Probleme iernare ME

Creat de struan, August 11, 2013, 12:06:07 PM

« precedentul - următorul »

pharaonu75

Tu parca iernai ME pe un singur corp... sau ma insel? De ce ai renuntat la acel sistem de iernare? Avantaje/dezavantaje?
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

PricopArthur

Colegul bucovineanu, o eminenta a apiculturii,  a punctat cel mai bine problema. In corpul 2 faguri plini cu miere capacita din leatul superior in cel inferior, si neaparat si pastura. In catul de jos, foarte putina miere, chiar deloc, astfel ca ghemul sa se formeze intre cele 2 caturi.
La stupii iernati asa, albina se vede abia in partea inferioara a fagurilor de cat.
Miere multă şi inimă curată!

struan

Citat din: pharaonu75 din Februarie 16, 2015, 09:51:17 PM
Tu parca iernai ME pe un singur corp... sau ma insel? De ce ai renuntat la acel sistem de iernare? Avantaje/dezavantaje?

Da, este adevarat, cand tatal meu era sef de stupina se ierna pe un singur corp. :) Acum s-a schimbat managementul si a venit revolutia industriala :)). Lasand gluma la o parte, din ce am observat pe parcursul a doi ani de cand iernez pe doua corpuri, nici nu se pune problema de a compara avantaje cu dezavantaje in iernarea pe doua corpuri fata de cea pe un corp. E ca si cum ai compara purtatul hainelor croite pe masura cu cu cele foarte stramte. Diferenta e uriasa, pornind de la mortalitate care este minima la iernarea pe doua corpuri si terminand cu viteza de dezvoltare pe care o au dupa ce se incalzeste vremea. Ca sa ajungi la papadie sa recoltezi cate 7-10 rame de la un stup nu mi se pare putin lucru, in conditiile in care papadia e un cules aparent mai mult de dezvoltare. E adevarat, nu de la toti. Si tot unii stupi, au ajuns sa roiasca in sezon datorita faptului ca nu le-am adaugat al 4-lea corp. Si tineti cont ca nu sunt un specialist in apicultura si nici nu este profesie de baza. V-am spus doar ce am vazut ca s-a intamplat in stupina pe care o ingrijesc impreuna cu tata, aplicand aceste metode.

RazvanTi

bine ca te-ai trezit la realitate  :razz:
teoretic, le tineai cu curul in zapada...
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

struan

Citat din: RazvanTi din Februarie 28, 2015, 08:16:52 PM
bine ca te-ai trezit la realitate  :razz:
teoretic, le tineai cu curul in zapada...

Pai na, daca tata a vazut ca metodele pe care le stia el de la "tataia" nu dau rezultate si merge in pierdere, a predat puterea. Si cum eu aveam cum se zice "minte neumblata", adica aveam eu ideile mele dar pe care pana atunci nu le testasem, am zis ca mai mult decat s-a pierdut deja, nu se poate pierde. Si uite asa am descoperit roata.   :rotfl:

RazvanTi

aaaa
inca ceva ce am omis sa zic data trecuta:
familia aia de-ai vazut tu ca-i trebuie corpul 4, AIA e o familie BUNA pe stupul ME  :nod:
sa ne tii la curent! si nu ma refer la 220V...  :razz: :rotfl:
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

struan

#21
Citat din: RazvanTi din Martie 02, 2015, 12:59:00 PM
aaaa
inca ceva ce am omis sa zic data trecuta:
familia aia de-ai vazut tu ca-i trebuie corpul 4, AIA e o familie BUNA pe stupul ME  :nod:
sa ne tii la curent! si nu ma refer la 220V...  :razz: :rotfl:


De acord, practic "socoteala" lui Jonny_it se potriveste pentru ca dumnealui foloseste corpuri de 11 rame si foarte rar are nevoie de al 4-lea corp. Eu folosesc corpuri de 10 rame. Asa le-am mostenit de la tata. Problema la mine a fost alta. Am facut si inmultire si am prelevat periodic rame cu pui de la toti stupii, asa la "ocheala", cate o rama, doua, de puiet capacit cu care am intarit roii. In felul acesta am tinut cat de cat sub control roirea zic eu, din moment ce am reusit o inmultire de 50 la suta si productie normala. Plus ca le-am "julit" toata mierea posibila ori de cate ori am avut ocazia. Daca ii lasam de capul lor, trebuia sa stau toata vara prin copaci. Ce e drept, fiind in al doilea an, am avut si un procent bun de matci tinere, nu indraznesc sa le spun "selectionate", pentru ca sunt crescute de mine, pentru nevoi proprii, dar care si-au facut treaba. Ce nu prea mi-a iesit in mod practic a fost scoaterea unei familii din frigurile roitului. Cea mai buna metoda pare sa fie stolonarea sau "spargerea" ei in cateva roiuri mai puternice, care ajutate, sa poata intra in iarna, pentru ca anul trecut, ca si anul acesta sunt in continuare interesat de inmultire. Vreau totusi sa pastrez un echilibru intre productie si cheltuieli de inmultire ca sa nu ies pe minus. Pana la urma "zatul" apiculturii il reprezinta controlul inmultirii, iar pentru asta trebuie sa cunosti crestere de regine. Restul e intretinere plus mici secrete dobandite din practica sau din discutii cu apicultori experimentati. Tin sa multumesc d-nului Jonny_it pentru ca m-a facut sa il cred prin modul in care a expus problematica intretinerii ME si in acest fel am aplicat anumite metode ale dumnealui. De asemeni, foarte utile mi s-au parut video-urile d-nului Dan Margarit de la care am preluat de asemeni multe metode si "tertipuri". Si mai sunt pe aici pe forum o gramada de "meseriasi" carora le cer scuze fiindca nu i-am mentionat, dar de la care am preluat diverse metode. Era sa il uit pe nea Gica. N-am dialogat direct, dar i-am citit postarile, inclusiv de pe vechiul forum. Dumnezeu sa il odihneasca!