Andreiu Oprea

Creat de andreiu, Martie 25, 2013, 09:16:15 PM

« precedentul - următorul »

oroles

#2205
Exista o singura istorie si mai multi istorici. Fiecare istoric isi pune amprenta asupra istoriei prin "prelucrari" si "interpretari" proprii. Prefer sa citesc istoria de la cei mai buni. Initial am fost sedus si eu de cartile istoricilor Lucian Boia si Neagu Djuvara, insa cu timpul mi-am dat seama ca mai gresesc si ei, fiind oameni. In special Lucian Boia. El debiteaza o groaza de ineptii, insa le spune frumos si de aceea se si vand asa de bine cartile sale. Lor le apartine opinia ca romanii nu au luptat decat cu corpuri de armata "neinsemnate" ale armatei Imperiului Otoman. Am stat candva si am numarat cam toate confruntarile armate cu turcii si am vazut ca sunt peste 100 in circa 350 de ani, numar pe care nu l-au atins nici austriecii, nici sarbii, nici ungurii si niciun alt popor. Le dadeam la inceput mari batai de cap turcilor asa ca fata de noi au adoptat o alta pozitie, cea a exploatarii luptei pentru domnie: divide et impera.

Este adevarat ca infrangerea turcilor la Podul Inalt s-a datorat unor conjucturi, insa nu scade cu nimic meritele de comandant de osti ale lui Stefan cel Mare. Si Alexandru Macedon l-a invins pe Darius al II-lea tot in inferioritate fiind si tot beneficiind de conjunctura. Din ce stiu eu turcii au retras asediul Shkodrei, o cetate albaneza, pentru a ataca Moldova. Shkodra era o cetate stapanita de venetieni.  Soleiman Pasa nu a reusit sa o cucereasca si la porunca sultanului ataca Moldova. Este cunoscut ca Soleiman nu se considera pregatit sa atace Moldova, insa porunca sultanului nu trebuia comentata.

Se pare  ca Soleiman trece Dunarea inainte de Craciun si face jonctiunea cu cei 17.000 de soldati ai lui Radu cel Frumos. Impreuna ataca Moldova. Stefan otraveste fantanile si are grija sa nu lase provizii pe drum. Fantanile se otraveau la vremea aceea cu fiertura de cucuta. :D Tactica aceasta a "parjolirii pamantului" este o tactica de gherila cunoscuta de romani inca din vremea dacilor (dacii i-au facut asa ceva "celebrului" Alexandru Macedon). De altfel, romanii au fost foarte buni dintotdeauna la luptele de gherila si eu personal nu vad nimic rusinos in asta.

Turcii se indreapta spre Vaslui unde primisera informatii ca s-ar afla Stefan. Stefan, asa cum zice Dragos beneficiaza de niste conjuncturi: Vremea fusese calda astfel incat zapezile se topisera iar drumurile erau cam la fel de proaste ca si in ziua de astazi. :) Asa ca armata otomana se deplasa cam greu prin noroaie, mai ales ca aveau tunuri foarte mari, nepotrivite la atac ci mult mai bune pentru asediu. In dimineata zilei de 10 ianuarie 1475, Stefan observand pacla de afara plaseaza o divizie de darabani (tobosari) in spatele unui deal, cu scopul de a-i atrage pe turci acolo. Turcii aud darabanele (acestea dadeau semnalul de atac) si cred ca grosul armatei lui Stefan se afla in acea directie. Ataca dealul insa sunt luati prin surprindere de Stefan din alta directie. Blocati in vale si fara sanse de scapare turcii, mult mai numerosi o iau la fuga impreuna cu propriul conducator si cu Stefan aflat in urmarirea lor. O parte trec Dunarea pe la Oblucita (cred ca Isaccea astazi) si o parte se retrag cu tot cu Radu cel Frumos spre Bucuresti. Intuind planul lor, Stefan le blocheaza retragerea si ocupa Bucurestiul inainte de a ajunge Radu cel Frumos. Cu aceasta ocazie sunt luate prizoniere sotia lui Radu cel Frumos si fiica acestuia, Maria Voichita, devenita ulterior sotia lui Stefan cel Mare, dand nastere lui Bogdan al III-lea numit si cel Orb. Wikipedia spune: "Căsătoria a avut loc în anul 1478. Era fiica lui Radu cel Frumos, nepoata lui Vlad Dracul, strănepoata lui Mircea cel Bătrân, mama lui Bogdan al II-lea și bunica lui Ștefăniță [Asta nu l-a mai lasat pe Ureche sa scrie  :rotfl: =))]. Din dragostea lor s-a născut Bogdan al III-lea, ctitorul bisericii Adormirea din Bacău." De fapt a fost mama lui Bogdan al III-lea si nu a lui Bogdan al II-lea (tatal lui Stefan cel Mare). Fac o "reparatie" in ultima fraza unde spun ca l-a nascut pe Bogdan al III-lea, insa dau iarasi cu "mucii in fasole" spunand ca Bogdan al III-lea este ctitorul bisericii Adormirea Maicii Domnului din Bacau (cunoscuta ca Precista). De altfel este vorba despre un alt fiu al lui Stefan, Alexandru, cel mai probabil dintr-o alta casatorie. (Ca sa vedeti ce ineptii se scriu pe Wikipedia!) Cert este ca nu se stie clar daca Bogdan al III-lea este fiul Voichitei. Supozitia apartine lui N. Iorga care spune ca dupa nume, cel mai probabil mama sa era din Tara Romaneasca (Bogdan este consemnat intr-un pomelnic sub numele de "Bogdan Vlad", prenumele "Vlad" fiind foarte comun in Tara Romaneasca si fiind numele unuia dintre strabunicii lui presupusi, Vlad Dracul).

