stup vertical cu 12 rame sau cu 14

Creat de roxmob, Iunie 11, 2012, 06:59:04 PM

« precedentul - următorul »

roxmob

Buna ziua tuturor, am si eu un prieten care are albinute, m-a rugat sa-i duc albinutele in pastoral cu masina si ceva m-a atras la ele, de atunci tot caut pe net despre cresterea si intretinerea albinelor pe site-uri de apicultura...am zis ca ma apuc sa-mi fac ceva lazi pentru albine si rame si dupa aia sa-mi iau vreo 10 roiuri sau familii, intre timp mi s-a oferit ocazia sa iau un roi dintr-un mar de pe un teren din vecinatatea mea si inca un roi de la un alt vecin, acuma intrebarea mea este: stup pe 12 rame sau 14?  Am facut deja ramele si acuma vreau sa incep la stupi dar nu sunt hotarat pe cate rame sa-i fac, albinele le vreau pentru familia mea dar cu ideea sa le duc in pastoral oriunde le duce prietenul meu, pentru ca eu i le duc pe ale lui si asa le pot duce si pe ale mele, el are stupi verticali cu 12 rame si are cativa cu 13, astazi am fost sa cumpar file pentru rame si domnul de la care le-am luat mi-a sugerat sa fac stupii pe 14 rame pentru ca nu as avea asa mari probleme cu roitul, as vrea sa-mi spuneti care aveti stupi verticali cu 14 rame cum se comporta fata de cei cu 12 rame, multumesc si mai o sa postez tot ce se intampla legat de albine in cazul meu,

stefan1

  Bun venit in randul apicultorilor!
  Imi permit sa-ti dau un sfat: nu incepe stuparitul prin a-ti construi lazi. Foloseste de exemplu tipul de lada al prietenului tau si dupa 1-2 ani de experienta iti vei da singur seama ce iti place si ce nu iti place la o lada si poti pe urma sa-ti faci dupa plac. Toate tipurile de lazi au avantaje si dezavantaje. Unele se preteaza la anumite zone, la anumite moduri de exploatare (de ex stationar sau in pastoral, 'varsati' sau in pavilion, la munte sau la ses etc). Pentru pastoral o lada de 14 rame poate este cam grea la transport si ocupa mai mult spatiu la transport. Pericolul de roire e mai mic la cei care fac pastoral, in plus se poate regla si prin folosirea unei linii de albine mai putin inclinate spre roire.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

jenica67

      Eu am stupii pe 10 rame si sunt multumit. Parerea mea este ca pe mai mult de 11 rame, nu are rost sa iti faci, pentru ca tu cand recoltezi, pui magazia sau magaziile, iar pe 12 rame nu ti o familie, ca consuma mult si nu produce nimic, daca este asa de numeroasa. Plus ca daca vrei sa faci pastoral, o sa iti rupa si salele, chiar daca acum esti tanar, mai tarziu o sa iti fie grele.
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

roxmob

Problema este ca prietenul meu nu mai are lazi goale, am doi roi si unul din roi l-am bagat intr-un stup de la el si al doilea roi l-am bagat intr-o lada luata de la un vecin care nu mai are albine, am vb cu cineva care a avut albine si le-a vandut din cauza ca s-a imbolnavit si nu mai putea sa se ocupe de ele dupa care a decedat si am vb cu sotia acestuia dar sotia lui cere 250 lei pe un stup cu rame vechi si magazie cu 12 rame, am atelier de tamplarie si de aceea vreau sa-mi fac eu lazile pentru ca m-ar costa un metru cub de scandura de brad uscata 650 lei si as scoate vreo 10-12 stupi, asta e ideea mea dar poate ca gresesc, astept pareri in continuare!

