FEBRUARIE

Creat de bee_lover, Februarie 01, 2010, 02:38:28 AM

« precedentul - următorul »

bee_lover

Activitati specifice lunii FEBRUARIE(nu uitati sa treceti zona si data).

Kiwi Bee

Ieri am fost la albinute pt. o vizita de colaborare, pace si pritenie.

Kiwi Bee

Pai...... era pace .........la inceput

Kiwi Bee

Apoi a inceput colaborarea.
Precum am planificat inca la inceputul lunii trecute am inceput sa crap familiile in doua.
Din cauza cantitatii mare de miere(+ volum de albine) a fost cea mai ideala mutare pt. mine.
E adevarat ca a fost putin mai mult de lucru dar asa sint mai linistit, plus ca doresc sami maresc nr. de familii(ma uit in viitor-acuma nu conteaza mierea).
Binenteles ca nu am avut conditii ideale.Nu am avut posibilitatea de a transporta undeva mai departe familiile noi obtinute.Ele au fost plasate cu un rind mai in fata.
Culegatoarele plecind dimineata la lucru asa vor avea mai mari sanse de a se intoarce la stupul bun.
E adevarat ca multe dintre albinute se vor intorace la stupul "mama".Asta e.
Oricum se vede ca voi mai avea nevoie sa scot citeva roiuri din stupii "mama".
Am terminat pe la 8:20 seara.Asta a fost bine.
De crapam familiile dimineata sau in cursul zilei mult mai multe albine sar fi intors la stupul "mama" riscind sa se depopuleze noul stup.
Pina cind am terminat , primii stupi sau si dus la culcare si fiindca soarele a apus si incepea sa se intunece nici celelalte familii nu au avut chef de zbor.
Mia placut mult.

Kiwi Bee

Stupii "mama" dupa separare.
Daca lucrurile merg bine si de aici mai scot citeva roiuri de curind.

Kiwi Bee

Stupii noi inl rindul intii.

Kiwi Bee

Ziua urmatoare dealul nemiscat ii asteapta.

D006


ioanardelean55

Ce nu inteleg eu ! Am vazut la multi stupari ca pun fel de fel de obiecte pe capacele lazilor . dece??? !!! capacele sint bune ,nu cred ca sint vinturi chiar asa de putrnice incit sa le ia , consider ca e o munca in plus facuta de doua ori , iar ca aspect strica totul , dar de ce ma bag !!! fiecare cum stie ,s-au cum cerde ca e mai bine ,ce frumosi ar arata stupii din imagini fara acele acareturi puse deasupra !!!

PricopArthur

Citat din: ioanardelean55Ce nu inteleg eu ! Am vazut la multi stupari ca pun fel de fel de obiecte pe capacele lazilor . dece??? !!! capacele sint bune ,nu cred ca sint vinturi chiar asa de putrnice incit sa le ia , consider ca e o munca in plus facuta de doua ori , iar ca aspect strica totul , dar de ce ma bag !!! fiecare cum stie ,s-au cum cerde ca e mai bine ,ce frumosi ar arata stupii din imagini fara acele acareturi puse deasupra !!!
Probabil ca si la ei bate vantul. Si cand esti patit odata, sufli si in iaurt . :smile:
Miere multă şi inimă curată!

D006

Luna asta incepe cu prima extractie pe acest an pt a face loc pt mierea de portocal care se anunta ff bogata.
Asa ca scot de la fiecare stup ramele complect capacite si le pun faguri crescuti sau pt crescut.
Deja au aparut primi roi si am facut si prima divizare.
Da, aici in Paradisul Albinelor clima este in avantajul lor.