Cateva cuvinte despre tatal Voichitei. Radu cel Frumos este fiul lui Vlad Dracul si frate cu Vlad Tepes. Vlad Dracul facea parte din ordinul Dragonului (Draco in latina, si de aici si numele de "Dracul") si ceea ce era trecut in fisa postului la el era sa apere crestinatate de turci. La un moment dat nu se mai intelege cu crestinii care nu ii dadusera sprijinul promis, trece de partea turcilor si ataca Severinul. Turcii, stiindu-l imprevizibil ii cer lui Vlad Dracul sa trimita garantie pe cei doi fii la Constantinopol, sub promisiunea ca acestia vor fi tratati ca niste printi. Astea erau garantiile pe care le cereau turcii. Si Stefan l-a dat pe Alexandru fiul sau ca garantie la turci care moare acolo, cel mai probabil de boala. Vlad Dracul nu se tine de promisiuni si ataca iarasi pe turci (s-a suparat si el omul!). Mahomed, vazand acest lucru ii batjocoreste pe cei doi fii ai lui Vlad Dracul, pe Vlad si pe Radu abuzandu-i si sexual. Aici intervine caracterul omului! Vlad Tepes, din cauza abuzurilor suferite prinde o mare ura pe turci. Lui Radu ii plac in schimb relatiile homosexuale cu sultanul si de aceea primeste denumirea de "cel Frumos". :D Radu cel Frumos i-o trasese lu' frate-sau, Vlad Tepes in 1462 de la care luase tronul cu sprijinul sultanului.

Stefan cel Mare il trece Dunarea pe Radu cel Frumos cu tot cu turci si intr-o lipsa de inspiratie il pune domn pe tanarul Laiota Basarab. Am spus "intr-o lipsa de inspiratie" pentru ca Stefan avea posibilitatea infaptuirii unirii prin ocuparea tronului Tarii Romanesti. Ca sa vedeti cat de neinspirat a fost, in vara anului urmator Stefan este atacat de sultan impreuna cu ...Laiota Basarab. Batalia se desfasoara pe 17 iulie 1476 si este cunoscuta ca "Lupta de la Valea Alba" (denumirea Valea Alba se datoreaza culorii date de oasele ramase acolo pe camp). Acum intervine istoricul din mine... In manualele de istorie scrie ca batalia a fost pierduta de Stefan cel Mare. Partial sunt de acord, insa razboiul a fost castigat de Stefan. Turcii veneau cu un anume Hroiot care pretindea tronul Moldovei si care conducea o divizie a oastei turcesti. Stefan, angrenat in lupta este lovit si cade inconstient de pe cal zacand fara a fi recunoscut cateva ceasuri. Interesant e ca domnitorii romani se angrenau in lupte, nu cum faceau occidentalii trimitandu-si doar generalii. Doi oameni aveau sa schimbe soarta razboiului desi batalia era pierduta. Este vorba despre binecunoscutul "aprodu Purice" care l-a recunoscut pe Stefan, l-a ridicat de pe campul de lupta pe cal si l-a ajutat sa scape prin fuga. Stefan fuge la Suceava si organizeaza foarte bine rezistenta. Intre timp, cel de-al doilea pion cheie, boierul Pantece se duce cu o suita de boieri la Hroiot si ii spun ca boierimea tarii este de acord sa il numeasca domn pe Hroiot si ca nu il mai sustin pe Stefan. Hroiot bucuros si naiv pleaca cu ei, chipurile pentru a fi inscaunat la Suceava. Pantece il asasineaza in schimb, luandu-i gatul. Asta inseamna sa ai oameni pe care sa te bazezi! Cetatile rezista (de fapt cetatea Sucevei nu a fost niciodata cucerita cu armele, fiind doar predata o data de catre un parcalab tradator. In timpul lui Lapusneanu este stricata din porunca turcilor si capitala mutata la Iasi). Scopul razboiului, acela de a-l inatura pe Stefan de la domnie si a-l pune pe Hroiot domn nu este atins. Judecand dupa scop, istoricul din mine spune ca desi a pierdut o batalie, Stefan a castigat tot razboiul. :D

