ce tratament aplicati?????

Creat de dragos2006, Iulie 20, 2008, 05:30:18 PM

« precedentul - următorul »

D006

Dle balas,
Traiesc cu speranta ca ati citit tot ce am postat la acest topic. .Imi pare rau ca sint rautacios dar daca nu ati citit e inutila discutia iar ca sa va lamuresc nu am nici o intentie. Nu am avut nici o intentie sa par intelectual mai mult decit sint ci sa spun ca mai exista si un alt mod de a intretine familiile de albine la care vrind nevrind viata si natura va va obliga sa treceti. "Noi cei care avem placile la colectoarele de polen, din aprilie, si pana in septembrie, ar trebui sa nu mai facem tratamente" Ati avut curiozitatea sa numarati paraziti cazuti? Nu sa faceti studii sau cercetare ci doar sa numarati criminalii cazuti sa incercati o explicatie sa intrebati(dupa alti asa de rusinos) etc?
"Eu ma abtin de la comentarii" desi afirmatii ca " In ziua de azi nu rezista colonia, fara tratamente chimice" este in fond un comentariu .Daca ati fi citit postarea din 28/7/2008 de la acest topic poate v-ati fi abtinut de la acest comentariu si m-ati fi intrebat daca va pot demonstra si va puneam la dispozitie niste scanari de pe articole care sustin contrariu.
"Cu zahar pudra, se da pe albine, sau cu faina alba, sa le poti numara mai bine, nu ca tratament." Iarasi daca citeti mai bine(sau cu mai mare atentie) la postarea de ieri ati fi vazit ca am spus:" .(Apropo de zaharul pudra vine din Finlanda de la cercetatorul Dr.Kamran Fakhimzadeh care prin 2000 cauta un material cu care sa "pudreze" albinele cu scopul sa creasca caderea criminalilor varoa de pe albine."(Am pus ptr dv o mica poza care nu sa va lamureasca ci doar sa va directioneze pe drumul bun iar dv puteti sa nu-l considerati tratament  pe mai departe.) Nu cunosc treaba cu cenusa pe varza si urmarile ei dar am vazut pe forumuri (toate)urmarile sa-ti dai cu parerea asa  de dragul sa te vada cunostintele.Apropo cum se numara paraziti dupa ce dai cu zahar pudra sau cu faina.
"Cat despre celule mai mici sunt doar povesti, sau pareri. Am fi scapat demult de Varroa, cu astfel de metode". Ce nu stit dv este ca deja au aparut deja experimente cu rezultate si ca se pare ca nu tot ce nu cunoasteti dv sint povesti.
"Raman la parerea mea personala" Eu prin postarea mea nu am avut nici o intentie sa o schimb ci dor sa spu incepatorilor ca sint si alte metode si ca nu totul se reduce la chimicale si ce-I mai rau la Klartan.
"Pacat ca sunt si incepatori, sau poate vrem sa scapam de ei" Acum ca nu au venit "greuceni" tot asteptati care sa ne mai lumineze incepatorii se par ca nu sint deranjati si culmea mai si intreaba. Chiar daca pe forum o fac mai timid pe PM chiar daca va deranjeaza intreaba mai multi cit va intreaba pa dv si nu par sa creada ca as (despre mine e vorba)vrea sa scap de ei.
Cu stima

D006

Domne, multe vorbe, da nu au cap sau coada, asta e!
Ne pusesi un experiment nereusit si pe badea stuparii nu-i doare de pudrarea nasului la albine! Pai daca in imaginea asta scrie, ca asa se intelege, ca nu are efect pudrarea asta, las-o deoparte si aratane un studiu in care daca tii colectoru activ stai cu stupii doi ani netratati.
Daca e adevarata faza, cine mai cumpara polen daca afla ca sunt si paduchi in el?
Ce nam inteles: cum sti cata infestare e tinanad, vorba ta "la sfirsitul lui martie culegatoarele de polen cu placa activa ptr 2 zile. Am realizat ca nivelul de infestare nu e prea mare".
Zi pe sleau, sa pricepem si atunci iti dam dreptate.