Bătrânul

Hai sa va spun o axioma . Marimea stupiilori si a caturilori este indirect proportional cu virsta stuparuluisi direct proportional  cu forta sa.  =D> =D> =D>

RazvanTi

sau mai bine spus invers proportionala cu varsta si puterea stuparului...
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

Bistriteanul

Parerea mea este sa le faci pe 12 rame,fund detasabil (cu plasa), astfel incat lazile sa-ti fie patrate si sa le poti roti daca vrei in pat cald sau rece.
Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum

roxmob

Mda...la varianta cu 12 rame inclin mai mult si eu, numai ca nu stiu daca fundul cu plasa e necesar pentru ca poti face tratamentul cu varachet si te ajuta...in rest mai foloseste pentru transport, dar m-am gandit sa fac faltul la toate laturile din lada si atunci daca as avea fundul fix fara plasa sau cu plasa, as putea pune ramele in pat rece sau cald fara sa mai intorc lada pe fund, nu ar fi problema fundul cu plasa demontabil...il pot face, doar ca nu mi-a spus nimeni pana acuma daca se justifica fundul cu plasa, voi ce ziceti, sa-l fac cu plasa? Cum imi fac acuma asa vreau sa fie toti stupii de acelasi fel...si inca o intrebare: vreau sa-i dau cu un fel de solutie antimucegai si anti insecte...dupa care as da doua straturi de lac de exterior, asta inseamna ca stupii ar avea culoarea lemnului natur, sus la dublajul de la capac si scandurica de zbor de la urdinis as da-o tot cu lac de exterior doar ca in diferite culori...ce parere aveti, ar fi suficient dpdv ca protectie pentru lemn si orientare a albinelor? sau ar trebui o oarecare vopsea anume? Mie vopsiti nu-mi prea plac...

adriann

Mai usor e sa rotesti toata cutia pe fund decat sa scoti toate ramele si sa le introduci rotite. Patul rece se foloseste deobicei vara si patul cald iarna. Avand in vedere ca albina este tot o insecta nu as da cu solutie anti insecte/antimucegai pe lemn.
Interiorul 2 straturi de ulei de in
Exteriorul 2 straturi de lac de ext. Colorarea diferita a fetelor stupilor ajuta la orientarea albinelor. Diferentele care le obtii din lacuri nu sunt f. mari doar daca bagi pigmenti in lac (rosu, verde...etc.).

Piticot

tot iti faci singur manopera,trage-le faltul de jur imprejur,nu te costa nimic.eu asa i-am cerut.
cat despre fund..al meu e plin si cum da caldura mai tare in ele sunt pe urdinis...incerca sa gandesti cat mai bine aerisirea...
tot pe 12 sunt si ai mei...

roxmob

#10
Atunci ii fac cu fund detasabil cu plasa si faltuiesc toate lateralele, catul il fac de 1/2 cu lateralele de la rame din cat de 44 mm, vreau sa fac capacul cu balama, este un model de stup cu capac cu balama dar nu gasesc schite pentru el, are cineva schite din modelul respectiv...??? in asta nu mai pot baga doua cat-uri... cand vor fi gata revin cu  poze! :)

Adrian Roman

E buna varianta pe 12 R cu fund antivaroa - in practica vor fi 11 R plus diafragma . Renunta la idea de capac cu balamale, nu e o solutie practica si sa ai in vedere inlocuirea usoara si rapida a scandurii de zbor cu colectorul de polen. Cea mai eficace solutie este tipizarea. Succes ! :hi:

adriann

renunta la balamalele de la capac.. io am scos si balamalele la orizontale....iei capacul il pui cu tabla pe pamant si mai ai si suport pt. una alata.. rame, podisor... sa nu le mai pui direct pe pamant.
Daca pui balamale.. pune chingi... pluc ce faci cu catu???? faci o varianta de podisor cu capac????
Cel mai simplu capac telescopic (scandurile laterale mai mari care trec peste podisor si peste corp/cat 2-3 cm

Adrian Roman

(...mintea romanului de pe urma ... ) - pentru interior sugerez urmatoarea varianta : faci o solutie de propolis in alcool tehnic ( ochiometric, aprox. 3 cm de propolis intro sticla de 1 litru de alcool ), lasi cateva zile sa se dizolve tot ce e in propolis, mai agiti sticla sa mearga mai repede, si ai obtinut un lac, cu care sufli ( pulverizezi ) interiorul lazilor. Cand s-a uscat , flambezi bine interiorul, si nu cred ca exista dezinfectie si protectie mai buna, obtinuta chiar cu "medicamentul " stupului. Ieftin, foarte bun, rapid si eficace !!! :nod:

Piticot

DA!

am flambat stupi care erau propolizati in exces,la reconditionare.am aprins cateva ziare in ei si apoi,dupa cateva secunde am pus capacul.am ramas uimit de rezultat si de culoarea pe care a capatat-o stupul in interior...

excelent sfat,domnule Roman...