Scuze ca am scris cam mult, insa imi place sa discut chestii istorice si sa prezint istoria intr-o maniera cat mai aproape de adevar. E bine sa fie povestita si copiilor deoarece in manualele de istorie nu mai gasesti nimic despre cel ma Mare dintre romani.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

andreiu

       Oroles, ai grija, conduci cu viteza prea mare ! Cred ca ai trecut de mai multe ori prin acelasi loc! Ne invartim in cerc! I-am pierdut demult pe Bismark si pe Mape ! Trage pe dreapta putin sa ne orientam ! :razz:
       Asa este Oroles. Ne-am ratacit Eu ti-am cerut sa ma conduci spre izvoare, spre radacini si tu ma alergi pe meandrele albiei de mijloc, printre crengile stufoase ale pomului. Este adevarat ca acesta este portiunea de drum pe care o cunosti bine, dar hai rogu-te sa parcurgem drumul spre origini si sa vedem daca ajungem in Tara strabunilor, sau poate in Tara Zeilor. :razz:

oroles

Citat din: andreiu din Ianuarie 11, 2015, 06:05:54 PM
        Este adevarat ca acesta este portiunea de drum pe care o cunosti bine:razz:
Stiu cam multe drumuri... Eu nu sunt de acord cu sintagma "tara zeilor". Grecia e poate tara zeilor. Se presupune ca si pe la noi s-au nascut ceva zei, insa ceea ce tu numesti referinte istorice eu denumesc manifestari artistice.

Heracles (aka Hercule) era cinstit si pe aceste meleaguri. S-a si descoperit, daca nu ma insel, acum cativa ani o piesa care il reprezenta. In traditia romanilor exista un personaj asemanator numit Iovan Iorgovan. Posibil sa ii fi soptit vreun roman unui dac la ureche povestea, insa cred ca cel mai plauzibil este o reminiscenta din vremea stapanirii romane.

Si romanii cinsteau zei traci: Pan (zeul granelor la traci) si celebrul Dyonisos (zeul bauturii).

Mai aproape de noi exista o zeitate (posibil!) denumita "calaret trac". Cultul calaretului trac exista culmea, doar in spatiul ocupat de romani. Initial era reprezentat un soldat calare avand celebrul steag dacic cu un dragon cu cap de lup. Ulterior au intors steagul in  jos si l-au transformat in Sf. Gheorghe. :D Asemanarile dintre Sf. Gheorghe si calaretul trac sunt numeroase. In unele reprezentari cavalerul trac salveaza o printesa. Uite asa am contribuit si noi la legenda unuia dintre cei mai mari sfinti. Dar sa nu ii dam apa la moara lui Marian.

Despre steagul dacilor... Nu toate steagurile reprezentau coada de dragon cu cap de lup. Unele aveau cap de mistret, insa nu e mistretul pe atat de "mitic" pe cat este lupul. :D
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

D006

O sursa pentru a ne afla istoria o reprezinta folclorul popular . Istoria poporului roman incepe cu balada mesterului Manole in care apare mitul ziditorului . Toate bune si frumoase pana aflam ca beneficiarul lucrarii este NEGRU Voda ! primul conducator al romanilor era ... negru ...  de balada Miorita nu mai vorbesc ca acolo e jale mare.

andreiu

       Va propun sa poposim putin si in Tara Tumulilor. Acestia sunt circulari si Oroles, poti sa te invartesti in cerc, dar nu prea mult ca sunt de diametru relativ mic ( cele mari sa tot aiba 30 m) si ametim . Din consultarea listei oficiale postate de tine, am notat destul de multi care sunt datati in preistorie. Exemple : Dambovicioara, Dumbrava Ulmeni, Cornesti, Gura Ocnitei in jud Dambovita, Mircea Voda, Negru Voda,Deleni in jud Constanta, Aghiresu, Tureni, Cojocna, Dabaca, Mihai Viteazu jud. Cluj. Nu prea s-au dat date despre ce s-a gasit in asemenea monumente. Oare de ce ?

