pe cand noi cursuri apicole

Creat de sfantul spiridon, Septembrie 27, 2009, 03:12:29 AM

« precedentul - următorul »

sfantul spiridon

stiu ca de 30 de ani este cunoscuta evodia si nu de putin timp facelia, salcamul japonez etc.daca am avea o cat mai mare varietate de plantae si arbori am "creste" am putea sa visam la procedee mecanizate, la stupine moderne la plata mai buna a omului care ne ajuta la investitii in pamant si stupi..eu cred ca totul sta in baza melifera...si din pacate ne mintim ca la asta stam foarte bine dar nu prea mai e asa..la pastoral da dar la stationar? toate astea trebuie sa ni le explice un profesor si la cursuri sa invatam noutati ca de scos mierea stie si mama ca de 10 ani a invatat
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

D006

In Romania sunt cativa lectori de inalta clasa , pacat ca acesti profesori au fost indepartati din structurile ACA , ar fi trebuit promovati si plimbati pri toate capitalele de judet . Nu mai iau in calcul si cei cativa tineri de valoare care pur si simplu nu sunt ajutati.

milu56

Poate va face protectia mediului ceva.

janese

Citat din: dragos2006In Romania sunt cativa lectori de inalta clasa , pacat ca acesti profesori au fost indepartati din structurile ACA , ar fi trebuit promovati si plimbati pri toate capitalele de judet . Nu mai iau in calcul si cei cativa tineri de valoare care pur si simplu nu sunt ajutati.
salut tatelule!!!
uite...hai la o intrunire dasta .sa invitam un lector dasta de care amintesti tu mai sus...punem mana de la mana...ii platim deplasare...cazare...masa....sa vedem daca vine!!!
in legatura cu tinerii..ce sa le faci? sa-i duci in carutz ca pe handicapatzi??? sa dea ei din coate...sa se remarce...sa-si capete consideratia stuparilor!!!!
:hi:

milu56

Ar fi prea frumos sa fie o unire intre stuparii romani.

D006

Citat din: sfantul spiridonstiu ca de 30 de ani este cunoscuta evodia si nu de putin timp facelia, salcamul japonez etc.daca am avea o cat mai mare varietate de plantae si arbori am "creste" am putea sa visam la procedee mecanizate, la stupine moderne la plata mai buna a omului care ne ajuta la investitii in pamant si stupi..eu cred ca totul sta in baza melifera...si din pacate ne mintim ca la asta stam foarte bine dar nu prea mai e asa..la pastoral da dar la stationar? toate astea trebuie sa ni le explice un profesor si la cursuri sa invatam noutati ca de scos mierea stie si mama ca de 10 ani a invatat
Domnule profesor, să nu vă supăraţi pe mine dar eu consider că nu e practic să începeţi cu baza meliferă înainte de a avea o stupină de cel puţin 250 de familii
Mi se pare ceva de genul a pune carul înaintea boilor.Mai rentabil e să duci albina la cules decât să aduci culesul la albină.De aceea se face pastoralul.Puteşi face şi dumneavoastră cu costuri puţine pe o rază de câteva zeci, sute de km.
Mai uşor vă va fi să vă găsiţi o vatră într-o zonă bună decât să daţi de lucru la 100 familii, gândiţi-vă că vă trebuie 100 kg miere pe an numai pentru întreţinerea fiecărei familii în parte ( atâta consumă într-un an o familie bună:wink:apoi să vă gândiţi la miere marfă. Câte hectare trebuie să aveţi cultivate cu plante sau pomi meliferi pentru a avea aşa culesuri? Plus că atunci când vatra pe care o dezvoltaţi dpdv melifer va fi bună pot  veni oricând alţi stupari cu câteva zeci, sute de stupi şi vă diminuează semnificativ cantitea recoltabilă( se ştie că 100 de familii e  numărul maxim  rentabil pe o rază de 3 km).
  Este lăudabil ce vreţi să faceţi dar mi se pare contraproductiv.Când veţi avea mai multe familii atunci merită să semănaţi câteva hectare de facelia şi să le păziţi cu bâta pe o rază de 2km. Până atunci pastoralul mi se pare soluţia.Cel puţin asa ni s-a explicat nouă la cursuri.

D006

In zona de deal , gasiti suficiente locuri necultivate , dar nepazite. Incercati sa gasiti : un salas ,o stana, etc . si pe un pret modic va asigura si paza.Pe o raza de 10-20km puteti dispune , poate, 200 stupi .Toate acestea in cond unei chirii minime si a 2 culesuri.pop

sfantul spiridon

domnule cristian,
nu ma supar de nicio intrebare ca n-am de ce pentru ca fiecare om este un univers propriu si gandeste asa cum este "setat" sa gandeasca
1- nu cred ca pot face pastoral din cauza timpului pentru ca sunt prins in multe activitati
2-sincer, nu prea imi place idea de pastoral(masina, stupi buni, taxe etc)
3- nu dispun de suficiente famili care sa ma ajute a face pastoralul rentabil
4-nu am stupi, eu am lazi in care tin albinele si anul asta sunt deja speriat ca nu voi face fata in conditiile unui an bun, unui roit asa cum le stiu eu pe "cocoane"
5-acum 2 ani am vorbit cu cineva care avea floarea soarelui si i-am zic ca pentru polenizarea de care avea nevoie am nevoie de un loc numai al meu- ferit de hoti si m-a deranjat locul indicat de cel care avea floarea;erau multi caini si chiar peste drum  de cultura
6-nu dispun de bani sa investesc masiv pentru a remedia unele situatii-matci de calitate, stupi etc
7- zona unde am stupii este o zona unde acum este parjol.....si poate e putin spus atat...o vale intre doua dealuri inconjurate de padure si un deal la sud si un deal la vest si nord toate incojurate de paduri..daca voi introduce aici specii melifere cu siguranta chiar invazive fiind ele nu vor putea"iesi" din acest cleste..aceste specii invazive sper sa ma ajute in redresarea unor situatii pentru ca baza melifera este foarte saraca...oricum eu ma lupt pentru baza melifera nu de dragul meu sau al nustiu cui ci de dragul tuturor..poate o voi putea si arata asa cum sper
cam astea au fost toate, sper sa pot face niste poze la valea asta ca sa-i lamuresc pe toti care-mi scriu aici, pe privat si de acum incolo
numai bine
cu stima!
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

