Apicultura - Forum discuții Apiardeal

DESPRE NOI, FOTO, VIDEO => ACEŞTIA SUNTEM NOI => Subiect creat de: Gemelu din Iunie 28, 2014, 08:28:22 PM

Titlu: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: Gemelu din Iunie 28, 2014, 08:28:22 PM
Salut si bun gasit tuturor!
Numele meu este Nicu si locuiesc in Mioveni Arges.
Inca din copilarie am iubit albinele, aceste harnicute bine organizate.
Tatal meu avea pe atunci intre 2 si 6 stupi de care se ocupa cum se pricepea si el din auzite si din citirea ocazionala a articolelor din revista Asociatiei Crescatorilor de Albine si a unei carti de apicultura. Inmultea stupii, iar apoi, peste iarna mai pierdea din ei. Prea multa miere nu scotea sa mancam, si nu mi s-a aplecat. Dupa lupte crancene cu mama care nu vedea cu ochi buni sa prapadeasca zaharul (din ce in ce mai rationalizat in acele vremuri triste) pentru hrana albinelor a renuntat. Dintre toti fratii, eu cascam gura pe langa el cand lucra la albine (asta in timpul ramas intre un serviciu de navetist care-l facea sa lipseasca vreo 12 ore zilnic si tinutul unei gospodarii). De obicei ma fataiam pe langa el si albine fara masca, neavand frica de albine.
Anii au trecut, si intre timp el a capatat cativa stupi. Insa mai inainte de asta eu am capatat o alergie fara sa determin alergenul. Asa ca am prins si frica de intepatura albinelor, sau mai bine zis de reactia pe care as avea-o. M-am tinut cat mai departe de albine. Desi am fost nevoit si am intrat in contact cu albinele trecand cu mai multe ocazii printre stupi in plina activitate, am scapat fara sa testez alergia la venin.
Acum cateva saptamani a roit un stup si roiul a poposit intr-un pom la vreo 3 metri inaltime. Am fost chemat sa-l ajut sa-l prinda. Cu toata teama, si fara pregatire teoretica m-am imbalsamat bine cu otet, mi-am pus si eu o masca (pentru tantarii din delta) si ne-am catarat in pom cu un sac mare. Am reusit sa-l prindem si mi-am facut si eu botezul cu o intepatura. Am fost viteaz insa si nu am dat drumul sacului desi mi-era inima cat un purice de frica alergiei. Am fost foarte fericit ca nici macar nu mi s-a umflat mana, si am avut doar o mica mancarime.
Asadar aveam liber la apicultura.
Dupa ce am terminat si am revenit acasa la mine am batut internetul in lung si-n lat sa vad cum ar fi trebuit procedat la prinderea roiului. Asa am descoperit O MARE MULTIME de OAMENI care iubesc aceste fiinte Unii reusesc sa le puna la treaba chiar mai bine dacat o fac ele singure si scot si ceva profit din asta. Cu multa munca si stiinta.

Cum spuneam, am liber la apicultura. Dealtfel, deja ma pot numi proprietar de stupi. Asta iarna, un prieten apicultor beneficiar al programului de sprijin european nu stiu care masura, a cumparat niste lazi de stup. O comanda ceva in jur de vreo 20 de cutii, kituri complete, nemontate. L-am rugat sa-mi ia si mie cateva, pentru ca mi s-a parut un pret bun. Ma gandeam sa-i dau lui taica-miu sa-si inlocuiasca din lazile lui. Dar prietenul a venit cu o propunere si mai buna, sa-mi dea cutiile cu suflet. Asa ca le-a populat si le-a luat cu ale lui la pastoral. si le voi primi in curand cu totul.

Pana atunci m-am apucat de citit si de rasfoit forumuri si youtube ca sa se lipeasca si de mine ceva cunostinte macar teoretice.

Si m-am decis sa lucrez in stationar in cel putin 2 locatii. Eventual, pe cei primiti de la prietenul apicultor sa-i mai ducem impreuna in pastoral. Iar in rest sa am vatra undeva la tara la socri in sudul judetului Arges unde au cel putin rapita, salcam si floarea soarelui in apropiere. Sa lucrez pe multietajat, cam cum ne-a incantat Dan Margarit cu apicultura la distanta. Asta pentru ca nu voi putea sta prea mult cu nasul in ei.

Dar sa am si unii mai aproape de mine cu care sa lucrez. Pentru asta cred ca ar fi optim pentru un incepator sa iau cativa stupi bio cu familii cu tot de la profesorul Ioan Ursu. Am vazut un videoclip in care tot un argesean, Crino de la Campulung Muscel a cumparat de la el.
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: SPYKAL din Iunie 28, 2014, 09:20:03 PM
Citat din: Gemelu din Iunie 28, 2014, 08:28:22 PM
.......cred ca ar fi optim pentru un incepator sa iau cativa stupi bio cu familii cu tot de la profesorul Ioan Ursu. Am vazut un videoclip in care tot un argesean, Crino de la Campulung Muscel a cumparat de la el.
Bun venit pe Apiardeal si spor la treaba in viitor!!!  Am o intrebare. Inainte de a cumpara acei stupi "bio" te-ai documentat in privinta lor? Ai luat legatura cu respectivul sa vezi ce parere are despre aceasta asa zisa "inventie"? Parerea mea este ca ar trebui sa te informezi foarte bine in privinta acestui model de stup si apoi sa iei o decizie. Stima si respect!!!
P.S. Uite citeste aici cateva impresii ale unor apicultori cu multă experienta in apicultura si dupa aceea decide ce vei face http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7296.0;topicseen
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: stefan1 din Iunie 29, 2014, 06:28:14 AM
  Bun venit pe Apiardeal!
  Esti un bun povestitor si se pare ca si iubesti albinele. Argesul e o zona buna pentru apicultura, mai depinde de conditiile locale si de numarul de familii din zona. E important ca ai un prieten care se pricepe la albine si de la care sigur ai multe de invatat. Cartile si internetul te poate ajuta, daca stii sa selectezi ce este bun din el. Despte lada lui Ursu eu zic sa te mai documentezi, dar nu de la el ci de la utilizatori. Eu iti spun ca in orice lada se pot creste albine, dar lucrul cu aceasta lada este mult mai greoi decat in sistemele consacrate si este departe de performantele pe care i le atribuie autorul.
  Succes!   :hi:
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: Cipi din Iunie 29, 2014, 10:08:07 AM
Tamplarul care confectioneaza stupii lui Ursu, locuieste intr-un sat la vreo 10 Km de orasul meu, eu am cumparat de la el un stup vertical pe 10 rame, frumos lucrat, singura lui problema e ca e confectionat din panel de 1,9 cm, stupii lui Ursu din acelasi material.  Eu ti-as recomanda stupii din poliuretan, putin cam scumpi, dar fac treaba buna... cat despre stupii lui Ursu... mult marketing, la ceva ce nu face banii.
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: romikele din Iunie 29, 2014, 11:38:47 AM
Citat din: Cipi din Iunie 29, 2014, 10:08:07 AM
... e confectionat din panel de 1,9 mm
Nu-i prea subțirel?  :razz:
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: oroles din Iunie 29, 2014, 12:15:28 PM
Eu am stupi cu pereti de 3,5 si 4 si sunt multumit de cum trec iarna. Cel de la care am cumparat anul trecut vreo 5 stupi, vazand ca au peretii de 2.5 i-a mai pus un rand de scandura de 2. Spunea el ca a vazut ca pierde familii in stupii de 2.5. Singurul avantaj la grosime e ca fereste albina de curenti. Fiind incheiati in sfoara, pot sa dau cu stupii mei de pamant ca nu au nimic. In schimb la cei imbinati in falt cum sunt ai lui Ursu, trebuie lucrat cu grija. :D

