Stup cu corp de 8 rame Dadant 1/1 si magazin cu rame 1/1. De ce nu?

Creat de Din lanul de fasole, Ianuarie 11, 2014, 10:32:24 PM

« precedentul - următorul »

stefan1

Citat din: Din lanul de fasole din Ianuarie 14, 2014, 06:51:03 PM
Citat din: stefan1 din Ianuarie 14, 2014, 01:26:26 AM
  Adevarat ca nu l-am citit pe Gheorghe Stroe, dar nu-i tarziu.  :smile:  Cred totusi ca am ghicit ca esti din Vrancea, dar vad ca cunosti bine flora melifera si din Valea Sarii - Buzau. Iarasi vad ca ai o multime de tipuri de lazi si cred ca esti de acord ca fiecare are avantaje si dezavantaje. Cea de 8 rame Dadant cred ca e foarta buna pentru roi si pentru iernat. O familie buna nu cred ca o poti tine cu cuibul doar in primul corp si vei avea puiet si in al doilea, cu ceva dazavantaje. Dar vei putea sa obtii intr-o astfel de lada rame cu miere foarte bune pentru iernat. Ne vei spune cum este.

Domnul meu, toată stima, dumneavoastră sunteţi inginer! :smile: Aveţi perfectă dreptate aproape în totalitate şi vă exprimaţi concis, într-o singură privinţă greşiţi – sunt oltean, dar nu ştiu de ce toţi prietenii mei mă consideră moldovean, deşi, pe meleagurile buzoiene eu sunt un venetic, aşa că nu mă supăr, ba dimpotrivă, îmi face plăcere. Toate tipurile de cutii sunt bune, fiecare tip are rostul său, contează doar ceea vrei să faci cu el într-o prisacă.
Dar ca să revin la oile noastre – stupul în discuţie, nu ştiu ce vor spune prietenii mei stupari experimentaţi, octogenarii, când le voi spune că, după înflorirea salciei, voi reduce la 7 rame actualul corp şi – aici e aici – sub el voi introduce al doilea corp 1/1, ghiciţi în ce condiţii (probleme: puietul poate răci, creşterea de volum e cam mare) şi în care configuraţie de rame, exclus gratie! :P
PS. V-am spus că sunt novice, după atâţea ani de ucenicie în ale stupăritului, şi când mi-aduc aminte cum mergeam în pastoral cu bunicul meu, prin alte locuri – he-he, altfel de stupi, istorie trăită –  cu atât mai mult îmi dau seama că nu ştiu nimic despre albine, iar, în plus, ca oricare dintre novici, scriu lucruri trăznite...

  Imi cer scuze ca te-am dus in Vrancea. Scrie ,te rog, si la date personale ca esti din din Buzau, ca e o diferenta de vreo 100 de Km (cand uneori si 1-2 cm conteaza)!  :rotfl: . A propos de Buzau imi aduc aminte doua versuri: "Hai sa ne buzoenim/ Ca nu se stie cat traim!" (ca sa vezi ca nici tu nu ai citit toti poetii locali).
  Din postari se vede ca nu esti chiar novice cum te 'alinti'. Probabil lucrurile de baza le-ai insusit vrand-nevrand stand in preajma stuparilor cu experienta, fie ei si octogenari sau poate cu atat mai vartos. Metoda corpului gol sub este o metoda blanda de extindere si mai justificata cand lucrezi cu corpuri Dadant, deci de volum mare. Daca tot ai inceput, spune exact cum procedezi. Zici ca lasi 7 faguri in corpul de sus. De ce? Unul (sigur fara puiet) il cobori jos sa maresti sansele ca familia sa ocupe si corpul de jos, sau ca in locul gol de sus sa pui un hranitor uluc?
  Ce ziceam eu ca pe vara vei avea puiet in doua corpuri, in modul cum spui ca procedezi se va intampla sigur. Atunci ve extrage si din corpul doi sau doar din al treielea? Posibilitatile de a lucra cu astfel de lada sunt mai multe. Ai putea sa limitezi cu gratie, cum a zis Kamy, familia doar pe un corp, dar atunci nu vei folosi integral capacitatea reginei. Mai poti sa iei uneori cate un fagur cu puiet, dar pentru asta trebuie sa ridici corpurile superioare. La stationar ar merge asta, dar la pastoral, unde ai nevoie de multa albina pe tot sezonul activ, ar fi bun un spatiu mai mare pentru regina. Asta este doar o parere a mea.  :hi:
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Din lanul de fasole

