Mortalitate excesiva la floarea soarelui

Creat de Kov iulian, Iulie 12, 2015, 11:50:41 AM

« precedentul - următorul »

Kov iulian

Citat din Domnul Dobre

( Am scos din text doar ce era important)
Citat Dragi apicultori, o sa prezint la acest material un filmulet, poate unii din dvs il cunoasteti, atentie se intinde pe 1,5 ore, si o sa vedeti ca apicultura este intr-o situatie foarte grava, atat in Europa cat si in Nord America si nu numai.
Semnalez la acest film un aspect pe care este bine sa-l analizati si sa nu faceti la fel:

Stupinele controlate sau utilizate pentru prezentarea diferitelor cazuri, in special de imbolnavire din cauza tratamentelor executate cu produse interzise pentru albinute, arata groaznic.
Daca unii din dvs au asa ceva, recomandarea mea este sa scapati urgent de asemenea rame sau asemenea lazi. Am putut vedea si eu in acest an la un apicultor din zona Turnu Severin niste lazi asemanatoare, dar in special niste rame la fel de "frumoase".

In final pot sa va spun, deocamdata, doar atat: este bine ca atunci cand urmariti acest film, sa nu va perturbe nimeni pentru ca, rezulta niste lucruri foarte, foarte interesante si care cel putin pentru apicultura romaneasca trebuie sa dea mult de gandit, dar in primul rand , stoparea tratamentului haotic sau neaprobat de organele statale sa inceteze. Credem ca, MADR si nu numai, ar trebui neintarzit, avand la dispozitie mii de asa zisi specialisti , care nu-si muta funduletul de pe scaune, sa inteprinda controale foarte riguroase la tot ce exista ca ferma sau societati cu activitate in agricultura, pentru a depista substantele utilizate si intrucat aproape sigur factorii decizionali din asemenea ferme si societati pastreaza foarte bine secretul locului unde se depoziteaza semintele tratate sau insecticidele/fungicidele utilizate in primavara, controlul sa se extinda in camp cu recoltarea de samanta deja introdusa la rapita in pamant, iar pentru ce urmeaza sa se semene la anul, respectiv porumb, floarea soarelui etc, sa se stie bine unde sunt suprafetele respective si apicultorii sa primeasca gratuit informatii precise unde sa se duca in primavara in pastoral si unde nu.

Am avut ocazia in aceasta primvara, in zona Dolj, sa vad urmarile tratamentului cu asemenea substante, atat la rapita cat si la floarea soarelui, cat de asemeni sa aflu ca, anumite spatii, au o alta destinatie, sa fie utilizate pentru depozitarea semintelor primite din extern si care toate sunt tratate din start de catre producatorii de asemenea substante.

Apicultorii au si o vorba: Baieti, credem ca samanta venita in acest an pentru floarea soarelui a fost adusa de acelasi vapor pentru ca peste tot, Dolj, Teleorman, Giurgiu, Prahova, Ialomita si nu numai, mortalitatile au fost foarte mari la albine.
Personal am plecat in pastoral in Dobrogea cu un pavilion avand stupi de 12 R cu cat tot de 12 R mari, total 24 R, full de albina, avand 9,10 si 11 rame de puiet.
Dupa 4 mutari la floarea soarelui, in final am ramas cu 2 maxim 3 rame de puiet, 5-6 rame cu albina si am reusit sa extrag doar 7-8 kg/familie.

Nu cred ca trebuie comentarii in plus, ci doar atat: faptul ca, intrunirile apicultorilor au fost deturnate, urmarindu-se doar profitul, fara ca la asemenea intalniri sa fie chemati factori decizionali din MADR, din Guvern, Protectia Consumatorului, Ministerul Sanatatii, este grav. O sa constatati din filmul anexa ca, insecticidele sistemice au influenta, inclusiv asupra organismului uman.

Pe de o parte se merge cu lozinca "hrana pentru populatie" si pe de alta parte hrana obtinuta (rapita, grau porumb, floarea soarelui, etc) ofera materii prime pentru produse cu influente nefaste asupra organismului uman si culmea nimeni nu ia nici o masura.

In sfarsit, pentru final, va pot spune inca un lucru foarte intersant:
In conditia cand, in anul 2013 si 2014, productia de salcam a fost foarte slaba, in acest an, brusc, instantaneu, deodata, mari procesatori sau brokeri au coborat pretul la salcam pe motiv ca, este o productie record.

In urma discutiilor purtate cu diferiti parteneri, corecti, rezulta insa un lucru de asemeni foarte interesant: majoritatea depozitelor marilor procesatori si nu numai sunt goale cand vorbim despre miere din Europa, si in special pentru cea de salcam din Romania si Ungaria, care au mierea de o calitate superioara.
Deci, au murit sute de mii si milioane de colonii de albine in USA, Franta, Germania, Italia,. Spania, apetitul de cumparare este foarte scazut. Cel putin la nivelul tarii noastre, motivatia este foarte simpla: felul cum atat procesatorii cat si apicultorii inteleg sa-si valorifice productia obtinuta.

