Romania in haos politic

Creat de dragos2006, Octombrie 13, 2009, 08:20:24 PM

« precedentul - următorul »

oroles

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bismark

   A stiut tot timpul ce se intimpla chiar el a spus-o de citeva ori si ca are si inregistrari cu toti pe care ia pus el in functii.Daca cine stie cum va intra la inghesuiala Base nu are mama,tata,copii sau frati pentru pielea lui naravul securistului va iesi la suprafata.Cica nu e bine sa te bucuri de raul altuia dar pentru astfel de oameni care a umilit un intreg popor un Vlad Tepes ar fi necesar.Cu respect  ^:)^ :bzz:
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

stefan1

Citat din: tinumaftei din Ianuarie 08, 2017, 04:42:25 AM
@Stefan:
Că unul care a trăit niște ani lângă personajele la care faceți referire, de la stânga la dreapta, fără că sa fiu membru al vreunui partid, care am participat la nivel înalt la campania pentru alegerile parlamentare și prezidențiale, față de opiniile dumneavoastră mă încearcă două sentimente.
1. Sunteți partizan politic și nu vă permiteți nici un pas în lateral față de poziția partidului unde sunteți membru, sau
2. Sunteți foarte naiv și preluați fără să puteți verifica sau proba afirmațiile canalelor de propagandă specifice partidelor.
Sper sa nu va supere felul tranșant in care m-am exprimat.
În realitate adevărul este amestecat. Fragmente de adevăr sunt spuse de toți și toate părțile intoxica și modifica adevărul după cum au interesul.
Nici unul dintre partide s-au grupări politice nu au dreptate decât într-o măsură variabilă, iar oamenii de rând nu pot verifica decât în timp afirmațiile acestea.
Așa că aderarea în totalitate la o poziție sau altă este o inepție.
Cu scuzele de rigoare daca am fost necivilizat!
1. Nu sunt membru niciunui partid si cred ca cine este e nevoit sa minta uneori, adica sa respecte linia partidului in situatii unde el vede altfel lucrurile.
2. E posibil sa fiu naiv, dar nu cred ca pot fi pacalit foarte usor. Ma informez din mai multe surse si parerea finala mi-o formez singur. Sigur ca eu cunosc doar o parte din adevar, dar pot sa pun cap la cap fapte si declaratii si sa vad unde faptele nu se potrivesc cu declaratiile si sa vad care mint mai mult. Oricum, nu pot sa votez vreodata FSN-ul care a deturnat de la inceput drumul pe care trebuia sa mearga Romania si nici pe urmasii acestuia, care ii mostenesc naravurile.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

  Despre fondurile europene
PSD-ul a criticat virulent pe tehnocrati pentru ca nu au absorbit mai multe fonduri UE, ba chiar ii numeau "guvernul zero". Acum o statitica de la Bruxelles a aratat ca anul trecut Romania a absorbit cei mai multi bani fata de toti anii precedenti. E adevarat ca s-au absorbit din foduri alocate perioadei anterioare (2007-2013), bani pe care altfel ii pierdeam definitiv. Pentru perioada 2014-2020 erau necesari o serie de pasi obligatorii pe care tot tehnocratii i-au facut. Fostul guvern PSD nu a absorbit nici el nici un ban din fondurile perioadei 2014-2020 dar nici presa si nici opozitia nu au facut o tema de propaganda din asta. De fapt toti cei care numeau 'guvernul zero' pe tehnocrati stiau care e realitatea, dar mizau pe faptul ca oamenii de rand nu stiu exact ce si cum e cu acele fonduri.

  Dau o situatie de la sfarsitul lui august 2016, referitoare la acele fonduri:
  http://www.fonduri-ue.ro/presa/noutati/2018-fonduri-europene-2-9-miliarde-de-euro-au-intrat-in-romania-in-2016

"București, 21 august 2016 — 2,9 miliarde de euro, sumă aferentă exercițiului financiar 2007-2013, au intrat în țară în acest an. Astfel, rata de absorbție a crescut de la 56%, la 1 noiembrie 2015, la 78% în prezent, a declarat Primul Ministru al României, Dacian Cioloș, într-un interviu pentru Hotnews.ro, în data de 19 august.
În ceea ce privește perioada de programare 2014-2020, Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansat până în prezent 39 de apeluri de proiecte, în valoare totală de peste 13 miliarde euro.
  "Absorbția efectivă pentru 2014 – 2020 a început în luna mai 2016, la aproape doi ani și jumătate de la începerea exercițiului bugetar, după ce am desțelenit buruienișul lăsat de cei care acum strigă de pe margine. Între timp am lansat ghiduri și proiecte pentru 13 miliarde de euro, dintre care unele pentru autostrăzi, termoficare sau reducerea abandonului școlar. În paralel, se lucrează la pachetul de acreditare", a declarat premierul Dacian Cioloş.
  "Cel mai probabil, odată ce Autoritățile de Management vor fi acreditate, în anul 2017 România va beneficia de rambursări în valoare de aproape 4 miliarde de euro".
  Mecanismul de atragere a fondurilor europene implică etape obligatorii: îndeplinirea condiționalităților ex-ante, funcționarea sistemului informatic, desemnarea Autorităților de Management, consultarea potențialilor beneficiari și lansarea apelurilor. Absorbția propriu-zisă va crește semnificativ începând cu 2017, în cea de-a doua jumătate a perioadei financiare.
  Pentru actuala perioadă de programare, primele rambursări de la Comisia Europeană - în valoare de 57 milioane euro – au venit în luna mai a acestui an. În plus, pe 8 august, Comisia Europeană a mai acceptat la rambursare alte 231 milioane euro aferente PNDR (Programul Național de Dezvoltare Rurală). În aceste condiții, rata de absorbție a fondurilor europene la nivelul României a atins nivelul de 1%, în timp ce media la nivelul Uniunii Europene este de 1,5%."

  Se observa ca daca in 9 ani (2007-2015) s-au absorbit 56% din fondurile alocate perioadei 2007-2013, adica o medie de 7%/an, in 10 luni ale tehnocratilor s-au absorbit 22%

Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

tinumaftei

Asta cu absorbția fondurilor europene este o marotă. Toți folosesc in discurs aceste lucruri fiindcă omul obișnuit nu știe despre ce este vorba!
Și un exemplu l-ați oferit dumneavoastră: în 2007-2014 absorbție 56% adică 7% pe an!!! Păi media anuală este tot de 56%, fiindcă fiecare an are alocarea lui!
Apoi, proiectele europene nu se finanțează că și când ai merge la cuibar sa iei ouă. O alocare bugetară cuprinde 7 ani. În primul an absorbția este puțin peste zero fiindcă în anul acela se aprobă sumele și se începe acreditarea instituțiilor naționale de gestionare. Apoi în anul următor se finalizează ghidurile pentru finanțare și se deschid cererile de proiecte. Abia acum solicitanții pot incepe proiectarea investiției și începu să depună proiecte. Urmează selecția proiectelor. Apoi beneficiarii caută cofinanțare. După ce o au obținut cofinanțarea prin bancă începe implementarea proiectului. Asta durează până la 5 ani. Pe măsură ce proiectul se derulează se alocă banii. În realitate perioada aceasta trece cu 2 ani peste cei 7 ani de la început.
Așa că nici un guvern nu se poate lauda cu ce a făcut fiindcă măsurile luate de el acționează pozitiv sau negativ în viitor!!!!

bmdna

In mare domnul Tinu are dreptate, adica are perfecta dreptate in ce priveste fondurile adresate privatilor. In domeniul public, unde se consuma cea mai mare parte a banilor lucrurile stau putin altfel. Dar, in mare functioneaza tot ca un vapor, adica nu poti sa o cotesti instantaneu. Actionezi carma dar abia dupa ce parcurgi o anumita distanta esti pe directia dorita. Si atunci cand ai ajuns pe directia dorita s-ar putea ca la carma sa fie deja altul care sa se laude cu directia buna pe care s emerge. Desi imi pare rau sa o spun guvernul lui Ciolos a facut 0 in materie de absorbtie. Nu avea prea multe posibilitati, dar nici ce era posibil de facu nu a facut. Pentru a te putea lauda ca ai facut ceva in materie de absorbtie iti trebuie sa stai la conducere foarte mult timp. Absorbtia adevarata se socoteste in bani platiti de uniunea europeana, Asta inseamna ca au trecutr urmatoarele etape: Au fost aprobate programele, au fost lansate apeluri, au fost semnate contracte de finantare, au fost executate lucrari, au fost platite lucrarile catre agentii economici, au fost depuse cereri de rambursare, au fost certificate cheltuielile, au fost ceruti banii de la comisie, au fost platiti banii de catre comisie. Acest proces este foarte lung si, ce este foarte trist, este foarte mult intarziat fata de perioada de programare 2007-2013. Iar rezultatele se resimt deja. Sintem in 2017 si, in afara de PNDR care a mai miscat ceva, nu se vede nimic. Ministerul domnului Dancu NU are niciun proiect aprobat pentru semnarea contractului de finantare. Niciunul. Sint multe lucruri de spus, dar nu imi face bine s ale spun, pentru ca sint triste.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

tinumaftei

Am făcut și consultanță, am fost și managerul unor proiecte la stat implementate în final. Romanii au un mare talent de a-si bate cuie în talpă!! Marile instituții de stat au oameni care nu au fost niciodată angajați în economia reală. Eu nu as angaja pe nimeni intr-un minister sau agenție dacă nu a lucrat măcar 2 ani în sectorul privat. Sistemul achizițiilor care chipurile previne corupția (povesti!), omoară funcționarea statului. Din momentul in care iei o decizie că factor de conducere și până la implementarea 100% a ideii, mă refer la proiecte care presupun construcții, trec aprox. 10 ani. Asta înseamnă că ideile tale vor fi finalizate de alții (dacă vor fi și cine știe cum) iar tu nu poți decât să finalizezi proiectele altora.
Cred că aceste reguli ne sunt impuse pentru a nu ajunge niciodată din urmă pe ceilalți. Sper că peste 20 de ani sa nu ne uităm în urmă la intrarea în UE că la o catastrofă!!

bmdna

Citat din: tinumaftei din Ianuarie 19, 2017, 09:56:08 AM
Am făcut și consultanță, am fost și managerul unor proiecte la stat implementate în final. Romanii au un mare talent de a-si bate cuie în talpă!! Marile instituții de stat au oameni care nu au fost niciodată angajați în economia reală. Eu nu as angaja pe nimeni intr-un minister sau agenție dacă nu a lucrat măcar 2 ani în sectorul privat. Sistemul achizițiilor care chipurile previne corupția (povesti!), omoară funcționarea statului. Din momentul in care iei o decizie că factor de conducere și până la implementarea 100% a ideii, mă refer la proiecte care presupun construcții, trec aprox. 10 ani. Asta înseamnă că ideile tale vor fi finalizate de alții (dacă vor fi și cine știe cum) iar tu nu poți decât să finalizezi proiectele altora.
Cred că aceste reguli ne sunt impuse pentru a nu ajunge niciodată din urmă pe ceilalți. Sper că peste 20 de ani sa nu ne uităm în urmă la intrarea în UE că la o catastrofă!!

Eu sint total de acord cu dvs. cu o exceptie. Confirm faptul ca ministerele sint ocupate cu oameni care nu au mai lucrat nicaieri si habar nu au ce e in viata reala. Legile care reglementeaza achizitiile publice sint un ambalaj alambicat pentru sifonarea banilor. Da, proiectele din domeniul public sint finalizate de altii care se lauda cu ele. Totusi, va contrazic in ce priveste ca regulile sint impuse de afara. De afara se impun niste regulamente cu conditiile minime. Ei, noi avem talentul sa le inflorim, sa bagam conditii suplimentare (pentru ca regulamentele europene stabilesc reguli minimale, care nu opresc statul membru de a le face mai restrictive). Deci, parerea mea e ca noi sintem vinovati de regulile pe care le facem tot noi cat mai complicate. Avem noi un talent sa ne distrugem singuri...
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

tinumaftei

Și totuși.. eu am participat la ședințe la care europenii ne prosteau pe față!

romikele

Citat din: tinumaftei din Ianuarie 19, 2017, 11:43:06 AM
Și totuși.. eu am participat la ședințe la care europenii ne prosteau pe față!
Nu stiu cat era incercare de a ne prosti pe fata, sau cat de a ne arata cat de prosti suntem !  :sad:

tinumaftei

Citat din: romikele din Ianuarie 19, 2017, 11:52:04 AM
Citat din: tinumaftei din Ianuarie 19, 2017, 11:43:06 AM
Și totuși.. eu am participat la ședințe la care europenii ne prosteau pe față!
Nu stiu cat era incercare de a ne prosti pe fata, sau cat de a ne arata cat de prosti suntem !  :sad:
Prima variantă. Nu pot da detalii că ar fi prea tehnice, însă anii trecuti am avut o mostră la nivel național: "Ce bine ați face voi românii (și numai) dacă ați primi niste sirieni, irakieni, marocani, libieni etc..

bmdna

Citat din: tinumaftei din Ianuarie 19, 2017, 11:43:06 AM
Și totuși.. eu am participat la ședințe la care europenii ne prosteau pe față!

Eu nu am participat la astfel de sedinte. dar pot sa dau un exemplu. Pe perioada de programare 2007-2013 s-a decis initial ca TVA nerecuperabila NU este eligibila in Romania, desi regulamentul european de la vremea respectiva, privind eligibilitatea cheltuielilor pentru operatiunile implementate cu finantare prin FEDR spunea ca "TVA ar putea fi considerata eligibila, cu conditia sa nu fie recuperabila" Cu alte cuvinte TVA din proiectele firmelor neplatitoare de TVA si din proiectele autoritatilor publice (care nu sint nici ele platitoare de TVA), putea fi eligibila. Dupa ce au trecut cativa ani, ne-am trezit ca sintem fraieri si, prin 2012 dacda nu am insel, s-a decis ca TVA-ul nerecuperabil este eligibil la proiectele depuse incepand cu 1 ianuarie al acelui an. De fapt, acest TVA a contribuit si la cresterea gradului de absorbtie, pentru ca a marit deodata sumele decontate de autoritatile publice. E destul de tehnic ce am scris, dar eu cred ca este pe intelesul unor largi categorii de oameni. Acest caz este unul clar in care noi singur ne-am facut viata grea. Mai mult, in perioada respectiva existau si experti straini (din UE) care au spus ca declararea TVA nerecuperabil ca fiind neeligibil este o greseala a statului roman. Pana la urma totul se rezuma la competenta oamenilor care iau decizii pentru noi. daca acestia sint slab pregatiti, lipsiti de argumente, pun botul la tot ce zic cei din comisie.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

stefan1

  Imi pare bine ca avem colegi care se pricep in acest domeniu si nu am copetenta sa contrazic pe cei care sunt mult mai in tema. Eu am citit doar cateva articole si am comparat cu ce se spunea la TV. Stiam ca aceasta absorbtie nu este uniforma pe ani, ca in primii ani sunt necesare foarte multe formalitati si proceduri. Totusi pentru perioada de 7 ani 2007-2013 trebuia ca totul sa se incheie pana cel tarziu in 2015. Totusi cea mai mare absorbtie a fost sub tehnocrati, unele programe fiind deblocate de acestia si duse la bun sfarsit in ceasul al 12-lea. Iarasi nu stiu cum erau planificati pasii necesari absorbtiei fondurilor pe exercitiul 2014-2020 si cat de mari sunt intarzierile si din ce motive. Din comunicatele date de tehnocrati se intelegea ca s-a avansat si in acest domeniu.
  http://www.fonduri-ue.ro/presa/noutati/2117-ministerul-fondurilor-europene-face-precizari-privind-rata-de-absorbtie-a-fondurilor-europene-aferente-exercitiului-financiar-2007-2013
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bmdna

Domnule Stefan, eu sint in domeniu, sint in teren ca sa spun asa. Din biroul MFE poate ca se vede ca s-a avansat, dar din pozitia potentialilor beneficiari, nu s-a avansat semnificativ. Faptul ca se raporteaza niste apeluri deschise nu spune mare lucru. Absorbtia se defineste in bani solicitati Comisiei Europene si platiti de aceasta. Pentru a putea fi solicitati, banii ar trebui intai cheltuiti. Ca sa fie cheltuiti ar trebui sa existe un contract de achizitie publica. Ca sa existe contractul de achizitie publica, ar trebui sa existe un contract de finantare. Ca sa existe un contract de finantare, trebuie sa existe o aplicatie aprobata pentru finantare... . Faptul ca sint apeluri deschise, nu inseamna nici macar ca sint aplicatii aprobate spre finantare. Fiecare etapa din cele enumerate de mine cere timp. Sa va dau un exemplu. Pe Programul Operational Regional s-au deschis anul trecut mai multe apeluri. In momentul de fata nu este nicio aplicatie aprobata spre finantare. Mai mult, incepand cu luna august 2016 au fost depuse proiecte pentru microintreprinderi, pe un soft. Dupa ce au fost depuse proiecte s-a constatat ca softul respectiv (care a fost stabilit prin regulament european ca este obligatoriu) nu functioneaza decat pentru depunerea proiectului, dar odata depuse proiectele nu puteau fi vizualizate. Din august pana in decembrie 2016 toata lumea a asteptat sa se repare softul (nu e facut de Ghita) si nu s-a reparat, asa ca verificatorii s-au apucat sa faca verificarea nu in sistem, ci pe paza unui PDF care listeaza tot ce a depus cetateanul. Decizia respectiva putea fi luata din august, dar s0a asteptat pana in decembrie. S-a produs o intarziere de 5 luni in care nu s-a facut nimic. Si eu stiu si mai multe, dar ma opresc aici.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

antiopa din ardeal

 Nu i-am avut la suflet pe tehnocrati, dar sunt de parere ca nu sunt cei mai mari vinovati pentru neabsorbtia de fonduri europene. Eu mai repede pun vina pe DNA care de fapt lupta mai putin impotriva coruptiei cat impotriva cetatenilor incomozi, un fel de politie politica de pe vremea lui ceasca modernizata. Si au reusit sa bage spaima in cetateni in asa fel incat prefera sa nu acceseze nimic decat sa se trezeasca cu dosare. Sa-i multumim pentru asta securistului basescu. Parerea mea, m-as bucura sa gresesc.
In ce priveste repararea softului la exemplul pe care il dati chiar ca sunt uimit. Mi se pare o treaba importanta care a blocat intrarea multor euroi in tara. Si cred ca era lejer pentru creierul Ciolos sa rezolve problema. Doar avea la indemana vreo 60 IT-isti meseriasi ajutati de sute de voluntari neplatiti care au reparat multe programe ce nu mergeau de pe vremea lui Ponta.