Citat din: stefan1 din Ianuarie 14, 2014, 10:59:46 PM
Citat din: Din lanul de fasole din Ianuarie 14, 2014, 06:51:03 PM
Citat din: stefan1 din Ianuarie 14, 2014, 01:26:26 AM

  Imi cer scuze ca te-am dus in Vrancea.

 
  Ce ziceam eu ca pe vara vei avea puiet in doua corpuri, in modul cum spui ca procedezi se va intampla sigur.
La stationar ar merge asta, dar la pastoral, unde ai nevoie de multa albina pe tot sezonul activ, ar fi bun un spatiu mai mare pentru regina. Asta este doar o parere a mea.  :hi:

1. Deşi sunt oltean, mă simt mândru că m-aţi dus în Vrancea.
2. Vreau să am puiet în cele două corpuri, ăsta e scopul meu, regina va coborî din corpul ridicat, în cel introdus, şi va ponta, numai dacă are condiţii, asta doream eu ca specialiştii să explice şi cititorilor neavizaţi, în staţionar am nevoie de populaţie pentru culesul mare - salcâm, tei, nu numai în pastoral e nevoie de multă albină. Dacă se blochează cuibul, trebuie extins până la 18 rame, atât încap în acest stup, iar dacă, să dea Domnul!, e nevoie, atunci stupul trebuie extins cu un nou cat, pe verticală.
Doamne ajută!
C. Pălămidă - Valea Sării, Buzău

bucovineanu

Daca nu se inverseaza corpurile regina va cobori greu in corpul de jos. In corpul de sus temperatura va fi mai ridicata si de aceea e preferat pentru ponta. Asa cum am zis, daca dupa ce albinele au inceput sa coboare in corpul de jos se face inversarea, regina va ponta mult mai repede in corpul de sus. Asta numai in cazul in care familia e suficient de puternica. Sa nu uita ca e vorba de 2 corpuri cu rame 1\1.

Din lanul de fasole

Citat din: bucovineanu din Ianuarie 15, 2014, 11:16:11 AM
Daca nu se inverseaza corpurile regina va cobori greu in corpul de jos. In corpul de sus temperatura va fi mai ridicata si de aceea e preferat pentru ponta. Asa cum am zis, daca dupa ce albinele au inceput sa coboare in corpul de jos se face inversarea, regina va ponta mult mai repede in corpul de sus. Asta numai in cazul in care familia e suficient de puternica. Sa nu uita ca e vorba de 2 corpuri cu rame 1\1.


Domnul meu, vă mulţumesc pentru precizare, am cugetat adânc, aveţi dreptate, mai mi-aduc aminte câte ceva din pastoralul cu ME, de acum douăzeci sau treizeci de ani, poate patruzeci, dar atunci eu eram mai mult vizitator-salahor pentru stupii mei, făceam ceea ce făceau ceilalţi, că mergeam în grup. Nepriceput cum sunt, am învăţat şi eu câte ceva, în staţionar – lărgeşte cuibul, restrânge-l când e nevoie, pune catul, scoate catul, şi cam atât – dar nu e suficient în ceea ce vreau să fac acum.
Am făcut şi prostii, am păţit multe – din grabă, din lipsă de timp, din necunoaştere –  he-he, am întâlnit furtişag, mi-a murit câte un stup cu miere şi păstură în el, am avut puiet văros, am pierdut rame cu faguri excelent construiţi pentru că nu am avut grijă de ele după extracţie etc., etc., dar asta nu în ultimii 3-4 ani.
În altă ordine de idei, când e vorba de cutii, eu merg numai pe standarde, cred că mai am aproape toate STAS-urile din 1953 încoace, plecând de la ele mai îmi permit să fac artificii, dar întotdeauna respect distanţele pe care le-au impus albinele, inginerii nu au făcut altceva decât să le preia. Am mai măsurat şi eu, pe ici, pe colo, ceea ce au făcut albinele, acestea fără să ştie standardele – dar nici meseriaşii mei – octogenarii – nu le ştiu, totuşi ei pot duce peste 100 de stupi, bine-bine, în staţionar, mai vând şi în jur de 50 de familii pe sezon. Aşa că întreb, întâlnind acum această postare a domniei voastre:

