STUPARIT STATIONAR IN... AREALUL ALTORA.

Creat de emil.oltean, Ianuarie 13, 2011, 05:49:54 PM

« precedentul - următorul »

Marek

#30
Locuiesc la oras si as putea avea stupini in 2 sate, teoretic,practic ma intereseaza sa ma dezvolt la oras si intr-unul din sate. De ce nu si in celalalt sat? Pt ca eu INTELEG ca vizavi de stupina mea s-ar afla alti 100 de stupi. Bun simt, si intelegere cum zice dl. gheghe.

Calin Catalin

Aveti dreptate. Ceea ce am scris eu nu a fost cu rea intentie. Fiecare dintre noi trebuie sa dam dovada de respect, educatie si bun simt. Eu va multumesc pe aceasta cale pentru ca discutam civilizat aceste subiecte si poate astfel stuparii nu vor mai ajunge la situatii neplacute. Baza melifera este destula pentru toti si nu este in avantajul nimanui inghesuirea intr-o zona limitata.
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa"- Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/

Mircea77

#32
Citat din: gheghe din Martie 20, 2011, 09:09:52 PM
    Conform dex.: "areal=aria de raspandire a unei specii,a unei clase,etc.de plante sau de animale".Intr-un areal, natura a creat un reglaj inter specii facandu-l sa functioneze la specificul locului- arealului- respectiv.Orice interventie in cadrul acestui "reglaj" duce la o destabilizare,la un dezechilibru al carui efect pe termen lung sau scurt duce la disparitia unei sau mai multe specii.Disparitia unor specii au efecte piramidale asupra altor specii.Asa ca, domnilor Mircea77 si Cincatalin, "arealul" este o "armonie" in care nu se intra cu acte, ci cu respect,cu intelegere a dreptului pe care il au cei care au fost destinati de Natura sa populeze acel loc.Stima.

Domnule Gheghe eu nu vreau sa ma bat cu nimeni in gramatica limbii romane sau cate diplome universitare am pana acum. Vorbesc si inteleg limba romana foarte bine. Am inteles perfect la ce a facut referire initiatorul acestui topic si mi-am expus punctul de vedere. Aici se expun puncte de vedere, nu se dau lectii de limba romana.

Cine poate intelege ca @emil.oltean a vrut sa spuna ca "areal=zona disputata de stuparii in cauza", intelege. Cine nu, nu.
In cazul nostru orice nou aspirant la titlul de stupar trebuie sa ceara aprobarea ACA sau oricarei organizatii de tip asociatie apicola existenta in Romania pentru a putea spera la infiintarea unei stupine ?! Asta avand in vedere ca arealul speciei acopera tot teritoriul tarii.......daca tot vorbim in termeni pomposi.

gheghe

     Domnule discutia tinde spre derizoriu.Este departe de mine ideea de a da lectii de ceva.Stima.

Mircea77

Si eu va multumesc pentru intelegere. Incercati sa respectati dreptul fiecaruia la opinie. Faptul ca uneori parerile nu coincid, asta e.
Consider si sustin in continuare ideea ca exista loc sub soare pentru fiecare, dar faptul ca as putea institui (eu sau impreuna cu alti 2-3) un monopol pe o zona, nu mi se pare ok.
Daca eu m-am facut doctor sau economist de ce s-a mai facut si altul !? Caci vorba aia "daca erau mai putini castigam eu 2-3000 sau chiar 10.000 de euro pe luna".
Ia sa pofteasca dumnealor sa-mi ceara permisiunea. Daca nu, ma duc si le arunc in aer cabinetul sau biroul...............ca tot se vorbea de civilizatie cateva randuri mai sus.

Marek

   Fiecare are dreptul la opinie, nu cred ca contesta cineva asta.
   Evident nu poate cineva sa traga linie pana aici ai voie ca de aici e arealul meu.   
    Nu comparati apicultura cu medicina cu economia cu strazile aglomerate etc.
     Nimeni nu compara apicultura cu cresterea oilor.1000 de oi intr-un sat, pasune domeniu public, oare vor veni cu oi din alt sat pe acea pasune? Sa mai pasca ce? 
      Asa nu ajungem nicaieri cu discutia daca nu se stabilec de comun acord cateva reguli de bun simt.
       Legea e prea simpla in cazul asta si de aceea trebuie recurs la intelegere pe cai cat mai amiabile.
        Un doctor inteligent nu o sa va ceara permisiunea pt nimic, o sa-si aleaga o "vatra" cat mai libera de alti doctori si cu siguranta spre exemplu nu-si va deschide cabinetul langa alte doua cabinete pt ca stie din start ca profitul sau nu poate ajunge la valoarea lui maxima.

