Tratat complet de apicultura

Creat de edy, Decembrie 01, 2014, 12:18:19 AM

« precedentul - următorul »

pharaonu75

Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

edy

n.b. -pe cand acesti autori de fama internationala scriau aceasta carte eram si eu prin firma lor fiind responsabilul sef cu crescatoria de botci artificiale , si ca sa dau de munca la ceilalti muncitori ca si mine trebuia sa produc in fiecare saptamana cateva mii de botci artificiale de cea mai buna calitate,daca nu intreg fluxul de productie se oprea si cum spun italienii...erano cazzi amari per me" scuzati expresia.
Apropo, multe idei si nu numai scrise in acesta carte erau si din experienta mea,dar nu vreau acum sa ma bag in seamn,asa ca o parenteza,scuzat-ima daca am fost arogant.... ^:)^
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

un OM

Stai bre linistit, nu te crede nimeni arogant. Intotdeauna citesc cu placere, aproape orice.
Daca-mi aduc bine aminte, dar nu am studii in specialitate, iar memoria este cat este, neica Ruttner zicea ceva despre faptul ca marimea nucleului de imperechere nu aduce un mare plus in calitatile matcii. De curand am mai revazut un clip postat de d-l Dragos in care prof. Hanganu vorbea faptul ca matca nu este influentata de marimea nucleului. Calitatea matcii o da mama, cativa tati, muuuulta doica si hrana de calitate.

edy

calitatea matcii o da mama care la randul ei se imperecheaza intr-un nucleu de dimensiuni mici-medii s.a.m.departe poate daca este cu noroc imperecheata artificial de cate un nepriceput si fara experienta decenala in acest sens,cativa tati patati si ametiti ,muuulta doica care nu poate exista in aceste dimensiuni si hrana de calitate superioara adica sirop si /sau serbet de le iese pe urechi-c-am asa obtinem matci de calitate superioara.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

un OM

Mare minune si ca tatii patatii, pe deasupra si ametiti. Si eu care credeam ca matcile mele se imperecheaza cu trantorii cei mai iuti de...picioare. Nu te supara, dar eu nu mai continui pe aceasta tema.
Sa nu crezi ca nu voi cumpara cartea scrisa de dumneata.
Tanti auguri.

D006

Edy , scuza-ma ca intervin , cu cate nuclee de imperechere se lucra in ferma unde erai angajat sa produci botci ?

edy

 Toata smecheria cu matcile astea daca vrem sa fie bune intr-adevar s-ar putea rezuma c-am asa si aici vreau sa fiu inteles odata pentru totdeauna:
a produce pentru nevoile proprii matci discrete putem folosi orice fel de metode,inventii personale de familie, putem folosi orice fel de botci -naturale sau artificiale in functie de disponibilitate,si mai cum ne taie capul. Din prostie si mai mult din noroc obtinem poate chiar matci mult mai bune decat orice crescator profesionist de matci cu studii superioare, si asa purtam inainte an dupa an putinele noastre fam.de albine ,chiar cu productii record.

Insa cine se considera un adevarat crescator de matci profesionist si deci are ambitia sa produca multe matci de calitate care sa multumeasca tot mai multi clienti  an dupa an ,si cine stie intr-o zi va ajunge si sa aiba un oarecare profit din  aceasta activitate trebuie sa adopate alte metode,alte principii.
Daca la prima vedere marimea ramei nucleului de imperechere nu conteaza,eu va spun ca conteaza,si va rog sa ma credeti.
-daca va spun ca numarul de doici conteaza va rog sa ma credeti;
-daca va spun ca numarul de trantori si in special calitatea acestora conteaza foarte mult deoarece fiecare albina are doar un singur tata,iar trantorii transmit caracterele bunicilor lor -conteaza
-daca va mai spun ca in a obtine o matca buna si foarte buna conteaza enorm varsta larvei in momentul tranzvazarii si hranirii imediat cu sirop a starerului in cazullipsei unui cat de mic cules de intretinere,conteaza si inca cat de mult!
-daca va mai spun ca pentru a obtine o matca superioara trebuie sa avem locuri izolate de imperechere daca nu trebuie sa practicam insamantarea artificiala conteaza enorm,
-si daca va mai spun ca manipularea tinerelor matci imperecheate si lasarea acestora chiar si 45-60 de zile sa-si manifeste proloficitatea in nucleul de imperechere inainte de a fi vanduta ,conteaza extrem de mult.
Vedeti cat conteaza aceste mici amanunte !!! Atunci cand matcile noastre indeplinesc aceste conditii putem vinde clientilor nostri o matca sa-i zicem "buna".
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

