Recoltarea veninului de la A la Z

Creat de CRISTI M, Noiembrie 03, 2009, 04:45:57 PM

« precedentul - următorul »

D006

Mai trebuie sa subliniem un aspect :  Nutritia albinelor in vederea obtinerii unei productii bune de  venin . Trebuie sa avem o sursa consistenta de polen in natura precum si administrarea de sirop de zahar . Nu uitati ca dupa de se recolteaza veninul albinele sunt sleite de vlaga si au nevoie de "papa bun " pentru as reveni cat mai repede in vederea unei noi sesiuni de recoltare.

CRISTI M

Citat din: florin_florinIn timpul recoltarii se pierd multe albine ? :hi:
De obicei mor pana in 10 albine , daca lucrezi cum trebuie .
Dar pot murii si mai multe albine daca lasi recoltarea nesupraveghiata , adica lasi o placa colectoare mai mult timp la o familie puternica . ( albina de sus o inteapa pe cea de sub ia , sau cele de jos sunt supraincalzite ) :wink:

sorin_horezu

Are cineva o schema electronica a generatorului de impulsuri pentru colectorul de venin??? Am inteles ca a fost publicata o schema intr-un numar din tehnium mai demult, dar nu am acel numar  :)
Cu apicultura nu e asa usor cum crede lumea.

ben90557

Am revista,dar are un grad de uzura si se intelege cam greu.Incercati la o blibioteca si cereti nr 8 din 1987.L-am facut,functioneaza,dar la vremea respectiva,nu gaseam plutex.

sorin_horezu

Nu poti, te rog, sa scanezi paginile si sa mi le trimiti pe mail??? MERCI
Cu apicultura nu e asa usor cum crede lumea.

ben90557

Am sa incerc,sau mai bine zis,sa prind flacaul pe acasa,el se pricepe la calculator.

sorin_horezu

Multumesc de informatie si intentie. Am gasit pe net revista respectiva. Pentru cine mai e interesat: http://rapidshare.com/files/150766661/Tehnium87b.rar
Cu apicultura nu e asa usor cum crede lumea.

