cum topiti ceara?

Creat de bee_lover, Martie 29, 2007, 08:22:36 PM

« precedentul - următorul »

PricopArthur

Apropo: importanta este calitatea apei.
Miere multă şi inimă curată!

Alecs

Tools-Option-Privacy Cookies si nu merge . De ce ?

pintilied

O SA VA SPUN CE METODA FOLOSESC EU.
       
                 In primul rind pun fagurii maruntiti la inmuiat citeva zile apoi ii topesc cu ajutorul topitorului cu aburi. Ceace ramine {si mai ramine multa ceara in bostina} o pun la uscat intr-o cutie adinca cu un geam deasupra neermetizat.
  Nu este caldura sa topeasca ceara dar e deajuns sa o usuce pentru a nu mucegai cind este pusa la pastrare in vederea adunarii unei cantitati mai mari.
                 Cind consider ca am adunat o cantitate suficienta o pun din nou la inmuiat in apa dela robinet in care pun si o amestec bine doua lingurite de acid sulfuric la litrul de apa. Bostina sta la inmuiat o saptamina.   Dupa ce s-a inmuiat bine o pun intr-o masina de spalat { Alba Lux 10}veche.si dau drumul la rezistenta.  Inainte de a incepe sa se topeasca pun in cuva masinii de spalat cam 1 lingura de detergent de rufe la 3 l de apa.  Am uitat sa mentionez ca bostina am scoso din apa cu acid sulfuric.apa pe care o pastrez pentru alta sarja.  In momentul cind ceara s- topit vin cu o sita facuta dupa suprafata cuvei si imping bostina pina aproape de paleta agitatorului  fixind sita in aceasta pozitie.  Dau drumul de citeva ori la agitator pentru a vintura bostina si a elibera astfel ceara prinsa in aceasta.Am grija ca sita sa fie sub nivelul cerii.  Cind consider ca este gata dau drumul la robinet si scurg ceara cit se poate.  Ceace ramine si ceace mai iese din bostina o adun dupa racirea apei.
                           Explicatii.
              Acidul sulfuric avind greutatea specifica mare bostina care se va inmuia
va fi mai grea decit in mod obisnuit.  Combinat cu detergentul care va micsora intrucitva densitatea apei pusa la topit si o va emulsiona va rezulta o decantare mai buna a bostinei.  In bostina ramine atit de putina ceara incit nu merita sa-ti mai bati capul cu ea.   Ceara rezultata o topesc din nou in apa cu detergent        (1 lingura la 5l apa} apoi o pun la decantat pe un resou cu termostat care mentine temperatura apei la 40-50 grade celsius.  Dupa 3-4 zile opresc resoul si ceara se raceste. Oala cu ceara impreuna cu resoul sta sub o cutie izolata cu polistiren de 3 cm.
                                 Sa auzim de bine  :hi:
                                                       pintilied
Nu tot ce zboara,face miere!

D006

o intrebare:
urme de detergent nu raman in ceara?

D006

Citat din: pintiliedO SA VA SPUN CE METODA FOLOSESC EU.
       
