Apicultura - Forum discuții Apiardeal

STUPINE => SITUAŢII ANORMALE => Subiect creat de: stefan1 din Iunie 21, 2009, 04:58:55 AM

Titlu: Cine a mai intalnit o asemenea situatie?
Scris de: stefan1 din Iunie 21, 2009, 04:58:55 AM
Va prezint o situatie pe care nu am mai intalnit-o niciodata de cand practic apicultura:
In una din lazile din care am vandut in primavara un stup, a ramas un fagur care mai avea putin puiet si putine albine. Am observat ca reusesc sa ingrijeasca acel puiet si l-am mai ajutat cu albine dintr-un alt stup mare. Au facut doua botce din care dupa 13 zile a iesit o matca destul de frumoasa. Cam cu o zi inainte de a iesi matca din botca, au aparut oua puse de albine in celule de albine sau de trantori. Matca a iesit la imperechere si dupa cca 12 zile a inceput sa oua. Intre timp matcile false au ouat foarte mult in toti 3 fagurii pe care ii avea nucleul si albinele cresteau acest puiet. Ca sa nu epuizez albina, am scos un astfel de fagur cu puiet de trantori si l-am inlocuit cu un fagur cu puiet de albine la eclozionare. Matcile false au continuat sa oua in paralel cu regina si asta foarte multa vreme. Ultimele oua de la matcile false au fost cam la 20 de zile de cand a inceput regina sa oua!! Initial fagurii de puiet aratau groaznic. Treptat ponderea puietului de trantori s-a redus si acum a ramas doar puietul de la matca, foarte fain. Curios cum lupta matca impotriva acestor matci false. Depunea oua in orice celula gasita libera, incat nucleul avea mult mai mult puiet decat ar fi fost normal pentru puterea lui si cel mai frumos era pe margini, unde regina a gasit mai multe celule neocupate.
Nemaiintalnit de mine este faptul ca matcile false au aparut la o perioada asa scurta de absenta a matcii din nucleu si in prezenta botcelor viabile. Este exclus ca matcile false sa vina din alt stup besmetic, pentru ca nu aveam asa ceva. Interesant si ca aceste matci false nu au atacat botcele sau matca, convietuind fara probleme. Si perioada cat au ouat in paralel atat regina cat si aceste matci false (20 de zile) este mai mare decat in alte cazuri pe care tot eu le-am experimentat.
Se stie ca un asemenea comportament se intalneste la rasele africane sau la albina ucigasa, rase la care si in perioada roirii, dupa plecarea reginei vechi, unele albine incep sa depuna oua de trantori, fara a deranja procesul de formare de noi regine.
Titlu: Cine a mai intalnit o asemenea situatie?
Scris de: D006 din Iunie 21, 2009, 07:24:15 AM
Oauuuu.
Tocmai azi am vb cu cativa apicultori de o situatie similara.
Din "prostie" am unit un nucleu frumos cu un nucleu bezmetic si eram sigur ca au omorat matca.
Am fost azi sa inspectez si ...... matca mare si frumoasa inca traia si am vazut larve de cateva zile.
Dar si faguri cu trantori razleti la marginea cuibului,
Titlu: Cine a mai intalnit o asemenea situatie?
Scris de: PricopArthur din Iunie 21, 2009, 08:10:10 PM
Nu am intalnit un asa caz.
E vreo diferenta intre albinele din acest stup si vecini? agresivitate,...
Titlu: Cine a mai intalnit o asemenea situatie?
Scris de: mihaipop_55 din Iunie 22, 2009, 02:13:57 AM
in urma cu doi ani la un roi natural am observat ca primul puiet depus era de trantor si acest fagure era efectiv de aruncat la topit(fagure nou cladit) si eram pe punctul de a desfinta acest roi ,dar am intarziat nu stiu din ce motive si la vizita urmatoare era deja  puiet capacit de albina foarte frumos.ce fenomen a fost nu stiu ,dar citind cele de mai sus postate de d-l stefan cred ca a fost ceva similar
Titlu: Cine a mai intalnit o asemenea situatie?
Scris de: D006 din Iunie 22, 2009, 02:27:47 AM
Am vazut albine tarandu-se pe jos, prin iarba.Nu multe,dar totusi.Ce boala poate sa fie ?