Kiwi Bee

Sint aici in sfirsit,
Cristi, cine ma intrebat pe forum sau privat iam raspuns conform cunostintelor mele.Cred ca tiai dat seama.
Cum tiam mentionat intruna din mesajele private eu am cumparat un nr. mai mic de famailii de albine si apoi aparat pe care lam testat cum am dorit eu.Am avut si niste idei primite de la firma care face aparatul.
De la nici 40 de familii (unele sint ale mele altele nu, dar am grija de ele)ce sa colectezi?
Binenteles citeva zeci de grame sau adunat.
Spre norocul meu(credeam eu la momentul dat) am fost recomandat unui cumparator de venin local.
Din pacate nu sa ales din afacere nimic.Nu am reusit sa prind clientul caci are contract cu altul.
Pina cind acest lucru nu sa definitivat am incercat sa cladesc un plan cum sa colectez venin in mod eficient(ca si timp).Stupari cu stupinele lor ar fi fost ba chiar acest client ma chemat in stupina lui (sta departe de mine)sa colecez venin de la cele 2000 de familii pe care le are(si nu trebuia sa platesc nimic).
Da!suna bine dar eu trebuia sami scot concediu si el nu era interesat sa cumpere nici un gram de la mine.Nu mi sa rentat.
A ramas idea de a colecta venin de la stupari locali din zona mea.
Cum sai conving?Ma intrebam.Pai cu bani binenteles....si in plus mai era o idee.Ce ar fi sai propun stuparului ca ma voi duce seara (si voi termina dupa miezul noptii) la colectat venin si pina dimineata albinele au si iutat de deranjul facut de mine.Apoi dimineata la lucru binenteles.
Da!Cine naiba a mai auzit de colectare de venin noaptea?
Nu sa ales nimic din afacerea cu clientul in cauza si am abandonat ideea de a colecta venin pe timp de noapte.
Bineneles iti sint recunoscator pt. datele puse la dispozitie in legatura cu colectarea pe timp de noapte.
Deci ceea ce am colectat in acel sezon sa dus la gunoi mai tirziu din motive de depozitare incorecta.
In sezonul trecut am colectat poate 20 de grame cu scopul sami fac niste produse(la nivel de test).Pina ajungi sa definitivezi un produs ai nevoie de citeva testari....mai ales daca esti singur.Dar ramin pe varianta asta sigur.
Binenteles este vorba de venin de gradul II si calitatea nu depaseste 80%(nu lam testat si nici nu doresc dar am folosit interval de colectare destul de mare).
Sa mai ramin la tine putin Cristi.
Tu cite familii ai(ale tale + de la altii?)Eu nu stiu de aceea te intreb.
Cite aparate ai si cu cite rame merg?Deci de la cite familii poti colecta simultan?
Dupa ce tiai terminat tratamentele din primavara la familiile de albine cit timp lasi inainte de a incepe prima colectare?
Poti sa spui si de unde se poate cumpara aparatul(aparatele daca sint modele de la diferite firme) pe carel folosesti?
Sint convins ca unii ar dori sasi faca o imagine mai clara si dei tine buzunarul sasi cumpere un aparat cu numarul adecvat de rame.
Faptul ca tu spui:"...avem tratative pt. a plati aparatul/ramele cu venin...." suna de parca cineva ar lucra asupra unei copii al aparatului tau si dupa ce va fi sigur ca functioneaza la fel ca si cel pe care tu lai cumparat vei vinde aparate/rame celor interesati contra venin.
Daca situatia este asa spunele din start la ce sa se astepte dar daca nu atunci spunele de unde sasi cumpere aparat.Eu am primit citeva mesaje private referitoare la acest subiect si am dat indrumarile conform cunostintelor mele.
In general;
Cine intreadevar doreste sa colecteze venin sa faca primul pas si sasi cumpere un aparat.
Cei care doresc prima data sa afle amanuntele in "amanunt" ar trebui sa citeasca mai multe carti referitoare la domeniu.Aici pe forum nu vei primi o imagine asa de "amanuntita" si raspunsurile nu vor acoperi toate intrebarile tale amanuntite.
Citesti sau inveti sa alergi mergind.Nu te astepta la cistig in primul an... dar sa nici nu excluzi aceasta posibilitate.Pune accentul pe experienta.
Albine nu prea mor pe placa colectoare.Asa cum spune Cristi doar citeva.
Aparatele din ziua de azi sint mai performante decit cele de acum citeva decenii(efect lateral foarte minim).
Dragos
Din postarile tale ma gindesc ca si tu esti la faza de inceput in acest domeniu.E clar ca tu ai in spatele tau o stupina puternica bazata pe fonduri mari(se vede pe sunphoto).
Banul cel bun il face cel care face produse din venin si nu cel care colecteaza si vinde veninul la pret minim numai sa primeasca ceva.Chinezii imping preturile in jos.Asta e clar.
Referitor la ce maninca albinutele dupa ce a fost colectat veninul de la ele.
Pina nu ai polen in natura nici nu incepi colectarea.
Un exemplu:tu spui pe un alt topic(relatat cu loca) ca in unele pastorale voi sinteti chiar cu 10 mii de familii pe o raza 2 km.Daca 2 persoane colecteaza venin cu mai multe aparate simultan de la familiile voastre nici atunci nu cred sa revina la aceiasi familie mai repede de 2 saptamini.Deci familiile nu slabesc.Plus daca ai la dispozitie un numar mare de familii poti sa alegi:de la una vei colecta :de la alta nu.
numia bine

lucian avram

domnu kiwi bee, eu unul nu prea am inteles mare lucru din postarea de mai sus , daca ai ceva experienta , spune domle clar : eu am facut asa si asa si am obtinut atata venin de la atatea familii , adunam informatii de peste tot si vedem ce putem adapta si la noi , asa datul cu parerea .............. este sportul national la romani de foarte multi ani ,,,,,,,,,,,,,,,, asa ca hai cu detalii tehnice si explicatii la greu ,,,,,,, mersi ! :hi:

D006

Am vazut de vanzare miere cu venin pt prima data.
Ar fi cel mai usor de produs.
Industria cosmetica iar este in folositor pt rujurile speciale.

