Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

cristi_vidican

Citat din: dragos2006 din Noiembrie 22, 2013, 07:57:52 PM
  Azi am profitat de cele 13 gr. plus de afara si am efectuat un tratament cu taktic care loveste din plin varooa deoarece nu mai am puiet in stupi.
   Un astfel de tratament face cat o suta de tratamente de vara - toamna  :wink2:
Depinde cum au fost făcute și celelalte.
eu la ultimul VF n-am prea văzut varroa. Ici și colo câte unul.
Deci, eu l-am făcut cam degeaba

D006

Mestere cand vezi 3(trei) acarieni la o colonie de albine deja e un semnal de alarma .
  Mai e si vorba aia : frica pazeste pepenii !

istodorescu vasile

cind este vizibil deja este infestare masiva.

stefan1

Citat din: dragos2006 din Noiembrie 23, 2013, 06:33:46 PM
Mestere cand vezi 3(trei) acarieni la o colonie de albine deja e un semnal de alarma .
  Mai e si vorba aia : frica pazeste pepenii !

  De unde ai luat aceasta informatie? Eu zic ca un tratament in care cad doar 3 paduchi e facut chiar degeaba. Daca admitem ca la un tratament (fara puiet capacit) omoram 75% din paduchii existenti (procentul ar trebui sa fie mai mare), inseamna ca in stup am avut 4 paduchi si am omorat trei din ei!
  Dr. Ralph Buchler spunea ca daca la 4-6 saptamani inainte de incetarea depunerii oualor de regine vedem in stup o mortalitate NATURALA de peste 5 paduchi/zi, trebuiesc facute tratamente antivarroa.
  Se spune ca atunci cand paduchele este vizibil, infestarea este masiva. Asta este valabila cand se vad paduchii vii, pe albine, nu morti dupa tratamente.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

cristi_vidican

Asta am vrut să zic și eu.
Nu am vorbit de păduchi văzuți pe albină. Asta e altceva, ci la multe familii nu am văzut deloc păduchi căzuți după ultimul VF, făcut prin metoda clasică, când nu mai era deloc puiet în stupi.
DM a tratat stupii prin sondare și probabil că n-a mai tratat toată stupina, dar noi știm din ce cauză.
Cred că de multe ori tratamentele trebuie făcute de probă la început și dacă se impun, trebuie făcute la toți.
De exemplu, sunt cazuri când în august cad doar 2-3 păduchi pt că restul sunt în celule.
Păduchii cad grozav în septembrie.
Nu spun că nu trebuie să tratăm în august, dar de multe ori tratăm fără nici o eficiență. Dăm fum că așa se dă, fără nici un raționament.


ioanardelean55

 Toamna trecuta in oct . am facut tratament cu varchet si la uni stupi nu au cazut nimic am observat insa la citva 3-4 cazuti nu am stat linistit si la 4 zile am mai dat unu ,au cazut atitia ca m-am speriat , nici acum nu stiu cum a fost posibil asa ceva am folosit acelasi varachet , CONCLUZIA ; Mai bine de doua ori decit niciodata , pentru-ca nu se stie poate  o fi bun si la altceva nu numai la varoa .

PACO

ca si pericol pt. familie se considera ca 60 de paduchi primavara pot distruge o familie pana toamna, iar 10 paduchi distrug familia in 3 ani.( asta se intampla daca nu tratam stupii intre timp)

D006

In urma cu ceva ani am zis sa las un stup in zona de deal fara nici un tratament pentru ca in toamna sa mancam in casa miere bio ... toamna cand m-am dus sa adun recolta surpriza ! colonia parasise lada , de ce ? varoaa pe primul plan.

  Inca o chestie , am intrebat un apicultor profesionist cate tratamente antivarooa face pe an . Raspuns : cat cuprinde .

kamy

Depinde de la an la an ,daca prinzi o perioada cu ploi si puiet cam in pioneze dupa salcam( in ultimii doi ani au cam fost) poti trata eficient cu tratamente mai putine!daca amani tratamentele iar tre sa le gazezi de-ti  cad matci la greu!ar cam trebui mers pe mijlocul drumului nu dintr-un sant in altul!

D006

  Trebuie sa facem diferenta intre stuparitul nomad si cel stationar. Daca la stationar poti cat de cat sa te feresti de varooa . Dar in pastoral sansa sa vina un pinguin pe langa tine plin de varooa e foarte mare . Si nu numai varooa....

bio

... nu prea stiu cum ar fi mai bine.

Ceva formula standard as avea:
--..imediat dupa floarea soarelui le trag 5-6 poate 7 fumuri la intervale si de 4-7 zile . Depinde cum am si timp si imi aduc aminte.

Apoi din noiembrie incerc sa le dau inca 3-4 fumuri.....pina la intrarea in iarna.

Iarna,...decembrie si ianuarie cum prind zi buna in care zboara albinele le dau cite un fum, 1-2 fumuri toata iarna. .  Parca din ce imi aduc aminte in 2010 sa 2011 le-am dat chiar pe 1 ianuarie ca a fost zi buna de zbor la albine in zona mea.

Apoi primavara, vara le mai dau 1-2 serii de cite 3-4 tratamente daca observ semne care sa imi indice prezenta acaraienilor in stupina.



Am Furetro de vreo 4 ani si sunt foarte multumit de el... este de nota 20. Nu as concepe practicarea apiculturii fara Furetro .

bucovineanu

Nu sunt totusi prea multe afumari?

istodorescu vasile

eu folosesc varachet de citiva ani ,astfel;dupa 15 aug doua tratamente la interval de 8 zile. apoi in luna octombrie mai fac 3 tratamente ultimele doua sa fie fara puiet.in luna ianuarie in raport de vreme pun la fiecare familie cite 2 benzi mavrirol, pe care le tin in stupi pina la infloritul pomilor fructiferi.dupa asta nu mai fac tratamente pina in august , considerind ca in sezonul de maxima dezvoltare nu este eficient.

cipik

Comparand prospectul cu practica din postari rezulta ca fiecare face cate tratamente si la ce intervale considera.
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

istodorescu vasile

cele din luna august sint utile pentru albina tinara care va ierna si aceste tratamente din a doua jumatate a lunii august au o oarecare eficienta. cele mai eficiente insa fiind cele in lipsa de puiet in octombrie , si inceput de noiembrie. in lunile mai, iunie, iulie este total ineficient tratamentul prin fumigatie. au oarecare eficienta substantele cu actiune mai indelungata mavrirol , varostop , acid formic insa in perioada de vara nu pot fi tinute in stupi pe perioada indelungata fiindca ramin reziduri in miere.