iNCA CEVA EXTREM DE UTIL:

cand intr-o zona sau tara cat mai multe albine ,fiice al acestor matci "bune"vor zbura cat mai multe din floare in floare , unicul mare ,imens ,avantaj- este acela ca odata cu introducerea acestor matci de calitate net superioara (deci matcile noastre "bune") valoarea intregului patrimoniu apistic din acea zona d.p.d.vedere genetic va creste an dupa an de foarte multe ori.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

 Da ,parca am scris pe undeva caci acolo foloseam peste 2500-3000 de nuclei de imperechere tip Apidea. Calculul era c-am asa:
pentru a scoate salariul unui muncitor ,acesta trebuia sa aiba ca gestiune in jur de 500-600 de apidea pe tot sezonul activ. Deci pentru 10 muncitori ne trebuiesc 5000-6000 de Apidea,calcul valabil si in alte tari mari producatoare de matci precum Noua Zeelanda si sper ca nea Kiwibee poate confirma sau nu acest lucru.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Am omis ceva : un muncitor nu trebuie sa intretina doar 500-600 de apidea,ar fi prea usor,in plus el partecipa la toate activitatiloe firmei precum .spostarea stupilor in pastoral, adugarea de caturi,extragere mierii,tratamente s.a.m.departe.
Daca ar trebui sa intretina nunai si numai nuclee de imperechere precum in Australia,Cile sau America numarul acestora ar fi mult mai mare.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

un OM

Genetic matca este completa de la stadiul de ou.
In biologia matcii se poate interveni inaintea nasterii prin "puterea"finisorului, numarul de doici, calitatea hranei, adica mierea si pastura.
Dupa nasterea matcii, pentru o buna dezvoltare a acesteia, sunt hotaratoare hrana , numarul doicilor, trantorii, dar si vremea.
Cand nucleul este mic, FA nu are, doica este putin lipsa (a fost populat nucleul doar cu albina din magazii, este si tanara, dar nu prea mai este doica), hrana este doar turta sau sirop, mierea si pastura lipsesc cu desavarsire, atunci iti dau dreptate sa spui ca nucleul mic nu este bun. Am enumerat tocmai "calitatile" nucleului folosit de d-voastra? Sunt curios cum tineti o matca 45-60 de zile intr-un astfel de nucleu.
Nu ma atrage cresterea industriala si nici sa cumpar de la cineva care foloseste aceasta metoda. Principalul factor in regresia genetica a matcilor crescute industrial este tocmai numarul mare de fiice crescute dintr-o mama.

D006

Citat din: edy din Decembrie 02, 2014, 11:36:55 PM
. Deci pentru 10 muncitori ne trebuiesc 5000-6000 de Apidea,calcul valabil si in alte tari mari producatoare de matci precum Noua Zeelanda si sper ca nea Kiwibee poate confirma sau nu acest lucru.
Pe mine m-ar interesa un calcul pentru Romania unde sezonul activ este de maxim 5 luni. Si eu am vazut o crescatorie de regine cu 10000 de nuclee dar nu este la noi in tara ...

marian sima

Citat din: edy din Decembrie 02, 2014, 10:49:52 PM
calitatea matcii o da mama care la randul ei se imperecheaza intr-un nucleu de dimensiuni mici-medii s.a.m.departe poate daca este cu noroc imperecheata artificial de cate un nepriceput si fara experienta decenala in acest sens,cativa tati patati si ametiti ,muuulta doica care nu poate exista in aceste dimensiuni si hrana de calitate superioara adica sirop si /sau serbet de le iese pe urechi-c-am asa obtinem matci de calitate superioara.