Titlu: Cine a mai intalnit o asemenea situatie?
Scris de: mihaipop_55 din Iunie 22, 2009, 02:41:07 AM
primul gand, varoua destructor.
Titlu: Cine a mai intalnit o asemenea situatie?
Scris de: stefan1 din Iunie 22, 2009, 05:34:50 AM
Citat din: PricopArthurNu am intalnit un asa caz.
E vreo diferenta intre albinele din acest stup si vecini? agresivitate,...
Albinele sunt blande, fara nici o diferenta de ale celorlalti stupi. Nici un moment nu am suspectat ca ar fi o influenta de la rase exotice. De fapt fac stuparit stationar.
Am vrut sa zic ca unele comportamente ale albinei noastre pot fi surprinzatoare, dar daca cercetam comportamentul altor rase de albine, mai mult sau mai putin apropiata genetic, gasim similitudini surprinzatoare. Tot asa f rar la noi se intalnesc roi de foame, cand familiile parasesc complet cuibul. Acest lucru insa se intampla frecvent in Africa, dar si la rase mai indepartate genetic ca Apis cerana iar la altele ca de ex Albina uriasa de stanca (Apis Laboriosa) chiar este o migratie sezoniera. De asemenea parasirea cuibului la o prea mare infestare cu Varroa la noi se intalneste foarte rar, dar la alte specii de Apis Mellifera aceasta este o modalitate obisnuita de a se salva de anumite boli. Si comportamentul agresiv cu atac la distanta fata de colonie sau cu atac comun al mai multor familii se intalneste si la noi dar doar in situatii cu totul speciale, pe cand la alte rase de albine asta este comportamentul lor normal.
Titlu: Cine a mai intalnit o asemenea situatie?
Scris de: bucovineanu din Iunie 23, 2009, 12:49:39 AM
Cu ani in urma cand eram mai la inceput si nu cresteam regine, am avut o familie cu probleme. Dupa mai multe incercari de a obtine regina din faguri cu puiet au inceput sa oua albinele.Cand au inceput sa capaceasca am hotarat sa o distrug. am luat stupul si l-am dus la vreo 500m de stupina. Am inceput sa scutur ramele si la un moment am vazut o regina frumoasa pe o rama. Am adunat o parte din albinele scuturate si am adus stupul in stupina. La fel aveam si puiet normal cat si de albina. Situatia s-a indreptat destul de repede si familia s-a redresat.
Titlu: Cine a mai intalnit o asemenea situatie?
Scris de: stefan1 din Iunie 23, 2009, 03:42:32 AM
Situatii ca descrisa de Bucovineanu am mai intalnit. Deosebit la situatia de anul asta este ca albinele au inceput sa oua la 12 zile de cand au ramas fara matca si in prezenta unui faguras cu puiet si a doua botce crescute chiar de el. De asemenea peste 30 de zile de convietuire a matcilor false cu matca, dintre care 20 de zile in care ouau in paralel, este o perioada mare.
Titlu: Cine a mai intalnit o asemenea situatie?
Scris de: antiopa din ardeal din Iulie 08, 2009, 06:51:06 PM
Intr-un an si eu am avut un caz asemanator.La un stup am pierdut foarte timpuriu matca, albinele au scos o matca de salvare care o buna perioada de timp nu a putut iesi la fecundare datorita conditiilor atmosferice. A umplut cateva rame cu puiet de trantor dar foarte compact nu ca atunci cand oua albina. In ziua cand am inceput sa-l scutur am descoperit in jurul puietului de trantor puiet frumos si compact de albina, stupul a inceput sa se redreseze. Dar in anul urmator l-am desfiintat, ponta matcii era slaba stupul nu s-a dezvoltat cum aveam eu pretentia.
O alta ciudatenie pe care am intalnit-o in acest an este urmatoarea:
Se stie ca matcile tinere au o durata diferita de la iesirea din botca pana la depunerea primului ou in functie de culoarea lor, si anume matcile galbene (viespi) se fecundeaza si incep sa depuna oua mai repede pe cand cele negre fac toate astea mult mai incet putand dura chiar si mai mult de o luna. In acest an am avut o matca neagra care a depus primele oua la o saptamana de la roire.
Titlu: Cine a mai intalnit o asemenea situatie?
