Intrebari de incepatori

Creat de vdingo11, Aprilie 09, 2018, 08:26:52 AM

« precedentul - următorul »

vdingo11

Ieri am micsorat urdinisele la 2 cm si am umblat un pic la ei.
Puiet nu mai exista deloc si sambata voi face tratament cu varachet.
Eu acum am cate 8 rame in corpul de 12 rame. Din ce am vazut toate ramele au miere in partea de sus intre 1/4 si 1/2.
Cum albina nu este foarte multa clar ghemul se va restrange pe mai putine rame.
Cum trebuie sa procedez pentru a goli o parte din rame si a duce mierea pe primele ca sa o foloseasca la iarna? Sa descapacesc rama si sa o pun dupa diafragma sau inainte?

Closcutz

E cam tarziu pt descapacit rame( se descapacesc ramele cu f putina miere si se dau dupa diafragma). Acum mai bine te concentrezi pe formarea cuiburilor sau mai precis in cuiburi sa ramana rame cu hrana (de preferat ramele cu mai multa miere, care sa nu aiba celule de trantori, sa nu fie rame albe ci rame in care au eclozat cel putin 2-3 generatii de puiet).

vdingo11

Am inteles.
Si ca sa nu discut acelasi lucru pe doua topicuri diferite o sa continui aici:
- deci aleg ramele cele mai bune dupa cum mi-ai spus mai sus si cu restul ce se face.
M-ai spus in celalalt post ca se pot pastra in stup, dupa diafragma fara tratare sau in incaperi ventilate. Nu am inteles daca in stup nu pot fi atacate niciodata de molii si nici daca se pun rasfirate in incaperi ventilate mai pot aparea moliile?
- cu ramele goala date deoparte clar se folosesc la anul. Dar cu cele care au putina miere capacita ce se face? Cand se folosesc?

bmdna

Citat din: vdingo11 din Octombrie 05, 2018, 12:27:51 PM
Am inteles.
Si ca sa nu discut acelasi lucru pe doua topicuri diferite o sa continui aici:
- deci aleg ramele cele mai bune dupa cum mi-ai spus mai sus si cu restul ce se face.
M-ai spus in celalalt post ca se pot pastra in stup, dupa diafragma fara tratare sau in incaperi ventilate. Nu am inteles daca in stup nu pot fi atacate niciodata de molii si nici daca se pun rasfirate in incaperi ventilate mai pot aparea moliile?
- cu ramele goala date deoparte clar se folosesc la anul. Dar cu cele care au putina miere capacita ce se face? Cand se folosesc?
Raspunsuri la aceste intrebari se gasesc in orice carte de apicultura. Dar... de, e mai usor sa intrebi punctual pe forum decat sa pui mana si sa citesti ceva elaborat. Mai mult, aceste raspunsuri se gasesc si in diverse sectiuni din forum, dar, iarasi, decat sa cauti si sa pierzi vremea, mai bine pui niste colegi sa scrie din nou si cand apare altul din nou. Stuparit fara sa citesti macar o carte nu se poate. Daca nu stii nici ce rame sint bune la iernat e clar, n-ai citit nici macar un titlu de carte. Daca te iei numai dupa sfaturi va fi vai de albinele tale. Faci ca si cum te-ai urca la volan fara sa ai o ora de conducere si fara sa citesti nicio regula de circulatie si sa intrebi pe cate unul: acum ce fac??? Dar acum ce fac? Dar cu butonul ala ce fac? Dar daca las masina aici, pateste ceva? Dar eu ce patesc?
No offence, man....
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

Closcutz

Șansele sunt minime că sa fie atacate ramele din stupii in care sunt albine adică familie activă. În încăperea unde nu se face căldură, exista ventilație și sunt stârpiți șoarecii se pot tine și rame cu miere(capacită), dar e de preferat in cazul asta sa nu poată intra albinele și mai ales viespile!!! Sa citești vreo 2-3 cărți de apicultura ar fi chiar recomandat!

MirceaCalin

Atenţie mare la ramele date după diafragmă !!!
Pe acelea se poate instala LEJER molia, nefiind "păzite" de albine de seara până dimineaţa !
E adevărat că acum e frig noaptea (am avut zero grade în noaptea care a trecut) dar am păţit-o anul trecut aşa la sf. de august...

