solutie de ademenit roii

Creat de miky, Martie 16, 2011, 12:07:38 AM

« precedentul - următorul »

dodoc george


La clipul prezentat de mine (in limba franceza) nu exista explicatie.Oricum nu este vorba de prinderea roilor.Se pronunta cineva?
Einfachheit ist das Resultat von Reife.
Simplitatea este rezultatul  maturitatii.

Kov iulian

Citat din: dodoc george din August 03, 2011, 06:18:15 PM


"Faza cu batut-ul in castroane este mit total si are cu totul alta sursa, respectiv UK, unde in urma disputelor legate de apartenenta roilor zburati dintr-o stupina s-a stabilit ca cel care vede primul roiul este al lui (ca roiul nu e ca vaca sa mearga drept pe drum). "

Explicatia propusa  de dv  se  aseamana cu cea propusa de englezi de la BKQ.Interesant.
Eu am cititit asta intro carte de apicultura , in cele de la editura mast parca ( carti nemtesti traduse in romineste )  am incercat si am vazut ca  functioneaza , vreti sa ma jur pe faptul ca folosesc aceasta metoda si sunt convins ca functioneaza ? poate ca daca s-ar face un studiu , poate cine stie ar contrazice ce cred eu  , dar pina atunci cred si aplic aceasta metoda de a cobori roi . cine nu ma crede sa testeze , nu il costa nimic . Nu am auzit in viata mea de  BKQ .  Din cite am vazut in acel clip cred ca se incearca dsprinderea fagurelui , sau vreun ritual straveci .

POSTASUL

faza cu batutul  intro tava [castron] am vazuto si eu la cineva , fugea dupa un roi care plecase de unde sa prins prima data , probabil apicultorul ia gasit prea tarziu si roiul sia luat zborul a doua oara , dar vreau sa va spun ca batutul in tava nu a dat rezultate la scapat padurea fiind aproape :P :hi:
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

bucovineanu

De obicei roiul se prinde mai intai undeva langa stupina. Daca apicultorul e pe faza si il recolteaza e al lui. Daca se ridica din locul initial sunt sanse mici sa mai fie prins.

echo

Citat din: dodoc george din August 03, 2011, 06:18:15 PM

Explicatia propusa  de dv  se  aseamana cu cea propusa de englezi de la BKQ.Interesant.

Nu stiu cxe e BKQ-ul, dar explicatia e cat se poate de reala. Am studiat la un moment dat sistemul juridic britanic (o mica parte) si la ei legea civila este guvernata de hotararile anterioare luate de o curte de justitie. clasificarea hotararilor depind de categoria curtii respective.. etc. etc   Iar la vremea aia am citit chestia asta la explicatia unei hotarari legale... cred ca dateaza pe undeva prin secolul 16-17..

ce e BKQ-ul si ce spune de chestia asta??

Tel: 0312263853

dodoc george

Sint sigur ca v-a scapat domnule echo..Este vorba despre stuparu  care da lectii la toti care se apuca de apicultura.Este vorba despre titanul  stuparitului romanesc:CL Hristea.

Puteti vedea o poza din carte cu reteta preparatului de ademenit de de ademennit  roii.
Einfachheit ist das Resultat von Reife.
Simplitatea este rezultatul  maturitatii.

dodoc george


BKQ este o revista de stuparit trimestriala care are corespondent in Romania.Acolo am gasit un articoldespre celespusede dv si asta este cauza ptr care am intrebat.
Einfachheit ist das Resultat von Reife.
Simplitatea este rezultatul  maturitatii.

echo

Am inteles, britanicul Beekeeping.  recunosc ca nu am citit, mai mult de la Americani am avut acces. Nu, ceea ce am scris mai sus, este din analiza unor legi din UK, de unde au aparut. Foarte interesante, si logice, dar sistemul lor judiciar este diferit de al nostru...

Despre Hristea din pacate nu am avut cartile sale pana de curand cand le-am obtinut in format digital.  Ma voi uita pentru documentare completa :)
Cartea mea de capatai a fost "Apicultura si Baza Melifera" a lui Petrus si Oprisan si pe care am gasit-o la maculatura cand eram in clasa a 4-a :) pe vremea"aialalta" :). Am bagat-o in pantaloni, sub camasa albastra, si am luat-o. Dupa ce am citit-o (de cateva ori) am luat de la bunica-meu un stup, am mai luat un roi de la un vecin si .. "am inceput" Stupul ala inca il mai am , vertical 10R, din dulap de 4, incheiat cu tincuri, cred ca are 50-60 ani cel putin. Faza e ca ramele in el sunt ceva mai scurte decat Dadant-ul, deci oarecum atipic si nu il mai folosesc demult..
Hai ca ma apuca nostalgia..
Tel: 0312263853

Obombo

Exista o teorie dupa care obiceiul de a "bate in castroane"  :) a aparut pe vremea romanilor, consecinta a unei legi de prin anul 500 si ceva a imparatului Iustinian, care spunea ca o familie de albine afara din stup (adica un roi) este a nimanui, deci al primului care-o prinde. De aceea sclavul apicultor (apiarius) urmarea roiul batand intr-un triunghi pentru a reclama dreptul de proprietate asupra acestuia.
Ideea ca zogomotul face roiul sa se aseze se datoreza faptului ca un roi odata iesit din stup se aseaza pe prima creanga disponibila, dar asa o face oricum, cu sau fara zgomot.

dodoc george


Cartea lui Hristea o socot ca este manual,exceptional din toate din tpv care poate sta alaturide cartea lui Langstroth: Stupul si Albina socotit de multi ca manualul universal al apicultorului.
Daca as fi ministrul Apiculturii cartea lui Hritea as socoti-o proba de examen.
Eu l-am citit pe ambele.


2 poze despre subiectul in cauza
Einfachheit ist das Resultat von Reife.
Simplitatea este rezultatul  maturitatii.

echo

#55
hehehehe  ... :rotfl:

deci se confirma... 
(me refeream la post-ul lui Obombo)


deci si Hristea tot de Melissa vorbeste si combinatia cu fagurii vechi pentru cresterea sanselor.
Imi propun sa o incerc anul viitor.
Tel: 0312263853