan conform foto expuse sau ai remarcat doar procedeul de spintecare . Acest procedeu il faci pe rasinoase si pe unele speci lemnoase tari ,dar in niciun caz pe mesteacan ca nu-si are rostul . Repet , nu intru in amanunte ca n-am timp si nici spatiu si poate devin plictisitor .

roi_ag

Lemnul oricum lucreaza. vad asta primavara cand pun tijele stupilor inainte de plecarea in pastoral.
Primavara aproape ca nu pot infileta piulita si vara mi s-a intimplat sa nu mai am filet pe tija.
Vorbesc de aproape 3 cm care scad din inaltimea stupului (fund,corp 1/1, cat 3/4, sita).
Important este sa prelucrezi lemnul la o umiditate de mijloc
Eu anul asta am cumparat scandura in MAI si am pus-o la uscat pana in OCT. cand am degrosato
si din DEC. am inceput prelucrarea.Chiar azi am terminat taierea ultimelor repere.
La corpurile de cat 1/2 am lasat toleranta de 3mm plus pe inaltime si daca la toamna vad ca nu au scazut le reduc.Oricum vad eu ca fata de asta toamna lemnul a mai tras.
CRISTIAN 71 DEJA ESTI PLICTISITOR discuti vorbe

luz

Salut tuturor
Discutiile despre cherestea pot dura o vesnicie. Idealul ramane ideal, iar realitatea este cu totul alta. La noi in tara pe primul loc este castigul, cat despre calitate, nu se cunoaste termenul.
Flavius - daca te intereseaza scandura cat de cat uscata ne auzim si te duc la depozit. (sunt din craiova si nu cred ca este foarte departe de tine). maine ma voi duce pana acolo ca imi trebuie si mie ceva si te voi informa despre ce marfa au.

flavius

Luz - sar'mana de oferta, astept detalii pe MP...sunt chiar foarte interesat...

Roi_ag - sar'mana si lu' talica, se vede ca vorbesti din experienta, nu din carti...

Cristi - sa stii ca nu aberez, da' deloc...diferenta intre noi doi este ca pentru mine lemnul este o PASIUNE, nu o meserie...de aici, poate, si o diferenta de abordare a acestor notiuni...multe din cele expuse sunt bazate pe experienta altora, mai batrani, de la care am "furat" meserie, ca sa zic asa, celelalte sunt concluzii proprii, bazate pe ce mi s-a intamplat mie in timp...

Problema adevarata cu lemnul este ca nu e un material omogen, nu se comporta intotdeauna ca in carti, trebuie sa stii sa-l citesti, e viu...

Nu am facut nicio lada din mesteacan, nici macar nu am cherestea de mesteacan la indemana, nu stiu de unde ai informatia asta...am intrebat doar, la un moment dat, daca se preteaza la confectionat de lazi...

Daca spui ca te pricepi la lemn, asteptam pareri competente si avizate, nu (doar) critici si gratulatii personale...accept oricand o parere mai avizata decat a mea, da' numai bazata pe argumente logice si ancorate in realitate...atacul la persoana imi repugna total, pentru mine este dovada suprema a incompetentei sau a incapacitatii de conversatie civilizata...punct...

PS...acum am vazut ca tot Cristi este cel care a scris, pe topicul meu, ca NU EXISTA placaje mai groase de 6-8 mm...no comment... =)) =)) =))...ma intreb ce scoali de industrializarea lemnului a facut, si cu ce note a absolvit (vezi, pot si eu sa atac la persoana...daca-s provocat...)
Omul e dator sa invete cat traieste...sa viseze si sa lupte sa-si indeplineasca visele, din toate puterile si cu toata forta lui interioara...

jiji

explicati va rog cum sa asezam scandura sa se usuce cat mai repede ,
am vazut undeva ca o asezase sub forma literei W dar vazuta in oglinda de sus, un fel de x dar cu laturile unite


pharaonu75

Cam asa
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

milu56

scandura se pune la uscare cu sipci intre ele din m. in m. pe un  postament drept ca sa nu se curbeze si schiva se acopera sa nu ploaie dar nu cu folie sa nu faca condens si e bine sa fie la aer,soare vant.

emil.oltean

Daca vreti material uscat corespunzator uscati la umbra timp de 1 an de regula in podul casei,magazii,grajd etc.cu aerisire si apoi prelucrati.Expus la soare,chiar acoperit cu diverse materiale,apar crapatruri la capete sau deformari.Obligatoriu puneti distantiere intre scinduri.

milu56

Uscarea naturala in intemperii:vant,ploaie,soare,umbra este bine pentruca acel materian nu mai scade dupa uscare,altfel lemnul o sa lucreze dupa construirea stupulor :nod:

Simi

Un lucru ii cert daca nu corespunde materialul patiti ca mine cu unul din loturile cumparate (25+1)
Viaţa ne-a fost dată fără să o cerem
şi o vom pierde fără să fim întrebaţi.

Simi

Ce sa va mai spun ca imbinarea scandurilor nu este facuta in falt. (m-o prostit raman cu ele ) Reparam, carpim si pe viitor stim.
Viaţa ne-a fost dată fără să o cerem
şi o vom pierde fără să fim întrebaţi.

pharaonu75

Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

libertini

Lemnul cit ar fi de uscat in momentul cind ai pus albina in lada lucreaza ,poate sa fie scandura uscata si de 10 ani

pharaonu75

Adevarat, insa lucreaza foarte putin.
Soacra-mea are in curte o lada adusa de prin muntii Buzaului, care are vreo 40 de ani vechime si este nevopsita!!
De vreo 15 ani sta nefolosita. Este piesa de muzeu, nu alta!
Si se pot pune oricand albine in ea, fara probleme!
Cat sa fi lucrat   in 25 de ani cat au stat albinele in ea?
Dar in cei 15 ani de stat degeaba?
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

cartus80

Salutare la toata lumea .... aur curat informatiile despre acest subiect
Am mai postat in legatura cu depozitarea lemnului metoda aleasa este cea din poze (intr-un pod de casa) ...din ce am inteles si flavius depoziteaza la fel.
Am inceput prelucrarea lemnului din stiva ... umiditate 14-16-si mai putin, 18%. In mare-s multumit de cum a fost depozitat lemnul ... totusi din cauza ca unele scanduri nu au fost debitate la aceeasi grosime, in stiva, la unele scanduri a aparut fenomenul de curbare. Este oricum neglijabila cantitatea 5-10 la 150 buc. Inclin sa cred ca, din ce am citit .... depozitarea cu sipca intre scanduri din m in m iar deasupra o placa de OSB peste care se pun boltari sau ceva greutati pentru a presa stiva, ar fi mai buna.
Multumesc celui ce a initiat acest topic si rog parereri despre metoda descrisa.
Cel mai aprig profesor este VIATA! mai intai iti da testul si dupa aceea iti preda lectia!