Poze stupina din BUCOVINA

Creat de bucovineanu, Martie 09, 2008, 08:36:52 PM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

In Bucovina a venit in sfarsit iarna, desi cu mare intarziere.

MirceaCalin

Grozave peisaje !
Am vazut la tv stiri despre zapezile serioase din Suceava si Botosani.
Asteptam sa vina si pe aici...

roi_ag


Cristel

Da, primavara geroasa 🤑
Nu ne trimiteti si noua, in sud, niste zapada? Tare sunt curios ce an apicol va fi asta! In sud e curat ca in palma si -2 - 6 grade...
Peisajele de la domnul Bucovineanu sunt de vis, ca in carte 😊
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

dan sebastian

Sa nu ne miram ca tot acolo unde este zapada va da nectar mai mult salcamul. Azotul adus in sol de zapada e ingrasamant gratuit.
Va doresc un an apicol bun !
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

bucovineanu

Din pacate la noi nu avem salcam. Dar in anii cu zapada multa, este si miere. Oricum in toamna a fost foarte mare seceta. E inca mare nevoie de apa. Nu conteaza: ploaie sau zapada.

bucovineanu

La mine ieri au fost 14-15 grade.albinele au adus masiv polen, mult mai degraba decat in alti ani.

stefan1

E uimitor! Eu nu am avut nici un an cu primul cules de polen asa devreme. Si nu e vorba de o albina-doua. In mod sigur familiile vor incepe cresterea de puiet. Nu stiu daca e tocmai bine.
E vorba de polen de alun?
La mine ieri a fost temperatura maxima de anul asta, 9,5oC si a fost zbor din toti stupii, dar nu de curatire.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bucovineanu

Nici eu nu am avut niciodata asa cules de polen, la inceput de februarie. Polenul e intradevar de la alun. Intr-o iarna normala alunul dadea polen la inceputul lui martie.Acum alunii aflati in zone insorite au inflorit cu o luna mai devreme. E inca o dovada ca a luat-o razna de tot clima. E drept ca rezervele de polen cu care au albinele intrat la iernare erau foarte mici din cauza secetei din toamna si de aici foamea de polen. Cred ca majoritatea familiilor au deja puiet, la cum a evoluat vremea in aceasta "iarna". Problema e ca dupa acest aport de polen familiile vor intensifica cresterea de puiet. O sa vedem cum vor evolua lucrurile in continuare. Totul e atipic in acest an si nu stiu la ce ne putem astepta.

dan sebastian

Nu stiam ca la dvs. in zona nu este salcam. Cum faceti sa fiti profitabil fara cel mai bine platit cules ?
Pastoral ati putea face sau nu se merita efortul ?
La mine au adus polen de acum 1 saptamana dar in cantitati mici. Din cauza unui vant nebun am pierdut si o sa mai pierd albina culegatoare. Asa e an de an. La mine in sud e ceva obisnuit sa am polen cel mai tarziu in 15 feb. Anul acesta au adus din ian. Ma gandesc ca o fi anul acesta o copie dupa 2018 cand au inflorit toate odata si nu am putut face nici rapita.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

bmdna

La mine se intampla altfel. Am avut si eu zile calde pana astazi, peste 12 grade de vineri incoace, albinele au zburat dar nu am vazut niciuna cu polen. Mai mult, in gradina am mai multi aluni, de diferite soiuri. Cea mai mare parte sint infloriti, dar nu am vazut nicio albina pe ei. In alti ani au cules polen dar anul asta, desi temperatura ar fi permis, nu am vazut nicio albina sa culeaga. Am desfacut si vreo cativa stupi sambata. Nu am gasit nicaieri puiet. Matcile sint inca mici si agile, deci nu cred ca la mine a inceput cresterea de puiet si nici ca se apropie. Daca vin cateva zile de iarna, cum se arata, nu cred ca vor aduce mare rau. Ce ma ingrijoreaza e ca s-a consumat putina miere si voi avea de munca in primavara. Cu putine exceptii rosatura nu a ajuns nici macar la mijloc.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bucovineanu

Citat din: dan sebastian din Februarie 04, 2020, 11:55:06 AMNu stiam ca la dvs. in zona nu este salcam. Cum faceti sa fiti profitabil fara cel mai bine platit cules ?
Pastoral ati putea face sau nu se merita efortul ?
La mine au adus polen de acum 1 saptamana dar in cantitati mici. Din cauza unui vant nebun am pierdut si o sa mai pierd albina culegatoare. Asa e an de an. La mine in sud e ceva obisnuit sa am polen cel mai tarziu in 15 feb. Anul acesta au adus din ian. Ma gandesc ca o fi anul acesta o copie dupa 2018 cand au inflorit toate odata si nu am putut face nici rapita.
Am familiile populate tot timpul si daca e vreme buna la salcie, pomi fructiferi si papadie reusesc sa extrag asazisa miere de mai care e foarte cautata si platita. Daca e un an in care este miere de mana acea miere are un pret mai bun chiar decat salcamul. In anii cand nu este mana este de obicei tei plus miere de faneata. In 40 de ani mi-am facut clienti care au incredere si nu vand nimic la intermediari.

NYK74

Am observat cã la una din familii albinele au ieșit mai des afarã în ultimele zile,așa cã am bănuit cã au pus deja puiet.Însã la controlul fãcut am văzut cã nu au puiet absolut deloc,cu atît mai bine pentru zilele ce urmeazã.

MOTANUL

In mod normal puiet au de la inceputul lui Februarie. (ca regula pe la 15 ianuarie matcile din familiile bune incep ponta - asta scrie in manual si cam asta a fost regula si la mine). Iarna asta fiind mult mai calduroasa decat normal e posibil sa fi inceput chiar un pic mai devreme.

Eu de regula nu umblu in cuib iarna. Dar pe unde am scos albine moarte de la urdinis (ca erau 5 sau 10 sau deloc nu conteaza) erau 90% albine juvenile (adica puiet 2020).
E de notorietate ca albinele tinere rezista mai putin la frig comparativ cu o albina adulta cu corp gras.

PS: anul trecut am avut 3 matci care au inceput ponta in Martie (chiar cand eram pe punctul de a face unificari ca sunt matcile "cu defect"). Dar restul, din februarie au avut puiet capcacit.

Nu e bine sa aiba mult puit capacit acum. Dezavantajele sunt multe: puietul nu rezista bine la frig, creste mult consumul de hrana si de polen, uzeaza albinele batrane care trebuie sa mentina o temperatura mai ridicata in cuib, etc.


70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

NYK74

Dl,Bucovineanu,care este rolul acelei chingi de lemn,de la stupul galben,din filmarea de mai sus.
Aceea care trece pe orizontalã deasupra urdinișelor ?