D006

A doua lună a anului este ultima lună a iernii calendaristice, perioadă în care familiile bune şi foarte buna matca, în miezul ghemului de iernare, sub influenţa condiţiilor din interiorul ghemului, începe ponta (depunerea de ouă sau ouatul mătcii),dacă această manifestare fiziologică nu a început de la mijlocul sau sfârşitul lunii trecute. Colonia de albine a dobândit un comportament bine articulat social care-i permite să supravieţuiască şi în cazul temperaturilor extrem de scăzute din timpul iernii. Ghemul, până acum cu o activitate relativ redusă începe producerea de căldură în vederea asigurării condiţiilor optime pentru creşterea puietului. Prin contracţii musculare albinele aglomerate în ghemul de iernare, consumând miere, produc căldură astfel că ele sunt în stare să ridice pe termen scurt temperatura în sectorul toracic cu 10°C. Această căldură produsă de albinele din miezul (centrul) ghemului de iernare este iradiată treptat la toate albinele compactate în ghem astfel că pierderile termice în afara ghemului respectiv în spaţiul lăzii stupului sunt minime. Se înţelege că în jurul miezului ghemului albinele formează un strat compact care asigură efectul termoizolator iar grosimea stratului de albine creşte o dată cu scăderea temperaturii exterioare. Acest mod de comportament trebuie avut în vedere ştiut fiind faptul că ghemul se deplasează pe rame în sus o dată cu consumarea hranei. Pierderea contactului cu hrana determină moartea coloniei chiar dacă pe ramele lăturalnice ghemului există suficiente rezerve de miere. Imposibilitatea deplasării albinelor în plan lateral spre ramele ce conţin miere face ca hrana să devină inaccesibilă astfel că, suferind de foame, coloniile pier. Asemenea situaţii nedorite se întâlnesc mai ales în primăverile timpurii sau în ierni cu perioade mai calde urmate de scăderi bruşte de temperatură ce determină strângerea puternică a ghemului care ocupă suprafeţe de faguri golite de miere unde albinele sunt obligate să rămână înfometate mai multe zile De aici rezultă cât de importantă este supravegherea iernării şi de ce este necesar să intervenim pentru a îndrepta stările anormale.
Sistemul acesta termodinamic are un mare randament în transformarea hranei energetice (mierea) în energie termică numai pentru ghem. Aşadar, părerea generală cum că albinele încălzesc spaţiul interior al stupului este greşită. Dacă la suprafaţa ghemului temperatura nu scade niciodată sub 9CC, acum în a doua parte a iernării în miezul ghemului, o dată cu ponta mătcii şi creşterea puietului, temperatura se menţine constantă la 34-35°C.
Mecanismele specifice de producere a căldurii determină variaţii mari ale activităţii de termogeneză în interiorul ghemului de iernare. Ca urmare aparenta inactivitate a albinelor în ghem este o falsă impresie, acestea având o continuă mişcare din interiorul (miezul) ghemului, unde temperatura este mai ridicată spre "coaja" ghemului unde aceasta este mai mică. Variaţiile externe de temperatură duc la o mărire sau micşorare a densităţii albinelor în ghem aceasta ducând la o mai bună reglare a temperaturii ghemului.
O dată cu apariţia puietului temperatura ghemului de iernare devine aşadar aproximativ +35°C, creşterea acesteia fiind realizată cu un aport crescut al consumului de glucide. Această temperatură trebuie menţinută în limite strânse (34,5-35°C) variaţiile mai mari de temperatură în minus ducând la o tarare a puietului şi apoi a generaţiilor următoare de albine ce vor fi crescute. Orice curenţi reci pot duce la un consum mai mare de glucide sau o concentraţie mai mare de CO2 (bioxid de carbon) în stup ca urmare a activităţi mai intense a albinelor.

D006


D006

Se zice ca ursu in data de 2 febr daca iese si se intoarce in barlog,care si s-a intamplat,iarna incepand de aztazi  va mai dura 6 saptamani,adica pana in 15 martie. :nod:  :hi:

bucovineanu

Citat din: szlörincSe zice ca ursu in data de 2 febr daca iese si se intoarce in barlog,care si s-a intamplat,iarna incepand de aztazi  va mai dura 6 saptamani,adica pana in 15 martie. :nod:  :hi:
Da asa zic batranii: daca in ziua de 2 februarie ursul iese din barlog si isi vede umbra intra din nou in barlog si mai sta acolo inca 6 saptamani. Cel putin la noi a fost senin intreaga zi. Deci asa cum am mai zis, albinele mele vor avea primul zbor de curatire de cand au intrat la iernat dupa 15 martie. Sa dea Domnul sa fie altfel.