D006

Dle alinndiaconu,
Din principiu nu jignesc pe nimeni asa ca stai linistit ca n-am s-o fac nici acum. Profesorul meu de latina(olten din neamul lui Brincusi)Imi spunea(Dzeu sa ierte si sa-l odihneasca): Nu jigni pe nimeni se jigneste singur daca asta vrea.
Nu sint eu acela care care sa-ti apreciez cunostiintele dumitale de apicultura dar lucrurile care fac subiectul pe care il conentezi le stii dupa ureche si le amesteci fara a patra macar o minima logica nu esti singurul care faci asta pe forumuri.Nu te intereseaza si nici nu vrei sa pricepi ceva daresti putin circ si atit Subiectul va scapa
Cu stima

stefan1

Nimeni nu a indemnat aici sa nu se faca tratamente, dar sunt laudabile incercarile de a le reduce sau suprima, mai cu seama ca sunt pe risc personal.
Intr-un articol maghiar (tradus) despre stupul rotativ se incearca o explicatie a efectului lui antivarroa. Se spune ca in celula, paduchele isi face un cuib din excremente si acolo depune periodic cate un ou. Prin rotirea fagurelui, larva deranjeaza acest cuib si stanjeneste dezvoltarea larvelor de varroa. Acelasi efect ar putea sa-l aiba o celula mai mica, in care pupa de albina nu mai lasa spatiu pentru acel cuib de varroa si prin miscarile naturale ale pupei afecteaza evolutia populatiei de varroa.
Doar practica poate confirma orice metoda de tratament si deea am insistat sa se verifice gradul de infestare (de exenplu prin cercetarea puietului de trantori din fagurul crescator) sau chiar a unei suprafete de puiet de albine sau printr-un tratament-test cu o metoda recunoscuta. Normal ca stuparii cu foarte multi stupi nu au timp de experimente, dar pot folosi o metoda de tratament, chiar neconventional pe care au verificat-o anterior.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Domnu' drone! Eu stiu sa intreb frumos, da vreau si raspuns frumos, pe sleau. Nu sa fiu purttat cu vorba, ca nu mai inteleg nimic.
Nu ma prind: la sfarsitul lu martie, colectorul are in el polen, nu? Cautam varroa printre grunciori? Raspundeti si mie la intrebarea asta: cum sti cata infestare e tinanad "la sfirsitul lui martie culegatoarele de polen cu placa activa ptr 2 zile." Cum realizam ca "nivelul de infestare nu e prea mare"?.
Cati paduchi sa fie in colector, ca sa nu ma ingrijorez?
Domnu' stefan! In studiu la unguri se mai pomeneste de tractatarea cu medicamente sau nu mai e cazul>?

D006

Un apicultor in varsta de vreo 90 de ani ( dl. Musca) are o vorba :
''O familie de albine rezista trei ani oricat de slab pregatit este apicultorul"
Acum vreo 10 ani discutand cu dinsu pe aceasta tema a plusat spunandu-mi ca nici de tratamente nu e nevoie.Curios' am format doua roiuri(le-am tratat) si in urmatorii doi ani chiar nu am umblat la cuib...doar puneam catul  vara.In a treia iarna in februarie si eu si dl.Musca faceam tratamente pt.varooa(frectie la picior de lemn)Mai ramasese cate o mana de albine si doua de paduchi.
Asadar pana acum toti aveti dreptate..dpmdv.

balasbebe

La noi in Salaj, mierea colectata, este verificata. Nu o accepta cu antibiotice, deoarece sunt folosite degeaba. Era o mare preocupare sa se foloseasca preventiv. Cand aparea o boala, si in special loca americana, in stup, degeaba faceai tratament ca tot la foc ajungeai.
Chiar daca se gaseste amitraz in miere, aceasta tot pleaca la export.  Nu este nici o bariera. Cei cu familii multe au ajuns doar facand tratamente, nu cu experiente, sau cu articole.
  Tratati stupii, doar daca este necesar si la timp. Cand gradul de infestare este mare, stupul, nu mai rezista nici la fum.
despre alte parere, nu mai repet.