Din ce am vazut eu la Ursu, nu stiu daca peretii pot fi numiti scandura. Aveau un soi de placaj.
Iar ceea ce face Ursu in poza de fata este foarte riscant pentru varsta lui.

(http://bacaulive.ro/media/presaonline/images/5_web-design-bacau-live-6eed.jpg)

Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: bismark din Iunie 29, 2014, 01:24:25 PM
       cred ca a vrut sa spuna 1,9 cm. astfel pot fi din hirtie  la 1,9 mm. :razz: :razz:.Cu respect
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: Cipi din Iunie 29, 2014, 11:21:07 PM
da, 1,9 cm am vrut sa zic. :)
Acesta este modelul de stup pe 10 rame confectionat in atelierul lui Viorel, tamplarul lui Ursu. Sa stiti ca asamblarea stupilor nu este facuta de el, are angajati, dar asta nu conteaza. Singurul lucru pe care il reprosez acestui stup este grosimea materialului... in rest nu am ce reprosa.
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: Hermannstadt din Iunie 30, 2014, 06:58:26 PM
Bun venit Gemelu,
     despre sistemul Ursu vezi ca sunt destule discutii pe forum la noi si in alte parti, sfatul meu este sa te mai gandesti inainte sa incepi sa investesti!

Numai bine si succes!
:hi:
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: Gemelu din Iulie 06, 2014, 01:22:46 AM
Citat din: Cipi din Iunie 29, 2014, 10:08:07 AMsingura lui problema e ca e confectionat din panel de 1,9 cm, stupii lui Ursu din acelasi material
Deci din cate inteleg ar fi niste reclamatii cu privire la faptul la materialul din care sunt facuti stupii "bio" sau doar alte modele de stupi facute de acelasi constructor? In videoclip pare lemn, si oricum destul de gros. Dar daca spuneti voi... poate constructorul are o justificare?


Citat din: SPYKAL din Iunie 28, 2014, 09:20:03 PM
Citat din: Gemelu din Iunie 28, 2014, 08:28:22 PM
.......cred ca ar fi optim pentru un incepator sa iau cativa stupi bio cu familii cu tot de la profesorul Ioan Ursu. Am vazut un videoclip in care tot un argesean, Crino de la Campulung Muscel a cumparat de la el.
Ai luat legatura cu respectivul sa vezi ce parere are despre aceasta asa zisa "inventie"? http://liviuroman.com/apiardeal.ro/forum-discutii/index.php?topic=7296.0;topicseen (http://liviuroman.com/apiardeal.ro/forum-discutii/index.php?topic=7296.0;topicseen)
Tocmai asta este, ca as dori sa vorbesc cu acest domn Crino. Daca cineva (sau chiar el) ma poate ajuta cu datele de contact il rog sa-mi dea un mesaj privat. Ma intereseaza cat de multumit este de achizitia facuta, cum s-a descurcat cu transportul, etc. Apropo' exista vreun sistem de curier sau prin posta pentru livrare de stupi si roiuri?


