Stupul cu două mătci

Creat de nutzu67, Septembrie 12, 2012, 09:02:14 PM

« precedentul - următorul »

claudiu_tgv

Citat din: petru.atudorei din Mai 07, 2015, 04:27:39 PM
Nu te contrazic... dar eu nu fac pastoral..si in ultimii 2 ani nu am stors nimic de la stupii normali.. pentru ca perioada de cules a fost scurta si stupii slabi.. pe cand la un stup cu 2 matci am scos 15 kg de miere.

Si eu in aceeasi situatie sunt: cei mai productivi au fost stupii in care am 2 matci. Dar un neajuns este spatiul limitat pt magazia de miere. Ca un paradox, la stupii pe 20-22 de rame in care am o singura familie si spatiu suficient pentru nectar, am scos miere mai putina decat din cei cu 2 familii.
Credeti ca se preteaza o tehnica de valorificare a culesului la salcam daca zona in care sunt este putin melifera? Sau or sa-mi roiasca albinele in lipsa unui cules intens? Eu ma gandeam sa folosesc culegatoarele de la 4 familii si sa fac un roi cu o rama pe care se afla regina.

petru.atudorei

Anul asta pana in perioada asta.. (in zona mea..) am ajuns la urmatoarea concluzie. Dezvoltarea maxima a unei familii este de 8 9 rame acoperite complet. S-au scuturat si pomi fructiferi, s-a trecut si papadia , si pana vine faneatza nu va mai fi un cules prea bun.

Concluzia e urmatoarea.. un stup cu 2 matci pe 16 sau 18 rame se preteaza cel mai bine pentru zonele cu cules slab. In felul acesta matca nu se uzeaza la fel ca un stup cu 12 rame, catitatea de albina este destula pentru a asigura un cules bun. Singura problema ramane ce se intampla cand se termina culesul.
Eu in anii trecuti de la stupii cu dou matci am facut 2, 3 roi fara a afecta prea mult familia.

succes.

marian sima

Folosirea a doua matci este benefica,Ioan G spune si el ceva despre folosirea a doua matci,in toamna doua matci din care una tanara poate aduce spor de populatie.

In stanga fotografiei se vad stupi cu doua urdinisuri .

Re: Guist -Pupemea

Mesajde Ioan Guist » 19 Mai 2015, 22:42
Ce se vede in poza sunt pe 11 si da ,sunt doua matci la iernat.In salcie sau rapita pleaca tanara la pastoral iar batrana pleaca acasa la schimbat si carantinat.


bondar

... ca unul nascut ieri ( in lumea apicultorilor ) , m-a impresionat stupul cu trei matci si mi-a trezit o curiozitate. Peste roii separati de gratii se pune si un corp de stransura ? Individual sau comun ?

stefan1

  Bun venit , bondar, pe "Apiardeal"!
Referitor la intrebarea ta: daca e cazul, se poate pune cat fie individual fie comun si peste roi. Am insa o observatie: ca incepator, este bine sa mergi o vreme pe caile batatorite, adica sa faci un stuparit clasic, iar experimentele le vei putea face mai tarziu, cand te familiarizezi bine cu comportamentul albinelor si cu felul cum pot reactiona ele in diferite situatii. Succes!    :hi:
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Kiwi Bee

Bun venit Bondar.
Vorbesti cumvade stupul profesorului Ursu? Avem despre acel stup mai multe topice.

dan sebastian

Bine ca nu l-au inventat și pe cel cu 4 mătci. Cred ca întrebarea e pusă de un glumeț care a făcut totuși un cont pt o singură glumă. Eu am gustat-o din plin.
  :rotfl:
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

milu56

Referitor la doua matci intrun stup va spun ceva mai simplu dar inainte de salcam sa avem stupii cu doua matci,facem un nmar de nuclee cu 10% mai mare decati stupi avem si asta in luna aprilie pt luna mai sa avem matcile fecundate,in luna mai inainte de salcam sau chiar in perioada salcamului depide de puterea stupilor sa nu intre in frigurile roitului ceea ce se intampla inainte de salcam.Stupii pe un singur corp,se pun nucleele in corpul de jos si o sita intre corpuri,asa o sa avem matca tanara jos si matca batrana sus,dupa 3-4 zile putem inchide urdinisu la corpu de sus adica familia cu matca batrana asa pe la ora 9 cand este multa albina iesita si eventual un mic urdinis la colt doar cat sa incapa doua albinesa nu fie inchis total,asa o sa populam nucleele,peste noapte sa fie iar deschise urdinisurile,asa repatam cateva zile dupa care scoarem rama cu matca barana din corpul de sus si o punem in cutie de 5 rame cu 2 faguri laterali si eliminam sita dintre corpuri,ramanand un stup pe doua corpuri cu matca tanara iar marca batrana in cutia de 5 rame pana toamna poate deveni stup in buna regula si nu mai avem grija roitului.