                 In primul rind pun fagurii maruntiti la inmuiat citeva zile apoi ii topesc cu ajutorul topitorului cu aburi. Ceace ramine {si mai ramine multa ceara in bostina} o pun la uscat intr-o cutie adinca cu un geam deasupra neermetizat.
  Nu este caldura sa topeasca ceara dar e deajuns sa o usuce pentru a nu mucegai cind este pusa la pastrare in vederea adunarii unei cantitati mai mari.
                 Cind consider ca am adunat o cantitate suficienta o pun din nou la inmuiat in apa dela robinet in care pun si o amestec bine doua lingurite de acid sulfuric la litrul de apa. Bostina sta la inmuiat o saptamina.   Dupa ce s-a inmuiat bine o pun intr-o masina de spalat { Alba Lux 10}veche.si dau drumul la rezistenta.  Inainte de a incepe sa se topeasca pun in cuva masinii de spalat cam 1 lingura de detergent de rufe la 3 l de apa.  Am uitat sa mentionez ca bostina am scoso din apa cu acid sulfuric.apa pe care o pastrez pentru alta sarja.  In momentul cind ceara s- topit vin cu o sita facuta dupa suprafata cuvei si imping bostina pina aproape de paleta agitatorului  fixind sita in aceasta pozitie.  Dau drumul de citeva ori la agitator pentru a vintura bostina si a elibera astfel ceara prinsa in aceasta.Am grija ca sita sa fie sub nivelul cerii.  Cind consider ca este gata dau drumul la robinet si scurg ceara cit se poate.  Ceace ramine si ceace mai iese din bostina o adun dupa racirea apei.
                           Explicatii.
              Acidul sulfuric avind greutatea specifica mare bostina care se va inmuia
va fi mai grea decit in mod obisnuit.  Combinat cu detergentul care va micsora intrucitva densitatea apei pusa la topit si o va emulsiona va rezulta o decantare mai buna a bostinei.  In bostina ramine atit de putina ceara incit nu merita sa-ti mai bati capul cu ea.   Ceara rezultata o topesc din nou in apa cu detergent        (1 lingura la 5l apa} apoi o pun la decantat pe un resou cu termostat care mentine temperatura apei la 40-50 grade celsius.  Dupa 3-4 zile opresc resoul si ceara se raceste. Oala cu ceara impreuna cu resoul sta sub o cutie izolata cu polistiren de 3 cm.
                                 Sa auzim de bine  :hi:
                                                       pintilied
Este o metoda foarte interesanta ...trebuie sa incerc sa fac si eu asa ...Mai ales ca am ceva acid sulfuric de 98%...

stefan1

Nu cred ca apicultorii ar trebui sa foloseasca atatea chimicale la ceara. In mod garantat vor ramane multe urme in ceara. Ceara are o multitudine de acizi care reactioneaza chiar cu metalul recipientului. Cum sa nu se combine cu acidul sulfuric sau cu detergent? Ce vor face albinele in asemenea faguri?? Eu o singura data am incercat metoda cu acid, sa vad rezultatul. In plus nu stiu ce pateste masina de spalat unde bagi acid sulfuric.
  Cea mai sanatoasa metoda de extractie este prin presare, eventual la temperatura mai ridicata. Chiar daca nu se extrage toata ceara. Tot este asa de ieftina!
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

PricopArthur

Urmele de detergenti ies la analize? Sau la ceara nu se fac analize? Aceasta ceara poate fi vanduta la manastiri pt lumanari.
Miere multă şi inimă curată!

pintilied

In ceara nu  ramine  detergent si nici acid sulfuric.
     Dealtfel in toate cartile de specialitate se recomanda limpezirea cerii cu acid sulfuric care face si o desinfectare. acesta  fiind un foarte bun bactericid.
    Si credeti dumneavoastra ca cei care fac faguri artificiali ung sabloanele cu miere pentru a nu se lipi.asa cum fac stuparii cind fac faguri in stupina?  Nu domnilor.ei
   ung valturile cu o solutie de detergent si sapun.Cel putin cei dela combinatul apicol asa fac.  Nu se simte mirosul detergentului pe faguri deoarece aroma cerii este mai puternica iar detergentul folosit este de calitate inferioara si cu o aroma foarte slaba.
               Cu stima     pintilied. :hi:
Nu tot ce zboara,face miere!

alt stupar

Citat din: pintiliedIn ceara nu  ramine  detergent si nici acid sulfuric.
     Dealtfel in toate cartile de specialitate se recomanda limpezirea cerii cu acid sulfuric care face si o desinfectare. acesta  fiind un foarte bun bactericid.
    Si credeti dumneavoastra ca cei care fac faguri artificiali ung sabloanele cu miere pentru a nu se lipi.asa cum fac stuparii cind fac faguri in stupina?  Nu domnilor.ei
   ung valturile cu o solutie de detergent si sapun.Cel putin cei dela combinatul apicol asa fac.  Nu se simte mirosul detergentului pe faguri deoarece aroma cerii este mai puternica iar detergentul folosit este de calitate inferioara si cu o aroma foarte slaba.
               Cu stima     pintilied. :hi:
Ce bagi - aia scoti....chimicale !!!!