Kiwi Bee

Salut Lucian,
eu am pus mai multe postari in acest topic respectiv si alt topic tot aici in categoria colectoare de venin.Undeva am mentionat deja ca de la cca. 5-6 familii iese 1 gram de venin.
Tot asa am mentionat ca numai citind aceste topice nu te vei lamuri in intregime despre acest subiect.Trebuiesc citite mai multe siteuri si carti.Cum am mentionat si alta data eu nu va pot recomanda carti in limba romana pt. ca nu stiu astfel de carti.
Technica de colectare a veninului nu sa schimbat deloc in ultimele 5-6 decenii.
Doar ca aparatele sau perfectionat si au un randament mai bun si efect lateral mai mic(nuti omoara sute de albine cum citeam eu mai demult pe la inceputul anilor '90).
Colectarea de venin nu se aseamana cu colectarea polenului sau recoltarea propolisului.
Aparatele de colectat venin functioneaza altfel.Ele trebuiesc supraveghiate si asta inseamna TIMP.
Cum am procedat eu am mentionat in postarile de mai sus.
Ne avind client nu am colectat kilograme,sute de grame,nici macar o suta de grame de venin.Nu am avut motiv.
Explicatii la greu.
Eu nu sint un scriitor ca sa scriu o carte intreaga.De aceea iti recomand sa incerci sa citesti din mai multe surse.Acest subiect are foarte multe capitole.Cu cit ne adincim mai mult cu atit vom avea mai multe intrebari.Si eu mai am de invatat din greu.
Detalii technice.
Acestea vor fi alaturate de aparatul pe care il cumperi.
Randamentul aparatelor difera de la putin la mai mult in functie de tipul lor.
Asadar sint aparate care nu pot fi operate cu mai mult de 4 rame colectoare si am citit aici pe forum precum ar fi si aparate cu 50 de rame colectoare.
Pe timp de zi durata de colectare la ambele aparate mentionate mai sus va fi in jur la 40-50 de minute.Dupa aceea te muti la alte 4 familii(sau 50 in cazul aparatului cu 50 de rame).Pina muti ramele si firele... hai sa rotunjim si sa zicem nu 40-50 de minute ci o ora.Deci o tura de colectare + mutat aparatura = 1 ora.
Daca pornim pe datele experimentate de mine (si altii de altfel) de la 5 rame vom avea 1 gram de venin.
Deci aparatul cu 4 rame nu face nici un gram de venin la ora pe cind celalalt face 10 grame/ora.
Daca ai 500 de familii la dispozitie in aceiasi zona iai macinat cu aparatul mare intro zi.Teoretic si numai teoretic ai obtinut 100 de grame de venin(sticlele colectoare le razuiesti ziua urmatoare cind veninul este mai uscat).
Daca doresti o calitate proteica ridicata vei reveni la cealeasi familii peste un timp mai lung, chiar 30 de zile.
Am spus teoretic????
Da!!!!!
Nu toate familiile de albine iti da acelasi randament de miere!
Nu toate familiile de albine iti da acelasi randament de polen!
Nu toate familiile de albine iti da acelasi randament de VENIN!!!
In plus mai ai multi factori careti vor influenta colectarea:
-anotimpul(perioada anului)
-starea vremii(se poate colecta venin si pe timp de seceta dar mai bine este daca avem umiditate in aer - socul asupra albinelor va fi mai eficient).Aparatele zilelor noastre au potentiometre de reglare ca sa ajustam putin.
-colectezi ziua sau noaptea(Cristi nea dat date foarte folositoare despre colectarea pe timp de noapte)
-etc., adica sint putin obosit dimineata la ora 1  :)
Precum poti citi si pe celalalt topic eu am cumparat un aparat cu 6 rame.
Il pot regla sa mearga si cu 1 rama sau 2 sau 3 sau.... pina la maxim de 11 rame in cazul in care colectez la urdinis.
In acest caz rama sta la nivel cu urdinisul si albinele se plimba pe sirmele care electrocuteaza(impulsuri de 1 secunda la interval de 3-6 secunde la apararul meu).
Nu ma intreba citi miliamperi ca nu ma pricep la asta.Si nici nu scrie in specificatia aparatului.
Tot asa aparatul meu poate fi reglat pina la maxim de 8 rame atunci cind colectez de pe podis(deasupra ramelor de miere)
Dau jos capacul sa vad albinele si asez rama colectoare cu fata in jos.
Astfel albinele se vor catara pe sirmele ramei si suprasolicitarea aparatului va fi mai ridicata.De aceea nu pot folosi mai mult de 8 rame.
Dar probabil ca aparatul tau va fi putin mai diferit.
Depinde de unde il vei cumpara.Eu am dat deja 2 posibilitati aici pe forum(una din Canada si una din Corea - al meu este din Canada).
Daca intreadevar te intereseaza domeniul si ai bani sa investesti(nu este ieftin pt. nimeni sa scoata de undeva 1000 de euro si folosul va veni......mai incolo cindva) atunci cumparati un aparat.Apoi testeazal.
Colectarea veninului este partea simpla.Aparatul si albinele fac lucrul iar tu asisti(unul cu mapa altii cu acul de impuns).
Partea mai fina/migaloasa consta in pregatirea ramelor si recoltarea/razuirea sticlelor(accentul pe igiena si conditii sterile!!!)
Daca ai ajuns la faza asta sint sigur ca vei mai avea intrebari si cineva precis va avea raspuns.
numai bine

