Ce planta este?

Creat de gore, Iulie 07, 2009, 01:13:11 AM

« precedentul - următorul »

Eugen B

?

pistol28

Osul iepurelui (Ononis spinosa)
Radacina de osul iepurelui este intrebuintata in scopuri medicinale.

Planta, are o actiune diuretica, elimina toxinele din corp, este adjuvant in afectiunile renale.

Cu multi ani inainte, ceaiul din radacini de osul iepurelui calma durerile de rinichi, ceaiul din partile aeriene ale plantei calma durerile de stomac.

Osul iepurelui este considerat un remediu natural in tratamentul celor care sufera de retinerea apei in tesuturi si in cavitatile naturale ale organismului, favorizeaza eliminarea toxinelor din corp, trateaza reumatismul, bolile de piele cronice, bronsita, intoxicatiile, blenoragia, obezitatea, retentia urinara, stomatitele, ulceratiile bucale.

Se recomanda a se bea pe parcursul unei zile, trei cani de decoct de radacina maruntita de osul iepurelui; acesta trateaza afectiunile interne, pentru cele externe se recomanda utilizarea compreselor cu apa din ceai, sau a cataplasmelor, in care se foloseste planta fiarta.
http://www.sanatatecuplante.ro/plante-medicinale/plante-medicinale-o/243-osul-iepurelui-ononis-spinosa.html
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

Eugen B

Da ceva miere sti ceva? Ai mei au avut magazin naturist 15 ani si 10 ani am ajutat si eu. Dar nu cunosc f multe plante cum arata sprs rusinea mea. Dar stiu f multe la ce sunt bune. Eu am inteles ca da si ceva miere :)

pistol28

Florile nu secreta miere/nectar. (The flower docs not secrete honey)

The worker-bees, however, get pollen for their pains, but the males arc sadly disappointed Rest-Harrow will be found flowering in dry wastes from June to September. (Lucrătorilor-albine, cu toate acestea, pentru a primi polen pentru durerile lor, dar arcul masculi din păcate dezamăgiți Restul-Harrow va fi găsit înflorire în deșeuri uscate din iunie până în septembrie.)

http://chestofbooks.com/flora-plants/flowers/Woodland-Blossoms/Leguminosae-Rest-Harrow-Ononis-Spinosa.html

Un cunoscator de engleza poate ne ajuta cu o traducere mai buna.
Eu am inteles ca: da putin polen , nu da nectar.
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

Eugen B

Inteleg f bine engleza. Albinele stiu ca se pune pe ele. Vedem dupa 2-3 saptamani daca da sau nu ceva . Ms mult de raspuns

Eugen B

De asta ce se stie? Mai am ceva floare rosie dar nu am apucat sa o pozez. Nici asta nu e facuta de mine

stefan1

  Este sigur o specie din genul Centaurea, gen care cuprinde foarte multe specii mai mult sau mai putin asemanatoare, cu culori diferite de la albastru la visiniu, rosu, roz, galben, alb etc, dar majoritatea melifere si foarte bine vizitate de albine.
  In poza probabil e o specie de Centaurea jacea care la randul ei are foarte multe subspecii. Au o perioada de inflorire foarte lunga, din mai pana in septembrie si oferta bogata de nectar si medie de polen. Polenul in general este galben sau galben-deschis.

  S-a mai discutat pe forum despre ea in mai multe locuri. Mai jos e un exemplu:

Citat din: stefan1 din Ianuarie 24, 2013, 01:07:29 AM
  ...

  Centaurium umbellatum se mai numeste si corobatica, frigurica, ghioc, potroaca, zglavoc, smoc, tintaura etc.

  Atat salvia cat si centaurea sunt ambele plante foarte bune pentru albine. Si la Centaurea jacea-nigricens cat si centaurea cyanus, numite uneori corobatica, se dau productii de miere de 450 kg/ha, iar la alte specii de Centaurea cum ar fi Centaurea scabiosa chiar 880 kg/ha sau 885 kg/ha la Centaurea renana. Este si Centaurea banatica si Centaurea carpatica.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

balasbebe

Ce parere avetzi despre SOFRAN?

Porfy66

Din punct de vedere melifer nu are specificatii.
detalii aici: https://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98ofran

stefan1

Citat din: balasbebe din August 23, 2016, 10:26:03 AM
Ce parere avetzi despre SOFRAN?

  Ca sa fie o planta melifera, trebuie sa fie pe suprafete mari, ori cel putin la noi in tara nu stiu cat sofran se cultiva.
  Eu zic ca fiind inrudit cu brandusele, ar avea si o oferta apicola asemanatatoare doar ca inflorirea sofranului e toamna tarziu, cred ca prin octombrie, cand putine familii de albine mai au puiet. In plus s-ar putea ca polenul sa fie putin toxic (in general speciile de Crocus au o anumita toxicitate). De fapt si sofranul (produsul finit, deci stigmele uscate) este toxic; se zice ca la un consum de 5 grame de sofran ai putea muri!
  Sofranul (Crocus sativus) are flori sterile, deci nu produce seminte si nu se poate inmulti decat prin bulbii din pamant (face o capatana ca de usturoi, care are pana la 10 catei si din care in toamna iese cate o noua planta. De fapt Crocus sativus poate face seminte, dar numai daca polenizarea se face cu anumite specii de Crocus inrudite (deci o polenizare incrucisata si va iesi o alta specie, adica un hibrid).
  Totusi florile atrag albinele si alte insecte care chiar culeg ceva polen si - cum se vede dintr-o poza de mai jos, unde o albina cauta la baza florii - posibil sa dea si ceva nectar. De fapt recoltatul florilor se recomanda sa se faca dimineata dupa ridicarea la roua, ca sa nu fie umede, dar inca sa nu fie vizitate de albine sau insecte. Aceasta precautie este luata ca polenul florii sa nu fie imprastiat de insecte si sa ajunga si pe pistilul care se recolteaza , pentru ca acel polen ar scadea calitatea sofranului.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

tinumaftei

Polenul de brandusa nu este toxic pentru albine. Ale mele culeg si primavara si toamna la brandusele de sezon din greu si nu am vazut nici un fel de simptome de intoxicatie.

Eugen B

Am revenit cu poza

Eugen B

nu cunoaste nimeni cum ii zice la asa ceva, cred ca e ultima floare melifera din zona mea. de polen sunt mai multe.
si cred ca mai aduce nectar si din ceva flori galbene si vin albinele toate pictate pe spate de la ea, parca ar fi marcate

tassevasi

 Pentru ca suntem la acest topic vreau sa intreb si eu  ce  floare ( planta ) este aceasta din poza.  Era  plina  de albine .

MIHALACHE