Timpi de extractie si viteze

Creat de sandu, Noiembrie 15, 2009, 01:38:50 PM

« precedentul - următorul »

Sandu

Lucrez la un programator electronic automatizat pentru diferite modele de centrifuga, si as dori sa-l fac cit mai optim posibil.Intrucit toate ramele mele sunt stoarse si nu mai am cu ce face experimente si nici nu am cronometrat la diferite stoarceri...cer parerea celor cu mai multa experienta.
Am gindit in felul urmator:Centrifuga sa aiba 5 viteze prememorate care sa fie schimbate in ordine crescatoare la anumite intervale de timp.Astfel pentru stoarcerea pe tangential(3sau4 rame) sa mearga timp de 15sec cu cea mai mica viteza,apoi sa creasca la cea de-a doua si sa mearga 25 sec.creste la a3a si merge inca 25sec,din nou creste la a4a mergind 35sec iar a5a inca 45sec.Acesta este ciclul complet din care se pot anula sa nu ajunga la vitezele mari;adica poti programa sa mearga viteza 1 care are 15sec si viteza 2 care are 25sec si atit.Dar nu poti programa viteza 4(care este mare)si are 35sec si viteza 5(si mai mare)si are 45sec.Eu pot sa modific aceste viteze si timpi cind programez microcontrolerul dar apicultorul nu.El va programa sa mearga mai putin si cu viteza mai mica sau mai mult si cu viteza mai mare in functie de cit de usor iese mierea.Nu am lasat sa poata faca el si timpi si viteze ca sigur la un momentdat nu mai stie ce-i acolo...In acest fel nu are cum sa mearga cu o viteza prea mare sa rupa ramele nici din greseala pentru ca trebuie sa treaca mai intii prin cele mici.
Centrifuga reversibila (daca se programeaza toate ciclurile) va functiona astfel; va merge 15sec intr-un sens cu viteza mica,5sec merge din inertie dupa care frineaza 5sec,porneste in sens invers cu aceeasi viteza ,tot 15sec.,inertial 5sec.frina 5sec. apoi ciclul2 porneste 5sec cu viteza 1(mica),trece la viteza 2(Mai mare) si merge 20sec ,merge din inertie inca 5sec dupa care 5sec frineaza,acelasi ciclu il face in sens invers dupe care trece la ciclul 3 care are timp si viteza mai mare dar care incepe cu primele viteze 5sec din fiecare mergind30sec cu viteza 3a si incheindu-se cu 5sec mers din inertie si inca 5 sec de frinare.
Poate este simplu ,poate este complicat ,poate ar mai putea introduse si alte facilitati dar vreau simplu si eficient.Daca nu actionezi butonul de programare si dai direct start ea va face primele 3 cicluri respectiv viteze timpi.Am pornit de la principiul ca mierea care iese usor ,iese si in timp scurt si cu viteza mica, iar cea care iese greu iese in timp lung dar si viteza mare si bineinteles posibilitatile de programare ale microcontrolerului.
1.Intrebarea ar fi daca cele doua min maxime ce se pot programa pe radial si tangential sunt suficiente cind miera iese foarte greu sau ar trebui sa le maresc.?Oricum se poate da un nou start si atunci se repeta inca odata ciclul de 2 min.
2.Credeti ca la centrifugele radiale fata de cele tangentiale timpul si vitezele trebuie programate diferit?
3.La cele radiale este necesar programul celei reversibile care sa intoarca sensul de rotatie.
Oricum eu voi face programarea timpilor si vitezelor in functie de cum doreste beneficiarul.
Sper ca  m-am facut inteles ,si parerile dumneavoastra sa ma ajute sa iau cea mai buna decizie.Va multumesc!

bucovineanu

Timpii depind de mai multi factori: sortimentul de miere, vascozitate, temperatura exterioara si a camerei de extractie. La radiale nu e nevoie ca rotatia sa fie reversibila. Alegerea timpilor potriviti se poate face numai prin incercari, cu diferite sortimente de miere si conditii diferite de temperatura.