Edy diferenta dintre o matca de crescatorie si una de stupina este ca diferenta dintr-e pui colectivisti (de ferma) si pui crescuti la tara.

Poate ca ai vazut la un stup bun cate albine i-si asteapta matca de la imperecheat.
Numarul albinelor doici conteaza foarte mult.
Un factor pe care nu-l poate atinge nucleele mici este mentinerea temperaturi optime si acest lucru conteaza.

Toata chestia este ca nepriceputul in nepriceperea lui lasa lucrurile sa se rezolve in mod natural cea ce creaza un avantaj.

La producerea matcilor prin metode artificiale sant multe de spus.
La cererea unui client acum lucrez la o rama de recoltare a larvelor ,o rama de plastic impartita in douazeci si ceva de sectiuni ,rama este gaurita pe fiecare celula ,pe o parte albina va creste fagure si pe aceasta parte va fi atasata gratia haneman .

Pe cealalta parte adica in sectiuni sant covorase siliconice negre care au rolul de fund de celula.

Fiecare sectiune acopera un nr de 110 celule.
Toata rama are peste 3 500 de celule de recoltat.
Dupa pontare cand se ajunge la varsta optima de transvazat se culeg covorasele cu larvele la vedere.

Multi ingradesc matca pe o rama ca sa aibe larve de varsta corespunzatoare insa pe urma tin rama scoasa din stup mult timp si acest lucru nu este bine,pe sectiuni scoti doar atat cat lucrezi si nemaibajbaind prin celule lucrezi mai repede .

Diferenta dintre stupinele de reproductie de care vorbesti o fac niste chichite mici ,ori pe apicultor asta il intereseaza.

Un alt factor este dimensiunea botcilor,unii spun ca dimensiunea botcilor de pe continentul american este mai mare.
Cum fac ca albina sa ia in lucru botci de dimensiuni mai mari?
Am incercat sa gasesc acele botci cu piciorus si guler si din pacate nu am reusit.

Eu unul i-ti doresc succes si sa cuprinzi cat mai multe din aspectele apiculturi.




virgiliu

Planul dvs. este să produceţi mătci în Ro, în cantităţi industriale, ca apoi să le comercializaţi în ITALIA?

edy

 Toata chestia cu nucleee de dimensiuni  mici-medii este:
1.-in conditiile in care sezonul activ este de maxim 5 luni de zile si nu numai,aceste nuclee sunt unicele care pot produce un numar foarte mare de matci imperecheate.
Dupa cum stim albinele au implanta in codul lor genetic de milioane de ani ceva extrem de vital si anume: caracterul ereditar al sopravietuirii speciei. Deci cu cvat nucleul de imperechere va fi mai mic cu atat mai mult albinele au tendinta de a "forta" matca tanara sa se imperecheze intr-un timp cat mai repede posibil pentru a asigura ponta neserara supravietuirii acelei mici unitati biologice. Iata smecheria pe care au descoperit-o multi ani in urma crescatorii de matci si au inventat aceste tipuri de nuclee de imperechere.
Dimpotriva,cu cat nucleul de imperechere va fi mai mare efectul este invers.
Desigur,cine vrea sa obtina in scurt timp mii de matci imperecheate si nu vergine opta pentru acest sistem cu dezavantajele vazute mai sus.
Marile fireme apicole producatoare si de aceste nuclee mici de imperechere au interesul sa-si vanda produsul ,indiferent de dezavantajele enorme produse apiculturii .

n.b.- despre ceea ce vorbeste marian sima acea rama a fost inventata de multi ani de chinezi pentru a obtine laptisor de matca la nivel industrial si stim pe ce loc se situeaza ei astazi in lume la acest capitol.
-si acele botci se folosesc pentru producerea laptisorului de matca nu pentru cresterea matcilor,si tot chinezii le-au inventat,sunt aproape imposibil de gasit,personal am lucrat cu astfel de botci din plastic aduse din Franta si va asigur ca albinele le accepta,mai greu dar cand isi fac acel reflex conditionat treaba merge bine.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy