varroa

Creat de stefan1, Ianuarie 06, 2010, 01:48:17 AM

« precedentul - următorul »

D006

  Varooa se dezvolta si din cauza metodelor de lucru invechite precum si din cauza pastoralului haotic.

D006

Si care ar fi alea invechite?
Pastoral haotic???
Poate dai si traducere la aceste cuvinte mari.

apiardelean

STUPARITUL – POEZIA AGRICULTURII! Baron von Ehrenfels

http://stiridinstuparit.blogspot.com/

Popescu Gheorghe

Eu inteleg haoticul cand zeci de stupari  cu  mii de stupi se aduna pe o suprafata mica de cultura indiferent care ar fi ea fara sa  analizeze densitatea stupilor si risca sa distruga stupine si propria stupina din dorinta doar de a se imbogati cu miere;eu intr-un an am aflat intamplator ca un pavilion din Moldova a avut de suferit de o boala ( nu  mi-a spus ce) si am plecat din zona renuntand la culesul de floarea soarelui si mergand pe o suprafata mai mica fara pre mare satisfactie de cules dar fericit ca am, evitat poate un dezastru.In occident asa ceva nu se intampla;la noi stupii se aseaza fara a lua legatura cu propietarul culturii si fara a se stabili de comun acord locul amplasarii stupilor, ceeace duce la alungarea stuparilor din cauza stropitului sau distrugerea unor
suprafete de cultura nemaispunand ca nu se inregistreaza conform legii la primaria  la care este arondata cultura;aceste lucruri s-au intamplat chiar in acest an pe raza municipiului Medgidia.

Kiwi Bee

Sper ca topicul acesta il vor citi mai multi decit celelalte topice legate de varroa.

Ieri am avut o scurta discutie cu un fermier care sa ocupat si de albine in trecut dar in prezent are mullte altele de facut si nu mai practica apicultura.
Dupa citeva minute de discutie am ajuns la subiectul varroa si sa fi vazut......CAN FILME.

Hop si eu ca nui pe bani, iam povestit ca nu am PROBLEME deosebite cu varroa dat fiind ca folosesc rama claditoare si folosesc tratamentele asa cum este indicat.Cine ca mine cu gulerul desfacut si un zimbet de 5km pe buze.Mindru ca soarele.
Atunci nu stiam ca dupa vreo 30 de secunde voi sta cu gura cascata de nas mai sti sa vorbesc nici o limba si belesc ochii de la fiecare silaba ce auzeam de la fermier.

Fermierul spunea ca printre altele se ocupa si cu cercetarea liniilor energetice din pamint(nu stiu daca asa mam exprimat corect), el fiind si membru al unei astfel de asociatii.Munca lor principala consta in cautarea de noi surse de apa cu ajutorul depistarii liniilor energetice din pamint(stiti voi cind ai 2 sirme sub forma de "L" in mina si ........ mai departe nu stiu ce se face).

Fermierul mia povestit daca cineva doarme pe o linie energetica NEGATIVA este cam 80-90 la suta sigur ca dupa o vreme va avea cancer(nu conteaza cit de sanatos maninca).
Eu eram ochi si urechi..... zimbetul nu mai stiu pe unde era.
Dar a trecut la albinutze, mai exact la varroa spunind ca nu este nevoie de nici un tratament chimic sau plante.Tot ce este de facut sa asezi familia de albine pe o linie energetica NEGATIVA(spunea ca asta este cheia: LINIE ENERGETICA NEGATIVA) si mita varroa va parasi stupul iar albinele vor ramine.
Cred ca eram cu un picior pe o linie energetica negativa caci zimbetul de pe buze ma parasit si eu stateam gura-casca de asteptam finalul, un bum, o senzatie, joc de artificii sau mai stiu eu ce.
Dar fermierul a incheiat subiectul varroa caci nu mai era ce sami spuna(daca nu e problema ce sa mai tot vorbesti, e simplu).Mai bine a trecut la procesarea mierii mai exact la subiectul de a nu procesa mierea.Filtrat la extractie pt. consum si ambalat imediat.......... si mia mai spus parca si altele dar eu imi vedeam stupii pozitionati in stupina in 1001 de directii iar varroaicele stateau la ocazie la marginea soselii.