Sandu

De aceea am facut timpii sa se poata regla de la 15sec la 2 min dar si viteza sa creasca odata cu prelungirea timpului.Intrebarea ar fi cit ar fi un timp maxim de care ati avut nevoie cind a fost si rece si miere bine coapta ,sa nu zic cristalizata, ca pina la acest timp sa merg si eu pentru a nu fi nevoie de inca o restartare.Sa ma incadrez intre minim si maxim.Daca se poate pentru radial si pentru tangential pentru ca se pare ca pe radial trebuie si timp mai mare dar si turatie mai mare.

bucovineanu

Nu pot sa va spun, deoarece nu am extractor electric. La cel manual stiti cum e, invarti pana se golesc ramele. :razz:

Alutus

Citat din: sandu din Noiembrie 15, 2009, 01:38:50 PM
Sper ca  m-am facut inteles ,si parerile dumneavoastra sa ma ajute sa iau cea mai buna decizie.Va multumesc!
Timpii de extractie pt cele 2 tipuri de extractoare difera f mult. Extractorul meu este de tip radial dar are si gratare tangentiale. Utilizez una din cele 2 metode in functie de dimensiunea ramei. Durata extractiei este de cca 5-6 min pt tangential si de cca 10 -15 min pt radial. Intrebarea mea este: Care sunt avantajele utilizarii unui extractor tangential reversibil fata de unul radial, cu exceptia timpului redus si al protejarii contra ruperii fagurelui?   
Sa nu uiti Darie!

ioanardelean55


Cind ai putere economica fa in felul urmator ;
O centrifuga tangentiala de la d-ul Alexandru pe 20 rame 1/2 cu motor la 220 v fara programator si
o centrifuga radiala reversibila pe 4 rame 1/1 la 12 v  cu programator ( ca la masinile de spalat rufe ) turatie + timp  . Cu tangentiala scoti numai din ramele de magazie 1/2 iar cu cea radiala reversibila  numai din ramele 1/1 ..Dar la o asemenea dotare trebuie sa ai de unde si ce scoate .

pedro

si cand te gandesti ca incepusem sa inteleg cum sta chestia cu radial si tangential! Acum sunt iar in ceata!
Cam cum arata"O centrifuga tangentiala de la d-ul Alexandru pe 20 rame 1/2 " :uimit:
In fiecare an trecem nepasatori prin ziua mortii noastre!

Alutus

#7
Citat din: ioanardelean55 din Septembrie 16, 2011, 08:58:23 PM
. Cu tangentiala scoti numai din ramele de magazie 1/2 iar cu cea radiala reversibila  numai din ramele 1/1 ..Dar la o asemenea dotare trebuie sa ai de unde si ce scoate .
Invers (radial,tangential). Graba este de vina. Si totusi inca un avantaj al celei tangentiale, nu neaparat reversibila, pe langa cele doua avantaje mentionate anterior, cunoasteti?
Insist asupra unui avantaj presupus, fara a face vreo sugestie pt a nu va influenta modul de a gandi. Aparent ar fi un fleac, dar cumulat ar avea efecte benefice asupra productivitatii si a rentabilitatii.
Sa nu uiti Darie!

Florin-braileanul (FlorinI)

sandule, parerea mea e ca timpii pentru un ciclu complet la tangentiala sunt cam mari
eu de ex am centrifuga manuala, insarmare orizontala
cand scot rama de 1/1 dau o fata la viteza mica cca 5-10 sec, opresc si intorc ca sa nu rup rama
dau fata cealalta la viteza mica 5-10 sec, apoi maresc viteza inca 15-20 swc
opresc si revin la prima fata 15-20 sec cu vit medie si inca 15-20 sec cu vit mare
intorc iar la fata 2 20 sec cu vit mare
chiar daca nu iese rama uscata, eu am o vorba: in stup sau in centrifuga, mierea e tot a mea
deci daca mai ramane ceva in celule, au fetele grija
despre radiala sau reversibila nu ma pot pronunta
am utilizat anul asta o tangentiala manuala (greu la manivela...) si am constata ca timpul e mai mare, dar ai avantajul ca nu intorci ramele
cam care e durata la o reversibila pentru un ciclu complet? aici merge ca in loc de 1 rama de 1/1 sa bagi in acelasi locas 2 rame de 1/2? eu folosesc 1/2 extinse, adica cu umar lat de 45mm


te rog trimite-mi si mie pe pm o oferta de pret pt centrifugi
vreau inox, si manual si electric,220 V si 12 V, si reversibila, si tangentiala, si radiala, am doar rame de 1/1 si 1/2
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

Alutus

Citat din: Florin-braileanul (FlorinI) din Septembrie 17, 2011, 09:15:38 AM
am utilizat anul asta o tangentiala manuala (greu la manivela...) si am constata ca timpul e mai mare, dar ai avantajul ca nu intorci ramele
.
Cum arata o tangentiala simpla la care nu intorci ramele?
Sa nu uiti Darie!

marius_vfp

Citat din: pedro din Septembrie 17, 2011, 01:14:45 AM
si cand te gandesti ca incepusem sa inteleg cum sta chestia cu radial si tangential! Acum sunt iar in ceata!
Cam cum arata"O centrifuga tangentiala de la d-ul Alexandru pe 20 rame 1/2 " :uimit:

salut , ca sa nu le mai incurcam cum e care e ,etc, propun urmatorul text:

"Tangenţa la cerc
Linia tangentă printr-un punct P este perpendiculară la diametrul care trece prin P"

deci daca ramele sunt cu o fatza la "doaga butoiului"  centrifuga e tangentiala  , iar daca rama e cu una din speteze  catre centrul cercului si alta la doaga e radiala ,  hai ca nui chiar asa de greu . dupa mine cred ca cea mai buna si incapatoare e una radiala , acolo forta centrifuga apasa rama pe cant si astfel putem profita  caci ramele nu se distrug din cauza greutatii dar se face extractia simultan a ambelor fete ale ramei , si nu suntem nevoiti sa ne oprim sa scoatem iar ramele pe verso .atentie mare cum punem ramele intro radiala multi gresesc  punand speteaza mare la centru , si dau la manivela dar nu iese nika si dau pana rup ramele , datorita unghiului de 14 grade inclinatie al celulelor mierea nu iese . daca am gresit cu ceva  "pedepsiti-ma :hippo: "

spor la treaba ,
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

filip

Apropos,
Daca tot veni vorba.
La centrifuga TANGENTIALA ca si la Radiala rebuie tinut cont cum asezam ramele.
Cand asezam ramele in centrifuga tangentiala tineti cont de urmatorul aspect:
Partea de jos a ramului se va aseza in sensul de invartire a centrifugii.Astfel mierea va iesi din ram altfel rupeti ramul.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

Alutus

Citat din: filip din Septembrie 17, 2011, 12:06:01 PM
Apropos,
Partea de jos a ramului se va aseza in sensul de invartire a centrifugii.Astfel mierea va iesi din ram altfel rupeti ramul.
Nu m-am gandit niciodata la acest aspect. Oricum raspunde partial la intrebarea mea #4. Poate ai si argumente, respectiv imi spui sursa informatiei.
Sa nu uiti Darie!

filip

#13
Fagurele este in asa fel construit incat in pozitie normala nu curge mierea din celula.Asezand in centrifuga ramul cu fundul celulei in directia de invartire se creaza un curent de aier tip aspirare care va scoate mierea din celula.Pentru incepatori:

Cand aveti rame noi cladite proaspat,incepeti cu o centrifugare usoara intorcand de mai multe ori ramele.Astfel veti preveni ruperea acestora.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

bucovineanu

Filip are dreptate. Daca celulele ar fi perpendiculare pe planul fagurelui, nu ar avea importanta in ce pozitie asezam ramele. In realitate , avand un unghi de aprox 75 de grade fata de planul fagurelui si nu de 90, daca vom pune ramele cu batul de sus spre sensul de rotatie, mierea va iesi mai greu si numai partial din rama.