Salcioara

Creat de stefan1, Mai 14, 2020, 05:20:21 AM

« precedentul - următorul »

stefan1

 Salcioara e o specie inrudita cu catina alba si, mai cu seama in sud, asigura un cules imediat dupa salcam.
 Despre ea s-a mai scris in mai multe locuri, de ex aici:

Citat din: stefan1 din Mai 30, 2017, 01:40:25 PMEste un arbust sau arbore numit popular salcie mirositoare, salcioara, chitica sau maslin salbatic.
  Numele stiintific este Elaeagnus angustifolia si e originara din Asia Centrala. Creste pana la 3-5-7 m, rar mai inalta, cu coroana densa dar neregulata. Prefera zonele mai umede, deci pe marginea la ape sau oricum nu locuri aride. Infloreste la sfarsit de mai si in iunie, cu acele flori galbene in interior si argintii in exterior, cu 4 petale. Florile sunt singulare sau in grupuri de 3-4, nu prea abundente, dar cu un miros puternic (in germana arborele se numeste si Paradiesbaum, adica 'copacul raiului'). Florile pot fi bisexuate (cu stamine si pistil) sau numai masculine, cu stamine. Fructele sunt de forma maslinelor, verzi cand sunt in crestere si rosiatice-maronii la maturitate. Au un sambure tare si o pulpa carnoasa-fainoasa, dulceaga. Sunt comestibile. In Asia se mananca si samanta din sambure, cu gust amintind de alune.
  Polenizarea florilor o fac albinele care o viziteaza bine. Mierea de salcioara este de culoare chihlimbarie si foarte parfumata.
  Specia e iubitoare de lumina si caldura, e cam sensibila la geruri, in special la frigurile tarzii. In zone mai reci rar face fructe. In pamant traieste in simbioza cu bacterii din genul Frankia care fixeaza azotul din aer.
 
  Genul Eleagnus cuprinde 45-90 de specii din diferite zone ale lumii. O specie asemanatoare dar de talie ceva mai mica este Elaeagnus commutata sau salcioara argintie, care e originara din America de Nord si este mai rezistenta la frig, intilnindu-se pana in Alaska. Ea infloreste mai devreme, dupa latitudine, din martie pana in mai.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

#1
Sa mai dam cateva amanunte.
  Este un arbust-arbore foarte rezistent la poluare si nepretentios fata de sol. Accepta soluri sarate sau poluate, rezistand unde nu rezista alte specii. Ca si catina, cu care se inrudeste, se poate folosi la stabilizarea solurilor erodate, a celor saraturate, a haldelor de steril sau a dunelor de nisip. De ex. se gaseste pe haldele de steril de la termocentrala Mintia-Deva. Rapele si malul apelor, in special daca sunt insorite, sunt locuri potrivite pentru instalare. Se poate inmulti prin seminte dar si prin butasi. Are, ca si salcamul si catina, proprietatea de a prelua azotul din aer si deci de imbunatatire a solului.
  Rezista bine la taieri si se poate folosi bine la garduri vii sau la perdele de protectie antivant. Ramurile tinere au spini.
  Deoarece se aseamana oarecum cu maslinul (inclusiv fructele necoapte) si pentru ca e originar din Asia Centrala, se mai numeste 'maslin rusesc'.
  Uneori este invaziva. Ba in unele state din SUA este socotita printre cele mai invazive specii si se lupta contra raspandirii ei, dar se spune ca odata instalata, greu se mai scapa de ea.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Closcutz

Dar ca și cantitate de nectar și polen?

PricopArthur

Am tras de la salcioara miere marfa. Nu stiu cat e de la ea, pentru ca in aceiasi perioada infloresc si alte plante.
Miere multă şi inimă curată!

stefan1

 In topicul "Plante melifere" se da pentru salcioara:

"Salcioara mirositoare arbust VI n. p. 100 mijlocie"

 Trebuie sa corectez pe autorul tabelului: se numeste 'salcia mirositoare' sau 'salcioara' si nu 'salcioara mirositoare', care ar duce la gandul ca ar mai fi o salcioara nemirositoare.

 Oferta de 100 kg/ha este destul de mare, mult peste ca dau pomii fructiferi, doar ca nu este pe suprafete mari.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)