Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

D006

Si eu am profitat de acest frig si am mutat mai multi stupi.

oroles

Citat din: pharaonu75 din Noiembrie 26, 2014, 07:36:11 PM
Daca ii manevrezi cu grija, fara socuri si daca nu ii lovesti de nimic, ghemul nu va fi afectat.
Eu am mutat in 2011 si 2012 cate 2 stupi, in luna noiembrie si nu am avut probleme.
Multumesc frumos!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

andreiu

Citat din: oroles din Noiembrie 26, 2014, 06:22:36 PM
Deoarece am 2 stupi care stau fiecare pe 2 capre as vrea sa ii mut si sa creez un rand nou, folosind doar 3 capre. Mai am o capra si pe viitor cu 2 capre as mai putea crea un sir de stupi mai mic. Ideea e ca vreau sa ii mut circa 3-4 metri pe fiecare. Exista riscul ca ghemul sa se dezintegreze la transport si sa se piarda matca?
Va multumesc!
Capra sare stupul, stupul sare capra !! Oroles baiatule, hotareste-te , mai pune dedesupt si cateva verze, macar cate una de fiecare capra !! :rotfl: :hi: :hi:

mosunick

#8688
Pt Marian:

"Albinele hibride/corcite

În ultimii ani, am citit multe, multe articole privind "disparitia albinelor" cunoscuta sub numele CCD sau "Tulburarea de Sucombare a Coloniei" precum și numeroasele sugestii cu privire la cauza disparitiei atator colonii de albine. De la microunde și telefoane mobile, la o varietate de virusuri, Varroa și acarieni traheali, la pesticide și insecticide, dar nicăieri nu vedeți ceva despre regine, creșterea și hibridarea suselor (tulpinilor). Spunand asta, ma refer la a lua doua suşe diferite, a le amesteca cele două prin reproducere, apoi la așteptarea obţinerii prin aceasta şi drept urmare a unei suşe pure. Normele de genetica se aplică albinelor la fel ca la orice altceva de pe planetă.

Atunci când încerci să discuţi acest subiect cu alti crescatori de matci, reacția imediată este din partea lor să încerce să justifice ceea ce fac, iar reacția comună este că prin asta cineva încearcă să lesubmineze eforturile. Discutarea problemei în ansamblu se soldeaza nu numai cu un esec, dar si cu o eroare fatala prin apararea tipurilor lor particulare de albine. Intr-un caz particular, un apicultor pe care il cunosc utilizeaza albine agresive și justifică acțiunile lorprin a incerca sa explice ca acesti hibrizi de albine furioase au calitati bune de colectare-acumulare de miere, insa mie explicatia asta imi spune ca acestea sunt (mai degraba, s.n.) bune hoate.

Având albine continuu inca din anii '50 pot raporta numeroase modificări pe care noi apicultorii le-am facut, de multe ori în detrimentul albinelor, cel mai mare din estimarea mea fiind amestecarea tulpinilor (suselor) în încercarea de a produce o super-albina. Ea nu se poate face! Cu ani în urmă nu au existat nici importuri de albine, am reușit sa ne descurcam cu stocul pe care l-am avut și ne-am crescut propriile noastre regine atunci când ne-a fost necesar. Uitandu-ne la perioada aceea, au existat numeroase tentative de-a lungul anilor pentru a reproduce o super- albină și aș îndrăzni sa spun ca ele au eșuat toate. Uitati-va, ele au disparut toate fiind date uitarii.

Cele 4 tulpini majore de albine, albinele italiene, carniolane, caucaziene, si Albina neagra europeana sunt sau au fost separate prin regiuni geografice mari, si numai prin interferența omului acestea au fost impreunate, cred că spre groaza Mamei Naturi.

Acum stim din testele AND  ca reginele se împerecheze cu până la mai 17 trântori la o singura împerechere, care ar putea duce, teoretic, la 17 familii diferite într-un singur stup. Știm, de asemenea de la aceeași sursă că, atunci când un stup roieste, el roieste pe linii de familie. Ar putea urma (ca o consecinta logica n.n.) faptul că diferitele "familii" s-ar putea să nu coopereze într-o manieră coerentă? Poate că acest lucru ar putea explica dificultatile de neacceptare a unor matci cu prilejul schimbarii matcilor in cazul unora dintre stupi datorita faptului ca acestia ar fi dintr-o o tulpina/susa diferita de albine? De exemplu, dificultatea de a schimba matca cu 'Buckfast "și regine rusesti, atunci când au încercat asta pentru prima dată în Provence (zona Marsilia n.n. sau Provincie).