D006

Nu ţin neapărat să vă trimit în pastoral, nici eu nu fac , dar eu am o zonă bună dpdv apicol chiar acasă.
De aceea ,ştiind ce am eu tot într-o vale între două păduri, îmi dau seama cât de greu se poate amenaja aşa ceva.
Eu vă recomandam ca până vă măriţi numărul familiilor şi vă dezvoltaţi o bază meliferă cât de cât   acasă ,să vă căutaţi o vatră mai bună, chiar dacă puţin mai departe de domiciliu. O să fiţi surprins ce zone bune se găsesc pe o rază de 15-20 km, şi cât de diferite pot fi văile una de alta.
Vă recomand un sat mai mic unde veţi găsi sigur o grădină pentru stupină la o chirie modică.Dacă aţi fi în zona Sibiu-Mediaş v-aş duce în zeci astfel de locaţii aproape virgine dpdv apicol.  Odată ce vă cresc salcâmii şi evodiile încât să se vadă la cântar vă puteţi întoarce  acasă sau puteţi să vă faceţi a doua vatră.
Cât despre înmulţire  vă pot spune ce vreau să fac eu în primăvară.
Am trei cutii a câte 4 nuclee de împerechiat mătci din poliester extrudat.Nu îl recomand dar se lucrează relativ uşor. Înainte de salcâm îi stimulez pe toţi cu sirop la greu, apoi ajut cu puiet o familie şi o pregătesc pentru a o transforma în starter  şi apoi finisor.Prin transvazare o să îmi fac  12 mătci din propriii stupi roitori, prea rău nu cred că o să iasă. Apoi după salcâm fac  câte un roi artificial din toţi cei 12 stupi ai mei . Am rezolvat astfel cred şi înmulţirea şi roirea. Dacă  e un an bun spre toamnă schimb şi mătcile bătrâne tot din producţie proprie. eu cred că o să meargă.În plus o să adun câţi roi pot de pe la vecini sau din pomi, le schimb matca şi sunt perfecţi.  Cât despre cutii, lăzi, folosesc  şi sistemul Warre, pot să pun albine fără ramă, numai cu leaţ în orice cutie chiar şi de carton,atâta timp cât nu-i plouă, se pot muta după aceea în standard. Încă mai am lăzi şi mai construiesc  din orice material pot găsi.
  Aştept şi eventuale sfaturi sau critici de la apicultorii cu experienţă.
  Vă doresc mult  succes!

sfantul spiridon

domnule cristian,
domne da sa sti ca esti o figura pe cinste
pai sa-mi iau acum si catel si (purcel n-am) catel si familie si sa plec in lume de dragul unor gaze ...nu prea merge...eu sunt un om foarte incapatanat, cel putin asa cred eu si cu dragoste mare de natura, cel putin asa cred eu....o sa fac din parjolul asta pe cre-l hulesc, o sa fac o gradina de flori...daca nu o sa reusesc, ei...atunci cred ca o sa merg inainte pana o sa reusec...daca nici atunci nu o sa reusesc...o sa merg inainte ca viata merge inainte, si o sa merg inainte pana reusesc
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

sfantul spiridon

uitasem sa spun
zarurile sunt aruncate
pe camp navalnicul este plantat
evodia este
paulownia este in pahare pentru primavara
otetarul la fel
amorfa si ea- saptamana asta imi vin si puietii
teiul l-am scos din padure ca sa poata inflorii mai bine
salcam e ceva
ps. daca nu reusesc in 4 ani sa va intorc serviciul( sa va chem sa va stabiliti in gorj) ma las pagubas 4 ani dupa care iar o sa va fac aceasta propunere
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

D006

Dacă aveţi o maşinuţă cât de cât nu trebuie să vă mutaţi nici să abandonaţi ideea cu grădina de flori. Eu v-am propus  doar o variantă de rentabilizare pe termen scurt care se poate suprapune peste ideile dvs.
De la 25 de stupi în sus puteţi accesa fonduri europene şi vă miscaţi mult mai uşor.Eu pentru asta mă lupt, să pot accesa măsurile pt apicultori. Şi pentru asta merită orice sacrificiu.

D006

Salcâmul se vede la cântar după 8 ani, şi nici atunci în fiecare an, Evodia nu ştiu de cât timp are nevoie  nici celelalte dar vă urez succes.
Eu nu ziceam să veniţi în Sibiu, cel puţin nu acum, ci să vă căutaţi o vatră mai bună  pe lângă dvs în paralel cu crearea bazei melifere proprii Idealismul e romantic dar păgubaş. Asta v-o spun din proprie experienţă.