D006

Si la mine in zona exista astfel de tumuli (curgani) , majoritatea sunt morminte din timpul epidemiei de ciuma. Unul cică reprezinta intrarea in tunelele construite in zona Ramnicului de C.Brâncoveanu.
Si mai interezant este altul situat in zona de deal la 28 de km. de Rm. Sarat care se numeste " Dealul Tătarului " , bunicul meu mi-a povestit ca ani de zile cautatorii de comori au sapat la greu in acea zona dar nimic. Culmea este ca o comoara de aur a fost gasita cam la 15 km. distanta pe alt deal.
  Totusi cel mai cunoscut ramane curganul lui Mamay , o amintire trista pentru Romania.

oroles

Citat din: dragos2006 din Ianuarie 11, 2015, 07:13:02 PM
O sursa pentru a ne afla istoria o reprezinta folclorul popular . Istoria poporului roman incepe cu balada mesterului Manole in care apare mitul ziditorului . Toate bune si frumoase pana aflam ca beneficiarul lucrarii este NEGRU Voda ! primul conducator al romanilor era ... negru ...  de balada Miorita nu mai vorbesc ca acolo e jale mare.
Legenda mesterului Manole nu este autentic romaneasca ci se gaseste si la slavii sud-dunareni. Eu personal o iau ca pe o manifestare artistica si nu are ce cauta in discutii despre istorie ci spune mai multe despre cultura noastra.

De-a lungul timpului domnitorii au primit porecle interesante. Unele ne surprind si astazi. Lui Mircea cel Batran nu i s-a spus "cel Batran" pentru ca era in varsta. Cronicarii i-au dat numele acesta pentru a nu il confunda cu un alt domnitor, Mircea Ciobanul (ginere al lui Petru Rares). De fapt initial i-au zis "Mircea din Batrani" adica "din vechime". Mircea Ciobanul i s-a spus in gluma pentru ca se ocupa cu comertul cu oi, nu ca ar fi fost cioban. Lui Bogdan al III-lea i s-a zis "cel Orb" nu pentru ca era orb, ci pentru ca avea strabism. Era un fel de Basescu al vremii. Radu Prasnaglava i se spunea asa pentru ca era chel. :D Radu de la Afumati, au presupus ca era tigan si ca satul Afumati de unde era originar era sat de tigani. De fapt, din ce stiu eu Afumati-ul a ars si din cauza ca locuintele erau afumate li s-au spus "Afumati". E conducatorul militar din istoria romanilor care nu a pierdut niciodata - 21 de batalii cu turcii si toate castigate. Radu cel Frumos, clar un alt nume in batjocura dat de romani (am explicat de ce). Basarab cel Tanar Tepelus - folosea si el teapa dar nu asa de tare ca Tepes. Alte exemple: Vlad Inecatul, Petru Cercel (purta cercel dupa moda frantuzeasca, unul dintre cei mai culti domnitori pe care i-am avut), Stefan Surdul, Alexandru Coconul. In Moldova: Stefan Lacusta, Petru Schiopul, Iuga Ologul, Ciubar Voda. Deci si "Negru Voda" poate fi ceva asemanator. Doar nu voiai sa ii spuna Albu Voda si sa arate "marinimie" fata de gestul lui Manole de a-si zidi sotia. E clar o licenta poetica.

Deci e clar ca majoritatea numelor erau o forma de umor popular si o modalitate de a-i descerne unii de altii.

De complexitatea Mioritei nu mai exista nicio balada europeana. E atat de complexa incat oricine poate intelege orice. Sunt dispus sa iti accept orice argument fara a ma impotrivi.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

oroles

Citat din: dragos2006 din Ianuarie 11, 2015, 07:45:55 PM
Unul cică reprezinta intrarea in tunelele construite in zona Ramnicului de C.Brâncoveanu.
E vreo legenda locala? Vreau detalii.

Citat
Si mai interezant este altul situat in zona de deal la 28 de km. de Rm. Sarat care se numeste " Dealul Tătarului " , bunicul meu mi-a povestit ca ani de zile cautatorii de comori au sapat la greu in acea zona dar nimic. Culmea este ca o comoara de aur a fost gasita cam la 15 km. distanta pe alt deal.
Probabil nu era vreun tatar implicat in poveste ci mai degraba un cuman. Cumanii, ultimul popor migrator aveau obiceiul de a ridica tumuli (prefer termenul de tumuli, deoarece termenul "kurgan" face referinte la o intreaga civilizatie si nu are legatura cu perioada despre care vorbim. Si la Bacau este ingropat un rege cuman, undeva langa satul Zapodia (de Traian nu de Izvorul Berheciului). Legenda spune ca ar fi fost ingropat cu o mare comoara insa cica ar fi blestemata. Au incercat niste gigei pe timpul lui Ceausescu sa il excaveze cu utilajele SMT-ului, insa li s-au stricat utilajele, s-au trezit in alte zone ale tarii si astfel de legende. Istoricii spun ca s-au gasit doar oase.