Kiwi Bee

Citat din: AndreiRNAm vazut de vanzare miere cu venin pt prima data.
Ar cel mai usor de produs.
Industria cosmetica iar este in folositor pt rujurile speciale.
Salut Andrei,
teasi ruga sa ne dai citeva detalii despre mierea care ai vazuto.
Unde ai vazuto(in ce oras)?
Ce ingrediente avea?(miere si venin si nimic altceva?)
Unde a fost produs?(ce tara?)
Care era pretul?
Ai vazut acolo si alte produse cu mai multe ingrediente?
Asa poate si baietii din Roamnia isi vor face o imagine mai clara despre produsele bazate pe miere si venin
mersi si numai bine

CRISTI M

Salut Kiwi ,in cele scrise mai sus ai perfecta dreptate.
DAR
Tu ii sfatuiesti sa cumpere pentru inceput 1 aparat pe care sa-l testeze .
Imi permit sa mai adaug faptul ca aici in Romania sunt multe persoane care traiesc din apicultura .( nu au alt servici , deci au timp pentru albine )
Pe aceasta categorie de apicultori nu-i sfatuiesc sa TESTEZE si sa puna mana sa recolteze la greu ca iese un ban frumos .
Sunt si apicultori care au pana in 50 de familii si au si servici , sa inteleg ca ii sfatuiesti sa faca ce ai facut si tu ? Adica sa lase totul balta dupa ce au facut o investitie in acel aparat .

Nu vreau sa ma intelegi gresit , dar parerea mea este ca toti cei care au facut investitii cat de mici nu este bine sa se opreasca la primul hop , cum ai facut si tu .
PS.   Am 183 familii si folosesc aparat din Ucraina , am testat pana acum 4 modele de  aparate si nu vreau sa ma opresc aici .
Cu respect Cristi M

Kiwi Bee

Citat din: CRISTI MSalut Kiwi ,in cele scrise mai sus ai perfecta dreptate.
DAR
Tu ii sfatuiesti sa cumpere pentru inceput 1 aparat pe care sa-l testeze .
Imi permit sa mai adaug faptul ca aici in Romania sunt multe persoane care traiesc din apicultura .( nu au alt servici , deci au timp pentru albine )
Pe aceasta categorie de apicultori nu-i sfatuiesc sa TESTEZE si sa puna mana sa recolteze la greu ca iese un ban frumos .
Sunt si apicultori care au pana in 50 de familii si au si servici , sa inteleg ca ii sfatuiesti sa faca ce ai facut si tu ? Adica sa lase totul balta dupa ce au facut o investitie in acel aparat .