stefan1

  Am fost implicat inainte intr-o disputa pe acest subiect si nu vreau sa m mai implic mult.
  Spun doar ca admir cum a explicat Gheghe si Bucovineanu acest fenomen. Din pacate interese personale ne fac sa considerm ca drepte lucrurile care ne favorizeaza pe noi, chiar daca pricinuesc stricaciuni celorlalti.
  Mircea77 spunea:"Cine poate intelege ca @emil.oltean a vrut sa spuna ca "areal=zona disputata de stuparii in cauza", intelege. Cine nu, nu." Eu nu inteleg asa, ci ca in cazul dat, arealul este zona disputata de albinele stuparilor in cauza. Atunci putem sa ajungem la concluzia ca sunt prea multe albine in acea zona si de aceea s-a iscat discutia si nu ca stuparul X este invidios pe Y si muschii lui nu vrea ca acela sa fie acolo. In general in aceste cazuri sufera mai mult stuparii stationari, deoarece cei care fac pastoral isi muta la un moment dat stupii, care se vor reface la alte culesuri, pe cand pentru cel ramas, pierderile pot deveni ireparabile.
  Ideea cu ecosistemele care se autoregleaza nu este teorie ci viata reala. Daca sunt prea multe vite intr-o zona, vor slabi, se vor imbolnavi, nu se vor inmulti corespunzator. Daca sunt prea multi lupi, nu vor putea hrani puii, le vor muri din ei. Berzele, dar si randunicile despre care am scris, pot arunca unii pui din cuib, cand nu le ajunge mancarea. Si la albine, o prea mare concurenta va duce la familii intrate slabe in iarna si ca urmare mortalitate mare.
  Am scris recent despre Vespa Crabro. O colonie puternica face in jur de 300 de regine in toamna. Teoretic acestea pot forma 300 de familii in noul an. Peste 2 ani ar fi 90.000 de familii dintr-o singura familie. In realitate numarul de familii se mentine constant. Asta inseamna ca din cele 300 de potentiale regine, doar una reuseste in urmatorul an. Daca ar reusi doua, populatia de viespii s-ar dubla. Totul este reglat de sursele de hrana. La ele aceasta lupta este mai dura, reginele isi disputa cuiburile in lupte care duc la moartea unor concurente, dar si culegatoarele se bat pe anumite surse de hrana, cum ar fi fructele coapte, lupte soldate iar cu moartea unor combatante. La albine aceasta concurenta nu duce la lupte in camp, dar poate duce la furtisaguri. Insa concurenta duce la uzura albinelor prin vizitarea unui numar mult mai mare de flori pentru a-si aduna nectarul si polenul, prin aparitia bolilor cauzate de o mai rapida infestare cu varroa, dar si cresterea densitatii germenilor patogeni in zonele de cules si adapare.
  Metodele astea de stimulare excesiva si aproape tot anul, pot permite supraincarcarea unor zone, dar ne indeparteaza tot mai mult de un stuparit natural si elimina tocmai pe cei care se incapataneaza sa intretina albina mai aproape de cum a trait ea mii de ani.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

milu56

Citat din: gheghe din Februarie 28, 2011, 10:43:38 PM
     Si eu practic stuparitul stationar si pentru ca sunt conservator [nu politic] din fire ,mie, pastoralul mi se pare o forma de globalizare ,o forma de distrugere a specificului local.O forma de supra saturare a unui areal geografic pentru o anumita perioada de timp duce la ceea ce vedeti ca se intampla cu sanatatea famililor de albine.Forma aceasta lasata la indemana arbitralului duce la o concurenta acerba intre speciile care au aceeas sursa de hrana ca si albinele si eliminarea lor din lantul trofic. Asa cum noi oamenii nu ne putem ingramadi pana la saturatie intr-un spatiu mic, -cu atat mai mult cu cat unii au gripa iar altii ciuma-,tot asa nici albinele nu suporta.Noi aducem matci din toate colturile lumii in idea unui profit imediat.In Noua Zeelanda -am vazut la TV - pasagerii unui avion care aveau miere pentru consum propriu au fost amendati pentru faptul ca nu s-au informat ca nu au voie sa introduca in tara miere ,dar nici plante seminte, animale ,...nimic din ceea ce ar afecta flora si fauna acelei tari.  Cred ca este ncesara o lege care sa stabileasca numarul de familii admise pe un anumit spatiu.Cine vrea sa tina mai multe decat poate alimenta acel spatiu geografic sa platesca impozit progresiv.Pastoritul sa se faca in limitele arealului din care provine rasa de albine pe care o are.Daca cineva de la munte vrea in delta,renunta la rasa pe care o pastoreste ,o vinde ,o doneaza si isi cumpara albine din zona unde vrea sa faca pastoral, dar in limita numarului care mai poate fi suportat de acel areal. Si se poate continua.Stima.

Aici este lege care interzice asezarea la mai putin de 1 km.o stupina fata e alta (sudul Spaniei)

gheghe

     Domnule Stefan1 va multumesc pentru faptul ca a-ti pus punctul pe "I" si domnului Milu pentru ca a adus in prim plan opinia mea vis-a-vis de "areal".Arealul nu poate fi al cuiva,noi apartinem arealului. Daca noi suntem in varful piramidei -ca specie -cred ca avem obligatia de a-l pastra cel putin asa cum l-am mostenit.Stima.

flavius

Cea mai civilizata concluzie pe care as trage-o eu de aici ar fi aceea ca nu e cazul sa ne furam caciula singuri...daca, repet, DACA fiecare dintre noi, stuparii, ar planta in fiecare an dupa puterile proprii (eu as zice ca un raport de 3/1 sau 4/1 intre numarul de puieti plantati si numarul de stupi (ai 50 de stupi? plantezi anual 200 de puieti de salcam...pe unde si cum poti...chiar si pe marginea drumului...) ar rezolva, in timp, foarte multe probleme...cine se baga? ascult...

nu ca ma laud, da' eu am plantat deja vreo 20 de puieti de salcam...si tund/ingrijesc si o mica dumbrava (a nimanui, e pasune comunala...), mare parte tot salcam...si o sa mai plantez, chit ca albinele mele or sa culeaga sau nu din salcamii aia...aici cred eu ca rezida adevarata civilizatie...adevaratul respect pentru natura...cine se da interesat si preocupat de copaci, sa puna mana sa planteze puieti...daca discutati cu ocoalele silvice, si ii luati fara acte, va spun eu ca 100 de puieti de salcam nu costa mai mult de 50 de lei...dintr-o suta, hai sa zicem ca ajung la maturitate 10...tot e ceva, nu credeti? si nu, nu sunt ai mei, doar pentru ca i-am plantat eu...individualismul asta feroce nu duce nicaieri, nu ajuta pe nimeni, nu face decat sa ne dezbine si sa ne invrajbeasca, sa ne incaiere si, in final, sa ne faca mai saraci...

Ne cramponam de ideea de ni se cuvine, avem drepturi......domnilor, eu cred ca in primul rand avem OBLIGATII, morale, etice si de multe alte feluri, si, in functie de modul in care ne achitam de ele, putem sa emitem si anumite pretentii de a avea ceva DREPTURI...pe principiul intai munca, si pe urma distractia...

Cati dintre cei cu multi stupi si care fac pastoral la greu s-au gandit vreodata sa infiinteze, PE BANII LOR (e investitie in mijloace de productie, pana la urma...), culturi de rapita si floarea-soarelui? Teren liber, ne-arendat, e cacalau in Romania (scuzati limbajul...); puteti alege sa cultivati soiuri cu mare productie de nectar/polen...se castiga pe toate planurile...controlati si cultura, si stropirile, si culesul la albine, si multe, multe altele...se poate intarzia/stimula inflorirea culturii in functie de puterea familiilor de albine...sunt multe, da' multe chestii care se pot face...iar la sfarsit se mai castiga si recolta respectiva...ce ziceti, e greu?

Ar cam fi cazul sa ne lecuim de ganditul asta balcanic, pe termen scurt, si sa incepem sa ne facem planuri de termen mediu si lung...cat mai lung...intinse pe generatii, daca se poate...
Omul e dator sa invete cat traieste...sa viseze si sa lupte sa-si indeplineasca visele, din toate puterile si cu toata forta lui interioara...