Eu pot descrie doar rezultatele ultimilor 20 de ani de cand tin albine, rezultatul observațiilor mele si sa las cititorului posibilitatea sa determine care este valoarea teoriei mele ca problema CCD este creata in parte de catre albinele corcite.

La începutul anilor '80 ne-am intensificat apicultura, iar viața noastră a devenit un pic mai simpla. Aceasta a implicat achiziționarea unui vetre semi-izolate de albine in care au fost adaugati 15 de stupi de o varietate de soiuri necunoscute, pe vremea cand dr Medhat Nasser și Asociația Apicultura Ontario introduceau testele pentru acarieni traheali.
Am fost unul dintre primii care m-am oferit sa ajut prin furnizarea a 15 probe de stup pentru testare, din care 10 s-au dovedit a fi rezistenti și 5, pe care i-am si scos din stupina, au fost  sensibili. Sub nicio forma nu pornim la drum cu o cu o tulpina/susa suspecta de albine.

Acesti 10 de stupi au stat la baza a ceea ce avea să urmeze. Am avut succes relativ in reproducerea propriilor noastre regine, au inceput sa produca stupi mai mari, mai multa miere și nu prea am avut pierderi iarna, dar a aparut o problemă: agresivitatea albinelor. Nu am nimic împotriva comportamentului agresiv, dar se face o mai buna apicultura când stupii sunt mai ușor de manevrat, iar eu cu siguranță nu as putea vinde regine de producție nervoase.

Cam in timpul asta a existat o presiune majora in Provence/Provincie cu albinele Buckfast, existand o serie de crescători cu aceasta susa și am cedat publicitatii facute cumparand cateva, fiind asigurat ca ele vor adauga un efect de calmare stupinei mele. Asta a fost cel mai rău sfat și informație de care am avut parte. Puietul acestei tulpini metise au fost cele mai rele albine pe care le-am folosit în peste 50 de ani. Albinele mele initiale erau considerate ca fiind agresive, dar ele erau nimic fata de ultimele achizitionate. Imposibil de lucrat, au avut ca obiceiul dezgustător de a ma urma după o manipulare uneori la o distanță de 500 de yarzi sau mai mult, iar utilizarea de mai mult fum în încercarea de a le opri le-a intaratat si mai mult. A trebuit sa ne imbracam inainte de a intra in stupina iar orice piele goală și gleznele au fost supuse atacului, ceea ce nu a fost in niciun caz o experiență plăcută. În cele din urmă le-am ucis, le-am spălat din stup cu un jet de apă cu săpun, fiind prima dată în activitatea mea de stupar cand am fost nevoit sa fac asta.

Acum am avut o problemă majoră. Am adăugat stupinei o albină neagra, o corcitură ca atare, așa cum a făcut Fratele Adam. El a luat nu doar una, ci o varietate de tulpini diferite, pe care le-a amestecat pe toate impreună și le-a numit "Buckfast", corcituri totusi, in ciuda numelui ce li s-a dat. Privind prin toti stupii nostri am găsit nu una ci o varietate incindente ale amestecarii, multe avand trantori negri si inchisi si majoritate albine gri. Nu semanau cu acele stralucitoare albine italiene galben aurii cu negru pe care le-am crescut si utilizat multi ani, italienele fiind relativ usor de identificat datorita culorii lor, si trantorilor care sunt diferiti, colorati cu aceleasi culori ca ale albinelor lucratoare. Nu sunt genul versurilor de ceara dar am descoperit este încântător sa lucrezi cu o tulpina italiana curata. Acestea sunt în mod normal rapide, non-agresive, foarte bune producătoare de miere cu populatii de albine mari care se comporta bine într-o vară torida și ierneaza bine si au populatii mari primavara devreme.

