CE AI FACUT AZI IN STUPINA ???

Creat de Bătrânul, Noiembrie 22, 2013, 11:00:54 AM

« precedentul - următorul »

hur

În ce masura afecteaza albinele stropitul contra tântarilor din avion?
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

hur

Citat din: hur din Iunie 20, 2019, 10:45:33 AMÎn ce masura afecteaza albinele stropitul contra tântarilor din avion?
cam deloc. Nici tantarii n-au pierit.
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

hur

azi am verificat un nucleu sa vad daca s-a imperecheat matca. am gasit oua pe mai multe rame;semanat frumos. intr-o celula erau doua oua,dar surpriza a fost sa gasesc vreo 4 botci trase  cu ou , n-am vazut laptisor in ele. Care ar fi cauza? matca nu am vazut-o, dar nici nu am cautat-o mai atent(nu am avut timp)
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

stefan1

  Aproape sigur nucleul nu are matca si s-a bezmeticit.
 
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

hur

am cautat matca dar nu am gasit-o.multe celule cu 2-3oua dar doar pe rama cu botcile pe celalalte rame nu mai sunt oua,au fost curatate.iam dat o rama cu oua
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

hur

daca  gasesc botci o sa-i dau botci
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

Closcutz

I-ai dat rama cu oua degeaba! Roiul respectiv s-a bezmeticit și trebuia desființat!

hur

imi pare rau de el, l-am facut pe cinci rame, dar asta e. mai fac experimente pe el. m-am gandit sa-l asez peste un roisor cu sita intre ei dupa ce-l scutur sau dupa ce-l narcotizez.sa vad cum se comporta cand simte feromonii de matca. sau poate il execut pur si simplu.
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

Closcutz

Presupun că bezmeticul este langa ceilalți stupi. Îl ei pe bezmetic și îl duci la o distanta de minim 100 de metri de preferat 1km. Scuturi absolut toate ramele in iarba, maturi cutia și iei ramele și cutia lăsând albina acolo. Albina nebezmeticita mai intra în stupii de acasă , ouătoarea rămâne acolo. Alt experiment nu mai are rost sa faci din punctul meu de vedere.

MirceaCalin

Pe drumul de întoarcere de la locaţia de pastoral am observat câteva ciudăţenii, pe care vi le împărtăşesc mai jos:

Mai întâi, o poză cu salcâmul înflorit a doua oară !
Apoi nişte pete ciudate pe frunze de salcâm.
În final, pe drum a început ploaia dar am întâlnit un mare număr de albine rămase pe inflorescenţe de floarea soarelui; când am atins câteva, acestea se mişcau "narcotizate" şi pur şi simplu cădeau...

MirceaCalin

Nu pot pune pozele: se pare că sunt prea mari !?
Poate mă ajutaţi cunoscătorii cu un program de editare...

romikele


MirceaCalin

Să vedem...
Petele erau pe frunzele mai multor salcâmi...

PS: Merge, mulţumesc nene Romikele !


stefan1

Citat din: MirceaCalin din Iulie 25, 2019, 04:39:35 PM...
Petele erau pe frunzele mai multor salcâmi...
...


Ai observat un lucru despre care nu se prea vorbeste la noi desi este un fenomen ingrijorator. In ultimele zeci de ani au aparut in Europa si si in Romania o seama de daunatori necunoscuti si greu de combatut.
 In cazul de fata este vorba despre molia miner a frunzelor de salcam (Parectopa robiniella). Este un mic fluture vargat care se poate vedea de pe la sfarsitul lui mai. Gazda pentru larvele lui este salcamul. Este origar din America si a aparut prima data in Europa prin 1970, in Italia, de unde s-a raspandit apoi in mai toata Europa. La noi in tara a fost semnalat prima data in 2007 in jud. Mures si Suceava. In Mures adus probabil din Ungaria, unde era semnalat de mai multa vreme ca si in Slovacia sau Polonia.
 Se numeste molie miner deoarece larvele ei se dezvolta in interiorul frunzelor dar intr-un mod special: consuma continutul frunzei dar lasa intacta 'pielea' frunzei. Astfel protejat, el este greu de combatut prin stropiri. Aceasta specie face trei generatii pe an. Nu stiu cat de mult afecteaza productia de nectar atacul acestei molii. Tot molii miner alte specii) au aparut si la alte specii in special arboricole. Cred ca am si scris despre molia-miner a castanului, care a dus la uscarea unui mare numar de castani comestibili si pune la indoiala viitorul acestei specii. Si castanul salbatic este afectat, insa este ceva mai rezistent. Tot prin Suceava a aparut o molie-miner a teiului, tot in ultimii 15-16 ani si afecteaza un numar mare de tei, in special frunzele din partea inferioara a coronamentului .
  De fapt salcamul mai are o specie de molie-miner, Phyllonorycter  robiniella aparuta prima data tot in 2007 si tot in Mures, dar raspandirea ei este mai redusa.
  Si anumite specii de artar si chiar de pin sun in ultima vreme atacate de astfel de molii-miner (specializate pentru fiecare specie).
  De fapt sunt zeci de specii (arbori, arbusti sau ierburi) care au printre daunatori si specii'miner' (fie molii fie diptere-muste). Plopul, paltinul, chiar marul apoi trandafirul, caprifoiul dar si plante de cultura ca graul, porumbul, sfecla, varza, castravetii si pepenii, ceapa, patrunjelul, plantele medicinale au ca daunatori si specii-miner. Fiecare specie face canale cu un anumit aspect, speciile paraziteaza o singura specie-gazda sau un gen de plante. Nu toate aceste specii-miner sunt foarte periculoase dar in general cele venite recent de prin America sau Asia si care aici nu au la randul lor daunatori, pot face pagube mari.
  A propos de salca, unul din efectele atacului mai puternic este a doua inflorire, in toamna, a salcamului, lucru care ii afecteaza vigoarea si rezervele de hrana care influenteaza productia de nectar din urmatorul an.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

MirceaCalin

Respectele mele şi pentru această postare, care aduce lămurire subiectului !