Citat din: Cipi din Iunie 29, 2014, 10:08:07 AM... cat despre stupii lui Ursu... mult marketing, la ceva ce nu face banii.
Intradevar are un marketing de invidiat. Dar cred ca cel putin pentru proiectul pe care il are acum in dezvoltare cu 3 familii de cate 6 rame intr-un stup complet, cred ca face banii. Ma poate lamuri cineva cum e cu pretul de vanzare la roiuri? Am inteles ca pretul se calculeaza dupa nr de rame. este un pret pe rama. Dar pretul pe rama este acelasi si la un roi pe 3 rame si la unul pe 6 rame? Roiul 3R este jumate de pret din 6R?
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: Cipi din Iulie 06, 2014, 03:11:13 AM
toti stupii facuti de acest tamplar, ca-s modelul lui ursu, ca-s alt model sunt din acelasi material, 1,9 cm, nu pentru ca are un motiv intemeiat, ci pur si simplu nu are material mai gros, firma care produce aceste panouri din lemn de molid, nu face panouri mai groase.  Sfatul meu - uta-l pe Ursu! Mai bine iti iei lazi orizontale pe 20 de rame, foarte bune pentru stationar.  I-am propus acestui tamplar ca-i aduc eu scandura mai groasa sa-mi faca mie niste lazi mai sanatoase... raspunsul lui a fost... NU!
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: cornelioandanciu din Iulie 06, 2014, 01:00:38 PM
Ii este greu sa regandeasca cotele...
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: Cris din Iulie 06, 2014, 09:51:48 PM
Citat din: Gemelu din Iulie 06, 2014, 01:22:46 AM
Intradevar are un marketing de invidiat. Dar cred ca cel putin pentru proiectul pe care il are acum in dezvoltare cu 3 familii de cate 6 rame intr-un stup complet, cred ca face banii
Dece ai creste  3 familii pe 6 rame într/un stup? Ii cresti pe balcon (http://www.rasunetul.ro/stup-bloc)? :D
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: Gemelu din Iulie 08, 2014, 11:50:39 PM
Nu am zis ca voi creste 3 familii pe numai 6 rame fiecare. intentionez doar sa merg pana in primavara asa, apoi voi mai cumpara alte cutii de biostup (sau alte modele in functie de rezultate). Doar ca oferta de vanzare, pare accesibila. Adica 18 rame full de puiet cu musca (3 roiuri pe cate 6 rame) si lada de biostup complet echipata pentru 1.000 lei (10 milioane vechi) cred ca este un pret rezonabil pentru ambele parti.  Tocmai de aceea intrebam care mai este pretul la "materialul biologic"? Ce stiam mai demult era la 40-50 lei pe rama. Dar nu am inteles, daca iau un roi pe 6 rame, costa cat 2 roiuri pe 3 rame? sau cum merg preturile? Banuiesc ca si in functie de luna in care se face tranzactia.
Va rog mult, lamuriti-ma si pe mine cu treaba asta cu pretul.
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: sorin apicultor din Iulie 09, 2014, 05:56:20 AM
Sfatul meu este sati faci singur stupii din polistiren extrudat de 5 cm. cu 350 lei iti construiesti 4lazi pe 10R cu magazie 1/2 si 2lazi pe 12 R cu magazie 1/2.Merita!
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: Aurel din Iulie 09, 2014, 09:23:39 PM
  Eu unu nu mi-as face astfel de stupi (polistiren ), din urmatorul motiv:
  Stim cu totii ca nu toata perioada anului stupii sant incarcati.Mai bine zis nu au greutate.Ce te faci daca vine o vijelie cum a fost chiar zilele astea in unele zone?Polistirenul are o flotabilitate foarte mare si deci este foarte usor.E de ajuns ca stupii sa-ti fie rasturnati si iaca necazul! Am patit asta cu stupi de lemn care sant cu mult mai grei si stabili.
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: sorin apicultor din Iulie 09, 2014, 10:49:25 PM
poti pune o greutate pe ei si stupii ar trebui pusi foarte aproape de sol
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: sorin apicultor din Iulie 09, 2014, 10:53:12 PM
eu am stupi din polistiren si la 6-30 dimineata albina este deja afara.La stupii din lemn albina iese mai tarziu.am stupiila tei si este umbra.
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: Gemelu din Iulie 10, 2014, 05:50:48 AM
Am si asta in plan sa incerc. Dar imi puteti da niste schite si indicatii despre cum se face? Este mult mai ieftin si usor pentru cineva care nu are scule si pricepere de tamplar de facut din polistiren. De fapt am un stup din polistiren extrudat de 2 cm pe care l-am dat tatalui meu de curand si a pus un roi fugit in el. Nu este problema sa-l zboare vantul. Este prins cu o chinga, si chinga poate fi fixata si de suportul rigid al stupului (picioare, palet etc). Dar tot nu mi-ati raspuns la intrebare:
Cat costa o rama de roi? sau altfel spus, este bun pretul de 300 (3 milioane) pentru o familie pe 6 rame?
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: SPYKAL din Iulie 10, 2014, 08:24:24 AM
Gemelu, uite incearca si varianta asta de stupi daca tot vrei polistiren.....(nu ma acuzati de reclama gratuita....   :D :D :D :D :D :P :P :P)
http://www.stupi.ro/index.php?page=descriere-stup-ro-stupi (http://www.stupi.ro/index.php?page=descriere-stup-ro-stupi)
http://faroger.ro/uploads/images/stupi/oferta_de_pret.pdf (http://faroger.ro/uploads/images/stupi/oferta_de_pret.pdf)
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: TDI din Iulie 10, 2014, 08:28:00 AM
După ce o sa vadă lista de preturi, l-ai convins definitiv!
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: SPYKAL din Iulie 10, 2014, 08:49:26 AM
Citat din: TDI din Iulie 10, 2014, 08:28:00 AM
După ce o sa vadă lista de preturi, l-ai convins definitiv!
Si asta este adevarat, dar face toti banii. Stiu ce spun. Intotdeauna acolo unde exista o buna calitate este si un pret.....bun.
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: sorin apicultor din Iulie 10, 2014, 09:25:30 PM
Sunt foarte buni stupii de la faroger (dupa reclama)dar personal decat sa platesc 300 lei pentru un stup mai bine imi cumpar un roi
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: SPYKAL din Iulie 11, 2014, 05:35:28 PM
Citat din: sorin apicultor din Iulie 10, 2014, 09:25:30 PM
Sunt foarte buni stupii de la faroger (dupa reclama)dar personal decat sa platesc 300 lei pentru un stup mai bine imi cumpar un roi
...... si il pui in....caciula?  =)) =)) =)) =)) Ce faci cu el?!!! Ai idee macar cum se lucreaza cu acesti stupi?
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: dodo79 din Iulie 12, 2014, 12:35:07 AM
Citat din: sorin apicultor din Iulie 10, 2014, 09:25:30 PM
Sunt foarte buni stupii de la faroger (dupa reclama)dar personal decat sa platesc 300 lei pentru un stup mai bine imi cumpar un roi
incearca  si vinde un roi si cumpara un stup de poliuretan.invata sa lucrezi cu el si mai vb.nu e mult diferit lucrul fata de lemn doar ca trebuie sa ai grija sa tii cont de niste lucruri pe timpul iernarii.si e mult mai usor de manipulat.
daca stateai in zona mea iti dadeam eu unul imprumut.
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: TDI din Iulie 12, 2014, 12:42:38 AM
Eu am achizitionat 40 de lăzi pe 12 rame cu 6400 ron mai ieftin decât m-ar fi costat 40 de stupi de la Faroger cu 10 rame. Explicati-mi in maxim 500 de cuvinte ce fac lăzile alea de diferenta de bani. Unde-i plus-valoarea materializata-n pret si ulterior in toate aspectele care tin de viată unei familii de albine?
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: Gemelu din Iulie 12, 2014, 12:52:08 AM
Ce sa zic....vazand stupina lui @SPIKAL este INCANTATOR.... TENTANT!!! Dar daca as lua deocamdata doar un soclu (fund) Corp 1/1 sau 3/4 si capac ar fi suficient pentru prima etapa pentru a-l popula cu un roi nou pana la iarna? Vreau sa spun ca fara podisor, deoarece am vazut ca foarte multa lume foloseste folia intre capac si corp.  Si ma gandeam pentru inceput ca mi-ar fi suficient doar corp de baza, fara cat sau magazie in prima faza. Dealtfel am observat ca si SPIKAL si altii pe la noi chiar daca e vorba de multietajat nu ierneaza pe doua corpuri.
Si cred ca aceiasi stupi sunt si la http://viitorsanatos.ro/viitorsanatos/category.php?id_category=57 (http://viitorsanatos.ro/viitorsanatos/category.php?id_category=57) de unde as vrea sa iau si niste rame cu faguri din plastic si alte unelte si accesorii.
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: mmacreanu din Iulie 12, 2014, 01:46:16 PM
Citat din: Gemelu din Iulie 12, 2014, 12:52:08 AM
Ce sa zic....vazand stupina lui @SPIKAL este INCANTATOR.... TENTANT!!! Dar daca as lua deocamdata doar un soclu (fund) Corp 1/1 sau 3/4 si capac ar fi suficient pentru prima etapa pentru a-l popula cu un roi nou pana la iarna? Vreau sa spun ca fara podisor, deoarece am vazut ca foarte multa lume foloseste folia intre capac si corp.  Si ma gandeam pentru inceput ca mi-ar fi suficient doar corp de baza, fara cat sau magazie in prima faza. Dealtfel am observat ca si SPIKAL si altii pe la noi chiar daca e vorba de multietajat nu ierneaza pe doua corpuri.
Si cred ca aceiasi stupi sunt si la http://viitorsanatos.ro/viitorsanatos/category.php?id_category=57 (http://viitorsanatos.ro/viitorsanatos/category.php?id_category=57) de unde as vrea sa iau si niste rame cu faguri din plastic si alte unelte si accesorii.

