Ramele de 31mm

Creat de Kiwi Bee, Decembrie 03, 2013, 01:01:13 AM

« precedentul - următorul »

Kiwi Bee

Citesc, citesc si dau de ceva interesant. Apoi mai caut si uite asa adun niste informatzii.
Un neozeelandez inca in anii '30 vorbea de ramele de 31mm ca fiind mai eficiente in cuib. Si italienii au avut un astfel de apicultor.
Rusii/sovieticii au avut o echipa de cercetatori care sau ocupat de acest subiect si la apimondia din Moscova 1950(sau '51 ???) au prezentat eficientza ramei de 31mm.

Foloseste cineva rame de 31mm? Sau mai are cineva informatzii?

PARINTELE

Rame de 31mm!
Acum am auzit acest lucru,pare interesant cum spui tu,dar daca a fost incercat de neozeelandezi  in anii '30,de italieni si rusi mai tarziu si  nu sa dezvoltat atat de mult incat sa fie folosita, eficienta sa poate lasa de dorit.
Sau poate ma insel eu. Dar cum ai spus si tu, poate ca altcineva sa aiba mai multe informatii

Alutus

#2
De obicei la rusi totul este   Большой inclusiv вши. Albina corecteaza prostiile pe care le fac oamenii. Doar a. m. adansonii construiesc faguri cu grosimea de numai 32 mm.
Sa nu uiti Darie!

Kiwi Bee

Intreadevar este mai greu de descifrat ceea ce scriu rusii si ceea ce spun, dar eu unul ai consider cea mai inteligenta natzie din lume.

Din cele citite de mine rusii au observat o eficientza la o singura rasa de albine dea lor din sudul Rusiei. Italienii si Neozeelandezii au avut rezultate la albina italiana. Neozeelandezii au incercat si cu carniolaa dar nu au avut rezulate ca si cu cea italiana.
Imi poate figi gindul la multe dar numai teorii deoarece nu am incercat sa folosesc rama de 31mm si nu stiu pe nimeni personal care sa fi folosit.
Neozeelandezii explica treaba in felul urmator. Pe rama de 35mm se pot intilni 2-3 albine una peste alta pecind la cea de 31mm in general doar cite o albina, astfel albinele sint imprastiate pe faguri deci nu sint albine care sa se "odihneasca". Astfel au explicat eficientza.
Albina isi pastreaza distantza/spatziul de 8mm intre faguri si prin urmare ramine loc foarte putzin sau mai deloc pt celule de trintori. Prin asta Neozeelandezii explica o populatzie mai mare cu cel putzin 25% si in teorie o productzie de 50% mai mare. In practica au realizat o productzie mai mare cu doar 30-35% dar nu au avut conditzii favorabile ca si in alti ani.

Aici asi adauga eu ca albina este nevoita sasi construiasca botcile de roire numai la baza fagurilor(sint multe cazuri cind gasesti botci de roire si la mijlocul fagurelui - vezi ramele de plastic/fundatzie de plastic).Astfel controlul poate deveni mai rapid/eficient.
Neavind asa de multe celule de trintori se poate ca numarul de varroa sa stea la un nivel mai mic/redus si astfel tratamentele sa aiba o eficentza mai buna, astfel rezulta o stare de sanatate mai buna a familiei de albine respectiv o colonie mai puternica care face o productzie mai buna.

Studiile celor mentzionatzi mai sus - in special Rusii si Neozeelandezii - specifica si o iernare mai buna cu astfel de rame deoarece nu se creaza "goluri de aer" intre rame. Stim ca ramele de 35mm au coroanele de miere mai groase decit zona de puiet deci spatziul dintre 2 rame la coroane este mai mic/ingust decit in zona de puiet. De aceea albinele trebuie sa se aglomereze in aceste goluri pe timpul iernii astfel mentzinindusi tempertura optima in ghem. La ramele de 31mm nu mai sint astfel de "goluri de aer" si cica albinle se pot deplasa mai "eficient" la mincare(le este mai usor sa pastreze temperatura optima in ghem).
Ei bine mai sint lucruri pe care nu le intzeleg sau nu le interpretez in modul cel mai bun si speram sa fie printre voi unii care au mai multe cunostintze in cauza decit mine, posibil chiar in practica. Oricum multzumesc anticipat pt cei caresi exprima parerea(si pt cei care siau exprimato deja) in acest subiect.

dan sebastian

Eu as avea urmatoarea idee. Daca intr-un stup faci un roi caruia nu-i pui nici o rama, il lasi sa construiasca cum vrea el. Apoi te apuci si masori distantele cred ca ai avea o idee mai buna cum e natural sa fie si cum prefera ele. Din pacate stupii vechi de nuiele folositi acum 150 de ani nu mai exista. Sau daca ai gasi in natura un stup intr-o scorbura sa masori distantele dintre faguri. Eu din ce am citit, stiu ca e bine sa fie 12 mm intre ramele construite din cauza morfologiei albinei. Albina are 5.4 mm circumferinta si 10 - 12 mm lungime. Fiecare fagure de celule are 5,4 mm grosime. Asta e cam peste tot. Daca aduni 12 mm constructia unei parti a fagurelui cu 1 mm grosimea foitei de fagure artificial si inca 12 mm partea a doua a fagurelui iti da 25 mm, care ar fi distanta leatului superior al ramei. Din pacate " baietii destepti " de vand prin apicola au standardiyat leatul superior de 20 mm si te treyesti ca albina tot construieste fagure in plus pe laterala superioara. Ea practic vrea doar sa se ancoreze bine. Apoi daca calculezi ca 2 albine spate in spate care lucreaza independent fiecare pe fagurele ei fara sa se deranjeze reciproc le trebuie intre 11 si 12 mm distanta. Daca aduni totul realizezi ca e logica distanta de 37 mm a leatului fiecarei rame. Din ce am vizionat pe youtube la rusi ei nu au ramele ca ale noastre insa respecta acelasi principiu. Au rama de 25 mm pe toata suprafata (leat superior inferior si 2 laterale) dar folosesc niste distantiere de 12 mm (niste sipci de 48 cm lungime per 12 mm latime per 2 cm grosime. De ce fac  asta nu stiu dar mi s-a parut logic.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

