Invertirea zaharului cu sare de lamiie .... randament real

Creat de bio, Aprilie 20, 2014, 11:36:44 PM

« precedentul - următorul »

bio

Citat din: bucovineanu din Aprilie 23, 2014, 10:09:06 PM
........ La aceasta ora am majoritatea familiilor pe 10 -18 rame, unele chiar pe 20 de rame, cu toate ca in zona mea au fost acum o saptamana temperaturi de 2-4 grade  si zapada. .....

...18-20 de rame...   :bravo:
Nea' Bucovineanu..?..dar matcile..? sunt "maidaneze" sau nu-stiu ce marca straina ?

Va intreb ca si eu stau bine la puterea familiilor ... peste 90% din ele au de citeva zile un cat pus si de miine incep sa pun al doilea cat pe familii si matcile sunt maidaneze si i-si fac destul de multumitor treaba..

bucovineanu

Sunt regine autohtone obtinute din stupina proprie, prin selectie de amator. E drept ca am insistat cu selectia de vreo 25-28 de ani. Sunt foarte multumit de ce am si nu as incerca regine aduse de pe alte meleaguri chiar daca le-as primi gratis.

jenica67

        Nu este nevoie de complicatii, daca ati constatat ca tehnologia ce ati stabilit-o, este multumitoare. Eu recunosc ca nu prepar siropul invertit, am facut-o la inceput. Acum il prepara sotia mea care este pensionara, si nu are nici o problema in al prepara. Il face cu ceaiuri si de cand l-am folosit, am fost multumit. Fiecare procedeaza cum considera ca a avut rezultate, care l-au multumit. Deci eu chiar nu insist ca cineva, sa il prepare neaparat, daca cumva s-a inteles acest lucru.  Dar sa nu uitam ca aici tema era : "Invertirea zaharului cu sare de lamaie ...".
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

Eugen B

As vrea si eu sa invertesc ceva zahar sa fac sirop acuma in toamna, cred ca cel mai simplu pentru toata lumea era sa scrie fiecare care crede ca este solutia corecta

x kg zahar plus y L apa plus z g sare de lamaie ...

O sa incerc zilele astea sa fac, sper sa iasa ceva, as ruga pe cei care mai folosesc astfel de procedee sa le scrie scurt si la obicet nu povesti, va multumesc

oroles

Este o reteta interesanta a lui Hristea, citata dupa un rus. Mie mi s-a parut interesanta tare:
72 kg de zahar + 8 kg de miere +20 L de apa. Se amesteca compozitia de 2-3 ori pe zi, timp de 10 zile. Apoi este bagata in rame cu ajutorul unei banale cutii de vid (cu o admisie pentru sirop si un robinet pentru eliminarea aerului din cutie. Robinetul se lasa deschis si se inchide in momentul cand curge sirop, creandu-se vid). Apoi se scot fagurii, se scurg si se capacesc cu "un dispozitiv special" de suflat ceara (banuiesc ca e un compresor si un pistol in care se introduce ceara fierbinte).

Oricum, cred ca se poate administra si in hranitor, invertirea facandu-se aici in mod natural prin actiunea mierii, asa cum spune Hristea. Oricum capacitatea de invertire a mierii este mult peste a sarii de lamaie.

Reteta se gaseste in Stuparitul Nou
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

teoalbina

Cred ca se merita incercata metoda de invertire a zaharului la rece cu ajutorul mierii dar, 20 de litri de apa mi se par putini. Mai indicat cred ca ar fi 40

stefan1

  Dupa cum scrie in articol, siropul astfel invertit il introduce direct in faguri si capacesc celulele pulverizand ceara. Daca e asa, cantitatea de apa din sirop ar trebui sa fie asemanatoare cu a mierii maturate, adica 18-20%. La o umiditate de 20% ar trebiu sa fie 20l apa la 80kg zahar. Deci ei au facut totusi un sirop ceva mai putin concentrat decat mierea maturata. Probabil daca mai reducea continutul de apa, nu s-ar mai fi topit tot zaharul. Problema este ca la o umiditate mai mare, in miere se pot declansa fenomene de fermentatie. Daca le aministram familiilor acest sirop in hranitoare sau in faguri dar necapaciti, atunci albinele continua prelucrarea siropului si in va aduce la consistenta mierii. Dar prelucrarea se face cu consum, uzura si nu suntem siguri ca va mai capaci siropul acesta, mai cu seama daca se da mai tarziu.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bmdna

Un factor important pentru reactiile din chimia organica este temperatura. Nu spune Hristea in aceasta carte la ce temperatura facea Taranov respectiva hrana. Eu cred ca daca se mareste cantitatea de apa, procesul de fermentare va incepe in alea 10 zile, catalizator fiind chiar mierea. Asta daca amestecul va fi tinut la temperatura camerei. Daca amestecul va fi tinut la temperaturi joase, nu cred ca se va produce invertirea. De fapt, ca sa fiu sincer, chiar si la temperaturi mai mari si daca am presupune prin absurd ca nu va incepe fermentarea, nu cred ca enzimele din mere pot face ca zaharul sa fie invertit. Poate doar in mica masura.

Vreau sa mai spun un lucru. Am constatat ca a fost o perioada in URSS cand exista o goana dupa descoperiri in domeniul apicol si s-au publicat tot felul de idei nastrusnice. Se aseamana cu ce se intampla acum pe net unde tot felul de apicultori prezinta drept realitate unele cazuri particulare sau fantasmagorii. Si aceasta reteta a lui Taranov face parte din categoria acestor idei. Daca ce a citat Hristea in cartea lui ar fi adevarat, toate stupinele mari ar trebui sa aplice aceasta metoda. Or, asa ceva nu am auzit pe nimeni sa aplice la rusi. Hranirile de completare se fac tot cu sirop si acela neinvertit. Si asta nu ca la rusi ar lipsi inoxul sa-si faca oamenii lazi in care sa umple faguri si nici ca ar fi greu de facut un pistol care sa pulverizeze ceara lichida.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

teoalbina

Metoda descrisa de Taranov e totusi un punct de plecare pentru experimente. Daca printre noi se gaseste cineva dispus sa experimenteze ar fi bine daca ne-ar comunica si noua rezultatele obtinute. Aceste experimente sper ca se vor face ceva mai tarziu, cand timpul se va incalzi, si uite asa poate reusim sa punem la punct o invertire la rece a zaharului, care sa reziste si in timp, fără sa apara pericolul alterarii siropului...