Mar interesa daca ati auzit cumva despre aceasta legatura dintre liniile energetice negative si varroa.

antiopa din ardeal

  Eu nu am auzit de o asemenea legatura si nu cred ca  liniile energetice sa influenteze in vreun fel dezvoltarea lui varroa. Legat de stupina care prospera fara tratamente antivarroa am gasit o explicatie f simpla pentru acest fenomen. Stupina este situata intr-o ferma agricola moderna care se ocupa atat de cultura plantelor cat si de cresterea animalelor si are o suprafata de cateva zeci de hectare. Ce este deosebit este faptul ca pe lungimea perimetrului ferma are livezi la care bineinteles ca se fac tot felul de tratamente inclusiv impotriva acarienilor. Dar proprietarul fermei constient de prezenta albinelor face toate tratamentele la livada in afara perioadei de inflorire. Cred ca asa se intampla cu orice stupina aflata in zona unor mari livezi la care se fac tratamente impotriva acarienilor si sunt convins ca mai exista si alte zone in tara unde varroa nu supravietuieste.

costoiuaurel

Cred ca aceste lini energetice sunt valabile la modelul de stupi cu rame rotative,model expus in postarile anterioare ale diferitilor membri care prin schimbarea orientarii celulelor de puiet larvelor de albine infestate cu varroa , acestora din urma au un mare disconfort nedezvoltindu-se fiind eliminati de albine atunci cand fac curatenie dupa ce puietul a ecluzionat.

pharaonu75

Daca este dupa cum spun producatorii stupului rotativ, acesta ar elimina varroa fara vreau alt ajutor, deci chiar daca liniile energetice ar avea sau nu efect, in stupul rotativ ar fi oricum combatuta varooa!
Nu vad care ar fi rostul unei asocieri intre stupul rotativ si liniile energetice!

Dar ce vorbim noi aici sunt vorbe goale, intrucat nu avem (sau ni stiu sa avem) vreun membru care sa detina si sa foloseasca stupi rotativi... cat despre linii energetice sigur am fi socotiti "plecati cu sorcova" daca am cauta asa ceva pentru amplasarea stupinei!

Explicatia lui Antiopa, cu stropitul livezilor, pare mult mai plauzibila decat liniile energetice!
Parerea mea!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Popescu Gheorghe

Nalta tensiune are influienta asupra culegatoarelor dar nu stiu daca si asupra varrozei?eu ma feresc de liniile de nalta tensiune in asezarea stupinei dar nu stiu nimic, din toata documentatia ce o cunosc ,de campuri energetice

D006

Citat din: Popescu Gheorghe din Noiembrie 02, 2010, 09:48:41 PM
Nalta tensiune are influienta asupra culegatoarelor dar nu stiu daca si asupra varrozei?eu ma feresc de liniile de nalta tensiune in asezarea stupinei dar nu stiu nimic, din toata documentatia ce o cunosc ,de campuri energetice
Ati facut vre-un test real si asa a iesit rezultatul?

antiopa din ardeal

Citat din: stefan1 din Septembrie 23, 2010, 11:11:28 PM
  Eu sunt circumspect la asemenea relatari. Din ce am cititin alte parti, chiar soiurile rezistente la varroa necesita tratamente, insa pragul periculos de infestare se atinge mult mai incet, deci tratamentele sunt rare. Cred ca sunt stupari care nu fac tratamente, dar ei respecta un cumul de cerinte, peste 10,  printre care si celule mai mici.


  D-nul stefan1 a pomenit de influenta celulelor mai mici in combaterea varroa. Cum influenteaza celula mai mica reducerea nr de varroa? Sau daca s-a mai discutat unde ca eu nu gasesc, eventual va rog daca stie cineva sa indice bibliografie.