stefan1

Pt Alin
In articolul amintit nu se sustinea ca prin procedeul respectiv se elimina complet paduchii din stupi. Este bine si daca viteza cu care se inmultesc este mai mica. De fapt prin tratamente se cauta ca densitatea parazitului sa se mentina sub o anumita limita. Peste o anumita infestare pot apare in stup probleme serioase. Dar la fel, peste o anumita infestare a produselor stupului cu substantele de tratament, pot apare pentru consumator pericole pentru sanatatea lui. Trebuie un echilibru in toate.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

PricopArthur

Citat din: SEBYsunt incepator am si eu o intrebare ce tratamente aplicati in perioada urmatoare(dupa floarea soarelui) mavrirol altceva? mutumesc anticipat :hi:
3 tratamente cu varachet, si apoi un mavrirol. Prin sondaj, la cativa, un acid oxalic (ultimele tratamente in absenta puietului).
Miere multă şi inimă curată!

D006

cu  klartan trateraza cineva
cum vi se pare?

PricopArthur

Citat din: mariuscu  klartan trateraza cineva
cum vi se pare?
Am tratat cu Klartran. E bun. Trebuie respectata dozarea, ca dealtfel la toate otravurile.
Miere multă şi inimă curată!

bucovineanu

Nu am intrat de 2 saptamani pe forum.Un timp nu am avut conexiune telefonica din cauza inundatiilor, apoi am avut probleme cu calculatorul.
Vad ca s-a discutat foarte mult la acest topic. Asa cum era de asteptat parerile sunt impartite.Asa cum a spus unul ditre colegi cei care au mai multe familii de albine nu isi pot permite sa experimenteze.Daca intre cei cu familii mai putine sunt unii dispusi dispusi sa faca experimente, nu au decat.
Asa cum a aratat colegul Balas rezidurile de la Amitraz si Fluvalinat sunt mici si sunt acceptate in mierea trimisa la export in tarile din Vest.Multi ani am dat mierea unui exportator care o vindea in Germania si nu a fost nici o problema in aceasta privinta.Nu sunt admise antibioticele.Mult mai periculoase sunt E-urile care se gasesc in multe produse alimentare ce se gasesc in comert si pe care le consumam.Dar aceasta este o alta problema.In fond fiecare poate sa trateze cu ce vrea.Dar trebuie sa stie ca tratamentele dupa ureche si care nu respecta dozajul nu fac decat sa mareasca rezistenta parazitilor.

gudas valentin

Citat din: stefan1Pt valy gudas:
Si eu sunt curios ce veti gasi la un tratament fara puiet in stup, dar parerea personala este ca vor fi un anumit numar de paduchi si ca tratamentele de acum au avut un anumit efect chiar daca nu ati observat nici un paduche.
Asa cum am promis.
Am facut din nou tratament cu varachet si ati avut dreptate e ceva varoua dar destul de putin nu la toti a cazut dar repet tratamentul la 7 zile si la sfarsitul lui octombrie dau iar 2.
PS.Mi-ar fi placut sa nu am. =D
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
http://valigudas.sunphoto.ro/Albinute_harnicute_2011

D006

:hi:
Dupa tratamentul cu Varachet e necesara aerisirea suplimentara a stupului (pe langa deschiderea larga a urdinisului cca. 30 de minute)?

PricopArthur

Citat din: kio:hi:
Dupa tratamentul cu Varachet e necesara aerisirea suplimentara a stupului (pe langa deschiderea larga a urdinisului cca. 30 de minute)?
Nu cred sa fie necesar. Dealtfel, nu am auzit pe nimeni sa isi puna o astfel de problema.
Miere multă şi inimă curată!