Cam in aceeasi perioada, am devenit interesat de Morfometrie și m-am indragostit de ideea de a crea o tulpină curata, prioritatea fiind de a încerca să elimin genele negre. Cu cât mai mult am lucrat cu albinele am devenit convins că corciturile au produs efectele ce ne displaceau. Odată am examinat într-adevăr numărul stupii in care am putut vedea destul de clar ca au avut gene mai intunecate, fapt care ne-a condus la concluzia ca exista o legatura direct proportionala intre numarul de gene intunecate si indepartarea de ceea ce este normal, uzual sau acceptat. La un moment dat am avut o stup care nu a produs ceară, un altul că au avut un cules inutil, alții care au produs peste masura polen, excesiv propolis, și așa mai departe, probleme care pareau sa nu se mai termine. Dar, cum am găsit stupi cu o tulpina mai pura, rezultatele au devenit mult mai bune. Eu nu încerc să dau vina pe toate albinele întunecate, tot ce încerc este sa explic descoperirile noastre, stupii cu un amestec de tulpini culorate nu se comporta la fel de bine ca o albină pură. Este foarte posibil ca o tulpină pură de albine inchise la culoare ar putea avea trăsăturile pe care le cautam, nu știu, ar fi nevoie ca alții să faca experimente.

Logica ce se deduce este ca, dacă aș fi vrut să rămân în apicultura, pentru a reproduce regine de producție bune, a trebuit să "curat" tulpina mea de cea a acestor gene nedorite. Asa ca am petrecut ceva timp pentru a învăța cum să foloseasc Morfometria, pentru a descoperi metodele necesare de măsurare a aripilor pentru a determina ce albinele am avut, cât de multe dintr-un eșantion au fost pe "partea greșită a păturii" și selectarea celor mai bune regine pentru utilizarea pentru cresterea reginelor. Toată activitatea aceasta de selecție a fost dificila, a trebuit nu numai sa selectam cele mai bune gene, sănătate, viabilitatea puietului, capacitățile de iernare, curățenia, capacitatea de cules, agresiune, dar a trebuit sa adăugam si cele mai bune numere de morphometrie. Destul de des am găsit prea multe numere pe partea greșită a graficului, sau ne-am ales greșit criteriile, astfel ca nu ne-am stabilit o sarcină ușoară. O privire la paginile noastre web despre Morfometrie v-ar fi de ajutor în acest moment (al discutiei n.n.).

Cam in vremea asta acarienii traheali s-au mutat într-adevăr în zona noastră, dar am fost indiferent ca am crezut am avut rezistență acarianul traheal, asa ca nu am tratat pentru acarieni traheali. Cum infestarea acarienilor traheali s-a raspandit in întreaga provincie a existat o activitate de testare a coloniilor, de către inspectorii apicoli, asupra reproducătorilor de regine și nuclee din provincie cu privire la acarienii traheali. In timpul primelor teste s-a stabilit am avut acarieni traheali in stupina. Inspectorii au găsit un acarian într-o albină și am fost clasificati in actele de control ca avand infestare de acarieni traheali in stupina. Chiar și un protest și un  apel la Apicultorul Provincial nu au dus la nimic, aveam acarieni traheali si cu asta basta, foarte injust, dar nimic nu s-ar fi schimbat ori s/ar fi putut schimba. Cred că acest lucru a fost strict politic. Am solicitat teste extinse și nu a găsit un alt acarian în oricare dintre stupi nostri, nici nu am pierdut vreun stup din cauza acarienilor traheali, asa ca am ridicat din umeri și am mers inainte.

Cum eram pe calea "curatarii" albinelor ne-am păstrat înregistrări ale unei varietati de puncte de care aveam nevoie ca să putem verifica progresele noastre, remarcand în special starea privind capacitatea de a ierna. În timpul întregului proces nu am pierdut nicio colonie datorita iernii, nici macar unul, pe parcursul perioadei de 20 ani.

Acum ajuns în "locul fericit", avand albine bune, dar încă nu la fel de "curate" cum ne-am dori, dar foarte, foarte aproape. Numerele noastre morfometrice aratau mai bine în fiecare an, fără probleme cu acarienii ori de orice alt gen, iernare buna, cu recolte medii de miere - dar accentuând ca "media" a fost de 215 lbs  per stup într-un an cu vreme buna. Regine noastre s-au vandut bine, cu o mulțime de rapoarte bune si marturii de la clienti multumiti. E de notat un lucru: nu am avut o problemă cu plângeri  referitoare la tendinte de roire. Prea bine sa dureze? Asta e sufient de sigur, caci SUA a decis să închidă granița pentru albinele canadiene. Ca sa fim exacti, ei nu a închis frontiera, dar au facut chestiunea astfel incat sa fie extrem de dificil de a trece reginele peste frontiera pentru clienții individuali cu care eram in relatii comerciale pentru aprovizionare. Prin asta se striga moartea activitatii noastre comerciale de a creste regine, astfel ca a trebuit sa o inchidem.

