APILIFEVAR - Tratament BIO anti-Varroa

Creat de echo, Iulie 30, 2011, 10:51:29 PM

« precedentul - următorul »

echo

Deschid acest subiect pentru discutii asupra acestui produs - APILIFEVAR

APILIFEVAR este un tratament impotriva Varoozei si Acariozei albinelor, acceptat si in apicultura BIO datorita componentelor sale naturale, un amestec de uleiuri esentiale - Thimol, Camfor, Mentol si Eucalipt.

Acest tratament este folosit pe toate continentele unde se practica apicultura.  Sunt apicultori care l-au folosit si in Romania dar am vazut ca mai ales in strainatate (kiwi bee am vazut, poate si altii).

Voi reveni, in masura in care dispun, cu detalii suplimentare.  Dintre cei care l-au folosit, ceva pareri?

Producatorul anunta o eficienta de peste 90%, la fel si in cateva studii care le-am citit (94% studiu din Cuba, 97% Elvetia, etc), precum si faptul ca nu are remanenta, nu lasa deseuri, nu creaza rezistenta, se efectueaza o singura schema de tratamanent pe an, toamna.
Tel: 0312263853

D006

  Cuba , Elvetia...  mari producatori mondiali de miere ...
  Poate gasesti niste studii din China , Argentina , Turcia , Mexic , etc . tari mari producatoare de miere .

echo

Ba am si de la ei, si bune si rele... Cu cea mai proasta miere, cu cele mai bune matci, cu cele mai mari boicoturi, continuri de antibiotice, exporturi record... etc.. dar aici discutam de tratamente nu de productia de miere...  Ii poti intreba direct eventual daca asta e interesul...

Inca nu am nimic de China, India, etc, referitor la acest subiect,  probabil ca or or sa scoata si ei articole cand or termina stocul de DTT de prin hambare... 
Tel: 0312263853

echo

Produsul ApilifeVar (ALV)



Tratamentul consta in tablete evaporante impregnate cu un amestec de uleiuri volatile, cu am spus mi sus. Intr-un plic sunt 2 tablete.


ApiLifeVar este foarte usor de folosit, in conditii normale tratamentul se face urmand urmatorii pasi (foto jos) :

            1 - Se deschide plicul ce contine 2 tablete

                       

            2 - Se ia UNA tableta si se rupe in 4 bucati

                       

            3 - Se deschide stupul si se pozitioneaza fiecare bucatica in colturi deasupra ramelor
                 marginase (ex. ramele 2 si 9)

                       

            4 - Se inchide stupul si se lasa sa actioneze timp de 7-10 zile in funcite de temperatura
                 ambientala.

                       

Se va repeta tratamentul descris mai sus de 3-4 ori la interval de 7-10 zile,  in functie de gradul de infestare, si se vor inlatura eventuale reziduuri ramase la sfarsitul ciclului.

Tratamentul unui stup, se face odata pe sezon dupa coborarea magaziilor de pe stupi, si implica folosirea a 2 plicuri de ApiLifeVar pentru fiecare stup.


Si graficul sau de eficienta emis de producator unde se specifica o eficienta de peste 90 %


Tel: 0312263853

antiopa din ardeal

  As avea cateva intrebari:
E nevoie de fund antivarroa?
Se gaseste la noi?
Cat costa?
N-am inteles- se face un singur tratament sau 4 la interval de 7-10 zile?

echo

#5
Tratamentul consta in 3-4 aplicatii succesive a unei pastile, la un interval de 7-10 zile una de alta.

Numarul de pastile (3 sau 4) este in functie de gradul de infestare (daca dupa a 3-a nu mai cad paduchi pe hartia de control mai mult de 1 / zi, se considera tratamentul incheiat).

Intevalul de timp dintre 2 aplicatii succesive (7 ... 10 zile) este determinat de temperatura exterioara ce influenteaza gradul de evaporare a substantei active. Astfel se considera plaja optima de temperatura cea de 18...35 C.  Nu se recomanda a se folosi sub 15 C (eficinta scazand) si nici peste 35 .. 40C, uleiurile evaporandu-se prea rapid, existand riscul de agitare a albinelor.

Tratamentul se face o singura data (serie succesiva de aplicatii mentionat mai sus) incepand cu luna August, odata cu inlaturarea magaziilor de pe cuiburi.  Efectuat corect si verificata eficienta, tratamentul nu mai implica alte interventii (primavara, vara, etc) pana in sezonul urmator.

Da, se gaseste in Romania, din Aprilie acest an s-a obtinut licenta de folosire si punere pe piata in Romania, si este si decontabil prin Planul National Apicol ca medicament impotriva Varoozei.