pintilied

Citat din: alt stupar
Citat din: pintiliedIn ceara nu  ramine  detergent si nici acid sulfuric.
     Dealtfel in toate cartile de specialitate se recomanda limpezirea cerii cu acid sulfuric care face si o desinfectare. acesta  fiind un foarte bun bactericid.
    Si credeti dumneavoastra ca cei care fac faguri artificiali ung sabloanele cu miere pentru a nu se lipi.asa cum fac stuparii cind fac faguri in stupina?  Nu domnilor.ei
   ung valturile cu o solutie de detergent si sapun.Cel putin cei dela combinatul apicol asa fac.  Nu se simte mirosul detergentului pe faguri deoarece aroma cerii este mai puternica iar detergentul folosit este de calitate inferioara si cu o aroma foarte slaba.
               Cu stima     pintilied. :hi:
Ce bagi - aia scoti....chimicale !!!!
In cartea " CEARA"scrisa de Traian Volcinschi,care este un nume in apicultura romaneasca,in capitolul "Limpezirea cerii, "subcapitolul
" Purificarea cerii" scrie,citez: "Ceara maruntita in bucati mici se pune intr-o cuva cu apa,se adauga acid sulfuric concentrat in proportie de 1-2 % raportat la masa de ceara si dupa gradul de impuritate al cerii.Se proiecteaza vaporii de apa in cuva printr-un tub curbat,prevazut cu mici orificii,amestecind tot timpul mixtura.Dupa topirea cerii se acopera cu un capac si se lasa sa sedimenteze. In aceasta perioada,apa cu impuritatile si acidul sedimenteaza in partea de jos si ceara purificata pluteste la suprafata  fara urme de impuritati si acid.In  instalatiile industriale in care ceara se extrage din fagurii reformati,se foloseste de asemeni
acidul sulfuric.care intervine activ in spargerea emulsiei ceara-apa contribuind la eliminarea acestui defect si concomitent la separarea mai buna a impuritatilor inglobate in ceara emulsionata" inchis citatul.  Sa fim seriosi.Cine sunt eu s-al contrazic pe Traian Volcinschi.Si in alta ordine de idei,nu cumva suntem mai catolici decit Papa? 
                                           Sa auzim de bine.    pintilied
Nu tot ce zboara,face miere!

D006

tot de pe lega ii si topitoru sau mai bine zis presa

balasbebe

Un fabricant face un obiect sa-l vanda. Daca ar vedea un bostinar aceea presa s-ar bucura. Dupa stoarcerea fagurilor sunt convins ca o sa ramana multa ceara.
  O presa de ceara, trebuie sa fie putin altfel, fata de poza. In primul rand ce am vazut eu este paartea laterala din lemn maiv, mult mai gros decat la presa de struguri. Acest material, trebuie sa pastreze caldura, pentru a nu se racii ceara. Pe fund era un gratar metalic solid. peste care se asterneau paie de mei. Actionarea capacului era facuta cu un krik hidraulic tip auto. Daca vrei randament trebuie forta si temperatura.
Ceva asemanator am facut si eu, dar ceara asa s-a betonat prin acele gauri, ca a trebuit din nou sa-l pun in apa fierbinte sa-l pot desface.
  O alta metoda am vazut cu un teasc de struguri, la care se folosea intermediar, un sac de iuta. Acum saci din aceeia nu am mai vazut. Se foloseau la zahar. Stuparii mai vechi stiu despre ce saci ste vorba.

pintilied

Nu tot ce zboara,face miere!

