DISPARITIA ALBINELOR

Creat de emil.oltean, Februarie 09, 2011, 10:49:38 AM

« precedentul - următorul »

cris202

Eu sper sa ies cel putin cu 1 in primavara, nici nu ma gandesc .......Nu au avut Varoa, tratament s- afacut, am pus si benzi de Mavrirol.Intr-adevar ne condsideram incepatori, avem stupi doar de vreo 3 ani, dar este o mare nebuloasa pt noi ( pt mine si sotul meu) cum in interval de vreo luna sa dispara 5 familii, fara a gasi macar albina moarta si nici in ceilalti stupi nu cred ca au migrat.Ma gandesc tot mai mult la culesul de la fs, anul trecut nu stiu ce soi au pus ca nici miere n-a prea fost dar nici samanta de fs nu prea exista- erau mai mult seci, mici, necrescute.....Se pare ca ne place sa ne autodistrugem ..............
Mai astept raspunsuri.......
Mai bine sa fi prost 5 min si sa pui o intrebare decat sa ramai asa toata viata.

ioanardelean55


    ??????????                   ACARIOZA este o boala parazitara a albinelor adulte .Agentul patogen este un parazit numit Acarapis woodi,ce se localizeaza in caile respiratoriiale albinei .Moartea albinei se produce in majoritatea cazurilor prin axfisiere in urma astuparii traheelor cu paraziti. Un factor important care influienteaza evolutia bolii este sezonul. In general se considera ca daca la intrarea in iarna albinele sint infestate  in procent de peste 50% familia nu mai are sanse sa supravietuiasca .

bio



Citat din: cris202 din Noiembrie 30, 2013, 01:13:45 AM
Si totusi de ce dispar albinele?Mie in ultima luna mi-au disparut 5 stupi, n-am gasit albina moarta, aveau rezerva de hrana.....pur si simplu s-au evaporat .
Ii am in IL.

Il..??. ce zona..?


Ma gindesc la mai multe scenarii.... ipotetic vorbind.
Familii de albine stresante de acarieni. Albinele au parasit stupii cautind liniste...dar au plecat si cu acarienii odata cu ele...si unde au ajuns albinele au infestat si noua locatie. Vine, de fapt a venit perioada de ghem,.. albine agitate, care se desprind in numar  mare din ghem si cad pe fundul stupului unde sfirsesc....consum mare de hrana care duce la uzura si supraincarcare a intestinului.

Famile cu boala a puietului.... loca chiar. Nu mai apar noi generatii de albina tinara, albina batrina epuizata dispare ....si ramin stupii goi.

...

pentru rezolvare....... este  greu de dat sfaturi fara a stii exact situatia.

rusu marius mircea

pentru cei care au constatat depopularea fam de albine, dupa culesul la floarea soarelui, pot sa va spun ca UE a interzis folosirea unui insecticid cu care se trateaza samanta de fs incepand cu anul 2014. s-a constat ca avea efecte negative asupra albinelor. sa speram ca e de bine. pentru situatia depopularii bruste si totale, cauza trebuie cautata in acel stup(varoaza,intoxicare etc)
marius

stefan1

 Eu am avut de-a lungul timpului doua sau trei asemenea cazuri, la familii in vara foarte bune, care au adunat multa miere, au avut mult puiet. Spre toamna am sesizat o scadere treptata a populatiei, incat se ajungea la o suprafata de puiet cam prea mare pentru albina-doica, fara a fi vorba de vreo boala de puiet, albina din stup era preponderent tanara, dar se vedea o dezorientare in stup. Pana la urma tot acel puiet iesea, dar populatia scadea neexplicabil. In septembrie avea inca o populatie acceptabila, iar la controlul din octombrie sau noiembrie mai era in el doar 100-200 de albine si regina, fara a se vedea albine moarte in stup sau in jur. Curios era ca familia nu era atacata de hoate, chiar daca nu avea paza si la alte familii erau incercari de furtisag. In aceiasi ani alte 2-3 familii s-au depopulat dar nu asa masiv si au iesit in primavara, refacandu-se apoi. De asemenea fagurii cu miere din familiile afectate i-am dat in primavara la alte familii fara a avea probleme. Am incercat si unirea a doua familii care se depopulau, dar depopularea s-a continuat. Eu nu am putut sa-mi explic acele situatii si din cartii semana perfect cu CCD.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

rusu marius mircea

in orice situatii inexplicabile trebuie trimise probe la laboratorul DSV prin medicul veterinar din comuna. altfel nu o sa avem raspunsuri clare
marius

cris202

As duce la analiza daca as avea ce. Am mai vb cu cineva si mi-a zis sa fim atenti si la lupul albinelor mai cu seama ca am o gramada de viespi prin jurul stupilor. Erau familii puternice fara probleme,hrana a ramas in stupi.
Mai bine sa fi prost 5 min si sa pui o intrebare decat sa ramai asa toata viata.