Scris de: bucovineanu din Iulie 09, 2009, 12:02:18 AM
Nu cred ca reginele se imperecheaza mai repede sau mai tarziu in functie de culoare. In mod normal dureaza intre 10 si 15 zile din momentul in care iese din botca si pana incepe sa depuna oua. In nucleele mici dureaza chiar mai putin. Poate fi depasita si perioada de 15 in cazul in care vremea nu permite zborurile pentru fecundare. In cazul de mai sus, in momentul roirii regina era gata de imperechere fiind tinuta si hranita in botca cateva zile si era apta pentru a iesi la zbor. Fiind vreme prielnica a iesit mai repede la zbor si de aici timpul mai scurt pana a inceput ponta.
Titlu: Cine a mai intalnit o asemenea situatie?
Scris de: Adrian Roman din Iulie 09, 2009, 01:55:48 AM
I-am dat vecinului meu cativa roi. Din cei naturali, au parasit lazile, doi, dupa mai mult de o zi de la instalare, si cu faguri artificiali luati in lucru.La cealalta stupina care o am in dezvoltare, am scuturat o familie mare, besmeticita, cu oua de albine puse aiurea si pe multe rame, cate 2-3-4 in multe celule. Multe albine au ramas in lada veche, lasata acolo unde le-am scuturat, cam de 2-3 rame. Ce sa fie ? M-am uitat dupa matca, dar n-am vazut nici inainte de desfiintare, nici ulterior. Un roi natural frumusel, pus pe patru rame in lada de 12, le-a ignorat total, si au facut faguri frumosi, atarnati de doua scandurele de podisor. Va fi putin de furca sa-i transfer in rame ! Poate imi dati solutii rapide si eficiente ? Voi pune poza cu fagurii pe SunPhoto.
Titlu: Cine a mai intalnit o asemenea situatie?
Scris de: stefan1 din Iulie 09, 2009, 05:30:44 AM
Citat din: Adrian RomanUn roi natural frumusel, pus pe patru rame in lada de 12, le-a ignorat total, si au facut faguri frumosi, atarnati de doua scandurele de podisor. Va fi putin de furca sa-i transfer in rame !
Cred ca aceasta parte a postarii nu are legatura cu stupul besmetic. Sau ma insel?
Normal la un roi natural e bine sa folosesti diafragma. Am avut cazuri cand si-au mutat de doua-trei ori locul in lada, pentru a se feri de fagurii artificiali. Se poate si ca ceara acestor faguri sa nu fie chiar OK.
Titlu: Cine a mai intalnit o asemenea situatie?
Scris de: Adrian Roman din Iulie 09, 2009, 09:14:54 AM
Corect! Am prezentat trei situatii.Fagurii pusi la roi erau: unul construit-proaspat stors, trei artificiali. Am sa ma uit sa vad firma producatoare, ptr ca in ultimele zile am dat la construit aproape 60 de rame.
Titlu: Cine a mai intalnit o asemenea situatie?
Scris de: andrei_salaj din Iulie 09, 2009, 01:15:47 PM
si inca o situatie pt care a-si prefera stupul Warre. :)
incep sa se adevereasca niste chestii.
Titlu: Cine a mai intalnit o asemenea situatie?
Scris de: D006 din Iulie 09, 2009, 06:51:58 PM
Citat din: Adrian RomanUn roi natural frumusel, pus pe patru rame in lada de 12, le-a ignorat total, si au facut faguri frumosi, atarnati de doua scandurele de podisor. Va fi putin de furca sa-i transfer in rame ! Poate imi dati solutii rapide si eficiente ? Voi pune poza cu fagurii pe SunPhoto.
Din  pacate  nu  cred  ca aveti  alta  solutie  decit legatul  fagurilor  cu  sfoara ,avind  de grija  ca  celulele  sa  fie  inclinate  in directia corespunzatore.
Titlu: Cine a mai intalnit o asemenea situatie?
Scris de: andrei_salaj din Iulie 09, 2009, 07:30:55 PM
acum...mai ales daca sunt si ouati e cam greu de mutat in rama....
cum as face eu:i-as scoate la toamna si as da in loc fag de la rezerva cu miere pt iernare.as avea grija sa ii trag spre margine pana in august
Titlu: Cine a mai intalnit o asemenea situatie?