Mircea77

Flavius sunt perfect de acord cu tine. Postarile mele anterioare aveau si legatura cu faptul ca in zona unde au trait bunicii mei, dintotdeauna a exista un "cult" al salcamului si al pomilor fructiferi. Bunicul meu avea intotdeauna tot terenul, mai putin zona de gard de la sosea, imprejmuit cu salcami (ma refer la o suprafata de 2000mp). La fel si marea majoritate a neamurilor din sat.
Intrebarea logica si evidenta: de ce aveau atat de multi salcami ?
Pentru ca este un copac ce creste foarte repede, de esenta relativ tare si este folosit de unii ca material de constructii sau de altii ca lemn de foc excelent.
Iar mai nou plantez fel de fel de copaci :seminte de Evodia ce mi-au parvenit prin bunavointa lui Cristi Ciuc, seminte de Catalpa culese chiar de mine din campusul Politehnicii (am ramas mut zilele trecute cand am vazut tot in campus un alun inflorit !!!!!!) etc.
Avand date aceste conditii cred ca pot sa spun ca "mi-am facut temele inainte de razboi".
Nota bene: unul din stuparii batrani pe care ii cunosc are in gradina 3-4 pomi fructiferi si un nuc relativ mare. In rest vita de vie, legume si flori. Stupi de ordinul zecilor.
Oare el are drept de preemptiune asupra zonei melifere in cauza pentru ca este mai vechi in meserie ?!

D006

..termina-tzi cu prostii de gen ca este "AREALUL MEU"...:)..... ca a pus bunicu 2 salcimi sau i-am dat lu primaru un borcan de miere si planteaza salcim si tei, in sat numai pentru mine..:)--lasatzi-va de albine daca ginditi asa.

..fiecare se duce si se aseaza respectind distanta, de bun simtz,  fata de alta stupina existenta in zona..

in plus REGULAMENTUL DE STUPARIT PASTORAL, sau cum ii spune nu-mi aduc aminte sa-l fi vazut scris in vreun MONITOR OFICIAL sa aiba ceva putere juridica....

si peste mine mai vin altii.....poate vreodata ajung sa ma duc si eu peste altii..si asta este...ALBINE sa avetzi in stupi si rezolvatzi orice problema.


Marek



in plus REGULAMENTUL DE STUPARIT PASTORAL, sau cum ii spune nu-mi aduc aminte sa-l fi vazut scris in vreun MONITOR OFICIAL sa aiba ceva putere juridica....

si peste mine mai vin altii.....poate vreodata ajung sa ma duc si eu peste altii..si asta este...ALBINE sa avetzi in stupi si rezolvatzi orice problema.


[/quote]

Subiectul acestui topic nu are legatura cu stuparitul pastoral. :nono: :hi:

Kov iulian

Voi cei care faceti stationar de mai multi ani , ce masuri ati luat impotriva celor ce vin si se aseaza cu stupi intre lan si localitate , ce se poate face cind un apicultor sau doi isi bat joc de 5-6 apicultori bastinasi si se pun cu stupi in fata lor in tre lan si localitate in complicitate cu proprietarul pamintului . Nu sunt/suntem  impotriva daca isi asezau stupi pe celelalte 3 laturi ale culturi , asta e  , e cultura propietarului dar asta e bataie de joc , propietarul isi pune cultura la 700-800 m de localitate apoi vin uni de se pun asa prost , sa fure practic de la toti apicultori bastinasi albina culegatoare si nimeni nu face nimic , nici politie nici primarie . ( daca tot nu exista lege , hai sa luam fiecare legea in miinile noastre sa il scuturam un pic de praf pe fermier apoi pe apicultori hoti , si sa facem cum fac si ei pe abuz de forta sa vedem unde vom ajunge asa )

stefan1

  Un neamt spunea: "spre deosebire de altii, la noi legile sunt facute sa se respecte".
  Si la noi legea spune ca este interzis sa-ti amplasezi stupii intre sursa melifera si alta stupina. Din pacate nu se spune ce risca acea persoana, deci ce pedeapsa poate primi, iar autoritatile care ar trebui sa ia masuri, se bucura tocmai de aceste situatii, ca de la cel in culpa poate ajunge la niste foloase personale.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)