SECTIUNEA IV Inmultirea familiilor de albine

Creat de dragos2006, Octombrie 14, 2009, 07:39:19 PM

« precedentul - următorul »

D006

Nucleele le-am meşterit deja. Fiecare are câte 3 rame, care însumate fac cât o ramă de 3/4.O să le pun FA şi cam atât.
  O familie o să o stimulez foarte tare imediat ce dă căldura.
La un moment dat o să iau matca cu tot puietul necăpăcit separat.Fac cu ea un roi mai mare pe acelaşi loc în stupină
  Cu albinele celelalte plus încă altele tinere de la altă familie fac un starter. pe care îl bag la răcoare.
La roiul cu matcă sau altei familii îi dau o ramă nouă şi izolez matca pe ea . A treia zi iau larve şi le transvazez într-o ramă portbotci.
Introduc Rama portbotci în Starter pentru 24 ore apoi o pun în altă familie pt  a fi crescute în prezenţa mătcii(izolată în prealabil cu gratia haneman).
C'nd au căpăcit , după ziua 11 dau fiecare  botcă unui nucleu populat înainte cu albine din starter şi din alte familii.
Cam acesta-i planul în mare.
Dacă fac rost de o trusă Jenter tot procedeul se simplifică mult.Pun doar cutia într-o familie ,izolez matca în ea după ce o ouă o eliberez şi pun larvele în rama portbotci în Starter apoi în Finisor şi botcile căpăcite în nuclee.
Se poate să-mi fi scăpat ceva dar în mare cam asta-i ideea.

D006

http://apiardeal.3xforum.ro/post/2013/1 ... es_Ratia_/
aici găsiţi modalitatea de creştere a mătcilor pe care doresc să o încerc expusă mult mai pe larg şi mai profesionist.

bucovineanu

Planul este bun, dar daca este primul an in care urmeaza sa cresti regine, e cam greu de realizat. Eu iti urez succes si sa nu te descurajezi daca nu o sa mearga din prima.

D006

Într-adevăr de la teorie la practică este cale lungă.
    Nu am albine decât din primăvară dar mi-am făcut anul acesta trei nuclee în care am pus la împerecheat trei mătci de roire care mi-au prins extrem de bine mai târziu.
   Încă de la început am lucrat singur în stupină şi am  făcut  de unul singur lucrări pe care unii stupari nu le-au făcut niciodată în viaţă şi mai mult decât atât ştiu că aproape nici o greşeală nu e iremediabilă deci nu văd de ce să nu încerc.
   Am manualul şi dacă nu găsesc acolo ce am nevoie nu mi-e ruşine să cer sfatul unui om care chiar se pricepe.
Din punctul meu de vedere dacă nu rişti nu ai cum să câştigi.

bucovineanu

Si in apicultura ca si in alte domenii exita un risc. Totusi e bine ca acet risc sa fie unul calculat. Numai cei indrazneti castiga. E foarte bine ca un apicultor sa aiba tot timpul nuclee cu regine de rezerva, chiar si iarna. O regina de rezerva ajunsa in primavara e foarte valoroasa.

D006

Da asta am constatat pe propria piele când în septembrie am constatat că unul din stupii mei nu mai avea ouă şi puiet tânăr deşi avea matcă Era bătrână. Cum nu mai aveam nici una în nuclee am făcut rocada cu un Warre mai mic dar extrem de populat şi cu matcă tânără. Ambii au primit noua matcă şi sunt la ora asta bine.
  Am de gând ca nucleii să îi dezvolt în mici familii pe 3-4 rame pt a încerca să îmi iernez la anul câteva măci de rezervă.
   O să fac o ladă special pentru asta cu un perete despărţitor din plasă dublă pentru a-i putea ierna câte doi.

D006

Cum gandesti ii bine daca si reusesti foarte bine. SUCCES.

bucovineanu

Am un stup pe 12 rame in care pot ierna 4 nuclee separate cu diafragme care au cate un oblon cu sita foarte deasa din alea pentru benzina.. Stupul respectiv poate fi folosit si ca stup normal.