Scris de: D006 din Iulie 09, 2009, 08:00:28 PM
Nu  ai  nici  o  problema,am  gasit  un  roi  intr-un  perete cu  8  faguri  mari(miere  si  mult puiet),am luat si  am  legat  toti  fagurii  in  rame fara  sirma .Cu  timpul  albinele  au  reconstruit  fagurii  si  au  ros  sfoara,binenteles  ca  cu  timpul fagurii respectivi se  vor  inlocui.
Titlu: Cine a mai intalnit o asemenea situatie?
Scris de: D006 din Iulie 10, 2009, 01:39:29 AM
Corect.
Eu inca am in stupi multi faguri legati cu sfoara anul trecut.
Titlu: Re: Cine a mai intalnit o asemenea situatie?
Scris de: emil.oltean din August 29, 2010, 03:39:35 AM
Domnilor,puneti situatiile acestea pe instinctul  de perpetuare a speciei foarte dezvoltat la albine si nu numai(vezi furnicile etc).Chiar si in perioade scurte de orfanizare dar in prezenta unui cules abundent se pot forma trintorite care in paralel pot oua cu noua matca crescuta chiar de aceeasi familie.Niciodata n-o sa putem intelege adevaratul comportament al acestei specii,au prea multe secrete fata de noi.
Titlu: Re: Cine a mai intalnit o asemenea situatie?
Scris de: stefan1 din Iunie 08, 2015, 03:44:13 AM
 Descriu tot aici o situatie asemanatoare cu prima, din aceasta primavara.
Obisnuesc ca anumite matci sa nu le schimb chiar daca sunt batrane, pana isi fac singure botci de schimbare, din care mai pot folosi la alte familii. In toamna trecuta asteptam ca o asemenea familie sa-si schimbe matca, am si vazut 2-3 botci mai tarzii dar se pare ca a ramas tot matca batrana. Primavara, la un control in 24 martie am vazut ca are puiet putin, doar pe 4 rame iar matca era mare dar uzata. Speram ca o schimba mai tarziu. In 10 april l-am vazut nelinistit si l-am controlat. Nu mai avea decat 10-15 celule de puiet capacit si albinele bateau din aripi, deci nu aveau matca. Insemna ca din 20-21 martie matca nu a mai ouat, deci inainte de controlul facut in 24, dar vederea mea nu mi-a mai permis sa vad atunci ca nu mai avea oua. Curios ca nu se vedeau nici botci, cum ar fi fost normal. Matca noua nu putea sa aiba, ca atunci nu ar fi fost manifestarile de familie orfana, bataile din aripi si zumzetul caracteristic. Puteam sa-i dau o matca de la rezerva, dar am hotarat sa-i dau sa creasca o matca dintr-o anumita familie. M-am uitat la oglinda stupului si am gasit matca veche, moarta, foarte umflata, scoasa recent din stup. Am strans-o si a iesit din ea un lichid incolor. Nu am mai intalnit o asemenea situatie. Acum mi-am explicat de ce familia nu si-a tras botci: matca traia, dar nu mai putea sa oua. Probabil in momentul cand albinele s-au alarmat, nu mai era puiet din care sa poata sa mai traga botci. I-am dat familiei un fagur cu puiet si cu albine din familia din care doream sa inmultesc (in starea de orfanizare nu au fost cazuri de atac intre albine). La 4 zile l-am redeschis si am distrus botcile capacite, dupa care nu l-am mai deranjat. Trebuia ca o matca sa fi iesit cam in 22 aprilie. L-am controlat numai in 1 mai, dar surpriza! Erau 3 faguri cu puiet de trantori capacit si necapacit, dar si o regina faina care deja oua chiar si in timpul controlului. Ce s-a intamplat? Probabil cum matca a fost bolnava si nu a mai depus puiet, nu a mai secretat nici substanta de matca si la unele albine s-au dezvoltat ovarele. Imediat ce matca a murit, chiar de prin 10 april cand am dat fagurul cu puiet, au inceput sa oua si unele albine (inclusiv pe acel fagur). Cu toate ca deja avea matci false, familia a crescut botci din fagurul dat si matca s-a impoerecheat surprinzator de repede. Am mai controlat familia in 8 mai si deja era si puiet capacit de la matca noua. Inseamna ca a inceput sa oua de prin 30 aprilie, la 7-8 zile de la eclozionare. De fapt zbor de imperechere nu a putut sa aiba decat pana in 27 aprilie, ca 28-30 au fost zile cu maxime sub 15 grade. La un alt control in 18 mai am vazut un alt fapt curios: cum matca a ouat mult iar populatia stupului era mica, pe puietul capacit erau aproape exclusiv trantori (care deja erau inceput de cateva zile sa eclozeze). Erau dispusi pe faguri la 1-2 cm distanta unul de altul si sigur ei asigurau caldura pentru puietul capacit. Tot atunci, nu am mai vazut decat putin puiet de trantori necapacit, deci matcile false au incetat pe rand de a mai oua, sau au murit. Acum familia s-a redresat, chiar in celulele unde anterior a fost puiet de trantori acum se creste din nou puiet de albine.
  Este inca o dovada ca apicultura nu este matematica, astfel putem intalni o multitudine de situatii si trebuie sa analizam bine fiecare  caz in parte. In cazul de fata se putea gresi daca am vazut la controlul din 1 mai puiet de trantori si matca aia faina. Puteam presupune ca matca este trantorita si sa o omor. Abia atunci familia ar fi avut mai putine sanse sa primeasca o noua matca si se putea besmetici cu adevarat.
Titlu: Re: Cine a mai intalnit o asemenea situatie?
Scris de: bmdna din Iunie 08, 2015, 09:13:33 AM
Foarte interesant! Iata inca un motiv pentru care apicultura este frumoasa. Mereu te surprinde cu ceva care depaseste informatiile gasite in literatura. Am avut si eu anul trecut o familie bezmetica. Era uriasa, de la un stup care a fost in friguri, i-am luat matca batrana si am lasat o botca in el. Ceva s-a intamplat si matca nu s-a imperecheat, apoi i-am pus alta botca si nici aceea nu s-a imperecheat. Apoi s-a bezmeticit si era plin de rame cu puiet de trantor. Am reusit sa-l redresez cu ajutorul unui nucleu dar foarte greu, cand murisera majoritatea albinelor. Incercarea finala care a dat roade a fost cu un podisor snelgrove. Nu am citit nicaieri ca podisorul Snelgrove poate fi folosit pt astfel de situatii dar iata ca se poate. Deschizand si inchizand periodic urdinisele am mutat incet toata albina din familia bezmetica in nucleu. La un moment dat albinele au incetat sa mai oua, probabil s-a transmis prin plasa mirosul de la puietul normal aflat in nucleu.
Titlu: Re: Cine a mai intalnit o asemenea situatie?
Scris de: Kiwi Bee din Iunie 08, 2015, 12:38:08 PM
Stefan, a fost un cules bun sau ai dat sirop pew acea perioada pe care o descrii? Numarul mic de albine de care vorbesti trebuia sa aiba ceva motivatie din natura..... nectar.
Titlu: Re: Cine a mai intalnit o asemenea situatie?
Scris de: stefan1 din Iunie 09, 2015, 05:35:57 AM
  Cantitatea mica de puiet si in consecinta populatia mai redusa a fost cauzata de matca batrana, in plus de prin 20 martie de cand regina nu a mai ouat deloc era chiar perioada cand incepe sa infloreasca salcia si cand familiile extind exploziv puietul.
  Eu, in stationar, nu fac de obicei stimulari. In zona mea, sub munte, noptile sunt mai reci si uneori o extindere foarte mare a puietului, primavara cand e si schimbarea albinei de toamna cu generatiile de primavara, poate duce, la o vreme mai rece, la puiet racit, care ar da mult familiile in urma.
Titlu: Re: Cine a mai intalnit o asemenea situatie?
Scris de: dodo79 din Iunie 10, 2015, 11:52:06 AM
Am un caz similar.
Bezmetic.albina oua.L-am scuturat langa stupina.
Albina a revenit si tot oua.Am pus o rama cu oua si larvar si isi trag botci de salvare.Am rupt botcile si am pus o botca in bigudiu.
Sunt curios daca va iesi matca ce se va intampla pe viitor.
Faguri pontati ii voi pierde din cauza trantorilor dar vreau sa experimentezacest caz
Titlu: Re: Cine a mai intalnit o asemenea situatie?
