Stupul meu

Creat de Arcadie, Septembrie 11, 2015, 09:36:04 PM

« precedentul - următorul »

Arcadie

continuare-
Bucovină plai de munte, zâna mea cu stea ân frunte...

Arcadie

continuare-
Bucovină plai de munte, zâna mea cu stea ân frunte...

stefan1

  Un stup interesant. Se vede ca este un stupar cu multe cunostinte despre albine si bun gospodar. De fapt Ucraina are o foarte buna traditie in stuparit.    =D>
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bucovineanu

Pare a fi un stup orizontal foarte incapator, cu rame Dadant.

Arcadie

...stupii sunt pe ramă "ucraineană")aşa se numeşte la noi= 300-430mm, magazia 300-150.
Metoda mea constă ân formarea fam. tinere pe la încep. lun. mai pe matcă bătrână şi o dezvolt până la 10-12 rame, cu 9 zile ănainte de unire lichid. matca şi-l plasez pe fam- de bază, unde de acuma am matcă tînără ţi outoare, despărţindule cu Haneman. Tot odată între ele se află magaziile. Adică- fam. de bază-magazie 1sau 2- Haneman- fam. ce a fost formată pe matcă bătrână(nu cunosc termen. în l. română la aşa familie)
P.S. Am şi stupi oriz. dar vor fi prefăcuţi!
Cu respect Arcadie :smile:
Bucovină plai de munte, zâna mea cu stea ân frunte...

G. Iulian

La aceste dimensiuni stupul tau seamana mai mult cu Layens. Eu am Layens cu dimensiunile acestea ca sa pot folosi fagurii artificiali normali, numai ca la etaj eu folosesc rama Dadant 1/2 care vine perpendicular pe ramele din cuib.  :hi:  :hi:  :hi:

stefan1

  Dupa componentele pe care le-ai aratat am vazut ca lada permite conformatii mai deosebite ale familiilor. Am avut si eu (cu rame dadant)doua familii suprapuse, cu cat la mijloc, dar mai mult din lipsa de spatiu, iar familia de sus era de obicei un roi. Tendinta albinelor este de a depune mierea deasupra puietului, deci familia de sus nu va depune in catul de jos, eventual poate folosi din mierea din cat daca nu-si pot strange ele necesarul. Dupa cum spui, ca la familia pusa deasupra iei intai matca, inseamna ca tot corpul de sus va deveni de fapt un cat dupa ce iese puietul din el. Nu sunt necesare doua gratii daca ai doar o singura matca si chiar daca ar fi doua separate de cat.
  Eu zic ca in configuratia ta, cu acel format de lada si in pat rece, un stup suprapus, cu cat la mijloc, poate avea probleme de stabilitate, adica se poate rasturna usor. Si la Gerstung, unde lazile sunt putin mai mici in inaltime, tata (care avea cativa astfel de stupi) ii tinea grupati cate doi pe un postament, astfel se sprijineau reciproc. In pat rece stabilitatea este si mai slaba, deoarece de obicei e bine ca stupii sa fie putin inclinati in fata (ca mizeriile de pe fund sa vina natural spre urdinis si sa nu ingreuieze curatirea fundului. In cazul a doua lazi suprapuse si cu cat la mijloc, creste pericolul de rasturnare in fata daca mai este si inclinat putin.
  Unirea a doua familii, asa cum procedezi, cred ca este indicata daca ai un singur cules, puternic, in caresa ai multe culegatoare. Daca ai un cules moderat si de lunga durata, atunci cred ca doua familii separate vor strange pana la urma mai multa miere.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Arcadie

Mulţumesc mult de sfaturile  D-ră!
Locurile mele nu-s cu culesuri bogate. Deaceia am nevoe de albină multă şi liberă. Formând fam. artificială pe mat. bătrână ân prim. rând evit roitul care bate deja la uşă, având 7-8 ram. cu puet ân fam. de bază. În al doilea rân. acumulez 10-12 rame cu albină + 5-6 r. cu puet la eşire. Unind-o cu fam. de bază simte mirosul mătcii de jos şi lucrează la normal. hanemanul cu care le despărţesc mai are şi un urdiniş şi fam. de sus lucrează prin el separat până ce se obişnueşte prin cel de jos. Se primeşte că după unirea familiei artific. cu aceia de jos în total am 24 rame cu albină lucrătoare, matcă tânără outoare şi relativ puţin puet, adică majoritatea albinelor sunt libere şi pot lucra la distanţe şi mai mari ca de obicei.  Practic metoda acum 2 ani şi rez. sunt f. bune.
Aveţi dreptate în privinţa magaziei, am să încerc la an. viitop să-l pun de asupra fam. artificiale.
Bucovină plai de munte, zâna mea cu stea ân frunte...

bucovineanu

Bun venit pe forum Arcadie si mult succes in acesta frumoasa indeletnicire. In ce zona din Bucovina de nord locuiesti? Cred ca nu e foarte mare distanta intre noi.

Arcadie

...dacă şuer odată taaaare - mă auzi precis! De la sârmă(luaor naiba) cam 10-15 km. Probabil cunoşti Fân- Albă, Bahrineşti. Eu puţin mai într-o parte -Suceveni! :hi:
Bucovină plai de munte, zâna mea cu stea ân frunte...

Cipi


bio

Salutare Arcadie.. bine ai venit..

Te rog sa ne dai si noua ceva detalii legate de ce se spune despre cobalt administrat albinelor in acest film..

https://youtu.be/VdUCjBDIWOU

pistol28

http://servusin.blogspot.ro/2014/04/folosirea-clorurii-de-cobalt-ca.html

Când hrănirea se face cu sirop din lapte smântânit se intensifică creşterea puietului 100%. El se alcătuieşte din sirop de zahăr 50%, lapte de vacă smântânit 20%, 24 mg clorură de cobalt pentru a stimula secreţia lăptişorului albinelor şi a mări rezistenţa albinelor la loca europeană.
http://www.apiculturaionturnea.elzumina.ro/cap-5-4.html
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

bucovineanu

Citat din: Arcadie din Septembrie 16, 2015, 09:40:22 PM
...dacă şuer odată taaaare - mă auzi precis! De la sârmă(luaor naiba) cam 10-15 km.
Ai dreptate. Zilele trecute am auzit un suerat din acea directie. Acum imi dau seama ca era sueratul tau.  :smile:  :hi:

ciucur

Bine ati venit!

Oare nu ar fi bine ca totul sa fie mutat la 'Acestia suntem noi'?

Simt ca domnul Arcadie are multe de impartasit si topicul va fi unul generos. Zic si eu. Asta daca e de accord si domnul Arcadie .
Nimic nu se pierde, totul se transforma.