poti incepe cu o configuratie soclu, corp 1/1 si capac ... il folosesti un sezon si tragi concluzii daca se merita pretul fata de unu din lemn.  Folia se foloseste mereu (cu sau fara podisor) insa podisorul acela tine loc si de hranitor.
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: dodo79 din Iulie 12, 2014, 03:50:34 PM
Citat din: TDI din Iulie 12, 2014, 12:42:38 AM
Eu am achizitionat 40 de lăzi pe 12 rame cu 6400 ron mai ieftin decât m-ar fi costat 40 de stupi de la Faroger cu 10 rame. Explicati-mi in maxim 500 de cuvinte ce fac lăzile alea de diferenta de bani. Unde-i plus-valoarea materializata-n pret si ulterior in toate aspectele care tin de viată unei familii de albine?
exact 500 de cuvinte? :D
nu am nevoie.sa mai discutat aici dar pe alt topic.iti spun doar cateva diferente.tu sa faci un calcul.
perioada de utilizare,greutatea,ptr iernat nu ai devoie decat de o folie sub capac si  o diafragma de 4 mm.(fara saculeti,carpe,poliester.......),hranitor-izgonitor orizontal(castig o rama)
acum calculeaza cat timp iti ia sa impachetezi ,despachetezi 40 stupi(toamna ,primavara).dar sute.
mentinerea temperaturii optime ptr iernat.in poliuretan nu se simte schimbarea brusca de temperatura.mai vrei? :hi:
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: SPYKAL din Iulie 12, 2014, 03:55:14 PM
Citat din: TDI din Iulie 12, 2014, 12:42:38 AM
Eu am achizitionat 40 de lăzi pe 12 rame cu 6400 ron mai ieftin decât m-ar fi costat 40 de stupi de la Faroger cu 10 rame. Explicati-mi in maxim 500 de cuvinte ce fac lăzile alea de diferenta de bani. Unde-i plus-valoarea materializata-n pret si ulterior in toate aspectele care tin de viată unei familii de albine?
500 de cuvinte sunt prea putine sa iti pot explica cat de mare este diferenta. Cumpara un stup din poliuretan, ierneaza o familie in el si ai sa vezi tu singur care este diferenta dintre cele doua modele iar dupa aceea mai discutam. Eu am vazut aceasta diferenta. Convinge-te si tu. Stima si respect!!!
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: dodo79 din Iulie 12, 2014, 03:57:06 PM
Citat din: SPYKAL din Iulie 12, 2014, 03:55:14 PM
Citat din: TDI din Iulie 12, 2014, 12:42:38 AM
Eu am achizitionat 40 de lăzi pe 12 rame cu 6400 ron mai ieftin decât m-ar fi costat 40 de stupi de la Faroger cu 10 rame. Explicati-mi in maxim 500 de cuvinte ce fac lăzile alea de diferenta de bani. Unde-i plus-valoarea materializata-n pret si ulterior in toate aspectele care tin de viată unei familii de albine?
500 de cuvinte sunt prea putine sa iti pot explica cat de mare este diferenta. Cumpara un stup din poliuretan, ierneaza o familie in el si ai sa vezi tu singur care este diferenta dintre cele doua modele iar dupa aceea mai discutam. Stima si respect!!!
cine vrea sa inteleaga ,va intelege si din cateva cuvinte.cine nu vrea poti sa ii scrii si un roman  :hi:
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: TDI din Iulie 12, 2014, 04:04:23 PM
Nu-mi lua afirmatiile in nume de rău, am citit tot topicul dar având in vedere ca nu sunt intr-o economie de piata care sa-mi permită sa investesc la modul ideal, incercam sa vad dincolo de cuvinte, incercam sa-mi asum viziunea celor care folosesc aceste lăzi. Piata de desfacere e cum esi chiar daca ai produsele obtinute din stupina trebuie sa poti sa si vinzi suficient la un pret suficient. Dar nu am reusit sa fiu suficient de clar. Pe aceasta cale cer utilizatorilor acestor lăzi care au in spate experienta lazilor din lemn sa facă o sinteza a avantajelor lazilor de poliuretan, diferente de producție, calitatea iernarii, etc - intr-un singur loc si cu experienta personala relevata, cu alte cuvinte o reclama cu suflet. Va multumesc anticipat chiar si pentru un răspuns primit in privat.
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: dodo79 din Iulie 12, 2014, 04:15:06 PM
Citat din: TDI din Iulie 12, 2014, 04:04:23 PM
Nu-mi lua afirmatiile in nume de rău, am citit tot topicul dar având in vedere ca nu sunt intr-o economie de piata care sa-mi permită sa investesc la modul ideal, incercam sa vad dincolo de cuvinte, incercam sa-mi asum viziunea celor care folosesc aceste lăzi. Piata de desfacere e cum esi chiar daca ai produsele obtinute din stupina trebuie sa poti sa si vinzi suficient la un pret suficient. Dar nu am reusit sa fiu suficient de clar. Pe aceasta cale cer utilizatorilor acestor lăzi care au in spate experienta lazilor din lemn sa facă o sinteza a avantajelor lazilor de poliuretan, diferente de producție, calitatea iernarii, etc - intr-un singur loc si cu experienta personala relevata, cu alte cuvinte o reclama cu suflet. Va multumesc anticipat chiar si pentru un răspuns primit in privat.
afirmatia mea nu sa referit la tine.imi cer scuze.era si postarea ta.de obicei sunt carcotasi care cauta nod in papura fara motiv.noi nu vrem sa facem presiune asupra lor,doar sa explicam cat putem de bine modul de lucru cu acest tip de stup.eu nu fac reclama firmei care o produce.ba mi-ar placea sa vina concurenta ca sa mai scada preturile.
cu stupi de lemn nu am lucrat ,doar am ajutat.se simte diferenta la transport si manipulare.se igienizeaza mult mai usor.exact ca si la lemn,Apicultorul este cel care face diferenta productie.
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: Gemelu din Iulie 15, 2014, 11:37:37 AM
Asadar m-am hotarat. Voi lua un set de stup de poliuretan. Ma gandesc insa si sa incerc sistemul de multietajat cu corpuri de 3/4 in sistemul pe care ni l-a aratat Dan Margarit. Am o nedumerire referitor la constructia stupului de poliuretan. Din pozele de la Faroger nu-mi dau seama cum este urdinisul. Este prin soclu? Corpul de cuib 1/1 pare sa aiba un decupaj pentru urdinis. Desi daca soclul este cu posibilitatea e a i se atasa si colectorul lor de polen, inseamna ca albinele pot intra prin soclu, deci daca voi folosi pentru cuib corpuri de 3/4 nu ar fi o problema.
Ma lamuriti cum e cu urdinisul?
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: Gemelu din Iulie 15, 2014, 12:52:29 PM
Si mai am o intrebare despre echipamente din poliuretan
Au acolo o roinita cu 6 rame cu hranitor ce se poate transforma in 2 nuclee pe cate 3 rame. Ce rame foloseste? Am citit sau vazut ceva despre ea si eu am inteles ca poate fi folosita pentru a pastra peste iarna matci de rezerva. Oare am inteles bine? La ce si cum se foloseste?
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: dodo79 din Iulie 15, 2014, 01:07:47 PM
sa o luam pe rand.
urdinisul se afla in soclu.
acel decupaj din 1/1 este ptr scarita atunci cand vrei sa inchizi urdinisul(ex. ptr transport.)
colectorul de polen se aseaza pe soclu.si el are prevazut o scarita care in momentul in care vrei sa activezi colectorul acea scarita inchide soclul si toate albinele intra prin colector.
colectorul mai are 2 gauri patrate pe lateral.acelea trebuie lasate libere ptr trantori ,eventual matca.
mai exista un soclu cu colector incorporat.nu il recomand.toata mizeria se aduna in el si e naspa de curatat.in plus iarna are mai mult aer decat soclul normal.
cand cumperi trebuie specificat ca vrei corp 3/4 cu decupaj ptr scarita,altfel vei primi fara si va fi greu de inchis.
daca vrei poti cumpara si in pat cald doar ca trebuie specificat.
roinita este pe 6 rame cu diafragma totala si 2 urdinise opuse. deci se poate folosi la 2 roiuri pe 3 rame.
daca ai alte nelamuriri te putem ajuta
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: dodo79 din Iulie 15, 2014, 01:09:01 PM
roinita este ptr rame 1/1.daca ceri soclu in pat cald nu vei putea utiliza colectorul de polen. :hi:
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: Gemelu din Iulie 15, 2014, 09:02:14 PM
La sistemul de pat cald sau rece nici nu m-am mai gandit. Voi cum folositi? In pat cald care sunt diferentele pentru impachetare si rest?
Stiu ca se lucreaza mai usor la stup in pat cald pentru ca se manipuleaza ramele mai usor din spatele stupului. In ret nu stiu ce implica pat cald, daca mai sunt si alte diferente ale modului de lucru, si care sunt avantaje-dezavantaje intre cele doua sisteme. Cel putin momentan nu ma gandesc la colectarea polenului.