Scris de: Cipi din Iunie 10, 2015, 12:41:26 PM
Desfiinteaza-l! Scutura albina la o oarecare distanta si muta lada de acolo. Am incercat eu, a iesit matca, dar nu au acceptat-o.
Titlu: Re: Cine a mai intalnit o asemenea situatie?
Scris de: nicomico din Iunie 10, 2015, 04:20:44 PM
Incearca sa-i scuturi intr-o lada nu jos,albina culegatoare se va intoarce la vechea pozitie iar albina ouatoareva sta linistita in lada.Sa mai discutat metoda aici pe forum.
Titlu: Re: Cine a mai intalnit o asemenea situatie?
Scris de: PricopArthur din Iunie 10, 2015, 04:48:47 PM
Citat din: Adrian Roman din Iulie 09, 2009, 01:55:48 AM
I-am dat vecinului meu cativa roi. Din cei naturali, au parasit lazile, doi, dupa mai mult de o zi de la instalare, si cu faguri artificiali luati in lucru.La cealalta stupina care o am in dezvoltare, am scuturat o familie mare, besmeticita, cu oua de albine puse aiurea si pe multe rame, cate 2-3-4 in multe celule. Multe albine au ramas in lada veche, lasata acolo unde le-am scuturat, cam de 2-3 rame. Ce sa fie ? M-am uitat dupa matca, dar n-am vazut nici inainte de desfiintare, nici ulterior. Un roi natural frumusel, pus pe patru rame in lada de 12, le-a ignorat total, si au facut faguri frumosi, atarnati de doua scandurele de podisor. Va fi putin de furca sa-i transfer in rame ! Poate imi dati solutii rapide si eficiente ? Voi pune poza cu fagurii pe SunPhoto.
Fagurii salbateci ii asezi pe o rama cu sarma intinsa, tai fagurii pana la peretele median pe traseul sarmei si ii infigi apoi in sarma fagurelui. Ii fixezi sa stea pe rama pana ii iau in grija albinele, sa ii rigidizeze pe rama si sarme. Ar trebui sa nu ai probleme cu aceasta operatiune.
Elimini portiunile de fagure ce au celule de trantor.
Titlu: Re: Cine a mai intalnit o asemenea situatie?
Scris de: stefan1 din Iunie 11, 2015, 03:47:28 AM
Citat din: dodo79 din Iunie 10, 2015, 11:52:06 AM
Am un caz similar.
Bezmetic.albina oua.L-am scuturat langa stupina.
Albina a revenit si tot oua.Am pus o rama cu oua si larvar si isi trag botci de salvare.Am rupt botcile si am pus o botca in bigudiu.
Sunt curios daca va iesi matca ce se va intampla pe viitor.
Faguri pontati ii voi pierde din cauza trantorilor dar vreau sa experimentezacest caz

S-a mai scris mult despre familile bezmetice. Am mai spus ca se numesc asa si ca sunt inprevizibile. Uneori nu mai vor sa-si traga botci chiar daca le dai faguri cu puiet. Alteori cresc botci dar le rod inainte de eclozare. Alteori iese matca noua, dar cand se intoarce dupa zborul de imperechere este atacata si omorata. Alteori matca chiar reuseste, incepe sa oua initial la concurenta cu albinele ouatoare , care apoi dispar pe rand si familia se redreseaza. De asemenea se poate sa-ti respinga multe matci nefecundate sau fecundate si la un moment dat sa accepte o matca. Uneori pot accepta si o matca batrana, uzata, care il va scoate totusi din bezmeticire. Am avut si caz in care dupa multe respingeri, am trimis un copil si a bagat pe urdinis o matca recent iesita din botca, fara nici o pregatire. A fost primita si totul s-a indreptat. Tocmai aceasta lipsa de predictibilitate si lipsa sigurantei reusitei, face ca multi stupari prefera sa le desfiinteze din primul foc, sa nu le mai consume timp, eventual matci si sa strice faguri.
  Sunt si diferite stadii de bezmeticire. Daca perioada fara matca nu este mare, daca familia mai creste faguri de puiet date de la altii, atunci sunt putine albine ouatoare si sansele de redresare sunt mai mari. Cu cat sta mai mult fara matca, cu atat revenirea este mai grea plus ca albina imbatranita intre timp nu mai valoreaza mare lucru.