"Stup vertcal sau ME
« Răspuns #68 : Ianuarie 21, 2008, 02:32:12 a.m. »
Avand rama cu inaltimea de 26cm,folosesc 3 sarme pe orizontala si 2 pe verticala. Astfel fagurele devine mai rezistent si nu se rupe niciodata in centrifuga."

Care, domnul meu, e această ramă... şi în ce corp intră?
C. Pălămidă - Valea Sării, Buzău

Din lanul de fasole

Citat din: stefan1 din Ianuarie 14, 2014, 10:59:46 PM
Citat din: Din lanul de fasole din Ianuarie 14, 2014, 06:51:03 PM
Citat din: stefan1 din Ianuarie 14, 2014, 01:26:26 AM
 

  Ce ziceam eu ca pe vara vei avea puiet in doua corpuri, in modul cum spui ca procedezi se va intampla sigur. Atunci vei extrage si din corpul doi sau doar din al treielea? Posibilitatile de a lucra cu astfel de lada sunt mai multe. Ai putea sa limitezi cu gratie, cum a zis Kamy, familia doar pe un corp, dar atunci nu vei folosi integral capacitatea reginei. Mai poti sa iei uneori cate un fagur cu puiet, dar pentru asta trebuie sa ridici corpurile superioare. La stationar ar merge asta, dar la pastoral, unde ai nevoie de multa albina pe tot sezonul activ, ar fi bun un spatiu mai mare pentru regina. Asta este doar o parere a mea.  :hi:

Încă una şi mă duc!  :rotfl:
Nu am propus această discuţie fără ca să am un suport, Doamne-fereşte!, fie că e vorba de staţionar, fie că e vorba de pastoral. Cei de vârsta mea nu mai pot ridica mult, dar 20 de kg le pot ridica, nu mult timp, e adevărat. Trebuie să aveţi în vedere că, în lipsa mea, de stupi s-a ocupat o femeie, foarte preocupată de teorie, care a învăţat apicultura din cărţi, având consultanţi pe măsură, cam de aceeaşi vârstă cu mine, dar ştie mult mai multe ca mine. Dar o femeie poate ridica şi mai puţin.
Stupul propus presupune manevrarea unor mase mai reduse decât cele 20 de kg pe care le pot ridica eu, fiecare dintre cele două corpuri 1/1 ce trebuie inversate în primăvară nu ajunge la această masă, iar apoi se poate lucra, în perioada culesului, foarte bine în pastoral, folosind caturi de 1/2, mierea pe sorturi va fi uşor gestionată. În pastoral se poate folosi gratie, iar regina are la dispoziţie 18 rame 1/1, ce credeţi că ar vrea în plus, e regină, nu pseudovedetă TV.
În staţionar, cred eu, lucrând cu această cutie mai poţi să lipseşti din stupină.
Zic şi eu, ca tot nepriceputu', nu dau cu parul! :hi:
C. Pălămidă - Valea Sării, Buzău

