SECTIUNEA IX Cresterea REGINELOR

Creat de dragos2006, Octombrie 15, 2009, 12:04:21 AM

« precedentul - următorul »

D006

CEA MAI IMPORTANTA SECTIUNE !!!!
Indiferent de cata gargara cititi pe net cea mai raspandita metoda de inmultire a matcilor in Romania este cea prin BOTCI DE ROIRE !
Haideti sa punem la punct obtinerea matcilor prin metode moderne!

D006

Aceeasi parere o am si eu dar tot e ceva daca numai vorbesc ptr ca la un ,moment dat le va veni si cheful de a  trece la fapte.
REGINE
Se ia in considerare unanim ca de la descoperirea savantului si stuparului german Nichel Jacob 1585 incepe sa fie aruncata o noua privire asupra reginelor.El a descoperit ca albinele pot creste regine  din oua sau din larve. Apoi prin experimentul  Schirach sa demonstrat ca o larva se poate transforma in regina. Cele demonstrate de experiment au fost confirmate de savantul orb Francis Huber .
Daca tot spuneti ca e cea mai importanta sectiune i-as da un spatiu mai mare si as proceda prin unirea cap baza melifera si tehnologia produselor apicole.

ApisAntim

eu folosesc de 2 ani metoda karl jenter si a dat rezultate foarte bune tinand cont ca potihttp://www.hohenlohe-auktion.de/ face si selectie

evulet78

Sa stiti ca sunt incepatori ce cetesc cu interes aceste sectiuni puse de catre domnul dragos. Parerea mea este ca ar trebui sa nu mai se bata apa in piua si sa se ofere informatii concrete.Eu unul am invatat foarte multe de pe forum :)  :)  :)
miere de albine - Un proiect personal ce poate se va dezvolta.
miere bucovina pe google+
miere bucovina pe facebook


D006

Dragule noi aici suntem pe APIARDEAL  nu ne mai da linkuri spre stuchitul ca ni se zburleste parul pe piept , oricum nu ai ce citi acolo.

viorel_v2000

Citat din: dragos2006Dragule noi aici suntem pe APIARDEAL  nu ne mai da linkuri spre stuchitul ca ni se zburleste parul pe piept , oricum nu ai ce citi acolo.
D-nul Dragos, acum, daca aveti "o treaba" cu cateva persoane de acolo, nu inseamna ca, noi restul,  nu avem voie sa ne informam si de aici si partea cealalalta.
Sunt foarte multe informatii utile de aflat si de aici si de pe "stuchitul".
:hi:  :hi:  :hi:

D006

Sa trecem la treaba dar mai intai o precizare : avem sansa ca printre noi sa se afle si Valter un foarte bun crescator de matci care sper ca prin interventiile lui sa aduca lumina in acest subiect.
            1
   Cresterea matcilor tinere isi are locul ei bine stabilit in ciclul anual al coloniei de albine. Ea nu poate avea loc permanent , ci este legata de anumite conditii  si de anumiti factori de declansare. O colonie de albine "normala "  , care se afla intr-o "stare armonica" , nu creste matci tinere.
  Activitatea crescatorilor de matci se orienteaza tocmai asupra crearii la nivel optim a acestor premise in colonie si a utilizarii rationale a factorilor de declansare. Cresterea de matci ca atare  este o problema a coloniei de albine . In acest sens orice crestere in colonie  este "naturala" iar in laborator este o crestere 'artificiala".
    Conform definitiei uzuale , o colonie de albine se compune din matca , un numar variabil de lucratoare  (si in anumite perioade ale sezonului  - un numar  esential mai redus de trantori ) , puiet in diferite stadii (tot in functie de sezon )  si faguri cu rezervele din ei.
   Dar aceasta este o descriere foarte superficiala , care cuprinde numai aspecte aparente . Prin structura ei interna , colonia este o formatiune foarte complexa , care in ciuda tuturor stradaniilor  scapa inca si azi  in unele privinte intelegerii noastre.  Esentiale pentru examinarile noastre sunt relatiile multiple  ale lucratoarelor  intre ele si ale lor cu puietul si matca.
   Totul incepe cu faptul ca o colonie de albine "normala" contine lucratoare de toate varstele , care indeplinesc anumite sarcini , corespunzatoare varstei lor. Dar organizarea nu se bazeaza pe niste trepte rigide  in dezvoltarea indivizilor , ci mai ales pe principiul "cereii si ofertei" . Functii prevazute fiziologic  pentru o anumita (treapta de) varsta pot fi amanate temporar  in anumite limite sau chiar suprimate , asa incat se obtine o mare plasticitate , corespunzatoare cerintelor.
                                                                    Va urma,

valter

Sectiunea IX ar trebui impartita la randul ei in mai multe subpuncte:
-obtinerea reproducatorilor pe cale naturala;
-obtinerea reproducatorilor pe cale artificiala;
-tehnici moderne de obtinere a reproducatorilor,etc...
La subpunctul 2 ma bag o tura, daca ma ajuta si andrei_calinescu, o tura si jumatate, el practicand acest lucru in franta pe scara mult mai mare ca mine.
Apropos de anunturi de vanzare matci.Am facut un anunt pe un forum cu nicul valter_ de genul ''pentru anul 2009 avem posibilitatea sa livram x matci selectionate, sunati la... pentru o buna planificare a seriilor''-  a disparut intre timp.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

milu56

Citat din: valterSectiunea IX ar trebui impartita la randul ei in mai multe subpuncte:
-obtinerea reproducatorilor pe cale naturala;
-obtinerea reproducatorilor pe cale artificiala;
-tehnici moderne de obtinere a reproducatorilor,etc...
La subpunctul 2 ma bag o tura, daca ma ajuta si andrei_calinescu, o tura si jumatate, el practicand acest lucru in franta pe scara mult mai mare ca mine.
Apropos de anunturi de vanzare matci.Am facut un anunt pe un forum cu nicul valter_ de genul ''pentru anul 2009 avem posibilitatea sa livram x matci selectionate, sunati la... pentru o buna planificare a seriilor''-  a disparut intre timp.
Cum,e posibil asaceva?