abeja

Cam  asa  arata  disp  albinelor  in  Spania.Acu  3 ani  am  pierdut  o  stupina  de  75  stupi cu sindromul  de  diparitie miracol.Am  dat  vina  pe  f.soarelui .insa  pozele prezentate  aici  sunt  a  unui  apicultor  care  nu  are  in  zona  culturi  agricole ,doar  munte.

cornelioandanciu

#113
Nu stiu cum a stat cu varroua, dar stupul prezentat a fost destul de puternic infestat cu paduchi.Mai mult ca sigur ca a avut si varroua, asta plus brauloza este cauza pentru care au plecat albinele.
Va salut.

stefan1

Citat din: abeja din Decembrie 24, 2013, 09:55:10 AM
Cam  asa  arata  disp  albinelor  in  Spania.Acu  3 ani  am  pierdut  o  stupina  de  75  stupi cu sindromul  de  diparitie miracol.Am  dat  vina  pe  f.soarelui .insa  pozele prezentate  aici  sunt  a  unui  apicultor  care  nu  are  in  zona  culturi  agricole ,doar  munte.

  La acest stup eu suspectez parazitul traheal Acarapis Woodi. Vad la cateva albine aripi in K, un indiciu pentru acea boala.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

abeja

  Craciun  Fericit nea  STEFANE!!
As fi  deacord cu  ce  zici  matale ,insa  toate  probele  care  se  fac  in  Spania dau  vina  pe despoblamiento,nosema ceraneia si  nici  urma de Acarapis.Or  fi prosti?

stefan1

 Din moment ce au facut analize si au gasit nosema inseamna ca aceea este cauza. Stiu putine despre nosemoza ceranea, stiu ca unele manifestari nu se aseamana cu ale formei clasice de nosemoza nici ca mod de manifestare si nici ca perioada calendaristica. Poate ar fi bine sa ne prezinti la un topic potrivit ce spun spaniolii despre acasta nosemoza, ca stiu ca la ei a fost mai intai semnalata si se manifesta destul de puternic fata de alta tari europene.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

cornelioandanciu

Citat din: abeja din Decembrie 25, 2013, 12:43:41 AM
  Craciun  Fericit nea  STEFANE!!
As fi  deacord cu  ce  zici  matale ,insa  toate  probele  care  se  fac  in  Spania dau  vina  pe despoblamiento,nosema ceraneia si  nici  urma de Acarapis.Or  fi prosti?
In cazul asta da! Am mai vazut din astia care au impresia ca nu stiu de ce boli rare sufera albinele lor, cand in cazul de fata este vorba despre o brauloza masiva, fara nici cea mai mica urma de indoiala! Bineinteles ca daca de Braula nu au putut scapa, de varroua nici atat!
Craciun fericit!
Va salut.

abeja

 Toate tratamentele  recomandate  si  efectuate  de  apicultori au  in vedere  si  combaterea celor  lalti paraziti.Probalitatea  de  infestare  masiva  este  mica  si  dupa  spusele celor competenti ar  exista  un  risc  minim .O chestie ce  vad  eu la  mine  si  la  altii ar  fi  ca  moartea  fam de  albine  apare  fix  in  perioada  tratamentelor.Sa  fie  coincidenta  sau  poate substantele  chimice  revolteaza  parazitii sii  fac  sa  consume  mai  multa hemolinfa din bietele  albine.  Ar  fi  si chestia cu  umiditatea  din  aer, care ar  duce la  stoparea  sau  inmultirea  parazitilor.     Nu  in  toti  anii  se  produc mortalitati  mari in  aceleasi  zone,dar  cu  siguranta  pierzi  un  stup  sau  doi .M-am gandit  sa  fac  probe cu  stupi  tratati  la  anumite date,altii  sa  nu  fac  tratament  deloc si  amplasarea  lor  in  diferite  localitati ,probe  de  laborator  in  fiecare  luna etc..Adevarul  nu-l cunoaste  nimeni si  probele  vin  cam  cu  acelasi  rezultate .

cornelioandanciu

Ce se vede pe capaceala celulelor de miere din pozele de mai sus? 
Va salut.