În timpul unei incursiuni în stupi am observat brusc o schimbare de culoare dramatica. Albinele au fost schimbarea culorii, lucratoarele au luat un aspect gri și au apărut trântori negri, am avut chiar pierderi peste iarnă. A urmat panica, ne-am oprit vânzarea reginelor pe care le cresteam pentru prietenii nostri, am pus toti stupii deoparte, i-am verificat pe fiecare, majoritatea prezentand schimbari – erau metisi/hibrizi/corcituri din nou.
M-am întors prin statisticile din anii precedenți, numerele pentru ultimele regine pe care le-am folosit ultima dată au fost bune, nu ar fi trebuit să apara nicio schimbare, cu toate astea exista o schimbare majoră. Susa noastra de împerechere a fost compromise și s-a schimbat in mod drastic.

Numai după ce am  vorbit cu un prieten despre schimbările observate, cand acesta a sunat si a zis "Știi că există stupi aproape de curtea de împerechere?Tocmai ce i-am vazut". El a explicat unde se aflau stupii si a inchis telefonul. Am mers imediat pentru a arunca o privire, bineninteles ca erau colonii introduse pentru a putea cu greu fi văzut de pe drum, la aproximativ 1/2 mile de curtea mea împerechere. Am mers pe teren și a privit intrările timp de câteva minute, fireste, corcituri, dar ce amestec... După interogatoriul localnicilor am determinat cui aparțin, dusmanului meu, asa ca am sunat apoi inspectorul de albine pentru zona mea dar răspunsul am primit a fost o pierdere totala de timp. Nimic nu ar putea fi realizat, raul a fost făcut.

Această iarnă ciocanul a căzut, eșec total, 9 din 10 stupi morți. Stupii rămasi au fost atât de slabi încât să fie o pierdere de timp și a trebuit să-i îngrijim ca sa ii aducem la o stare de sanatate. Stupul rămas a fost testat, a fost un caz de imnfestare cu acarieni traheali și a suferit grav de Nosema, ambele fiind cauzele care i-au ucis pe ceilalti nouă.

Am fost devastat și demoralizat, 20 de ani de muncă dusi de râpă, am scrâșnit mult din dinți și mi-am agitat pumnii la zeii apicultorilor, am vrut sa ma răzbun, dar totul a fost o risipă de efort, răzbunarea nu a mai venit.

Acum a trebuit să ia o decizie. Fie pentru a opri păstrarea albine complet, cum nu mai aveam nimic ramas sau din ce sa pornim din nou, fie doar sa tinem un numar de stupi, pentru propria noastră plăcere si nevoi. Sa incepem din nou a fost răspunsul, doar pentru interesul nostru și plăcere. Pentru urmatorii doi ani am sofat în jurul provinciei uitandu-ne la stupi, cu permisiunea proprietarilor, în căutarea iluzoriilor "italiene". Ele nu există. Mi s-a promis "italiene", ziceau ca ei cresc rasa "italiene", dar nicăieri am putut găsi pur "italiene", tot ce am găsit au fost corcituri. Chiar si crescătorii de albine consacrati nu ar putea produce nimic care sa semene cu o albina italiana curata, majoritatea doar au cumpărat regine din Australia și în alte locuri, în ciuda publicitatii promovate prin care ei înșiși ar fi crescători.

Am ajuns acum la un punct de plecare. Avem 5 stupi, 4 cu caracteristici destul de puternice de italiene și unul corcitură neagra. Acestea vor fi toate testate în primăvară, în cazul în care supraviețuiesc, iar din ele suntem plini de speranta ca putem reproduce unele tulpini mai pure de albine italiene. Cel puțin avem din nou un punct de unde putem pleca.