bucovineanu

Citat din: Din lanul de fasole din Ianuarie 18, 2014, 08:44:16 PM
În altă ordine de idei, când e vorba de cutii, eu merg numai pe standarde, cred că mai am aproape toate STAS-urile din 1953 încoace, plecând de la ele mai îmi permit să fac artificii, dar întotdeauna respect distanţele pe care le-au impus albinele, inginerii nu au făcut altceva decât să le preia. Am mai măsurat şi eu, pe ici, pe colo, ceea ce au făcut albinele, acestea fără să ştie
"Stup vertcal sau ME
« Răspuns #68 : Ianuarie 21, 2008, 02:32:12 a.m. »
Avand rama cu inaltimea de 26cm,folosesc 3 sarme pe orizontala si 2 pe verticala. Astfel fagurele devine mai rezistent si nu se rupe niciodata in centrifuga."

Care, domnul meu, e această ramă... şi în ce corp intră?
Folosesc aceasta rama de cand am inceput sa cresc albine, acum mai mult de 35 de ani. E vorba de rama Gerstrung nu stiu daca am scris corect. E o rama introdusa in zona noastra de Ioan Vicoveanu, invatator si apicultor din comuna mea in perioada interbelica. Rama si modelul de stup e adusa din spatiul german, din Austria, unde cel de care am amintit mai sus a facut pregatire apicola. Stupul folosit de el era verticalul pe 12 rame. Eu folosesc acea rama atat pentru stupi pe 12 rame cat si pentru orizontali. Ba am si ME pe 10 rame, la care nu am renuntat la acest model de rama. Asta pentru a nu avea mai multe modele de rame in stupina. Nu ma incadrez in Stas-urile folosite la noi, dar sunt multumit de folosirea acestei rame. E drept ca magaziile la stupii cu 12 rame sunt greu de manevrat, mai ales dupa ce trec anii tineretii.

stefan1

  Pentru Bucovineanu  :hi:
  Rama Gerstung intr-adevar este mai mica decat Dadant-Blatt si anume de 41x26 cm. Dar este o rama asezata in picioare, adica latura lunga pe verticala. Si caturile originale ale acestei lazi sunt diferite si curioase: doua caturi cu faguri de jumatate, asezate unul langa altul si in pat rece, fata de cei din cuib care sunt in pat cald.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

Citat din: Din lanul de fasole din Ianuarie 18, 2014, 09:43:40 PM


Încă una şi mă duc!  :rotfl:
Nu am propus această discuţie fără ca să am un suport, Doamne-fereşte!, fie că e vorba de staţionar, fie că e vorba de pastoral. Cei de vârsta mea nu mai pot ridica mult, dar 20 de kg le pot ridica, nu mult timp, e adevărat. Trebuie să aveţi în vedere că, în lipsa mea, de stupi s-a ocupat o femeie, foarte preocupată de teorie, care a învăţat apicultura din cărţi, având consultanţi pe măsură, cam de aceeaşi vârstă cu mine, dar ştie mult mai multe ca mine. Dar o femeie poate ridica şi mai puţin.
Stupul propus presupune manevrarea unor mase mai reduse decât cele 20 de kg pe care le pot ridica eu, fiecare dintre cele două corpuri 1/1 ce trebuie inversate în primăvară nu ajunge la această masă, iar apoi se poate lucra, în perioada culesului, foarte bine în pastoral, folosind caturi de 1/2, mierea pe sorturi va fi uşor gestionată. În pastoral se poate folosi gratie, iar regina are la dispoziţie 18 rame 1/1, ce credeţi că ar vrea în plus, e regină, nu pseudovedetă TV.
În staţionar, cred eu, lucrând cu această cutie mai poţi să lipseşti din stupină.
Zic şi eu, ca tot nepriceputu', nu dau cu parul! :hi:

  Am spus ca este o configuratie posibila, dar putin uzitata si pentru cateva incoveniente, dintre care unul este chiar greutatea catului. Un corp de Dadant cu 8 rame poate avea de multe ori peste 20 kg. Stupul ME are totusi corpurile mai usoare si in plus un volum mai potrivit cu capacitatea unei regine (bune), care sa tina cuibul pe doua corpuri. In schimb in configuratia adoptata de tine (scuza-ma ca te tutuiesc, nestiidu-ti varsta) poti sa faci iernarea pe un singur corp, pe cand la ME se ierneaza de obicei pe doua corpuri.
  Spui ca in pastoral poti pune gratie. Eu zic ca daca regina are la dispozitie doua corpuri de Dadant nu mai urca si in al treielea corp, deci nu mai este nevoie de gratie. Daca tot vrei sa o pui, atunci doar pentru a reduce regina pe un singur corp inainte de un cules important, cu scopul de a reduce suprafata de puiet necapacit din timpul culesului si de a disponibiliza mai multe albine pentru cules.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Din lanul de fasole

Citat din: stefan1 din Ianuarie 19, 2014, 02:48:15 AM

  1. Rama Gerstung intr-adevar este mai mica decat Dadant-Blatt si anume de 41x26 cm. Dar este o rama asezata in picioare, adica latura lunga pe verticala. - Stefan1
  2.  Avand rama cu inaltimea de 26cm, folosesc 3 sarme pe orizontala si 2 pe verticala. - Bucovineanu

Pentru domnul Bucovineanu,
Pentru domnul Ştefan1,

Domnii mei, vă mulţumesc pentru competenţa şi seriozitatea comentariilor dumneavoastră, lucru nu aşa de des întâlnit. Poate greşesc, să-mi fie iertat de Dumnezeu, corpul de Gerstung nu mi-e clar – vă spun cinstit – dar nu mai insist, eu nu ştiu ceea ce mă interesează pe mine, dacă mai îmi bat capul şi cu altceva mă pierd cu totul! Scuzele mele... Ceea ce mă bucură e că am toate familiile sănătoase, ceea ce le doresc tuturor celor care citesc asta, şi-au făcut zborurile de curăţire, sunt voioase, la o singură familie s-a ajuns – puţin – să se consume din turtele mele.
Referitor la ceea ce mă interesează, am opiniile dumneavoastră – am sfaturile octogenarilor mei, nu vi le-am scris – acum încerc cea de-a treia cale, cea pe care am avut de învăţat acest puţin pe care îl ştiu despre albine. Din acest puţin, am învăţat destul de multe de la apicultorii adventişti, Dumnezeu mi-e martor, eu sunt ortodox, dar dragostea de albine nu se împiedică în religie. Am dat de urma unui nepot al celui care mi-a dăruit prima carte de apicultură, scrisă de C. L. Hristea, am auzit despre el că e tot la fel de îndrăgostit de albine ca bunicul său, abia aştept să ne întâlnim.
Vă ţin la curent! Respectele mele! 
C. Pălămidă - Valea Sării, Buzău

Din lanul de fasole

Citat din: Din lanul de fasole din Ianuarie 21, 2014, 08:37:50 PM
Citat din: stefan1 din Ianuarie 19, 2014, 02:48:15 AM

  1. Rama Gerstung intr-adevar este mai mica decat Dadant-Blatt si anume de 41x26 cm. Dar este o rama asezata in picioare, adica latura lunga pe verticala. - Stefan1
  2.  Avand rama cu inaltimea de 26cm, folosesc 3 sarme pe orizontala si 2 pe verticala. - Bucovineanu