Daca iau corp 3/4 cu decupaj pentru scarita, acesta poate fi folosit si pentru cat de magazie? Sau doar pentru cuib?
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: dodo79 din Iulie 15, 2014, 10:49:18 PM
Citat din: Gemelu din Iulie 15, 2014, 09:02:14 PM
La sistemul de pat cald sau rece nici nu m-am mai gandit. Voi cum folositi? In pat cald care sunt diferentele pentru impachetare si rest?
Stiu ca se lucreaza mai usor la stup in pat cald pentru ca se manipuleaza ramele mai usor din spatele stupului. In ret nu stiu ce implica pat cald, daca mai sunt si alte diferente ale modului de lucru, si care sunt avantaje-dezavantaje intre cele doua sisteme. Cel putin momentan nu ma gandesc la colectarea polenului.

Daca iau corp 3/4 cu decupaj pentru scarita, acesta poate fi folosit si pentru cat de magazie? Sau doar pentru cuib?
majoritatea il folosim in pat rece.corpul 3/4 se poate folosi atat ptr corp cat si ptr magazie.acel decupaj este ptr scarita de la urdinis.daca vrei sa il folosesti ca si magazie nu e nici o problema.
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: Gemelu din Iulie 16, 2014, 02:07:04 PM
Tocmai am discutat cu cei de la viitor sanatos.ro la care comand stupii de la FOROGER dar si cateva alte produse, si mi-au spus ca pot folosi colectorul de polen (130 lei fara TVA) fara soclu (72lei fara TVA) daca stupii nu sunt asezati pe jos ci pe un suport. Soclul cu colector de polen integrat este mai scump.
De altfel vazusem si in poza DSC07407.JPG postata de @dodo79 ca din cei 4 stupi de pe suport, primul si al treilea au soclu si colector de polen (avand si podisor cu hranitor), iar al doilea are doar soclu in timp ce al patrulea are doar colector de polen. Nu-mi dau seama cum este construit acest colector, se poate ierna doar cu el sau trebuie si soclul pus? Colectorul are fund AV?
De ce al doilea are pusa folie si pe fund?
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: dodo79 din Iulie 16, 2014, 02:33:20 PM
sa te lamuresc.primul si al treilea are si soclu si colector.ai vazut bine.
al 2-lea are folie pusa si pe soclu ptr ca nu era populat atunci.aveam doar rame si le-am protejat impotriva gaselnitei.
al 4-lea stup este pe soclu si nu pe colector.daca observi soclul este intors cu urdinisul in spate.ce se vede este partea din spate a soclului. :hi:
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: Gemelu din Iulie 16, 2014, 02:53:39 PM
Deci pot folosi si ierna stupul doar cu colector de polen si fara soclu?
intr-adevar, nu am fost pea atent ca lipsea scandura de zbor fiind in spate.
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: dodo79 din Iulie 16, 2014, 09:44:58 PM
Citat din: Gemelu din Iulie 16, 2014, 02:53:39 PM
Deci pot folosi si ierna stupul doar cu colector de polen si fara soclu?
intr-adevar, nu am fost pea atent ca lipsea scandura de zbor fiind in spate.
se poate ierna dar e riscant.daca temperatura scade sub -14 grade atunci ar trebui introdusa tavita(siber).colectorul nu are prevazut acest siber.colectorul de polen are sita pe o suprafata mai mare decat fundul anti varoua.deci aerul intra pe o suprafata mai mare.
pana in primavara in tavita colectorului vei avea mizerii pe care greu le vei curata.
atasez o poza ca sa vezi diferenta dintre soclu si colector
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: Gemelu din Iulie 20, 2014, 08:42:47 PM
Vineri mi-a sosit comanda de poliuretan. Am comandat urmatoarele componente: soclu poliuretan cu fund AV, corp 1/1 in pat rece, corp 3/4 (am cerut cu decupaj pentru scarita, dar mi-au trimis fara), capac. Nu am luat podisor hranitor desi cred ca ar fi fost necesar. Am vrut sa iau un podisor plin, dar mi-au spus ca e cam subtire, si dupa cativa ani se deformeaza. Inca nu am montat. Il voi monta zilele viitoare. 