Nu vreau sa ma intelegi gresit , dar parerea mea este ca toti cei care au facut investitii cat de mici nu este bine sa se opreasca la primul hop , cum ai facut si tu .
PS.   Am 183 familii si folosesc aparat din Ucraina , am testat pana acum 4 modele de  aparate si nu vreau sa ma opresc aici .
Cu respect Cristi M
Salut Cristi,
se pare ca nu am fost prea exact sau m-am interpretat mai gresit.Eu scriu noatea pe forum.
Nu il sfatuiesc pe nici unul sa se opreasca.Eu m-am impodmolit din motive financiare.
Unii au 50 de familii???????????
Eu m-as bucura sa am 50, dar ce am ii inmultesc anual apoi vind din ele sa intre mai multi bani..... apoi iarna dau banii pe chitante de curent electric(dar hai ca asta nu e forum pt. probleme personale).
De fiecare data spun ca vinzind venin la pret de mai nimic nu este cel mai rentabil.
Cu produse se scoate de 20 de ori mai mult(si ai vindut produsul la en-gros nu cu bucata).Dar trebuie legalizata treaba si asta costa bani.
Tot asa spun ca toata lumea sa se intinda pina unde il tine buzunarul si acceptam sau nu eu spun ca in primul sezon sa nu se astepte la cistig.
Multi nu au vazut aparat in viata lor pina acum.
Pina nu il incearca la citeva colectari habar n-au cu ce se vor infrunta(cu toate ca noi incercam sa-i indrumam).
Tu de exemplu ai 5 ani in spatele tau.Nu ne putem compara cu tine.
Dupa cite am citit pe alte topicuri pe aici voi mergeti in pastorale impreuna(cel putin unii).
Cine nu are 180 de familii si mai bine ca si tine acela oricum stie ca de la el la 1 km este Petru cu "X" familii iar in directia cealalta Ghita cu "Y" familii.Noaptea asta merge la colectat de la Petru si noaptea urmatoare de la Ghita.Dar si lor trebuie sa le dai un "DOI LEI".Si asa poti sa ai la dispozitie un nr. mare de familii.Plus aici iti trebuie un laborator mobil.
Deci fiecare sa colecteze venin cit poate dar daca are posibilitatea sa se alieze cu altul pt. a face unul sau mai multe produse eu consider ca este mai rentabil.
Sa zicem ca tu iesi la colectat pe timp de noapte la cele 180 de familii ale tale.
Intro noapte ai terminat cu ele si ai colectat cel putin 30 de grame de venin.
Cu experienta ta tu vei sti cca. ce valoare proteica are veninul tau fara sa-l dai la examinat(+/- o mica diferenta).
Cele 30 de grame vindute la pretul de nimic nu-ti da nici macar 1000 de euro.Dar iai facut intro noapte!!!Ceea ce este bine.
Acum sa adaugam la cele 30 de grame 1500 kg de miere.O tona si jumatate de produs, adica 3 mii de borcane de cite jumatate de kila.Pai tot faci cumva o tona si jumatate de miere de la cele 180 de familii ale tale.
Pretul unui astfel de borcanel incepe de la 10 euro.
Preturile produselor alimentare din Romania sint aproape la fel cu cele din vestul europei.Nu degeaba si Romania a fost primita in rindurile membrilor EU.Vestul are interese mari - ca sa-si vinda produsele si celor 18 miloane de locuitori din Romania!
Aceste 3 mii de borcanele ti le ambalezi tu de unul singur in 1-2 zile.Nu-ti trebuie angajat/ajutor.
Dal la jumatate de pret ca sa cistige si magazinul bine(aici la noi se de la cca. 60% de pret).
Ba chiar mai lasa inca 1 euro din pret ca in Romania sa zicem trebuie sa-l dai un pic mai ieftin.Locuitorii Romaniei in general nu cistiga 1500-2000 de euro la luna ca si nemtii(poate comparatia nu este exacta).
Jumatate de pret va fi 5 euro.Minus 1 euro ramin 4 euro pe borcanelul de jumatate de kila.Inmultit cu 3 mii de borcanele...... mai nu ti-e rusiene?Tu vrei sa faci 12 mii de euro cu o singura noapte de colectare?Ia vinde tu veninul la 2 lei gramul.  :)
Binenteles am glumit si nu am intentionat sa te jignesc.
Iti doresc si tie si altora astfel de colectari de venin... saptaminal.
Deci nimeni sa nu se opreasca ca si mine.
Eu am ramas fara bani.Asa nu pot continua dar improvizez din greu.De doua zile mi-a murit si masina.
Eu neavind nici 50 de familii de albine ar trebui sa ma duc in stupina altuia.Sa zicem e un apicultor mai batrin cu fiul lui in zona si au cca. 6 sute de familii.
Cu aparatul meu incomplet(asi putea atasa mai multe rame la el dar nu-mi permit sa cumpar mai multe rame) mi-ar trebui vreo 10 seri/nopti sa termin cu ele.Ar iesi cca. 100-120 de grame de venin dar ar trebui sa platesc vreo 6 sute de euro.Asa iasi putea convinge usor sa ma lase sa colectez din stupina lor.
Aici a si murit planul.Eu nu am 6 sute de euro pe moment pt. asa ceva.Trist dar asta este.
Daca asi sti ca si vind cele 120 de grame imediat dupa ce le-am colectat atunci nu ar fi problema sa ma bag in colectare.Nu sint singurul , nu-i asa?
Am multe planuri micute ca in final sa ajung la fabricarea produselor mai sus descrise, dar nu-mi pot garanta nici mie insami ca asta se va implini la anu.
Cu colectarea pe timp de noapte cum o descrii tu si cu aparatura mea cred ca mas putea catara pina la 1 kg pe an.Asta inseamna in total 5 mii de familii vizitate.Cel putin.Intelegi tu cum spun eu:raziurea a 5 mii de sticle colectoare.
Pt. asta eu ar trebui sa investesc pina la 5 mii de euro sau cel putin 4.
Si cind imi intra banul din venin?
Deci precum se vede nici eu nu stau intro situatie prea super.
Cei care nu au astfel de obstacole binenteles sa nu se opreasca dupa ce au devenit familiari cu colectarea de venin.
numai bine
PS-poti sa ne dai si niste indrumari despre testarea veninului in Romania.Unde lai testat tu pe al tau?Sti si alt loc?Se poate da la testat oricind?Cit timp dureaza?Adica cum se procedeaza de la A-Z?

lucian avram

asa deci si prin urmare , grecii fac comert pe mare ! :uimit:  :uimit:  :uimit:  :uimit: