Arbore ornamental

Creat de MirceaCalin, Mai 10, 2020, 10:56:56 PM

« precedentul - următorul »

MirceaCalin

Am văzut azi un arbore ornamental pe care se așezase o viespe.
Domnule Ștefan, aveți idee, oare e melifer ?

stefan1

 Nu stu ce specie este. E arbore sau arbust? Miroase florile? Frumos sau urat? Imi pare o specie interesanta.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

MirceaCalin

Am mai făcut doua poze.
Pare a fi un arbore; florile nu mi s-au părut mirositoare...

PS:
Oare n-ar putea fi Tamarix tetrandra (Cătină roșie) ?

stefan1

#3
Ti-ai raspuns singur, e foarte posibil sa fie Tamarix tetrandra. Se mai numest si Tamarix timpuriu si e cred specia de Tamarix cea mai comuna in zona noastra. Cred ca florile au si ceva miros. Poate insa fi confundat usor cu Tamarix parviflora (Tamarixul cu flori mici), care infloreste cu cca doua saptamani mai tarziu decat primul (dar acum ar putea fi ambele inflorite). Tetandra inseamna 4 stamine, cum are o floare de obicei, dar ar putea avea si 5 sau 6. Alte specii mai sunt in Europa in special in Vest dar au perioada de inflorire mai tarzie.

Cat despre miere, la noi nu stiu cat de vizitate sunt, dar in zonele secetoase poate fi o sursa buna de nectar si polen pentru albine. De ex in Israel se spune ca Tamarixul este specia iubita de stupari si urata de tot restul lumii. Fiind o specie care dezvolta radacini foarte adanci, ajunge la stratul freatic si ea rezista cand toate plantele din jur pier sau sufere de seceta. Ba consumand si resursele putine de apa din sol, adanceste seceta. Planta este foarte greu de starpit odata instalata, deoarece din fragmente de radacini poate creste din nou. Are proprietatea de a folosi si apa cu un grad de salinitate mai mare, la care alte plante nu rezista, si elimina surplusul de sare prin frunze. Dar aceasta sare ajunge tot pe sol, asa ca nu contribuie la desalinizare. In mod sigur in Israel sunt mai multe specii de Tamarix. De fapt Tamarixul este dupa unii planta care a furnizat mana consumata de poporul evreu in cei 40 de ani de pribegie prin desert dupa iesirea din Egipt, cu Moise. De fapt chiar exista o specie numita Tamarix mannifera sau Tamarix nilotica (de la Nil) care se numeste 'Tamarix de mana'. Problema este ca acesta da mana doar cam doua luni pe an, in iunie-iulie, iar 'mana din cer' venea pe tot parcursul anului si an de an cat ei au pribegit.

  In lume sunt intre 55  si 90 de specii de Tamarix, multe in Asia, numai in Pakistan sunt 26 sau in China vreo 17. In foarte multe locuri in lume anumite specii de Tamarix sunt considerate invazive.

  Cel putin in Israel se produce miere-marfa de Tamarix. Culoarea mierii este chilimbarie mai inchis. Ba stuparii spun ca un cules bun de Tamarix ajuta familiile sa scape de puietul varos sau puietul in sac.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)