Alutus

Citat din: Alutus din Decembrie 09, 2013, 04:38:29 PM
De obicei la rusi totul este   Большой inclusiv вши. Albina corecteaza prostiile pe care le fac oamenii. Doar a. m. adansonii construiesc faguri cu grosimea de numai 32 mm.
In graba, am utilizat o traducere mot a mot si m-am exprimat incorect. Este vorba de distanta intre planurile mediane ale fagurilor. Calculul este simplu. Imediat dupa eclozionare o albina carnica- carpatina  are lungimea de cca 11- 12 mm, deci in celula are nevoie de cel putin 12 mm . Spatiul necesar pt deplasari si lucru=12mm. Rezulta 2x12+1 +12=37
Sa nu uiti Darie!

kamy

Povestiti cu bunka el arre o gramadadeasemenea studii si experimente!

Fidi

http://apiculturanaturala.blogspot.ro/p/celula-cu-dimensiune-naturala.html
Aici gasiti exact ceea ce va intereseaza!!32 de mm e distanta dintre fagurii,crescuti natural de albina.Sanatate maxima!!

dan sebastian

Am dat si eu din intamplare pe youtube de bunka, si imi place cat de entuziast e. Respect faptul ca iubeste albina. Niste stupi gen roger delon, doar pt a construi faguri cred ca sunt utili in stupina. Ce nu stie el este ca dupa infectarea cu varoua, daca nu-i trateaza cu varachet sau altceva o sa priveasca doar la mobila prin batatura. In plus stupii acestia sunt o sursa non stop de reinfectare a stupinii normale, fiind in aceeasi locatie, parerea mea ...
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

kamy

Ei e tanar, vezi cum e cat traiesti tot inveti si tot prost pleci la locul cu verdeata!

Fidi

Ce facem aici, transformam,topicul 31 mm in arena cocosilor?Lasati-o incolo de treaba.Bravo tinere bunka(sau cum    te vei fi tu chemat,ca-ncerci alceva decat carcotasii)Felicitari celor care-ncearca si asta pe banii lor!!Aviz marilor genii!!

kamy

Citat din: Fidi din Ianuarie 10, 2014, 07:06:39 PM
Ce facem aici, transformam,topicul 31 mm in arena cocosilor?Lasati-o incolo de treaba.Bravo tinere bunka(sau cum    te vei fi tu chemat,ca-ncerci alceva decat carcotasii)Felicitari celor care-ncearca si asta pe banii lor!!Aviz marilor genii!!
[/quote
Fifi draga,avem ceva de impartit si io nu stiu sa ti s-a zbarlit parul de la ceata?am pomenit de bunka tumna ca el a incercat pe viu acest lucru nu din carti,ideea era de a-l invita la o expunere sau vreti sa incercati in secret acest lucru?sant de acord cu el si am luat pozitie ori de cate ori i-a mai sarit cate un zelos la jugulara!asa ca vrei nu vrei chiar nu te inteleg ce ai vrut sa spui?

Fidi

kamy, draga,asa mai merge,te rog sa ma scuzi daca am fost delplasat(pt.ca si tu mi s-a parut a fi nitel ironic).Apropo de bunka,filmele lui impletite cu stilul lui entuziast sunt deliciu!!Nu fi suparat pe mine!!!

bunka

Salut, iata-ma si pe aici..pt cine ma stie de partea ailalta nu ma mai prezint, pt cine nu ma stie..sa dea pe google search si ma gaseste BUNKA ... am albine mici, le zic eu..naturale, adica nu le oblig sa faca fagurii pe foi cu dimensiune prestabilita a celulei, le las sa isi aleaga singure dimensiunea, inclinatia celulei, ordinea sau simetria...ce pot sa zic e ca deocamdata sunt multumit !
Cine are intrebari..trageti sunt gata sa incasez !

Un singur lucru vreau sa zic...stiu cum e cu varoa, nu sunt atat de tanar precum par, si cine cunoaste in amanunt ce fac cu albinele mici, stie ca sunt formate prin scuturare si cedare de culegatoare deci cu varoa stau bine sezonul asta..iar la anul aplicam alte tehnici. Deocamdata sunt multumit de felul cum au cladit, felul cum s-au dezvoltat si felul cum ierneaza ..vedem la primavara cum baga puiet si cum se dezvolta..oricum ele sunt in stadiul de roiuri acum !
Voi mai pune niste poze sa vedeti cum arata acum... la pagini personale la mine ..dincolo !

bucovineanu

Bine ai venit pe apiardeal. Am urmarit o parte din postarile tale pe stuparitul si am vazut ca ai incercat diferite metode in explotarea albinelor. Am o singura intrebare: in toti anii trecuti ai scos si ceva miere de la ele? Te intreb acest lucru deoarece am vazut ca ai investit multa munca, materiale si bani. Si sa nu te superi ca mai zic ceva: sunt prea lungi postarile si multa lume nu le citeste.