Am mai comandat si o roinita din poliuretan pe 6 rame.Pe aceasta am montat-o, nu mi-a luat mai mult de 15-20 de minute. Se poate diviza cu o diafragma totala din placaj  in doua compartimente de cate 3 rame, avand si doua urdinisuri separate la capete opuse. Deasupra ramelor are un podisor cu 2 hranitoare pentru cele doua compartimente. Ca prima impresie despre aceasta cred ca ar fi bine daca podisorul s-ar putea "rupe" in doua parti pentru a putea deschide separat cele doua compartimente de nucleu. Daca ai doua nuclee cu matci si deschizi capacul (podisorul) la amandoua deodata, nu prea le vad bine. Daca s-ar putea deschide pe rand, ar fi ok, poate cei de la FAROGER reusesc sa faca ceva. Si ar mai fi un mic inconvenient cu diafragma. Daca pui mai mult de 3 rame diafragma ramane pe afara. Ar fi bine sa poti pune si diafragma in margine, sa nu o lasi pe undeva.

Din curiozitate, am mai achizitionat 2 rame 1/1 cu foita din plastic.Arata bine, si pentru mine cred ca sunt rentabile la pret daca si albinele le vor accepta cu bine. Altfel cu foita cumparata, rame cumparate, capse, sarma, cuisoare, manopera gaurire, insarmare si lipit foita pe sarme cred ca ies mai scump. Cel putin pana se formeza mana, e foaaaarte migalos, la lipirea foitei mai gresesc cu presiunea pe pinten, si mai tai foita.

Si pentru ca am avut ceva de furca cu albinele roitoare ale tatalui meu (am avut de prins doua roiuri) am gasit la http://viitorsanatos.ro/viitorsanatos/search.php?orderby=position&orderway=desc&search_query=abejar (http://viitorsanatos.ro/viitorsanatos/search.php?orderby=position&orderway=desc&search_query=abejar) de unde am comandat stupul de poliuretan, PASTA ABEJAR despre care am citit ca ajuta la prins roiurile. Char functioneaza? Din pacate nu pot incerca, nu mai aveau, dar am primit in schimp un flacon cu "ulei de melisa", un ulei aromatic obtinut din planta roinita. In afara de utilizarea in aromaterapie are vreo utilizare si in apicultura?

Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: SPYKAL din Iulie 20, 2014, 09:29:09 PM
Citat din: Gemelu din Iulie 20, 2014, 08:42:47 PM
Vineri mi-a sosit comanda de poliuretan. Am comandat urmatoarele componente: soclu poliuretan cu fund AV, corp 1/1 in pat rece, corp 3/4 (am cerut cu decupaj pentru scarita, dar mi-au trimis fara), capac. Nu am luat podisor hranitor desi cred ca ar fi fost necesar. Am vrut sa iau un podisor plin, dar mi-au spus ca e cam subtire, si dupa cativa ani se deformeaza. Inca nu am montat. Il voi monta zilele viitoare. 
Hranitorul/izgonitor iti este extrem de necesar asa ca fa bine si comanda-l.

Citat din: Gemelu din Iulie 20, 2014, 08:42:47 PM
Am mai comandat si o roinita din poliuretan pe 6 rame.Pe aceasta am montat-o, nu mi-a luat mai mult de 15-20 de minute. Se poate diviza cu o diafragma totala din placaj  in doua compartimente de cate 3 rame, avand si doua urdinisuri separate la capete opuse. Deasupra ramelor are un podisor cu 2 hranitoare pentru cele doua compartimente. Ca prima impresie despre aceasta cred ca ar fi bine daca podisorul s-ar putea "rupe" in doua parti pentru a putea deschide separat cele doua compartimente de nucleu. Daca ai doua nuclee cu matci si deschizi capacul (podisorul) la amandoua deodata, nu prea le vad bine. Daca s-ar putea deschide pe rand, ar fi ok, poate cei de la FAROGER reusesc sa faca ceva. Si ar mai fi un mic inconvenient cu diafragma. Daca pui mai mult de 3 rame diafragma ramane pe afara. Ar fi bine sa poti pune si diafragma in margine, sa nu o lasi pe undeva.
Roinita poate fi folosita cu succes ca si un stup pe 6 rame. Chiar functioneaza foarte bine. Daca faci doua roiuri in compartimente le poti desparti foarte usor cu o folie prinsa de diafragma, dar nu ai absolut nicio problema daca nu pui asa ceva albina nu trece in cealalta parte.

Citat din: Gemelu din Iulie 20, 2014, 08:42:47 PM
Din curiozitate, am mai achizitionat 2 rame 1/1 cu foita din plastic.Arata bine, si pentru mine cred ca sunt rentabile la pret daca si albinele le vor accepta cu bine. Altfel cu foita cumparata, rame cumparate, capse, sarma, cuisoare, manopera gaurire, insarmare si lipit foita pe sarme cred ca ies mai scump. Cel putin pana se formeza mana, e foaaaarte migalos, la lipirea foitei mai gresesc cu presiunea pe pinten, si mai tai foita.
Vezi ca foita de plastic trebuie data cu ceara astfel nu o va lua in crestere. Stima si respect!!!

Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: dodo79 din Iulie 20, 2014, 10:20:58 PM
Nu vad de ce un podisor plin.cum vei folosi hranitorul.gandestete ca ,cu acest hranitor salvezi o rama in stup.
degeaba ai comandat la magazin 3/4 cu decupaj.acelea se fac doar la cerere.trebuia sa ceri de la faroger asa ceva.
ca sa folosesti roinita cu mai mult de 3 rame va trebui sa tai acel suport-canal ptr diafragma la nivelul leatului suport ptr rame(deasupra ramelor).altfel intre rama3 si 4 vei avea o distanta mai mare.
ce pret avea rama de plastic?
banuiesc  ca ti-a luat 20 minute sa asamblezi roinita cu surubelnita de mana.cu cea cu acumulator iti ia maxim 3 minute :D
:hi:
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: Gemelu din Iulie 21, 2014, 07:14:10 PM
Citat din: SPYKAL din Iulie 20, 2014, 09:29:09 PMHranitorul/izgonitor iti este extrem de necesar asa ca fa bine si comanda-l.
Citat din: dodo79 din Iulie 20, 2014, 10:20:58 PMNu vad de ce un podisor plin.cum vei folosi hranitorul.gandestete ca ,cu acest hranitor salvezi o rama in stup.
Podisor cu hranitor izgonitor voi comanda sigur cu prima ocazie. Deja mi-am dat seama de gresala facuta si de utilitatea lui.

