stupi din poliuretan

Creat de bee_lover, Mai 03, 2007, 12:24:47 AM

« precedentul - următorul »

DanielaB

Salut si Craciun fericit! Ma puteti ajuta va rog cu niste sfaturi? As vrea la primavara sa-mi iau un roi sau o familie de albine si le-am cumparat un stup de poliuretan de la Faroger, dar am niste nelamuriri la asamblare. Cum se pot prinde corpurile intre ele ca sa nu fie probleme la vreo furtuna? In primavara a fost un vant care a daramat niste copaci. Clemele acelea pentru corpuri de lemn nu stiu daca prind in corpul de poliuretan sau se smulg suruburile. Capacul are niste fante de aerisire. Nu pot sa intre pe acolo diverse insecte? I-ati pus cumva ceva plasa? Iarna il voi izola cu o folie, dar vara fantele trebuie sa ramana deschise? Nu se face curent avand si fundul de plasa? Eu stau aproape de Victoria. Noptile sunt reci chiar si in perioadele cand ziua e canicula. Anul trecut au fost doar doua nopti de iesit cu maneca scurta, asa ca am considerat ca stupul de poliuretan le-ar fi de ajutor.

stefanescu

Ar fi trebuit sa achizitionezi si o chinga. Cu ea unesti corpurile intre ele. Eu nu folosesc nici o chinga si nu am avut probleme. Chinga e folosita pentru cei care fac pastoral. Personal mi-am facut cateva chingi.
O zi liniștită și cât mai puțini proști în preajmă (măcar să ne dorim!)

DanielaB

Ma gandisem si eu la o chinga, dar nu eram sigura ca e suficient. Stiu ca or sa devina cu timpul destul de grei, dar furtuna din primavara asta m-a pus pe ganduri.

dan sebastian

Poti vedea aici utilitatea chingii la Alex, un coleg care lucreaza in Noua Zeelanda.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

DanielaB


Obombo

Dincolo de intrebarea specifica, pentru care ai primit deja raspuns, sfatul meu este sa nu incepi cu o singura familie de albine. Din mai multe motive: daca esti la inceput, cum e probabil, nu ai experienta necesara pentru a evalua dezvoltarea unei familii, in timp ce cu mai multe ai posibilitatea de a face comparatii. In afara de asta, in cazul in care ramai fara o regina sau ai o familie slaba, care nu se dezvolta sau e fara rezerve, poti interveni cu botci sau faguri cu puiet si miere de la celelalte familii. Parerea mea este ca pentru a incepe, numarul ideal de stupi este intre trei si cinci. Nu neaparat in cutii de poliuretan, ca Romania nu e Canada si o familie puternica nu are nicio problema sa treaca iarna intr-un stup de lemn.

DanielaB

Intr-un fel aveti dreptate, insa nu intentionez sa depasesc 4 stupi. Daca iau direct 3 si se apuca sa roiasca, nu e bine. In plus, neavand  experienta practica, n-as vrea ca eventuale greseli sa se transforme in genocid. Si nici nu prea stiu sa evaluez ce cumpar, daca-s cuminti, daca n-au vreo boala ascunsa. Daca ii merge bine primei familii pot anul urmator sa mai cumpar sau sa fac un roi artificial din ea. Deocamdata citesc carti, le pregatesc casuta si astept cu nerabdare primavara. Sper sa gasesc si albine prin aprilie-mai.

MirceaCalin

Ar trebui, pe lângă bibliografie lecturată și un "maestru" apicultor (experimentat) pentru partea de practică, esențială ca și prima...

MOTANUL

Eu am cativa stupi de poliuretan. Unii au podisor - altii au direct capac.
La cei care au direct capac pun folie sa nu intre insecte nedorite intre corp si capac. Ori chinga ori o greutate pe capac (fiind extrem de usor il zboara vantul altfel).
Eu am si niste agrafe de inox pentru capac. Eu am patit sa-mi arunce vantul stupul cu totul pe jos (era un roi cu 3 rame - volum mare, extrem de usor).

Deci o greutate minima pe el e buna in orice situatie.

PS: daca nu vrei 3 sau 4 familii - macar 2 ar fi utile. Daca ramai fara matca si oua pierzi familia. Daca ai un stup langa il poti ajuta imediat.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

DanielaB

Da, am sa caut sa iau doua familii. Pana la urma cred ca am sa le fac un postament infipt in pamant si le leg cu chinga de el. Ar trebui sa fie mai rezistent la vant si probabil mai ieftin decat picioarele reglabile de vanzare pe diverse site-uri.

bucovineanu

E bine ca stupii sa fie astfel amplasati incat sa nu fie in bataia vanturilor dominante, care in majoritatea zonelor din tara noastra sufla dinspre nord, nord-vest sau vest. Daca au in aceste parti un gard plin sau alte obstacole, nu e nevoie sa fie ancorati de pamant.

MOTANUL

CitatPana la urma cred ca am sa le fac un postament infipt in pamant si le leg cu chinga de el.

Se pot pune pe paleti de lemn (tin un 3-10 ani pana sa putrezeasca). Eu am facut un soi de banci. Am gardul departe si pomii destul de mici ca sa opreasca vantul.
Nu am patit niciodata sa-mi darame vantul o cutie cu albine (pana la stupul cu poliuretan am mai gasit pe jos doar cutii goale - fara rame sau albine si de regula iarna).
Stupul de poliuretan e mai usor, volumul lui este mai mare - si in cazul de care vorbesc avea un roi pe 3 rame. Asta l-am gasit pe jos vara - dupa o ploaie cu vijelie.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

dan sebastian

Cei mai ieftini suporti si cei mai rezistenti sunt rotile de autovehicule. La vulcanizare primavara sau toamna cu 10-20 lei umplii remorca de anvelope uzate.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

MirceaCalin

Dăăăăleee naibii de cauciucuri, măi Dane...
 :qp:
E drept că am văzut și la ceva "meseriași de apicultori" prin filmări dar n-aș pune gume sub stupi pentru nimic pe lume.

DanielaB

Aici vantul bate in general din est sau vest si nu prea tare, dar in primavara a fost o furtuna groaznica. A daramat un nuc, un brad, a luat un acoperis, semne de circulatie, o rama de panou publicitar cat toate zilele, la mine in curte a rupt pomi si sarpante intregi din merii de 10 metri inaltime.

Intre timp am luat grund pe baza de apa si vopsea sa-i vopsesc. Sper sa ma descurc cand vor sosi albinutele. Multumesc mult pentru ajutor.