Ati intrebat de fund anti-varroa, eu zic ca nu este o chestie obligatorie, dar este de preferat in ideea ca paduchele odata cazut este si eliminat din stup.  Pe de alta parte lipsa fundului anti-varroa poate mentine o concentratie mai ridicata a vaporilor activi in stup, implicit o mai mare eficienta a tratametului... (parere proprie)
Tel: 0312263853

echo

Am scris mai sus ca APILIFEVAR este tratament BIO anti-varroa. 

Asa este, datorita compusilor sai naturali, ca nu lasa reziduuri, nu are remanenta, etc.

Dar asta nu inseamna ca este strict BIO, ba dimpotriva,este un produs  foarte recomandat in apicultura clasica daca se doreste inlaturarea chimicalelor din stupina.
Tel: 0312263853

dodoc george


Orice produs care ajuta la distrugere lui varoa este de apreciat.Este de apreciat daca este natural, fara chimicale.
Ar fi interesanta compozitia, cum lucreaza,si PRETUL produsului daca nu sint secrete.
Documentatie: http://www.imkerei.com/chemical-laif/index.htm
Dv ati folosit? Care este impresia despre produs in urma folosirii.
Einfachheit ist das Resultat von Reife.
Simplitatea este rezultatul  maturitatii.

Kiwi Bee

Da, ApiLife-Var tratament contra varroa, dar nu totul este din aur ce straluceste.

Cind am inceput apicultura in NZ am inceput din start cu acest produs.Este adevarat ca nu lam folosit asa cum este descris mai sus ci cum miua indicat de unde lam cumparat.

Si anume:un pachet are 2 biscuiti.Ele se aseaza peste rame in diagonla una fatza de cealalta.Daca stupul este format din 2 cutii (pt. cuib)atunci automat vorbim de 4 biscuiti(2 pachete care la noi sint 5 euro).
Eu lam folosit atit primavara cit si toamna.Asa mia sa indicat.Si lam folosit timp de 10 saptamini.

Dupa 3 ani am trecut la Bayvarol.

Mai tirziu am citit undeva aici pe forum ca ApiLife-Varul are un efect lateral si anume albinele o intind daca se simt prea intoxicate.

Apoi mam gindit putin si miam dat seama ce sa intimplat defapt la mine.
Au fost cazuri cind am gasit stupul gol(iarna) fara albine si fara mincare ca apoi sa vad ca alta familie sa dezvoltatt peste noapte pe timp de iarna(albine de zici cai sezon si miere sita vrei).

In ziua de azi interpretez astfel:
-cind a sosit momentul pt tratamentul de toamna am pus tratamentul +AM REDUS URDINISUL iar stupul nu mai avea o aerisire buna.Familiile care nu faceau fatza la nivelul vaporilor (un miros puternic de la camfor,mentol si aucalipt care sint componentele de baza al acestui produs) sau mutat in alt stup.Proportia era sub 10%.

Dar peste 80% din familii depunea propolis in jurul biscuitilor astfel sigilindule intre rame si podisor(probabil asa au redus imprastierea mirosului puternic).

Primavara nam avut probleme deloc.Nici cu varroa nu am avut probleme.E adevarat ca nam testat cu hirtie sau asa ceva.
Pierderile din iarna leam pus pe numele varrouei(mai exact nu eram convins ca varroa ar fi radiat familia dar nu am gasit raspuns de nici o culoare si alti miau spus ca precis VARROA) dar azi spun altfel.

Eu recomand din start fund cu plasa pt. o aerisire mai buna.

Nu vreau sa spun ca producatorii acestui produs au facut un produs rau.Ba chiar este foarte bun, dar necesita un mod de lucru special si foarte dinamic.
Totodata nu cred ca 7-10 zile sint suficiente pt tratament.Plus daca repeti tratamentul de 3-4 ori sa nici nu mai vorbim la pret ajunge tratarea unui stup/an.

Dupa ce mam lasat de ApiLife-Var imi povestea un stupar de weekend despre vecinul lui (stupar comercial cu peste 300 de familii) cum ca acesta sia facut un lichid impotriva varrouei compus din uleiuri/esentze volatile(sticlutzele alea de 15ml) de camfor,eucalipt si mentol.Exact ca si ApiLife-Varul.Cica iau murit multe familii.
Pai sincer zis .......iau murit din cauza varrouei sau i sau mutat albinele???????
Asta nu stiu dar nu exclud ca i sau intoxicat albinele de atita camfor si mentol si eucalipt.
Apicultorul in cuaza isi pulveriza ramele cu puiet una cite una.La peste 300 de familii oare cit ia luat sa faca un rind de tratament????????Repeta tratamentul de mai multe ori.

De cind am trecut la Bayvarol nu am mai avut pierderi.Si ies mai ieftin.

echo

Produs care sa distruga complet Varroa inca nu exista, va deveni milionar peste noapte cel care il va inventa, daca il va inventa.... Toate produsele existente pana acum sunt doar sa tina infestatia sub control, cu diferite rezutate si moduri de aplicare, unele facand-o mai eficient decat altele. 