Pentru domnul Bucovineanu,
Pentru domnul Ştefan1,

Domnii mei, vă mulţumesc pentru competenţa şi seriozitatea comentariilor dumneavoastră, lucru nu aşa de des întâlnit. Poate greşesc, să-mi fie iertat de Dumnezeu, corpul de Gerstung nu mi-e clar – vă spun cinstit – dar nu mai insist, eu nu ştiu ceea ce mă interesează pe mine, dacă mai îmi bat capul şi cu altceva mă pierd cu totul! Scuzele mele... Ceea ce mă bucură e că am toate familiile sănătoase, ceea ce le doresc tuturor celor care citesc asta, şi-au făcut zborurile de curăţire, sunt voioase, la o singură familie s-a ajuns – puţin – să se consume din turtele mele.
Referitor la ceea ce mă interesează, am opiniile dumneavoastră – am sfaturile octogenarilor mei, nu vi le-am scris – acum încerc cea de-a treia cale, cea pe care am avut de învăţat acest puţin pe care îl ştiu despre albine. Din acest puţin, am învăţat destul de multe de la apicultorii adventişti, Dumnezeu mi-e martor, eu sunt ortodox, dar dragostea de albine nu se împiedică în religie. Am dat de urma unui nepot al celui care mi-a dăruit prima carte de apicultură, scrisă de C. L. Hristea, am auzit despre el că e tot la fel de îndrăgostit de albine ca bunicul său, abia aştept să ne întâlnim.
Vă ţin la curent! Respectele mele!

PS Bunicul său, Dumnezeu să-l odihnească în pace, a plecat dintre noi între timp, era mai mare decât mine cu 8 ani.
C. Pălămidă - Valea Sării, Buzău

Din lanul de fasole

Citat din: Din lanul de fasole din Ianuarie 21, 2014, 09:07:29 PM
Citat din: Din lanul de fasole din Ianuarie 21, 2014, 08:37:50 PM
Citat din: stefan1 din Ianuarie 19, 2014, 02:48:15 AM

   Din acest puţin, am învăţat destul de multe de la apicultorii adventişti, Dumnezeu mi-e martor, eu sunt ortodox, dar dragostea de albine nu se împiedică în religie. Am dat de urma unui nepot al celui care mi-a dăruit prima carte de apicultură, scrisă de C. L. Hristea, am auzit despre el că e tot la fel de îndrăgostit de albine ca bunicul său, abia aştept să ne întâlnim.

PS Bunicul său, Dumnezeu să-l odihnească în pace, a plecat dintre noi între timp, era mai mare decât mine cu 8 ani.

Acest bunic era adventist, ca să fie clar :hi:
C. Pălămidă - Valea Sării, Buzău

Din lanul de fasole

Am citit, în ultimele două zile, câte în lună şi stele despre standardele folosite la construcţia lăzilor pentru stupi. Am mai spus-o şi altădată, eu nu am inventat roata, cum susţin unii dintre prietenii mei, şi ai dumneavoastră, care scriu pe acest forum. Sunt profesionişti care folosesc altceva decât rama ce se sprijină pe pereţi aflaţi la distanţa de 450 mm. Sau 452.  Meseriaşi. Dar şi cei care folosesc distanţa amintită sunt tot la fel, cu rezultate.  Că vor a combina corpul cu înălţimea de 312mm(sau 310mm ) cu magazii de 245mm, sau 162mm – aici intră şi cea de 152mm – nu e nimic nou, nu contează decât rezultatul. Profesioniştii, în pastoral, folosesc ME, corpuri de 245mm, asta e părerea mea.
Eu m-am considerat deştept atunci când am făcut corpul ce nu se vede mai jos, că nu am reuşit să înserez fotografia – sunt un nepriceput –  şi toate componentele sale, cu fustă, ca să nu se scurgă apa, după ploaie, după zăpezi, pe peretele corpului inferior. Am constatat că sunt un prost, o făcuse altcineva înainte. Intrând nu de mult pe internet, am aflat că ceea ce am făcut eu se numeşte stup ACA.
Ce să mai spun în plus? 