Deci, ceea ce poate face apicultorul obisnuit pentru a îmbunătăți stocul sau? Primul lucru de făcut este de a stabili care tulpina de albine doreste cu adevărat să o păstreze. Sa examineze albinele cu atenție și sa noteze orice variație de culoare in general, sa ignore albinele tinere intrucat acestea isi vor schimba culoarea incet pe masura ce imbatranesc. Cel mai bine e să se uite la albine mature, observând cu atenție abdomenul si benzile de culori. Apoi sa examineze lista de caracteristici Morfometrice listate pe paginile noastre care ar trebui să vă dea un punct de pornire bun pentru stabilirea tipurilor de albine pe care le  aveți. Apoi selectati acele albine care au trăsăturile dorite, plus culoarea de care aveti nevoie, și utilizati-le ca regine mame. Selectarea trantorilor este la fel de vitala. Atentie, trantorii negri zboara mai repede decât cei italieni care sunt mai mari, e doar un punct pe care sa il aveti in atentie. În alte zone ale site-ului nostru veți găsi informații cu privire la imobilizarea trantorilor nedoriti pentru a ii opri de la a zbura si de a se imperechea cu aceste regine virgine care le-ați crescut. Apoi, când începeti să vedeți rezultate mai bune publicați rezultatele, pentru a implica si pe altii în re-pornirea unei tulpini curate si sanatoase de albine.

Acesta a fost un articol lung. Pot doar să sper că a meritat sa fie citit?"
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

dan sebastian

Astia vor italiana pura, care ierneaza varza iar noi nu stim cum sa scapam de ele.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

D006

Fiecare praseste albina din zona lui . E mai bine sa faci ameliorare pe rasa locala decat sa faci import de material genetic. La noi e noaptea mintii , problema e ca pinguinii au pus botul la vrajeala . Dar incet , incet se revine cu picioarele pe pamant.

pharaonu75

"Pinguini" se nasc in fiecare zi, atrasi de mirajul banilor usor castigati.
Pana cand isi vor da seama ca apicultura nu inseamna sa iti vina bani din nimic, fara munca, umplu tara de tot felul de "ciori vopsite". Ce fac ei cu banii si cu timpul lor ii priveste, insa polueaza fondul genetic al albinei noastre autohtone, care s-a cristalizat aici in sute/mii de ani, iar efectele nepriceperii lor s-ar putea sa nu mai fie inlaturate niciodata.
Apicultura este plina de "capitani Ahab"!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

cornelioandanciu

Citat din: dragos2006 din Noiembrie 26, 2014, 09:56:11 PM
Fiecare praseste albina din zona lui . E mai bine sa faci ameliorare pe rasa locala decat sa faci import de material genetic. La noi e noaptea mintii , problema e ca pinguinii au pus botul la vrajeala . Dar incet , incet se revine cu picioarele pe pamant.
Aha! In sfarsit cineva care face apicultura serioasa, nu ca mine, spune public treaba asta!Pentru asta Dragos , ai din partea mea  :beer:... :beer: .Pe altii ii auzeam ca in numele profitului ar fi mai bune albinele din "Honolulu!" :mad:
Va salut.

oroles

Citat din: andreiu din Noiembrie 26, 2014, 09:07:18 PM
Citat din: oroles din Noiembrie 26, 2014, 06:22:36 PM
Deoarece am 2 stupi care stau fiecare pe 2 capre as vrea sa ii mut si sa creez un rand nou, folosind doar 3 capre. Mai am o capra si pe viitor cu 2 capre as mai putea crea un sir de stupi mai mic. Ideea e ca vreau sa ii mut circa 3-4 metri pe fiecare. Exista riscul ca ghemul sa se dezintegreze la transport si sa se piarda matca?
Va multumesc!
Capra sare stupul, stupul sare capra !! Oroles baiatule, hotareste-te , mai pune dedesupt si cateva verze, macar cate una de fiecare capra !! :rotfl: :hi: :hi:
Eu  nu cred ca nu ai inteles despre ce era vorba, altfel te-as suspecta de... Cred ca ai vrut sa fii mai "sugubat"! Era vorba despre suporti, dar cred ca te-ai prins si tu.

CitatII. Suport de lemn cu patru picioare, încrucișate două câte două, pe care se pun lemnele pentru a fi tăiate cu fierăstrăul.
Sursa: http://dexonline.ro/definitie/capra
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

andreiu

      Oroles, m-am prins ca m-ai prins ca m-am  prins !!! :rotfl: :hi: Multe lemne am taiat in copilarie pe astfel de aparate, cu fierastrau de mana cu coarda .

marian sima

Citat din: dan sebastian din Noiembrie 26, 2014, 09:41:50 PM
Astia vor italiana pura, care ierneaza varza iar noi nu stim cum sa scapam de ele.

Ai dreptate cu iernatul ,insa la o populatie mare nu ai probleme.

Pe langa acest neajuns albina italiana are si parti bune.

