Colector bulgaresc

Creat de stefy.costea, Martie 24, 2013, 07:55:57 PM

« precedentul - următorul »

stefy.costea

La targul apicol de la Pleven Bulgaria am vazut un colector de polen pentru stupii vericali. Mi s-a parut un colector interesant cu sertar care se trage spre spatele stupului. sincer nu am vazut pana acum un astfel de colector in Romania. Am auzit vorbindu-se pe la targuri si pe siterurile de specialitate despre asfel de colectoare. La Dobrich erau doua modele eu am luat unul care se preteaza la stupii mei vericali pe 10 rame din pavilion. Abia astept sa-l dau in lucru pentru cei 60 de stupi ai mei. Are doua pozitii una activa pentru colectarea polenului si una inactiva cand albinele pot intra nestincherite in stup. Poate fi folosit cu succes si ca fund antivarooa.
am sa incerc in vii tor sa pun cateva poze.
Poarta-te cu aproapele tau asa cum ai vrea sa se poarte el cu tine

bucovineanu

Am rugamintea sa postati niste poze cu acel colector. As vrea sa am cateva pentru a recolta niste polen pentru consumul familiei. Va multumesc anticipat.

Kiwi Bee

Vezi pozele lui Cristi M.(daca mai sint de gasit pe aici) ca el avea astfel de colectoare de polen.

pharaonu75

Eu am vazut colectoare de polen pentru fundul stupului, facute de romani, dar si de sarbi, de rusi sau de turci. Nu prea m-au multumit, din diverse motive!

Sunt curios cum este acest colector...
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

antiopa din ardeal

 Si care ar fi motivele pentru care colectoarele de fund nu v-au multumit d-le pharaonu75 :hi:

Si eu sunt interesat de acest subiect, am recoltat anul trecut polen pentru consumul familiei si am fost surprins de efectele consumului de polen crud. Ceea ce este scris in literatura de specialitate nu e deloc exagerat dupa parerea mea. Colectorul folosit de mine anul trecut este de tip Salaj (Oros) si ma intereseaza daca sunt colectoare si mai performante.
La targul de la Blaj am avut ocazia sa ,,pipai" colectorul de fund Faroger pentru stupii de poliuretan, din pacate (in nemernicia mea) nu am facut poze.
Anul acesta am confectionat cateva colectoare de urdinis cu placa activa orizontala si accesul albinei de sus in jos, abia astept sa inceapa sezonul sa vad daca am rezultate bune. M-am inspirat dupa colectorul prezentat pe situl viitorsanatos al d-lui Pandrea de la Cluj-N. Daca o sa am rezultate bune intentionez sa pun poze ale acestui colector.

pharaonu75

Prefer colectorul de polen pe fundul stupului in primul rand pentru faptul ca polenul nu mai este supus intemperiilor (razele soarelui, ploi).
In al doilea rand la colectorul de urdinis stau tot timpul in fata stupului, in calea albinei.


Colectoarele de pe fundul stupului, pe care le-am vazut pana acum, nu m-au multumit din urmatoarele motive:

- la unele sertarul pentru polen se scotea prin fata stupului. Prefer ca sertarul sa se scoata prin spatele stupului, pentru a putea fi folosit si pe pavilion, plus ca nu mai stau in calea albinelor;

- la unele sertarul pentru polen se scotea prin lateralul stupului. Nici acest tip de colector nu se poate folosi pe pavilion;

- la unele placa activa nu avea nimic deasupra. In acest caz, toata mizeria din stup cadea prin placa activa (daca este amplasata orizontal), sau pe langa aceasta (daca este amplasata vertical), in sertarul cu polen;

- la unele placa activa se pastreaza in stup pe toata durata anului. Prefer sa pot scoate din stup placa activa in perioadele in care nu colectez polen, pentru a nu exista riscul incarcarii cu tocatura de ceara sau cu albine moarte;

- la unele accesul albinelor se face pe un urdinis cand nu se colecteaza polen si pe altul, aflat la 1-2 cm mai jos, atunci cand se colecteaza polen. Asta implica manopera in plus pentru apicultor, prin fata stupului si consta in inchisul/deschisul urdiniselor suprapuse (uneori asta se face doar prin mutarea scandurii de zbor). Mai inseamna manopera in plus si pentru tamplar, iar in cazul acestor colectoare de polen tamplarul voi fi eu!

- la unele placa activa se putea monta/demonta, inchide/deschide, doar daca se ridica intreg stupul de pe fundul cu colector. Asta iar inseamna manopera in plus, iar la pavilion ar deveni un calvar.

Cam astea ar fi motivele care m-au nemultumit la colectoarele de polen aflate pe fundul stupului, pe care le-am vazut la sarbi, rusi, romani, turci si chiar la cehi! Sunt curios sa vad si modelul bulgaresc, desi am inteles ca si la acesta placa activa ramane in stup pe tot timpul anului.

Am incercat sa fac o inovatie, o adaptare, pornind de la un model sarbesc, a iesit ceva relativ-bun, insa mai este de lucru. Voi vedea ce va iesi pana la urma.

Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

antiopa din ardeal

  Pentru pavilion sunt multe avantaje folosind colectorul de fund. De fapt si pentru stupi varsati, singura problema ca daca lazile sunt facute deja, investitia e mare pentru modificari si adaptari. Niste poze sa ne putem inspira ne puteti pune?

pharaonu75

Pozele le voi pune in momentul in care am obtinut unul de care sa fiu multumit.
Voi atasa si detalii constructive, pentru a putea fi "clonat" de doritori! :wink2:
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

MIHALACHE

Uite unul:

stefy.costea

Imi cer scuze ca n-am reusit sa-i fac acteva poze inainte de a-l da in lucru la atelier.
Pentru Pharaonu:
- seraturul se trage prin spatele stupului;
- placa se activeaza/dezactiveaza prin simpla tragere/impngere a sertarului cu sita;
- incerc o mica modificare pentru a inlocui in timpul hranirii, sertarul cu o tavita din plasic/fibra/tabla.
Promit sa postez un filmulet cu acest tip de fund un pic modificat can va fi gata asa cum il vreau eu.
Poarta-te cu aproapele tau asa cum ai vrea sa se poarte el cu tine