Pentru roinita, in varianta cu 2 nuclee pe cate 3 rame, m-am gandit si la posibilitatea de a pune 1 sau 2 bucati de folie deasupra ramelor, dar nu ar mai ajunge albinele la hranitor. Oricum, pana voi fi in aceasta situatie cred ca mai trece ceva timp, asa ca ...
Citat din: dodo79 din Iulie 20, 2014, 10:20:58 PMca sa folosesti roinita cu mai mult de 3 rame va trebui sa tai acel suport-canal ptr diafragma la nivelul leatului suport ptr rame(deasupra ramelor).altfel intre rama3 si 4 vei avea o distanta mai mare.
Deci aceste modificari-imbunatatiri ar trebui facute pentru viitor de constructor (FAROGER) pentru ca eu si altii daca modificam facem carpeala. dar suntem nevoiti sa o facem. Nu este un repros sau o critica pentru FAROGER, este doar o propunere de a imbunatati roinita.
Intr-adevar mi-a luat cam 15-20 de minute de cand am deschis cutia pana m-am hotarat sa iau masina de gaurit insurubat si am terminat montajul.
Ramele din plastic1/1 le-am luat cu 8,5 lei bucata. Chiar vroiam sa intreb cum as putea mai usor sa ceruiesc foita? Nu am prea multa ceara sa fac probe. Dupa ce o topesc (cred ca la bain-marie), se poate pulveriza cumva? Ori o intind cu pensula? sau o torn pe fundatia de plastic si o intind pe el....ca pe clatita in tigaie...?
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: rarescyp din Iulie 21, 2014, 10:36:53 PM
cu un trafalet de acela mic....topesti ceara intr-un vas mic si o intini cu acel trafalet....acel trafalet il vei folosi oar pt ceruire....spor
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: Cipi din Iulie 21, 2014, 11:05:57 PM
unii zic ca merge mai bine cu o pensula.
revenind la poliuretan, astazi am vorbit cu patronul unui magazin apicol ca mai exista o firma la noi in tara care mai produce stupi din poliuretan la un pret mult mai bun, fabrica e undeva pe langa Bucuresti, mi-a si zis cum se numeste firma, dar am uitat. O sa-l intreb maine.
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: Cipi din Iulie 22, 2014, 11:16:36 AM
Am aflat, stupii sunt fabricati de firma AMEL INDUSTRY - Prahova. http://amel-industry.com/ (http://amel-industry.com/)
Stupii de la FAROGER arata mult mai bine, dar sunt şi mai scumpi.
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: dodo79 din Iulie 22, 2014, 02:27:02 PM
Citat din: Gemelu din Iulie 20, 2014, 08:42:47 PM
Din curiozitate, am mai achizitionat 2 rame 1/1 cu foita din plastic.Arata bine, si pentru mine cred ca sunt rentabile la pret daca si albinele le vor accepta cu bine. Altfel cu foita cumparata, rame cumparate, capse, sarma, cuisoare, manopera gaurire, insarmare si lipit foita pe sarme cred ca ies mai scump. Cel putin pana se formeza mana, e foaaaarte migalos, la lipirea foitei mai gresesc cu presiunea pe pinten, si mai tai foita.
Ramele din plastic1/1 le-am luat cu 8,5 lei bucata.
daca bine tin minte,la targuri am vazut rama gata insarmata la 2 lei bucata(2,5 lei).cu foita de 3 lei ajungi la maxim 5,5 lei.
la targ la Blaj am vazut rama plastic polonia la 6 lei (6,5 lei).
cam multisor.
ptr lipirea foitei foloseste un acumulator de masina si lipesti in cateva minute un stup intreg.
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: Gemelu din Octombrie 22, 2014, 02:13:56 PM
Am si eu nevoie de un stat:
Stupii nostri (eu cu tata) sunt destul de slabi, nu au avut cules mai deloc, in august-septembrie a trebuit sa mai completam cu sirop de zahar. Lipsa de experienta m-a facut sa le blochez cuibul la un momentdat, si am suspendat o vreme hranirea. Ar fi trebuit (acum stiu) sa fac hraniri de stimulare dar....
La aceasta ora, au relativ putina albina, si nici rezervele nu sunt prea mari. As vrea sa le mai ofer niste miere, si am hotarat sa cumpar, atat pentru completare acum (in ceasul al doispelea), cat si pentru completare si ulterior stimulare dupa ianuarie cand se mai poate umbla.
Cineva m-a sfatuit sa iau miere de rapita, fiind "mai fina".  Este intr-adevar buna pentru iernat mierea de rapita? fiind cristalizata, o mai pot transforma in sirop? as vrea sa-l mai dau cu ceapa si usturoi, pina impachetez. Am mai dat niste sirop de miere (poliflora din rezerva cumparata pentru consum propriu) cu suc de ceapa, si a fost foarte bine primit de albinute.
Va multumesc si m-as bucura daca mi-ati raspunde cat mai curand, astfel incat sa am timp sa cumpar si sa le dau mierea.
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: Vyktor din Octombrie 22, 2014, 05:28:09 PM
Salut
Depinde acum ce inseamna putina albina. Daca ai sub 5 rame eu zic sa unifici si sa alegi ramele cu cea mai multa miere pe care sa  le lasi in stup. Adica daca unifici doua familii,  sa alegi ramele cu cea mai multa miere de la ambele. Si aici mai este un aspect, cata miere are rama pe care o consideri ca fiind cu cea mai multa.
Mai vin o cu ceva detalii si poate vei primi sfaturi si de la cei mai experimentati

PS Am uitat sa mentionez ca este doar parerea mea,  pentru care ar fi trebuit sa cer aprobare pentru a posta :D
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: aditza_71 din Octombrie 22, 2014, 09:33:04 PM
Gemelu , mierea de rapita nu este buna pt. iernat, dar daca o transformi in sirop e buna.Numai ca la ora asta nu mai poti  sa le dai sirop , trebuie sa astepti primavara.  Acum i-a si cauta de la cineva de  incredere miere  poliflora sau de floarea-soarelui si le dai pt. completare deasupra ramelor, daca este cristalizata si albinutzele o vor trage pe rame. Sau daca ai podisor jumatate din plasa poti sa pui mierea cristalizata pe plasa si la fel albinele o vor trage imediat.
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: dodo79 din Octombrie 22, 2014, 10:12:16 PM
Eu anu trecut am avut unul pe 4 rame si am ieșit bine din iarna.
La cineva care nu a avut miere am pus turta de toamna si au ieșit toate fara probleme
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: Gemelu din Octombrie 23, 2014, 02:15:23 PM
Citat din: dodo79 din Octombrie 22, 2014, 10:12:16 PM
Eu anu trecut am avut unul pe 4 rame si am ieșit bine din iarna.
Dar cred ca vorbesti despre cei din poliuretan. Nici eu nu ma sperii pentru aceia (am 2), dar in stupii de lemn iernarea in horn e mai gea, cred eu. Stupii de poliuretan deja sunt mai puternici, desi au avut aceleasi conditii ca ceilalti.
Ma gandeam sa cumpar 10-15 kg miere pe care s-o dau in mai multe feluri:
Am o familie asa de slaba, incat ma gandesc sa fac zilele astea un mininucleu pe 3 rame jumatati de 1/2 in care sa pun matca si albinele, si daca mai ramane musca, sa le unific cu alta familie. Mai trebuie sa iau masuri de evitat riscurile la unificare (metoda ziarului etc), sau e suficient o egalare a mirosului celor doua grupuri si unirea directa?
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: Gemelu din Octombrie 23, 2014, 02:23:28 PM
Citat din: Vyktor din Octombrie 22, 2014, 05:28:09 PM
PS Am uitat sa mentionez ca este doar parerea mea,  pentru care ar fi trebuit sa cer aprobare pentru a posta :D
PS si eu!!!
Nu vad de ce trebuie ceruta aprobare, cred ca toti am primit aprobarea de a ne posta parerile atata timp cat respectam regulile si ne comportam civilizat.
Eu CRED ca forumul este locul unde se cere si se ofera sfaturi, nimeni nu e obligat sa le urmeze. Sunt doar pareri si sfaturi nu PROCEDURI DE LUCRU.
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: Vyktor din Octombrie 23, 2014, 02:46:13 PM
Anul trecut am iernat si eu un roi pe patru rame. Este adevarat, a iesit din iarna,  dar n am vazut nici gram de miere de la el anul asta. Eu de asta  am zis sa unifici pentru ca daca in primavara ai o familie puternica poti spera si la ceva productie altfel....putin probabil.