petru.atudorei

stupul cu 2 matci e bun pentru dezvoltarea mai rapida in primavara. Dar cum testez acest stup de ceva timp.. am observat ca albinele se axeaza mai mult pe una din matci... iar cea de a doua e mai neglijata. Chiar daca am avut un stup pe 14 rame impartit in 7 rame pe matca.. ce-a de a doua matca nu a avut mai mult de 3 rame de puiet , chiar si in perioadele cu cules abundent.

O alta observatie... stupul cu doua matci nu a roit... nici nu si-a tras botci.. nici in perioada in care ceilalti stupi au intrat in frigurile roitului.

Kiwi Bee

Petru, care este estimatia ta? Cam cite albine au fost cel mai mult in stupul tau cu 2 matci? Si prin care luna(inceput/sfirsit de luna???)

Cea dea doua matca era fiica primei matci? Era fiica sus?

Ai rotit caturile?(starter/finisor)

Cum ti sa parut populatia de trintori?(normal sau mai putini la numar???)

petru.atudorei

am 2 stupi cu doua matci.
Primul: corp pe 14 rame despartit cu gratie hanneman la mijloc. fiecare matca a beneficiat de 7 rame fiecare.. si pe timpul culesului cat de 1/1 comun... desigur cu gratie intre cat si cuib.
Dezvoltarea foarte buna... albina mai multa inca din primavara... fata de un stup identic dar care a avut doar o matca... pana in mai au fost despartite cu diafragma etansa...altfel albina are tendinta de a trece la una din matci. Dar.. una din matci umplea toate cele 7 rame cu puiet.. iar cealalta maxim 3 indiferent de perioada.

Stupul 2.. stup pe 24 rame impartit in 2, la fel ca si primul.
Aceeasi problema.. o matca avea 9 10 rame cu puiet constant.. iar a doua maxim 3-4.

Ambi stupi au dat productie buna, nu au roit, nici nu si-au tras botci. Matcile sunt facute de mine prin transvazare si au aceeasi varsta si sunt din acelasi lot.

Kiwi.. nu am mers pe varianta cu 2 corpuri suprapuse..
Ambii stupi au plecat de la roiuri pe 3 rame , iar matcile au fost introduse in acelasi timp.

Trantori au avut mai putini decat un stup normal.

Ca numar de albine... nu am dat importanta.. dar ce pot sa zic e ca stupul pe 24 de rame , chiar si in perioada asta are albina care ocupa toate ramele.. eu sunt in zona de munte si e mai rece.. iar un stup normal l-am strans pe 7 8 rame.


milu56

Ce am postat anterior este foarte important dar nu toti inteleg.

Kiwi Bee

Milu, te rog corecteazama daca gresesc. Metoda descrisa de tine este o alta varianta de rotatie a coloniei de albine. Dupa cite stiu eu ete cel mai frecvent folosit la sfirsitul culesurilor pt a avea o regina noua peste iarna.
La varianta descrisa de tine nu cred ca multi vor putea aveam  acele nuclee cu matca noua de puterea pe care ar trebui so aiba. Nu spun ca un apicultor cu multa experineta, cum ai fi tu, nu poate realiza treaba dar nu o vad usor de realizat.
Prin faptul ca acea colonie primeste o regina noua este o garantie destul de buna pt a nu mai roi. Totusi din pct meu de vedere as spune ca acele nuclee ar fi mai bine facute in August si trecute peste iarna. Ca si cost/profit nu ma declar, caci poate fi costisitor iernatul nucleelor.

Kiwi Bee

Petru multumesc de raspuns. Eu am uitat complet ce fel de stupi folsesti.

Asa banuiam si eu ca trintori sa fie mai putini.
In varianta in care reginele ar fi mama/fiica, cred eu, ca nu ar aparea acel dezechilibru de puiet. Dar porbabil ca este dezechilibru doar pt noi si "supercolonia" asa a gasit sa fie in echilubru perfect.
Daca si acum ai cutia populata complet este tare bine. Oare cind incepe sai scada populatia?

Referitor la numarul populatie. Cei care au mai incercat metoda - stup cu 2 matci pe verticala - spun ca o populatie de 80-100 de mii este cea ideala. Nu am gasit informatii referitoare la specia albinei si numarul populatiei.

milu56

Avantajul,prevenirea roitului schimband matca primavara timpuriu.