D006

Citat din: pintilied
Citat din: alt stupar
Citat din: pintiliedIn ceara nu  ramine  detergent si nici acid sulfuric.
     Dealtfel in toate cartile de specialitate se recomanda limpezirea cerii cu acid sulfuric care face si o desinfectare. acesta  fiind un foarte bun bactericid.
    Si credeti dumneavoastra ca cei care fac faguri artificiali ung sabloanele cu miere pentru a nu se lipi.asa cum fac stuparii cind fac faguri in stupina?  Nu domnilor.ei
   ung valturile cu o solutie de detergent si sapun.Cel putin cei dela combinatul apicol asa fac.  Nu se simte mirosul detergentului pe faguri deoarece aroma cerii este mai puternica iar detergentul folosit este de calitate inferioara si cu o aroma foarte slaba.
               Cu stima     pintilied. :hi:
Ce bagi - aia scoti....chimicale !!!!
In cartea " CEARA"scrisa de Traian Volcinschi,care este un nume in apicultura romaneasca,in capitolul "Limpezirea cerii, "subcapitolul
" Purificarea cerii" scrie,citez: "Ceara maruntita in bucati mici se pune intr-o cuva cu apa,se adauga acid sulfuric concentrat in proportie de 1-2 % raportat la masa de ceara si dupa gradul de impuritate al cerii.Se proiecteaza vaporii de apa in cuva printr-un tub curbat,prevazut cu mici orificii,amestecind tot timpul mixtura.Dupa topirea cerii se acopera cu un capac si se lasa sa sedimenteze. In aceasta perioada,apa cu impuritatile si acidul sedimenteaza in partea de jos si ceara purificata pluteste la suprafata  fara urme de impuritati si acid.In  instalatiile industriale in care ceara se extrage din fagurii reformati,se foloseste de asemeni
acidul sulfuric.care intervine activ in spargerea emulsiei ceara-apa contribuind la eliminarea acestui defect si concomitent la separarea mai buna a impuritatilor inglobate in ceara emulsionata" inchis citatul.  Sa fim seriosi.Cine sunt eu s-al contrazic pe Traian Volcinschi.Si in alta ordine de idei,nu cumva suntem mai catolici decit Papa? 
                                           Sa auzim de bine.    pintilied
..pentru a obtine un randament  cit mai bun la extractia cerii din fagurii de reforma cred ca se pot folosi mici ''trucuri''...mai ales ca sunt si specificate in carti-manuale, care trateaza aceasta problema. Si eu mai folosesc citeodata acid sulfuric dar cantitati mici si ceara iese ok...

D006

Citat din: balasUn fabricant face un obiect sa-l vanda. Daca ar vedea un bostinar aceea presa s-ar bucura. Dupa stoarcerea fagurilor sunt convins ca o sa ramana multa ceara.
  O presa de ceara, trebuie sa fie putin altfel, fata de poza. In primul rand ce am vazut eu este paartea laterala din lemn maiv, mult mai gros decat la presa de struguri. Acest material, trebuie sa pastreze caldura, pentru a nu se racii ceara. Pe fund era un gratar metalic solid. peste care se asterneau paie de mei. Actionarea capacului era facuta cu un krik hidraulic tip auto. Daca vrei randament trebuie forta si temperatura.
Ceva asemanator am facut si eu, dar ceara asa s-a betonat prin acele gauri, ca a trebuit din nou sa-l pun in apa fierbinte sa-l pot desface.
  O alta metoda am vazut cu un teasc de struguri, la care se folosea intermediar, un sac de iuta. Acum saci din aceeia nu am mai vazut. Se foloseau la zahar. Stuparii mai vechi stiu despre ce saci ste vorba.
Apropo de saci de iuta...am luat acum vreo 3-4 ani ultima data zahar in saci de iuta...mai am vreo 4-5 saci si tin de ei...ca nu am mai vazut...Nici macar prin piata ..sau pe la cineva ...nimic. Este rafia la putere dar merge cam prost la ceara cu ea...