Nu este admisibil ca, asa zise grupari de apiucultori sa iasa in piata, inca din luna mai cu pret de 4,5 Eu/kg si cu lozicile "miere 100% romaneasca", "100% naturala", "calitate extra" etc, etc, iar printre acestia am putut vedea numele unora pe care ii cunosc si pur si simplu nu inteleg ce au in cap, cand sunt printre cei mai mari falsificatori, utilizatori de antibiotice etc. Cred oare acestia ca, cei de afara sunt prosti sau au coborat acum din copac.

Vedeti ca, a mai fost o firma care prin anii 2008 ar amesteca mierea romaneasca cu miere de China, poate si cu antibiotice sau falsificare si vreo 3 loturi a 20 tone s-au tot plimbat prin Europa iar acum firma respectiva este o amintire.
Bineinteles, greseli pot avea loc dar nu intentionate, deoarece acum este la moda importul de miere din alte tari ale lumii, amestecul cu miere romaneasca si reexportul atat in Europa (unde clientii o inghit ) sau mai ales in afara UE. Se poarta. Este cool, trendy.

Cunosc deja un fost mare engros-ist si procesator german care a luat o plasa foarte mare, importand 11 camioane (220 tone) de miere poliflora de la niste "vecini draguti" si care toata a fost depistata cu cloramfenicol, iar acum omul este practic knock-out.
Stiati ca, mierea cu antibiotice sau cea falsificata, in tari ca Germania, Franta, sunt dirijate in centralele termice, drept combustibil.

Speram ca aceste randuri sa va foloseasca si noi va promitem ca, vom mai reveni cu vesti proaspete care va intereseaza.

Albine sanatoase
Sanatate dvs si familiilor dvs
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=725315084265174&id=277156029081084

http://www.youtube.com/watch?v=r8boPb-w9VM

PricopArthur

Miere multă şi inimă curată!

tassevasi


viorel55


Eugen B

Anul acesta au fost multe motive pentru depopulari, inclusiv seceta asta. Dar degeaba scrie ce scrie ca pretul mierii tot a scazut, oamenii tot nu prea au albina in stupi, mancare multa iar nu este. Oricum e bine ca sunt multi care se lauda cu un an excelent, dar pentru mine si cred ca pentru multi a fost un fel de semi-esec.
Adevaru este ca inca a fost o derogare pentru neonicotinoide. vedem pe viitor cate familii vor ramane in toata tara. Sper ca Einstein sa nu prea aiba dreptate, dar vad ca astia vor sa vada daca mor toate albinele ce se intampla.
Sunt solutii pentru daunatori, chiar sunt foarte multe pe cale naturala, dar nu prea le pasa la nimeni.
Sper la rapita sa nu avem surprize.

viorel55

 Federatia Asociatiilor Apicole din Romania-ROMAPIS- organizeaza in ziua de 09-10-2015 un protest impotriva folosirii  neonicotinoidelor in agricultura romaneasca.
Cine doreste sa participe poate solicita amanunte la tel. 0744307690

viorel55

Protestul are loc astazi  intre orele 10-12 la sediul MADR.
Pana la aceasta ora nu a solicitat nimeni amanunte la telefonul susmentionat , asa ca....no coment !

cristian bh

Citat din: viorel55 din Octombrie 09, 2015, 06:57:13 AM
Protestul are loc astazi  intre orele 10-12 la sediul MADR.
Pana la aceasta ora nu a solicitat nimeni amanunte la telefonul susmentionat , asa ca....no coment !
Holdingurile apicole,nu au timp de proteste!
Ei rumega si calculeaza,....

viorel55


dan sebastian

0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

cipik

Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

dan sebastian

Mă mira ca sunt atât de putini cei ce au semnat petiția, nici măcar 500. De ce? Nu ia mai mult de 2 minute să o completezi.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

Kov iulian

#57
Citat din: dan sebastian din Octombrie 20, 2015, 08:27:08 AM
Mă mira ca sunt atât de putini cei ce au semnat petiția, nici măcar 500. De ce? Nu ia mai mult de 2 minute să o completezi.

1) Site-ul nu inspira incredere sa iti lasi numele acolo.

Daca ar fi sa semnati acolo sau aici unde ati semna: https://secure.avaaz.org/ro/save_the_bees_us_pet_loc/

Tot acolo se poate face o petitie si pentru romania, iar 300 de mii de Romani ce au votat in trecut pentru alte petitii  vor primii email sa voteze noua petitie.

2) Am vazut ca au mai aparut petitii pe acel site ( petitie.com) in afara de aia, nici nu stii unde sa semnezi.

3) Se face o mare greseala atunci cand mesajul petitiei se adreseaza doar apicultorilor.

Au zis cei de la EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară)  ca neonicotinoidele pot afecta si sistemul nervos uman.
Pai daca au zis ei asa ceva noi de ce nu zicem ?


http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/131217


roi_ag

Uite ma ca am semnat !
1334    Dumitru Lucian    [România] Pitesti      2015-10-17 16:26

viorel55