Eu folosesc ApilifeVar pe stupii mei (chiar mai mult decat atat) si sunt multumit de rezultate, tinand cont de usurinta in aplicare si eficienta sa, plus ca nu are toxicitate nici la om nici la albina. . Totusi nu sunt in masura sa dau referinte din rezultatele sau experienta proprie.  Nu sunt certificat BIO si deocamdata nu intentionez sa devin, poate in viitor...

Compozitia amestecului de uleiuri este: Timol 74% / Eucalipt 16 % / Mentol 4 % / Camfor 4% (aprox.)
Tel: 0312263853

echo

Asteptam acest post  :) pentru ca stiam ca l-ai folosit... dar nu stiam cum...
Postul este cu atat mai valoros cu cat este din proprie experienta...

Din start vad, nu greseala dar sa ii zice aplicarea exagerata.. Probabil ca magazinul ala avea interesul sa tot vanda (la 5 euro cred si eu) , ca pana la urma puteai sa tii tot timpul in stup ALV, rau nu facea  (prea mult)...

Oricum e in totala contradictie cu modul de folosire expus de producator, nici la ei si nici pe alt site nu am vazut aplicare in acest fel...   In primul rand exagerat aplicat ( 2..4 biscutiti odata !!) cred si eu ca se putea sa mai iasa din familii la plimbare, tu nu ai fi facut-o ? :)    Pus ca 10 saptamani...

DECI, tratamentul recomandat de producator este de 3-4 serii x 1 pastila (rupta in 4) , la intervale de 7..10 zile una de alta.

Pretul in Romania  a unui plic ApilifeVar cu 2 pastile este 8,5 ron cu TVA 24% inclus. (daca intra sub incidenta reclamei, rog un moderator sa stearga, cu scuzele mele de pe acum).

Un tratament anual implica folosirea a 1,5... 2 plicuri cu ALV (3...4 pastile)
Tel: 0312263853

Obombo

Tin sa precizez ca nu am folosit Apilife Var deci nu pot sa vorbesc din experienta personala ci doar din auzite. Am folosit Apiguard care este asemanator si despre care em scris aici: http://forum.apiardeal.ro/index.php?topic=3607.msg65988#msg65988
Cei care folosesc/au folosit Apilife-ul se plang ca:
- unele familii abandoneaza stupul
- poate declansa furtisagul
- albinele fac bucati cartonul si-l duc afara din stup

Redau in rezumat experienta unui coleg de pe forum cand a tratat cu Apilife Var cei sase stupi ai sai in septembrie 2010:
in timpul tratamentului observa ca albinele dintr-un stup sunt toate afara, cauta regina si o baga la loc, iese iar, scoate jumatate din pastile din stup si baga din nou regina, iar iese, inchide veranda cu plasa si pune hranitorul, albinele raman afara din stup, schimba stupul cu unul curat din polistiren si pana la urma albinele decid sa intre. Toata chestia a durat trei zile.
Citat din: antiopa din ardeal din Iulie 31, 2011, 11:47:09 PM
E nevoie de fund antivarroa?
In cazul tratamentului cu Apiguard este indispensabil deoarece varroa e doar ametita si exist posibilitatea sa se agate iar de albine daca nu este eliminata din stup, cred ca e valabil acelasi lucru pentru Apilife Var.

Kiwi Bee

Echo,
si eu cred deja asa in ziua de azi ca iam suprasdozat.Astfel stupii care nu au facut fatza nivelului ridicat de miros au sterso, au abandonat stupul.......... si siau luat mincarea cu ei.Regina nu a fost primita de alt stup dar albinele au fost primite.
Cum am mai scris doar iarna(tratamentul de toamna) mi sa intimplat sa pierd din familii.Pe cind cealalta familie la citiva metrii saa ingrasat peste noapte.

In ultimul an cind am mai folosit ALV am mers sa cumpar de la magazinul de linga sat si vinzatoarea mia recomandat sa cumpar si Bayvarol spunind ca multi apicultori cu un numar de stupi mai ridicat le administreaza pe ambele simultan(SI ERA TOAMNA!!!).
Am ramas doar la ALV iar din primavara urmatoare am trecut la Bayvarol.

Tin sa mentionez ca de fiecare data cind am cumparat ALV era aceiasi data de expiratie(decembrie 2005)..... chiar si in 2008.
Aici o singura persoana importa acest produs si el il distribuie.Banuiesc ca sa poata sa obtina un pret bun in Europa a trebuit sa cumpere o cantitate mare pe care nici dupa mai multi ani nu a vinduto.Nu cred ca putea sa introduca in NZ produsul deja expirat.