D006

Albina va modifica marimea celulei ca sa fie pt trantori si acolo se va inmulti varroa.
Rar se depun oua de warroa in celulele de albine.
De aceea eliminand faguri cu trantori capaciti elimini aproape o generatie intreaga de varroa.
Si mai produci si apiranil.

stefan1

Citat din: antiopa din ardeal din Noiembrie 16, 2010, 11:01:01 PM
Citat din: stefan1 din Septembrie 23, 2010, 11:11:28 PM
  Eu sunt circumspect la asemenea relatari. Din ce am cititin alte parti, chiar soiurile rezistente la varroa necesita tratamente, insa pragul periculos de infestare se atinge mult mai incet, deci tratamentele sunt rare. Cred ca sunt stupari care nu fac tratamente, dar ei respecta un cumul de cerinte, peste 10,  printre care si celule mai mici.  ................


  D-nul stefan1 a pomenit de influenta celulelor mai mici in combaterea varroa. Cum influenteaza celula mai mica reducerea nr de varroa? Sau daca s-a mai discutat unde ca eu nu gasesc, eventual va rog daca stie cineva sa indice bibliografie.

  Chiar in prima postare cu care am descris acest topic, am descris comportamentul parazitului in celula. De acolo se poate vedea avantajul celulelor mai mici.
  Repet aici un fragment din acea postare:
   "Imediat dupa capacire si pe durata a 36 de ore, larva de albina se alimenteaza si incepe apoi sa teasa cocon. Cand larva incepe sa se hraneasca, este semnalul pentru parazit care paraseste faza stationara, se ridica pe larva si se alimenteaza prima data. Cat larva tese coconul, VAROOA SE MISCA RAPID PE LARVA PENTRU A EVITA STIVIREA DE PERETII CELULEI. In acelasi timp se hraneste si defeca.
Dupa ce isi tese coconul, larva trece intr-o faza prenimfala, in care parazitul produce o acumulare de fecale. Fecalele sunt depuse in acelasi loc, de mare importanta, ca acolo defeca intotdeauna si acolo depune si ouale (sa il numim punctul F). In miscarile pupei, parazitul este indepartat de aceasta zona, dar cauta mereu sa se intoarca in zona punctului F."
  Deci in celulele mai mici, pericolul ca parazitul sa fie strivit de peretele celulei sau ca puii lui sa fie afectati este mult mai mare.
  Andrei spune ca oricum parazitii se inmultesc mai mult in celulele de trantori, la care noi nu reglam dimensiunile. Uita insa ca puiet de trantori, cel putin la clima noastra, este o perioada mai scurta din an, sa zic intre april si iulie inclusiv. Oricum puietul de albine apare inca din februarie sau chiar din ianuarie si si in toamna mai este 1-2 luni dupa ce se gata cel de trantori. Varroa in mod sigur paraziteaza puietul de albine macar in lipsa celui de trantori. Daca celulele mai mici reduc puii viabili si mai cu seama femelele fertile (vezi aceeasi postare initiala), inseamna ca numarul de cicluri ale parazitului intr-un an se reduc. De asemenea daca evita sa mai nideze in aceste celule mici, atunci in intervalul mare pana la aparitia puietului de trantori, o parte din paraziti mor de batranete.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

antiopa din ardeal

  Va multumesc pentru raspunsuri. Dar celula mica mai are si alte efecte asupra parazitului, pe care cu siguranta le-am auzit in urma cu vreo 7-10 ani la o prezentare a unei cercetatoare din Olanda. Din pacate atunci nu am dat importanta informatiilor si nu-mi aduc aminte cu exactitate explicatiile date de cercetatoare asa ca daca gresesc astept sa fiu corectat. Daca nu ma insel spunea ca temperatura in stup este mai mare in cazul celulelor mici ceea ce il deranjeaza pe varroa in dezvoltare. Credeti ca este adevarat?

ccc

am facut azi un tratament cu varachet-forte la toti stupi. oare o fi bine? eu stiu ca albinele atat timp cat nu au format ghemul nu ete nici o problema.