D006

2
    Prin transmiterea hranei de la albina la albina se formeaza o circulatie alimentara si in ultima instanta  un metabolism global   al coloniei de albine , in care este inclus si puietul .  in primele zile de viata , dupa ce a consumat  mai mari cantitati de polen  , albina tanara isi formeaza  glandele faringiene si corpul adipos. Cand este doica  , ea preda larvelor  aceste rezerve de proteina  prin laptisor si datorita acestui fapt  va fi  numai apoi pentru scurta durata albina de zbor . (MAURIZIO , 1954)
      Pregatind celulele  de puiet  , cedand puietului hrana si caldura  si hranind matca  , lucratoarele sunt  FACTORUL  din colonia  de albine  care determina  desfasurarea evenimentelor.
       Relatiile dintre lucratoare si matca  sunt de o importanta determinanta  pentru succedarea  functiilor in cadrul coloniei . Lucratoarele  sunt acelea care dirijeaza  si indeplinesc functiile vitale  prin curatirea  unor zone  de fagure  disponibile ; reducerea  suprafetei de puiet  prin reducerea cantitatii de laptisor de matca  sau prin indepartarea  unei parti  din oua si larve ; hotararea  cantitatii de puiet  de trantor  si cea de crestere a unor matci tinere ; intensitatea activitatii de cules.
      Daca  lucratoarele detin in mod direct  functile hotaratoare din colonia de albine  , matca exercita la randul sau o influienta  cel putin tot atat de mare  , dar nu direct  -  ci prin intermediul lucratoarelor : numai in prezenta matcii  lucratoarele  pot  sa-si  exercite  functiile  vizand colectivitatea . Matca este punctul de referinta central , obligatoriu  pentru indeplinirea  sarcinilor biologive necesare. Intr-o  colonie orfana  inceteaza activitatea de crestere  , scade randamentul  de cules  si dispozitia  de aparare  precum  si coeziunea coloniei.
     Fenomenele care apar  dupa pierderea matcii , deci intr-o colonie orfana  , au de aceea un caracter dramatic.

D006

3
   NELINISTEA
         In primul rand , la aprox. 1/2 - 1 ora  dupa indepartarea matcii alare  nelinistea  -  o schimbare vizibila  cunoscuta  tuturor apicultorilor  in comportamentul colectivitatilor de albine ;  de multe ori ea este insotita  de un bazait distinct . Odata cu instalarea nelinistii  inceteaza activitatea de cladit si odata cu scaderea activitatii  de zbor  scade si randamentul activitatii de cules.
  Aceasta slabire a coeziunii coloniei se exteriorizeaza  prin faptul ca albinele sunt gata sa paraseasca  stupul ; lucru foarte vizibil in stupinile pavilionare  in care stupii sunt astfel instalati incat se ating. aici se pot observa deseori siruri intregi de albine ventilatoare , cu glanda lui Nasonov descoperita , care isi parasesc  colonia si emigreaza la vecina care are matca.

D006

4
PRODUCEREA DE BOTCI
    La cateva ore dupa indepartarea matcii unele celule cu puiet tanar  de lucratoare  sunt deja aprovizionate  mai abundent cu laptisor. Dupa 24 de ore larvele  din acestea inoata intr-un lac de laptisor  , iar celule respective devin botci. Aceste schimbari  sunt si mai vizibile  dupa 2 - 3 zile  , de aceea se asteapta  cu verificarea  prezentei matcii pana in ziua a treia dupa introducerea fagurilor cu puiet.
   Numarul de botci construite de un anumit numar de albine este o unitate de masura corecta  pentru calitatea de laptisor de matca disponibil.

milu56

O sa incep aici productia de matci in primavara de la sfarsitul lui ianuarie,o sa am nevoie de multe matci.

D006

Cea mai usoara si naturala este metoda Miller pe care am incercat-o cu succes.
Pe o rama se pun 3 fasi verticale de fundatie de ceara de aprox. 3cm X 15 cm.
Aceasta rama se introduce in mijlocul unei famili performante genetic.
Albinele construiesc fagurele repede si matca isi pune ouale si dupa 7 zile o scoatem de acolo si o introducem in alta familie orfanizata cu cel putin 8 ore inainte. La fagurele construit taiem 2 degete din periferie pt a elimina ouale proaspete stiind ca albinele aleg o larva de 1-3 zile pt a face o matca si pt ca botcile aparute sa fie frumos pe verticala precum tzurtzuri.
Dupa 5 zile facem inspectia si recoltam alte botci aparute pe alte rame si inspectam dezvoltarea botcilor de pe rama special pregatita.
In ziua a 10 trebuie sa ne facem socoteala in ce nuclee vom muta aceste botci gata de eclozionare sau cum le vom desparti in aceeasi familie.
Daca avem nuclee de imperechere este bine dca nu le putem face si mutam botca inainte de eclozionare.
Daca nu avem putem pune botcile in bigudiuri cu dopuri si le punem inapoi in stup sa eclozioneze si deacolo in nucleele de imperechere.
Important este sa ti socoteala la zile ca prima regina poate aparea la 13 zile sau mai devreme de la mutarea ramei speciale in stupul orfanizat si mi sa intamplat mie cand a doua zi restul de botci erau distruse.
Botcile se pot ecloziona si in incubator dar pt incepatori seri de 4 - 7 matci e mai sigur in stup.