Citat
  Totusi cel mai cunoscut ramane curganul lui Mamay , o amintire trista pentru Romania.
Pentru noi? De ce?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

D006

Citat din: oroles din Ianuarie 11, 2015, 07:47:45 PM

Legenda mesterului Manole nu este autentic romaneasca ci se gaseste si la slavii sud-dunareni.


Daca acei "slavi" sud-dunareni sunt in fapt tot români ?

oroles

Citat din: dragos2006 din Ianuarie 11, 2015, 08:02:03 PM
Citat din: oroles din Ianuarie 11, 2015, 07:47:45 PM

Legenda mesterului Manole nu este autentic romaneasca ci se gaseste si la slavii sud-dunareni.


Daca acei "slavi" sud-dunareni sunt in fapt tot români ?

Cu siguranta "slavii" nu erau romani. Eventual o influenta a romanilor asupra lor as lua in discutie.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

D006

Daca poporul roman s-a format la sud de Dunare . sau macar o parte semnificativa din el ?

oroles

Citat din: dragos2006 din Ianuarie 11, 2015, 08:13:12 PM
Daca poporul roman s-a format la sud de Dunare . sau macar o parte semnificativa din el ?
Eu inclin sa cred ca ne-am format la nord de Dunare din populatii vorbitoare de latina de la sud de Dunare si din tot Imperiul Roman. Chiar cu mult inainte sa ajunga pe aici primul ungur (ca sa nu dau satisfactii Roeslerienilor)...  :rotfl: =))

Legenda mesterului Manole nu e chiar atat de veche. Cuvantul "voda" vine ce-i drept de la slavonescul "vojvoda" insa are o forma specifica noua romanilor. Ca sa nu mai spunem ca Negru Voda este asociat cu Neagoe Basarab, iar Manastirea Argesului o avem identificata. Celalalt Negru Voda din balade este asociat de Neagu Djuvara cu Basarab I (era mai inchis la piele).
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

andreiu

         Mai baieti, iarasi ati luat viteza. Vedeti ca eu sunt ceva mai batran si fac eforturi sa ma tin de voi. Haideti sa revenim la tumuli, la cei din preistorie, nu cei din perioada migratiilor. Desi fie vorba intre noi, migratorul, in speta cumanul, nu cred ca mai pierdea timp cu ridicarea unor asemenea monumente funerare ce presupuneau un efort colectiv pe o perioada mare de timp, fiind vorba de lucrari eminamente de erfort fizic. Inclin sa cred ca prezenta tumulilor indica mai degraba o anume cultura a populatiei sedentare autohtone.

oroles

#2218
Citat din: andreiu din Ianuarie 11, 2015, 08:41:34 PM
...
Inclin sa cred ca prezenta tumulilor indica mai degraba o anume cultura a populatiei sedentare autohtone.
Inclini degeaba. :)  :rotfl: =)) Pai astia cand au facut sapaturi nu si-au dat seama cu ce au de-a face? Cumanii isi ingropau regii cu caii langa ei. Daca gaseau oase de cal si podoabe specifice culturii lor, cum sa fie facuti tumulii de populatiile indigene care la vremea aia erau crestine?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

sorinma

Citat din: andreiu din Ianuarie 11, 2015, 08:41:34 PM
         Mai baieti, iarasi ati luat viteza. Vedeti ca eu sunt ceva mai batran si fac eforturi sa ma tin de voi. Haideti sa revenim la tumuli, la cei din preistorie, nu cei din perioada migratiilor. Desi fie vorba intre noi, migratorul, in speta cumanul, nu cred ca mai pierdea timp cu ridicarea unor asemenea monumente funerare ce presupuneau un efort colectiv pe o perioada mare de timp, fiind vorba de lucrari eminamente de erfort fizic. Inclin sa cred ca prezenta tumulilor indica mai degraba o anume cultura a populatiei sedentare autohtone.


Nea Andrei daca tot ati remarcat ca nu se spune nimic de Sona...
http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=mozaic&s_id=107452
Sunt multe variante si legende locale da-ti o fuga si va conduc pana la Guruieti
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde