Se poate trai exclusiv din apicultura ?

Creat de dragos2006, Iulie 18, 2009, 07:42:08 PM

« precedentul - următorul »

D006

Aceasta intrebare am mai rostit-o cu mai mult timp in urma in alt loc , in timpul trecut cred ca opiniile s-au mai schimbat.
  Cred ca putem dezvolta subiectul si pe tema : ce inseamna amator si ce inseamna profesionist ?
  Exista apicultori profesionisti in Romania ?  daca da , fac ei oare o afacere din apicultura sau traiesc de pe o zi pe alta.

D006

Citat din: dragos2006
  Exista apicultori profesionisti in Romania ?  daca da , fac ei oare o afacere din apicultura sau traiesc de pe o zi pe alta.
Nu  prea  suna  bine,nu  incurca  afacerile (hotii) cu  traitul  de  pe  o  zi  pe  alta.In  orice  domeniu profesionist daca  muncesti  corect vei  trai de  pe  o  zi  pe  alta,asa  este  conceputa  democratia si  omenirea.Apicultorul  adevarat  nu  se  gindeste  la  afaceri  pt  ca  nu  este  posibil,chiar  daca  ai 1000-2000stupi tot  nu  ai  bani  pt  ca  sunt  necesare utilaje,spatii,etc...Cu timpul vei  avea patrimonii(care  vor  fi  o  valoare),dar  nu  bani.

D006

Draga Abeja nu sunt de acord sa punem semnul egal (= ) intre afaceri si hotii , eu unul consider ca a face o afacere este un lucru cat se poate de onest  dar bineinteles este usor sa "treci granita" in partea cealalta.
  Ai pus punctul pe I (i) cand ai pomenit de infrastructura (utilaje , spatii...) , eu unul consider ca esti profesionist cand ai toata infrastructura la dispozitie . Eu anul acesta am trecut de 200 de familii si daca vreau sa continui in ritmul acesta nici nu concep un nou pastoral fara mijloc de transport al stupilor proprietate personala. asa ca banii castigati anul acesta vor vi investiti intro- camioneta.  Apare acum o intrebare legitima : cat trebuie sa mai investesc pt. a deveni profesionist ?

D006

Am  vazut filmuletele facute  de  tine in  mai  multe  explotatii  apicole,crezi ca  este  rentabil  sa munceasca  intr-o  stupina  de  50-100stupi 4-5 persoane?
Incepem cu  mana  de  lucru care  mi  se  pare  apsurd sa  munceasca atitia oameni in  niste  stupine  asa  mici.Ce  faci  cind  ai  500de  stupi? ,asta  ar  fi  punctul  fierbinte .Eu  pt  asta sufar  si  trag  din  greu, banii  nu  au  importanta,ci  meseria  pe  care  o  voi  pune  in  practica(muncesc  cind am  liber).Nu  vei  opri de  investit  bani  pt  ca  tot  timpul iti  va  trebui  ceva  pt  imbunatatirea exp.. apicole.

D006

Culme aste ca si la 100 de familii si la 500 tot de atatia oameni este nevoie ! :wink:   Totul tine de timpul in care termini treaba.
  Visul meu este sa fac o stupina care sa functioneze pe principiul afacerilor clasice  , asa ca voi investi oricati bani numai sa-mi implinesc visul !  Mereu imi vine sa rad cand ma gandesc la un om istet care a spus asa : " este usor sa ajungi milionar in albine daca  esti deja miliardar din alta afacere " :nono:

D006

Aici  te  contrazic,pt  extras  sunt  necesari 2 oameni  , in 6-7 ore trebuie  sa  termine 55-60  stupi.Am vazut  ca  vrei  sa-ti  cumperi  izgonitoare,un  exemplu  unde  iti  dai  singur  de  lucru si  e  pacat de  bani,timp  pierdut etc.Cumpara  un  aparat  de  suflat  aer  pt  indepartarea albinelor  din  caturi si  cred  ca-ti iasa  mai  ieftin.La  centrifuga  din dotare ,poti  cumpara un  grup(pt  curent) care  te  costa 300-400E si  astfel un  singur  om  se  va  ocupa de  descapacit  si centrifugat.

D006

La centrifuga mai trebuie si automatizarea care costa cam 900 euro... dar totul este pe lista !

milu56

Eu nu contrazic pe nimeni dar 2 stupari pot sa faca cat sa traiasca de pe o zi pe alta,numai din mierea care o vand cu borcanul de la stupina,daca se ocupa cu adevarat numai de stupi atunci au nevoie de 600 de stupi si in acest caz nu mai traiesc de pe o zi pe alta,pot avea venituri serioase,cel putin 20 to. miere anual.
Este munca intradevar,dar e munca cinstita.Eu stiu ca daca avem magazii nu e nevoie sa extragem miere asa de des,am extras miere si iarna fara probleme.

D006

Domnilor va rog sa ma scuzati ca intervin ,dar uitati cum vad eu treaba .
Un apicultor mai in varsta cu care lucrez eu si ne ajutam impreuna anul acesta din 4 culesuri a facut cam 360 milioane de la 90 familii cu care merge la pastoral .
Eu banii astia ii castig in 2 ani de zile din salariu  ,dupa parerea mea cred ca pot trai fara probleme cu 100 de familii .
Scurt pe doi :smile:) :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:

D006

360 este venit brut  :nono:
sunt sigur ca acel apicultor are si pensie
daca ai avea 2 copii nu stiu cum te-ai descurca cu 100 de familii de albine  :hi:

D006

Da intradevar acel apicultor este pensionar ,dar la venitul meu mi se pare o suma cat de cat maricica raportat la cat castig eu si sotia pe an .

valter

stii care e paradoxul, mierea, produsele pe care le-a realizat faceau de fapt mult mai mult decat i sa platit real acestui producator cu 90 de familii; el insa se duce cu marfa la procesatorul zonal cel mai apropiat, ai spala picioarele cu apa calda, ai preda marfa in custodie si asteapta pana la sfantu Ion pe rit vechi sa-i taraie un franc sau doi.
Curvele dupa 1990 au iesit la produs. Initial luau putin si cu taraita cat sa-si duca zilele. Astazi intretin proxeneti, politi..., oameni politici, asi construies palate lor si romilor ce le vand si revand. De ce ?
Marfa se cere?
Are valoare ceia ce prezinta sub fusta sau pe cerul gurii?
Ignora cu buna stiinta legile tarii, cele comunitare si asi duc visul pana la capat.
Constientizeaza faptul ca'' munca'' lor are valoare majora si exploateaza momentul.
Apicultorilor le lipseste tocmai aceasta valorizare a muncii pe care o presteaza, minimalizeaza eforturile fizice, investitionale, familiare si se multumesc cu praful de pe duba care-l ofera procesatorul bun la suflet.
De ce primeste francezul 4,56 euro pe kg?
De ce romanul primeste pe aceasi cantitate, de o calitate incontestabil mult mai buna, doar doi euro?
Pentru ca francezul, spaniolul, oricare comunitar stie ca pe el al apara cineva din punc de vedere profesional, iar romanul pleca capul cu rusine sa nu cumva doamne fereste sa-l supere pe domnu procesator si sa-l treaca pe lista neagra a platilor intarziate.
Avem gura prea mica, multa frica si conducatori dati in mana procesatorilor.
pacat, mare pacat. intrebarea-i cine pacatuieste, ei sau noi cei multi si ...
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

D006

Valtere  cred ca este timpul sa dam drumul la asociatie ca nu mai tine . Dar o facem numai cu conditia ca tu sa fii presedinte fondator mai ales ca tu provii din armata si cred ca esti cel mai cinstit dintre noi.  Eu deja am stabilit primele trei obiective ale asociatiei .  :hi:

D006

Deja  s-a  inceput  rau  cu  asociatia ,il  punem pe Valter  presedinte si  noi  dictam  cine sa  inte  in  teren.Nui  bine  d-le  Becali.Glumaaaaa :hi:

D006

Azi am citi revista  " Romania apicola " de pe luna decembrie , l-a cuprins mi-a sarit in evidenta un articol cu titlul ... SE POATE TRAI DIN APICULTURA ?  :uimit:   scris de  Mihai Lazar  e-mail E-mail
   Cred ca este cel mai bun articol publicat anul acesta in revista , va redau un pasaj :
                    "  In primavara (cand se numara bobocii) vom DISTRUGE  , adica vom  afuma  cu bioxid de sulf toate  familiile  de albine necorespunzatore care constituie  - lucru  bine stiut  de altfel  - balast pentru  stupina . In aceasta grupa  intra coloniile slabe  care nici  dupa  terminarea culesului  de intretinere  de la pomii roditori nu dau semne de dezvoltare ; cele cu regine necorespunzatore , care oua  diseminat , familiile agresive  sau cele cu semne de boala . '
    Pana cum discutam de unificare , dar domnul Lazar aduce in discutie metoda selectiei radicale : ce nu e bun MOARE  !