Dezvoltare puternica in timp scurt si se preteaza la cutii de volum mai mare adica la o apicultura moderna.
Fata de alte albine italiana este mai neroitoare.
Are o agresivitate mai mica decat alte rase.
Are cel mai bun randament pe timp de canicula la floarea-soarelui .

Arealul melifer al Romaniei difera de la o zona la alta si este de inteles ca aceasta rasa nu e buna pentru zona Miercurea-Ciuc insa in lunca Dunari aceasta rasa are potential.

Insa din pacate cum spunea si autorul acelui text ,nu avem o linie pura.

In aceasta tara e neaparat nevoie de institute zonale care sa faca imperechere artificiala pe linii pure.
Cand vei avea de unde sa te aprovizionezi cu material biologic linie pura nu mai esti afectat prea mult de ce face incepatorul ghita .

Pacat insa ca dragi nostri senatori  care privesc pe aici si sant pasionati de albine in loc sa ajute apicultura infiintand astfel de institute zonale sint preocupati sa ceara banarea mea si poate a altora.

Pe timpul lui Ceasca zona mea era exportatoare de cartof timpuriu ,acum oameni iau cartof de samanta de la institut de la brasov si recolta pauza .
Asta deoarece cartoful de brasov nu e aclimatizat zonei mele ,asa e si cu albina ,o albina de munte poate deveni roitoare in alte conditii de clima.


dan sebastian

Corect. La mine la munte nu are ce sa caute. Beleaua e ca merg in pastoral la fs. Ce ma dreanjeaza la italiana e agresivitatea si ca are tendinta la furtisag, pe langa iernarea proasta.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

marian sima

Dan sant apicultori la tine la munte care scot cel mult 20 de kg de miere pe familie pe an (eu vorbesc de stationar).

O familie de italiene pregatita pentru culesul de la floarea soarelui scoate 35 de kg ,daca floarea e semanata in etape diferite cantitatea de miere este mai mare.

Cat despre agresivitate ,urmareste bine culoarea albinei care te-a intepat ,albina cu inele galbene te inteapa mai rar.

Cum spunea autorul acelui tex ,datorita imperecheri matci cu trantori de mai multe rase in stup ai doua tipuri de albina sau mai multe.
Chiar daca la un stup predomina albina galbena ai si albina inchisa la culoare ,albina care e mai agresiva si sare sa te intepe.

Eu la albinele italiene ating rama cu obrazul si nu inteapa,cat despre tendinta de furtisag daca gaseste mediu prielnic normal ca trece la furtisag,insa daca nu-i dai ocazie nu ai probleme cu furtisagul.

Marerea problema e cum spuneai,nici tu nu poti scapa de italiana si nici eu nu pot avea o albina italiana pura.
Curciturile strica treaba.

Institutul ala care-si zice ACA e caca-maca ,nu are matci insamantate artificial,la marimea lui trebuia sa aibe laboratoare in bazinele melifere.

In toamna vindeau la targ Mavrirol eu intreb de Mavric solutia care se gaseste in Mavrirol si un inginer de acolo mai mai sa-mi sara in cap ca deschid mintea celor care cumparau Mavrirol .

Centre zonale cu laboratoare de imperecheat matci artificial ar ajuta si pe cel de la munte si pe cel de la ses.

Insa de ce sa nu bage milioane de euro in buzunar pe chestii fictive in apicultura .

dan sebastian

Anu asta nu reusi nici cu 5 pastorale sa fac 20 kg per fam. insa sper sa fie cel mai negru an de apicultura pe care l-am intalnit. Ionel incearca sa se puna la punct cu fecundarea artificiala, si e dispus sa  mearga la domiciliul clientului si sa-i imperecheze matcile cu trantorii din familiile pe care ii prefera apicultorul.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

Eduard Rotaru

Citat din: dan sebastian din Noiembrie 27, 2014, 01:44:47 PM
Anu asta nu reusi nici cu 5 pastorale sa fac 20 kg per fam. insa sper sa fie cel mai negru an de apicultura pe care l-am intalnit. Ionel incearca sa se puna la punct cu fecundarea artificiala, si e dispus sa  mearga la domiciliul clientului si sa-i imperecheze matcile cu trantorii din familiile pe care ii prefera apicultorul.

Daca trantorii sunt urmariti si marcati (ceea ce nu cred ca va face aproape nimeni in stupina lui) atunci face sens inseminarea artificiala la domiciliu. Altfel, va ramane o mare gaura in buzunarul clientului si o mare dezamagire fata de rezultatul obtinut...