PS din nou....Era o aluzie la faptul ca un membru.....al forumului....imi reprosa ca eu la trei postari imi dau cu parerea ceea ce nu prea iese la socoteala tinand cont de faptul ca am vreo trei sute si ceva de postari. Matematic vorbind....nu iese :P
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: dodo79 din Octombrie 25, 2014, 01:20:26 PM
Citat din: Vyktor din Octombrie 23, 2014, 02:46:13 PM
Anul trecut am iernat si eu un roi pe patru rame. Este adevarat, a iesit din iarna,  dar n am vazut nici gram de miere de la el anul asta. Eu de asta  am zis sa unifici pentru ca daca in primavara ai o familie puternica poti spera si la ceva productie altfel....putin probabil.

PS din nou....Era o aluzie la faptul ca un membru.....al forumului....imi reprosa ca eu la trei postari imi dau cu parerea ceea ce nu prea iese la socoteala tinand cont de faptul ca am vreo trei sute si ceva de postari. Matematic vorbind....nu iese :P
Vyktor, nu de tine era vorba.cel cu trei postari a postat imediat dupa tine.:) Oricum vei avea nevoie de o cerere ptr a posta.eventual poate vor sa ridici  doua degete =))
Gemelu, intradevar eu vb doar de poliuretan.si am avut si productie.
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: Vyktor din Octombrie 25, 2014, 02:48:45 PM
Nu ma caracterizeaza astfel de dispute,  dar cand vad atata marlanie, repet, ma zgarie pe creier si nu ma pot abtine.  Din curiozotate i am citit o parte din mesajele postate pe celalalt forum si ce crezi....e foarte cuminte. De ce?  Simplu,  acolo si o ia in freza imediat,  nu i se permite. Nu acelasi lucru se intampla aici unde da in   PL ul lui pe oricine si aici nu ma refer la mine ci la cei  care macar prin prisma varstei merita respectul celor mai tineri.
Iarasi,  e doar parerea mea.
Scuze Gemelu pentru poluarea topicului.
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: Gemelu din Septembrie 09, 2015, 08:18:27 PM
 :hi:
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: Gemelu din Februarie 17, 2019, 04:31:59 PM
Pentru a da startul m-am gandit ca ar fi perfecta simularea unui cules de polen si nectar. Am pregatit o sticla PET de apa AQUA CARPATICA, careia i-am dat cateva gauri in dop. Am legat-o cu o sforicica asa incat sa stea cu gura in jos, si am pregatit un sirop de zahar 1/1 cu 3ml de acid lactic, 1ml vitamina C (acid ascorbic), protofil si vitamine. Am pregatit si un capac de stup cu o tava cu inlocuitori de polen (apipolen substitut de la Dulcofruct si UlttaBee)
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: Gemelu din Octombrie 27, 2019, 02:11:35 PM
:hi:
Bine v-am regăsit!
Nu am mai postat de multă vreme pe aici, deși mi-am propus să postez, după modelul lui Dan Sebastian care a făcut aici un adevarat jurnal apicol.
Mai întâi, un rezumat actualizare a stării mele:
Am reușit până toamna trecută să ajung la un efectiv de 80 familii. Am ieșit în primăvară destul de bine. Am stimulat bine și am dezvoltat familiile satisfăcător pentru a merge la culesul de rapiță. Din nefericire, anul care a trecut a fost un an cu mai puțină rapiță cultivată ca anii anteriori, dar cu mai multă ca anul viitor.
Echipa cu care intenționam să merg în Teleorman la rapiță, a preferat să stea acasă, "să nu mai murdarească " ramele cu rapiță, păstrându-le curate pentru IPOTETICUL salcâm. Așa că am mers cu o parte din stupi la plimbare prin zonă, în sudul județului Argeș în grădina socrilor, în mijlocul satului. Cules nu a fost să extrag, dar cel puțin nu au răbdat de foame ca cei de acasa.
Am stat și la începutul salcâmului, prin sat, și chiar în  grădina noatră fiind ceva salcâm. La cei ramași acasă am băgat ceva sirop subțire, culegând totodată și ceva polen.
Am revenit mai aproape de casă, în perioada (dar fără cules) salcãmului II și a teiului. Am mutat apoi la floarea soarelui tot prin Argeș, prin Rociu. Tot în sat, dar la margine, într-o curte. Fără lanuri imense ale marilor fermieri în vecinătate. Sole de câteva hectare la mici fermieri. Doar că am avut înflorire pe etape, chiar daca mai erau câteva pavilioane puse chiar în lan. Cum ar zice unii, chiar pe direcția mea de zbor. Dar eu nu văd in asta un motiv de a ne plânge. 
Cu stupii vărsați, incărcați/ descărcați la mână și fără echipă în care să colaborezi și să te ajuți, e groaznic de greu!
Oricum, am reușit să extrag, doar din caturi o medie de vreo 15 kg pe familia plimbată.
Sunt mulțumit de ce am realizat, dar mi-am mai pierdut din elan.
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: stefan1 din Octombrie 29, 2019, 06:55:22 AM
  Bine ai revenit! Si asteptam jurnalul.
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: Gemelu din Octombrie 29, 2019, 09:06:36 PM
Citat din: stefan1 din Octombrie 29, 2019, 06:55:22 AMBine ai revenit! Si asteptam jurnalul.
Pentru inceput incerc sa atasez niste poze din pastoral de la floarea soarelui:
Titlu: Re: BZZZZ BZZZZZ......
Scris de: dan sebastian din Noiembrie 02, 2019, 12:26:42 PM
Ce experienta ai cu remorca?
Rupe ramele la transport ?
Cu ce viteza mergi ?