hranire iarna

Creat de Ozzy, August 09, 2011, 01:22:07 PM

« precedentul - următorul »

Ozzy

vreau sa va intreb daca din experienta voastra, considerati ca urmatorul citat e corect:
"Dar tine minte, odata
inceputa hranirea artificiala, aceasta nu poate fi oprita pana cand albinele nu incep
sa isi aduca nectarul necesar pentru fabricarea mierii."
Asta in contextul din care am luat-o e valabila in cazul in care familia a ramas fara hrana dar vreau sa stiu daca eu incepator fiind le dau niste turte preventiv, va trebui sa le hranesc apoi pe tot parcursul iernii.

bucovineanu

Daca albinele au rezerve suficiente nu e nevoie de hranire in timpul iernii. Eventual se pot da turte spre sfarsitul iernii pentru a preintampina situatia cand cuibul nu a fost redus suficient si albinele nu se pot muta pe fagurii cu miere din cauza temperaturilor scazute..

Mihai Sergiu

Nu am nici un stup , nevasta mea ii detine pe toti!

dan motu

nu te supara, dar faci o mare greseala,in primul rand pana la sfarsitul lui ianuarie nu avem ce cauta cu turte pe iei,chiar nu este necesar daca pregatirea a fost facuta corect,daca rezervele de hrana au fost lasate in iei suficiente,gandestete daca tu le administrezi turte si ei nu pot s iasa afara  la zborul de curatenie o perioada mai lunga ce se intampla inauntru? Atentie cu mierea incalzita prea mult ca face rau la abine

Porfy66

Greseala fatala sa pui turta acum in conditiile in care se vede ca albinele ierneaza bine. Cuibul e strans bine, albinele sunt jos....
La cat de ordonat te vad si frumos impachetat cuibul presupun ca pe cele 5 rame ai avut cel putin 2 kg de miere. Deci 5 x 2 = 10kg. Sa persupunem ca in octombrie fiind mai cald au consumat 2kg, in noiembrie 1kg acum in decembrie sigur ar mai fi 6-7kg miere in cuib.
Acum prin aceasta turta nu ai facut decat sa le activezi sa iasa din acea stare de semiamorteala.. temperatura in cuib creste, consumul creste, uzura albinelor creste, iar daca vremea continua fara a avea un zbor de curatzare pana la sfarsitul lui februarie sigur va apare diaree si de aici celelalte probleme... La felul cum arata stupul nu se impunea a faci asa ceva decat pe la mijlocul lui februarie in functie de evolutia vremii.
Turta se da dupa un zbor de curatzare daca vrei sa le stimulezi sa inceapa matca ponta .....
Ce e prea mult de obicei strica....  Asta e parerea mea!
Sa vedem ce parere au apicultorii cu experientza?
Craciun fericit !!!!

balasbebe

Primavara cand numaram coloniile, ne vom da seama unde am gresit. Daca punem o turta, mai avem sanse sa le numaram pe toate, dar slabite si uzate, cu o populatie scazuta.
Este o perioada cand noi nu mai tinem cont de consumul din septembrie pana in decembrie. Daca au puiet, sau a fost rama cu puiet mult, nu s-au scos acele rame, o turta este binevenita.
In fiecare an turta la putere.

mape 48-petru manea

in acest an am pregatit familiile pentru iernat la inceputul lui noembrie inca mai aveau puiet
dupa eclozarea puietului ghemul sa format binenteles pe acele rame ,care aveau cam 10 cm de miere deasupra ghemului
ieri la un control am observat ca multe familii au ajuns sus -asa ceva nu sa mai intamplat in alti ani
in luna decembrie
urmeaza adevarata iarna--solutia --turta  daca vrem sa nu ne moara familiile in luna februarie
SANATATE SI CRACIUN FERICIT VA DORESC DIN TOATA INIMA !! :hi: :hi: :hi: :bzz: :bzz: :bzz: %%- %%- %%- : sampanie:

Mihai Sergiu

Videoclipul este preluat de pe youtube, nu sunt domnul din imagine :) m-am gandit ca poate fi de ajutor cand va veni vremea de administrat turte
Nu am nici un stup , nevasta mea ii detine pe toti!

Nea Costica din Buzau

Citat din: mape 48 din Decembrie 24, 2012, 08:59:46 AM
ieri la un control am observat ca multe familii au ajuns sus -asa ceva nu sa mai intamplat in alti ani
in luna decembrie
urmeaza adevarata iarna--solutia --turta  daca vrem sa nu ne moara familiile in luna februarie
Am o nelamurire, ce temperatura era in aer cand albinele erau sus, si daca cutiile sunt di polistiren??
Departe de mine de a verifica priceperea apicultorului, dar am vazut o situatie aparte la o familie intr-o cutie cu polistiren intre placaj [sau ce-o fii ala];
le vizitam cu mainile la spate, si intamplator aveam si aparatul de pozat[citat din Adi { alt stupar}], vizual toti erau in regula [asa zic eu], la cel cu polistiren, o albina moarta pe placa si vreo 2-3 langa stup.
Pe placa de zbor, era o zapada afanata de cca 2-3  mm virgina, numai la iesirea din stup ceva urme, exclus de pitigoi sau altceva, care duceau pana la albina.
Am facut si doua poze dar sa vad daca le mai am, ca am sters o parte din ele.
Sarbatori fericite!!!  :hi:
Cine are dezordine in atelier [camera, birou], are mintea ordonata!!

mape 48-petru manea

la controale temp.era intre -4 si +2---stupii sunt din scandura de 2 cm---in stupii din polistiren alta e situatia  :hi: :hi: :hi:

cocobeny

#10
A-ti inceput cu complectarea hranei cu turte,eu sambata 12 ianuarie le-am pus la toate pentru ca erau albine sus pe rame. C-am repede au consumat anul acesta mancarea pentru iarna, si la voi?  :hi:
Cine nu munceste la tinerete, n-are la batranete.

Toma Sergiu


Mihai Sergiu

la mine din 20 de roi 4 au avut albine deasupra ramelor, sunt mai slabuti si cred ca din aceasta cauza au consumat mai mult. Acum ma intreb de nu se duc inspre in spatele urdinisului unde este miere capacita si stau deasupra ramelor in fata. Stupul este cu rame in pat rece
Nu am nici un stup , nevasta mea ii detine pe toti!

stefan1

  Normal ghemul poate sa mearga spre spatele ramelor si e posibil ca inca nici 1/3 din mierea de pe faguri sa nu fie consumata (de obicei in spate e mai multa miere decat in fata). Este totusi pericolul ca daca incepe cresterea puietului, ghemul sa fie fixat pe o pozitie din fata si sa piarda contactul cu mierea din spate. Pe de alta parte trebuie sa se tina cont ca de multe ori chiar administrarea turtei poate declansa prematur cresterea puietului, pe care - cel putin eu - o doresc sa fie doar prin februarie.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)