C. Pălămidă - Valea Sării, Buzău

Din lanul de fasole

Mesajul acesta – rubrica ,,Aventuri din lanul de fasole", scris de Pălămidă – nu am ştiut unde să-l postez: la vreme... la întreţinere albine, la plante melifere, aşa că m-am hotărât să-l pun acilişa.
Să vedeţi ce mi s-a întâmplat astăzi... Trec peste amănunte – că trebuia să dezăpezesc maşina, zăpada s-a tasat, nu mai avea decât 50 de cm, dar nu numai maşina ci şi accesul la drumul mare trebuia dezăpezit, temperatura, dacă azinoapte nu mai scăzuse sub +2 grade C, la umbră, astăzi a crescut până la 14 grade – o frumuseţe ca peisaj, totul acoperit de zăpadă şi un soare de mai mare dragul, au început să susure izvoarele, curgeau mai ceva decât transpiraţia pe spinarea mea dând la lopată.
Atenţie la mine şi ochii la uşă, ca acum vine momentul – obosit cum eram, făcusem o pauză – mă duc la stupi, ca să-mi revin. Trec de primii, nimic deosebit, rutină, făceau curăţenie, la al patrulea o albină ducea la groapă una moartă, a căzut cu ea în zăpadă, a reuşit însă decolarea, la al cincilea – hai să nu-mi spuneţi că v-aţi plictisit deja, că nu vă mai povestesc nimic! – un du-te/vino, ca pe portavioanele japoneze când au atacat  la Pearl Harbor, mai departe nimic deosebit, aceleaşi activităţi de rutină, aşa că mă întorc. Atunci am simţit că mă ia cu ameţeală... al cincilea stup avea pe scândura de zbor numai albine care aterizau, încărcate cu polen, galbenul picioarelor era mai vizibil decât corpul albinelor, iar după o jumate de oră  încă 5 familii le-au imitat, una dintre ele din stupul în discuţie.
Domnii mei, de unde au luat această minune de polen pe zăpada asta?, că aici nu a bătut vântul ca să dezgolească mai devreme iarba, alunul nu a înflorit, am verificat, am o tufă în grădină, salcia nici atât.
Mare-i grădina Domnului, în care au loc şi neştiutori ca mine.  :bzz:

C. Pălămidă - Valea Sării, Buzău

bucovineanu

Nu e nimic anormal ca albinele aduc acum polen. Probabil e de la arin sau chiar alun. Temperaturile crescute din luna trecuta au grabit inflorirea. La mine au fost numai 8 grade, putine albine au zburat, dar la doua familii veneau cateva cu polen. Nu e un lucru imbucurator. Polenul se va trece, albinele nu-l vor putea valorifica, multe albine vor ramane pe zapada. 

Din lanul de fasole

Citat din: bucovineanu din Februarie 09, 2014, 09:22:13 PM
Nu e nimic anormal ca albinele aduc acum polen. Probabil e de la arin sau chiar alun. Temperaturile crescute din luna trecuta au grabit inflorirea. La mine au fost numai 8 grade, putine albine au zburat, dar la doua familii veneau cateva cu polen. Nu e un lucru imbucurator. Polenul se va trece, albinele nu-l vor putea valorifica, multe albine vor ramane pe zapada.

Lăsând gluma la o parte, sunt îngrijorat, să vă spun de ce. Familia din stupul 5 are cea mai mare populaţie, are rezerve adăugate, şerbet cu protofil, la sfârşitul lui ianuarie nu consumaseră din cele două turte decât puţin, să zicem 5% - 100 de grame. După logica mea, dacă au plecat după polen, înseamnă că au nevoie, ăsta e lucrul care mă îngrijorează. Albinele din stupii cu mai mare rezervă de păstură – e adevărat că nu au urdinişul orientat la fel, e spre sud-sud-vest, spre deosebire de ceilalţi din care au plecat albinele la cules, care au urdinişul spre est-est-sud, deci mai încălziţi de razele soarelui – nu au plecat la cules, au făcut curăţenie, un mic zbor în jur, pentru că ieri îşi făcuseră zborul de curăţire.
Gândesc bine?
În altă ordine de idei, am făcut un cerc, având raza de 500m, în jurul vetrei, fără să ţin cont de diferenţa de altitudine. În acest cerc, la altitudine mai mare, intră şi o plantaţie de câteva zeci de hectare cu pin. Să fie asta sursa?
C. Pălămidă - Valea Sării, Buzău