D006

Asta e şi mai  interesant. Probabil grupate câte două prin diafragmă iernează ca o familie puternică iar preţul mătcii în mierea consumată peste iarnă scade.
  Din perspectiva mea albinăritul se poate practica în două moduri:
- bătrăneşte, adică cu în înmulţire naturală prin roire , până în 100 familii că la mai multe nu faci faţă vara cu scara prin pomi, muncă relativ puţină şi rezultate slabe, adică nu te prea scoate din sărăcie.
-modern, cu roi artificiali, mătci tinere la dispoziţie oricând pentru înlocuirea celor neproductive, familii multe ţinute sub control prin selecţie, miere pe sortimente şi preferabil desfacere proprie cât mai mare.
Dacă m-am apucat de albine am de gând să o fac serios. Pentru consumul propriu deja mi-ar ajunge. Piaţă prea mare nu am dar nici la asta nu fac faţă, am cereri mai mari decât pot onora. Secretul nu e altul decât faptul că am vândut doar mierea cea mai bună.
Odată ce ai un nume o reputaţie de om serios vin oamenii şi-ţi iau mierea de acasă.

stefan1

Citat din: BeeesDa asta am constatat pe propria piele când în septembrie am constatat că unul din stupii mei nu mai avea ouă şi puiet tânăr deşi avea matcă Era bătrână. 
Ai omorat o matca fara vina. Unele matci pot opri ouatul din august chiar, mai cu seama daca se reduc resursele de polen din natura. Intr-un fel asta este chiar bine, ca iti permit tratamente eficiente contra la varroa si pregatirea mai timpurie a cuibului pentru iernare. Nu este bine pentru cei care fac completari tarzii de hrana, care uzeaza albina sau pentru cei din zone sudice, unde toamna se prelungeste mult si vremea mai umeda a toamnei mai permite o generatie buna de puiet. Rasa carnica opreste de obicei mai repede cresterea puietului, dar recupereaza in primavara. Prezenta tarzie a puietului nu cred ca trebuie sa fie un criteriu de selectie a matcilor, cel putin nu in orice conditii de clima.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Dacă ai fi citit mai atent domnule Ştefan ai fi văzut că nu am omorât-o.
Stiam că e bătrână pentru că roise şi eu am prins roiul chiar înainte de salcâm.În plus aveam cules frumos şi tocmai încheiasem stimularea din august care de altfel s-a dovedit inutilă pentru că am avut un deosebit cules târziu. Celelelte familii aveau câteva rame cu puiet.
Cum nu aveam alta iar familia nu avea prea multă albină, am schimbat-o cu o matcă tânără de la un roi artificial pus într-un Warre care avea destulă populaţie. Cea bătrână a preluat cu succes roiul din Warre.
Tocmai ca să-mi permit să renunţ la unele mătci vreau să cresc mătci la primăvară.

bucovineanu

Pentru a sti in orice moment varsta reginelor e foarte important ca acestea sa fie marcate. Acest lucru ne ajuta sa luam hotarari corecte atunci cand le schimbam.

D006

Eu am cumpărat albinele în primăvară  cu mătcile nemarcate. Ce am prins am marcat dar nu am urmărit faza asta cu neapărat.
Am avut şi surpriza ca la un control să marchez matca şi la următorul să găsesc alta nemarcată

bucovineanu

Se intampla  uneori ca o regina sa se schimbe de 2 ori in acelasi sezon. De foarte multe ori reginele se schimba fara ca noi sa stim. Daca nu sunt marcate noi putem crede ca e de 4-5 ani si ea sa se fi schimbat de 2 ori in aceasta perioada.

milu56

Eu le am marcate si sfatuesc pe toti sa le marcheze,foarte corect a-ti spue dl.Bucovineanu.