Closcutz

Acum a început binișor octombrie, nu mai e august...

MirceaCalin

Fără să doresc vreo contrazicere: cred că temperatura "mişcă" fluturele de molie să caute rame, nu luna...
:P
Oricum, am găsit un vierme "disperat" care a ros o foiţă uitată la perete într-un stup care avea un roi pe 4 rame.
Sper să găsesc poza...

corneliuhrom


un OM

Alege cele mai pline rama capacite, descapaceste dupa diafragma. Albina va face cuibul in partea de jos a ramelor, pe mierea descapacita, cu conditia ca toate intervalele dintre rame sa fie acoperite de albine. Astfel mierea nu se va acri, fermenta, va fi consumata prima. Nu iti face griji pentru putinul puiet capacit, poti chiar sa il descapacesti intentionat.
Nu recomand deloc sa lasi rame dupa diafragma. Dupa ce vei descapaci, vei descoperi ca nua ai ce sa lasi dupa...diafragma.

vdingo11

#100
Multumesc celor care mi-au raspuns la intrebari pentru sfaturile lor.
d-le bmdna reconosc ca am citit o singura carte de apicultura si asta inainte de a lua stupii, cand nici macar nu vazusem unul desfacut si mare lucru nu am inteles in acel moment.
Clar, sa citesti carti de specialitate este un lucru foarte bun si indicat, problema este sa si ai timp pentru acest lucru, iar in aceasta perioada sunt destul de multe activitati care necesita timp (si nu ma refer doar la stupi ci la diferitele activitati pe care le desfasuram fiecare dintre noi)
Cu siguranta cand voi avea timp voi continua lecturarea.
Eu incerc sa aflu niste raspunsuri punctuale la intrebarile mele iar daca membrii forumului doresc sa raspunda este alegerea fiecaruia si nu este obligat sa faca acest lucru.
Ma bucur ca pana acum am gasit intelegere si am invatat multe lucruri, din pacate foarte putine (avand in vedere baza mea de cunostinte) dar sper sa reusesc.
Acum deoarece sunt in faza de tratament (primul a fost facut si urmeaza urmatorul) si la pregatirea pentru impachetare va rog sa imi spuneti daca cei care aveti fund antivarroa folositi si folia peste cuib, eventual diafragme de polistiren in stg si dr.
Precizez ca am izolat capacul cu polistiren de 2 (cred ca ajuta la izolare atat iarna cat si vara) - multumesc Closcutz de sfat.
Eu m-am gandid sa pun folie , apoi ziare peste, o diafragma polistiren spre partea goala a stupului (altii am vazut ca pun si in stg si in dr)
Suberul va fi tras in functie de vreme (dupa cum a spus ca fac Closcutzsi OM )
Ma intereseaza daca sunt utilizatori care au fund antivarroa si care folosesc si folia iarna si daca au fost probleme. Cu fara am vazut ca se poate din explicatiile lui Closcutz dar la experienta lui clar are familii puternice.

vdingo11

Am si eu nevoie de un sfat.
Doresc sa imi achizitionez o centrifuga pentru 4 stupi - nu voi depasi acest numar ca nu am loc.
Am tot cautat si clar doresc de inox si tangentiala.
Problema intervine la numarul de rame si clar pretul acestuia.
M-am tot uitat la 3 si 4 rame - diferenta de pret intre ele este de 100-150 RON.
Intrebarea mea este urmatoarea: care este mai stabila/fiabila? Pe 3 sau pe 4 rame? - nu ma intereseaza timpul mai mare la cea cu 3 rame.
Daca intre cele 2 este doar timpul de extractie clar voi merge pe 3. Daca una pe 4 este mai stabila, nu rupe fagurii etc voi merge pe 4.
Clar experienta voastra imi poate fi de folos.
Multumesc.

MirceaCalin

Eu, când am fost în aceeaşi situaţie, nu m-am uitat la tangenţiale; mi-am luat una radială mică, de 10 rame, cu care m-am descurcat foarte bine.
(clar !)  :P  :wink:

vdingo11

Adevarul este ca sunt si ieftine radialele.

dredd

pentru 4 stupi, in niciun caz radiala. tangentiala pe 3 rame sau, daca diferenta de pret e mica, pe 4  rame