Titlu: Re: Cine a mai intalnit o asemenea situatie?
Scris de: dinupaltinis din Iunie 20, 2015, 09:30:19 AM
Citat din: stefan1 din Iunie 08, 2015, 03:44:13 AM
Descriu tot aici o situatie asemanatoare cu prima, din aceasta primavara.
Obisnuesc ca anumite matci sa nu le schimb chiar daca sunt batrane, pana isi fac singure botci de schimbare, din care mai pot folosi la alte familii. In toamna trecuta asteptam ca o asemenea familie sa-si schimbe matca, am si vazut 2-3 botci mai tarzii dar se pare ca a ramas tot matca batrana. Primavara, la un control in 24 martie am vazut ca are puiet putin, doar pe 4 rame iar matca era mare dar uzata. Speram ca o schimba mai tarziu. In 10 april l-am vazut nelinistit si l-am controlat. Nu mai avea decat 10-15 celule de puiet capacit si albinele bateau din aripi, deci nu aveau matca. Insemna ca din 20-21 martie matca nu a mai ouat, deci inainte de controlul facut in 24, dar vederea mea nu mi-a mai permis sa vad atunci ca nu mai avea oua. Curios ca nu se vedeau nici botci, cum ar fi fost normal. Matca noua nu putea sa aiba, ca atunci nu ar fi fost manifestarile de familie orfana, bataile din aripi si zumzetul caracteristic. Puteam sa-i dau o matca de la rezerva, dar am hotarat sa-i dau sa creasca o matca dintr-o anumita familie. M-am uitat la oglinda stupului si am gasit matca veche, moarta, foarte umflata, scoasa recent din stup. Am strans-o si a iesit din ea un lichid incolor. Nu am mai intalnit o asemenea situatie. Acum mi-am explicat de ce familia nu si-a tras botci: matca traia, dar nu mai putea sa oua. Probabil in momentul cand albinele s-au alarmat, nu mai era puiet din care sa poata sa mai traga botci. I-am dat familiei un fagur cu puiet si cu albine din familia din care doream sa inmultesc (in starea de orfanizare nu au fost cazuri de atac intre albine). La 4 zile l-am redeschis si am distrus botcile capacite, dupa care nu l-am mai deranjat. Trebuia ca o matca sa fi iesit cam in 22 aprilie. L-am controlat numai in 1 mai, dar surpriza! Erau 3 faguri cu puiet de trantori capacit si necapacit, dar si o regina faina care deja oua chiar si in timpul controlului. Ce s-a intamplat? Probabil cum matca a fost bolnava si nu a mai depus puiet, nu a mai secretat nici substanta de matca si la unele albine s-au dezvoltat ovarele. Imediat ce matca a murit, chiar de prin 10 april cand am dat fagurul cu puiet, au inceput sa oua si unele albine (inclusiv pe acel fagur). Cu toate ca deja avea matci false, familia a crescut botci din fagurul dat si matca s-a impoerecheat surprinzator de repede. Am mai controlat familia in 8 mai si deja era si puiet capacit de la matca noua. Inseamna ca a inceput sa oua de prin 30 aprilie, la 7-8 zile de la eclozionare. De fapt zbor de imperechere nu a putut sa aiba decat pana in 27 aprilie, ca 28-30 au fost zile cu maxime sub 15 grade. La un alt control in 18 mai am vazut un alt fapt curios: cum matca a ouat mult iar populatia stupului era mica, pe puietul capacit erau aproape exclusiv trantori (care deja erau inceput de cateva zile sa eclozeze). Erau dispusi pe faguri la 1-2 cm distanta unul de altul si sigur ei asigurau caldura pentru puietul capacit. Tot atunci, nu am mai vazut decat putin puiet de trantori necapacit, deci matcile false au incetat pe rand de a mai oua, sau au murit. Acum familia s-a redresat, chiar in celulele unde anterior a fost puiet de trantori acum se creste din nou puiet de albine.
  Este inca o dovada ca apicultura nu este matematica, astfel putem intalni o multitudine de situatii si trebuie sa analizam bine fiecare  caz in parte. In cazul de fata se putea gresi daca am vazut la controlul din 1 mai puiet de trantori si matca aia faina. Puteam presupune ca matca este trantorita si sa o omor. Abia atunci familia ar fi avut mai putine sanse sa primeasca o noua matca si se putea besmetici cu adevarat.