Eu cred ca fundul cu plasa este mult mai important din punctul de vedere al aerisirii in cazul lui ALV.Mirosul este iritant si pt oameni , dar pt. albine 24/7!!!

Am un prieten apicultor in Arad cu peste 250 de familii de albine.El a lucrat ani la rind in Italia la o firma apicola cu 2000 de stupi.Din experienta sa mia recomandat in urma cu citiva ani sa nu folosesc ALV.Nici italienii nul foloseau.

Presupun ca in conditii de "stup tip laborator" rezultatele vor fi satisfacatoare dar la nivel de stupar de rind vor fi valuri....... mari.Odat bine, odata nu.

Tin sa mai mentionez ca la controlul celulelor cu larve de trintori mai gaseam si niste varroa(NU FOLOSEAM RAMA CLADITOARE DELOC!!!!).

In ziua de azi folosesc rama claditoare si elimin foarte multe celule de trintori astfel posibil si varroa(plus Bayvarol).Trebuie sa caut mult pina dau de o singura mita varroa.La unele familii e ZERO.In astfel de conditii nui de mirare ca familiile se dezvolta rapid.
Binenteles ca imi fac reginele de la astfel de familii, unde curatenia domina(iarna inca am probleme cu umiditatea, dar e mai bine decit in trecut).



echo

Citat din: Obombo din August 02, 2011, 01:10:29 AM
Tin sa precizez ca nu am folosit Apilife Var deci nu pot sa vorbesc din experienta personala ci doar din auzite. Am folosit Apiguard care este asemanator si despre care em scris aici: http://forum.apiardeal.ro/index.php?topic=3607.msg65988#msg65988
Cei care folosesc/au folosit Apilife-ul se plang ca:
- unele familii abandoneaza stupul
- poate declansa furtisagul
- albinele fac bucati cartonul si-l duc afara din stup

Redau in rezumat experienta unui coleg de pe forum cand a tratat cu Apilife Var cei sase stupi ai sai in septembrie 2010:
in timpul tratamentului observa ca albinele dintr-un stup sunt toate afara, cauta regina si o baga la loc, iese iar, scoate jumatate din pastile din stup si baga din nou regina, iar iese, inchide veranda cu plasa si pune hranitorul, albinele raman afara din stup, schimba stupul cu unul curat din polistiren si pana la urma albinele decid sa intre. Toata chestia a durat trei zile.
Citat din: antiopa din ardeal din Iulie 31, 2011, 11:47:09 PM
E nevoie de fund antivarroa?
In cazul tratamentului cu Apiguard este indispensabil deoarece varroa e doar ametita si exist posibilitatea sa se agate iar de albine daca nu este eliminata din stup, cred ca e valabil acelasi lucru pentru Apilife Var.

Apigurad si ApilifeVar nu este chiar acelasi lucru. Apiguard se bazeaza doar pe Timol, sub forma unor tavite (nu am folosit) si este fate importanta plaja de temperatura din timpul tratamentului, pe cand Apilifevar-ul este un amestec de 4 ingrediente.

Aveti aici un material comparativ de testare comparata a celor 2 tratamente (din arhiva Apimondia), facut in conditii de test de teren in Cuba unde este mult mai cald decat la noi si ar fi trebuit Apiguard-ul sa mearga bine.

In  ceea ce priveste rezumatul de mai sus, am observat ca ati spus: " (....) scoate jumatate din pastile din stup (....) "   , deci sa inteleg acelasi lucru ca s-au folosti mai mult de 1 pastila?
Toate acestea eu le pun pe seama supradozajului... E logic ca si la VF, daca puneti 6 picaturi, bine nu le face, nu?   
Eu am tratat 46 stupi ai mei cu ALV 3 saptamani  la rand, la fel si roii de anul asta (cate o jumatate de pastila) si nu am observat la nici unul asemenea fenomene (iesire albine, regina, furtisag.. ). Se agita putin la inceput, dupa care revin la normal, chiar si la urmatoarele administrari.

Tel: 0312263853

Obombo

Citat din: echo din August 02, 2011, 07:30:59 AM
In  ceea ce priveste rezumatul de mai sus, am observat ca ati spus: " (....) scoate jumatate din pastile din stup (....) "   , deci sa inteleg acelasi lucru ca s-au folosti mai mult de 1 pastila?
Depinde ce intelegem prin pastila. Tratamentul se face cu tableta de carton rupta in patru, deci apicultorul respectiv a scos doua sferturi din aceasta. Nimanui nu-i trce prin cap sa bage in stup echivalentul a patru tratamente deodata.
Cat despre Apiguard, este la fel de dependent de temperatura, nu se foloseste sub 15°C, temperatura ideala fiind inre 20 si 35°C iar cei de la Vita Italia se lauda cu o eficienza de peste 90%.