Am avut si eu asa ceva dar la mine s-a intimplat dupa roire.Matca care a ramas dupa roire s-a pierdut ,i-am dat alta si sa pierdut si aia ,i-am dat a treia matca care s-a imperecheat dar in timpul asta au inceput si albinele sa oua si au ouat in paralel cu matca pina dupa capacirea puietului de lucratoare de la matca tinara.Am descapacit cu furculita puietul de trantor si matca si-a vazut de treaba normal.Cred ca explicatia ar fi lipsa indelungata de puiet cind instinctul de conservare face albinele sa oua intr-o incercare disperata de salvare a familiei.
Titlu: Re: Cine a mai intalnit o asemenea situatie?
Scris de: oroles din Iunie 20, 2015, 03:35:01 PM
Eu le gasesc fara matca si nu stiu de ce. Mi s-a intamplat cu mai multi. Oua nu au, botci roase sau cladite, nu. Puiet ioc (la unii doar) si nu inteleg cauza. In primavara am ajutat doua nuclee pe doua rame cu zahar si puiet. De la unul am luat 4 rame cu miere, altul are o matca sora cu cealaltanoua tare imprastiat. Azi am vaxut ca avea o anomalie la fund asa ca am aruncat-o in iarba. Sper sa isi faca alta mai buna.
Titlu: Re: Cine a mai intalnit o asemenea situatie?
Scris de: NiKoN din Iunie 20, 2015, 09:16:54 PM
Citat din: oroles din Iunie 20, 2015, 03:35:01 PM
Azi am vaxut ca avea o anomalie la fund asa ca am aruncat-o in iarba. Sper sa isi faca alta mai buna.
Sigur nu era o matca tanara proaspat imperecheata?
Titlu: Re: Cine a mai intalnit o asemenea situatie?
Scris de: bucovineanu din Iunie 20, 2015, 09:24:44 PM
Citat din: oroles din Iunie 20, 2015, 03:35:01 PM
Azi am vaxut ca avea o anomalie la fund asa ca am aruncat-o in iarba.
Cum arata acea anomalie?
Titlu: Re: Cine a mai intalnit o asemenea situatie?
Scris de: mape 48-petru manea din Iunie 20, 2015, 10:33:24 PM
Citat din: bucovineanu din Iunie 20, 2015, 09:24:44 PM
Citat din: oroles din Iunie 20, 2015, 03:35:01 PM
Azi am vaxut ca avea o anomalie la fund asa ca am aruncat-o in iarba.
Cum arata acea anomalie?
era ceva normal ---asa ramane dupa inperecherea cu trantorii  ))/
Titlu: Re: Cine a mai intalnit o asemenea situatie?
Scris de: bratosin radu din Iunie 24, 2015, 08:52:50 PM
am un roi bezmetic . inainte ,am vazut ca nu are matca pt. ca pe foita pusa cladise si potirase de botci si i-am pus o matca neimperecheata intr-o cusca ,care am astupat-o cu o foita dar, nu am strapuns-o cu un betisor ca albinele sa o poata elibera.am uitat de el si cind mi-am amintit,dupa aproximativ o saptamina am gasit matca acoperita de citeva albine pe cusca.a fost si momentul cind albinele incepusera sa oua cite 3-4 oua in celula.am gaurit foita de la cusca si am lasat-o pina a doua zi.erau intrate albine la ea dar nu au lasat-o sa iasa din cusca,stiam ca are sanse putine.ieri cind am verificat  si am vazut ca puietul capacit este intradevar de trintor depus razlet pe trei rame . am hotarit sa il scutur sa ii iau ramele si sa il desfiintez.pe una din rame pe la mijlocul leatului doua botci capacite lipite .am pus acea rama inapoi si am hotarat sa astept sa vad ce se intimpla .oare acea matca a apucat sa depuna si ea citeva oua?
Titlu: Re: Cine a mai intalnit o asemenea situatie?
Scris de: crisian-nicolae din Iunie 24, 2015, 10:06:42 PM
Anul trecut a fost anul roilor de craca,iar acesta celor besmetici. ))/